Прескочи до съдържание

Куба, януари/февруари'17

Гост

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не бих си позволил да спекулирам с конкретно местоположение... :P

По аргумент на обратното, няма как да внесеш нещо, което изначално е забранено за износ... ;)

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Какъв тип са контактите в Куба?

Преходник/адаптер трябва ли ми?

В каси-те или има налични?

Mary, виж какво пише за адапторите в Куба:

http://www.power-plugs-sockets.com/en-bg/cuba/

Важно е да се отбележи, че там има много контакти на 110V, тоест адапторът трябва да бъде и power plug adapters. Аз имам два универсални такива - последният купен съвсем наскоро, и затова не съм проверявала, реших че все един ще стане :) На адаптора трябва да пише, че покрива 110/220 V. 

П.П. Прочетох, че модерните джаджи не е проблем да работят на двата волтажа, но е хубаво да е внимателен човек.

П.П.П. С тези адаптори вярвам ще се справим с нуждите и на двете :)

Редактирано от Гост
Публикувано:

Ивайла, Rainy, благодаря ви! :wub:  

Аз прочетох в нета, но ми се искаше коментар от пътувалите.

Показани са различни типове преходници и т.н. :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Ивайла, Rainy, благодаря ви! :wub:  

Аз прочетох в нета, но ми се искаше коментар от пътувалите.

Показани са различни типове преходници и т.н. :)

То точно затова питаме - в мрежата има всичко, но личният коментар е съвършено незаменим! :) И аз ще се радвам да се включат някои магеланци...

Публикувано:

Какъв тип са контактите в Куба?

Преходник/адаптер трябва ли ми?

В каси-те или има налични?

Там където бяхме, навсякъде си имаше и от двата типа, т.е. не съм ползвал преходници.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние носехме преходник /имам универсален за различните типове контакти по света/, но доколкото си спомням не ни се наложи да го ползваме, съотв. не сме и питали по касите дали разполагат /предполагам, че не/. 

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте магеланци, и аз ще пътувам до Куба, но края на март. Имам няколко въпроса, за които най-вероятно имате отговор или съвет към мен  :) Първият е как стои въпроса с визите.. четох, че трябва да се предоставят потвърждения за билетите и настаняването. Има ли проблем, че резервацията е от Airbnb? Мои познати бяха там преди три месеца и казаха, че хората предлагащи каси трябва да са регистрирани за прием на туристи. Дали трябва да ги проверявам или няма смисъл..... Другият ми въпрос е за rent a car, тези хора, споменато малко по-нагоре, казват, че имало и проблем с горивата, по-скоро имало дефицит и ме посъветваха да ползвам туриститечески агенции за разходки извън Хавана, а не rent a car, което силно ме учуди. Rainy ще очаквам с нетърпени отзиви и съвети, когато се върнеш  :)

Има ли проблем, че резервацията е от Airbnb? Мои познати бяха там преди три месеца и казаха, че хората предлагащи каси трябва да са регистрирани за прием на туристи. Дали трябва да ги проверявам или няма смисъл..... Другият ми въпрос е за rent a car, тези хора, споменато малко по-нагоре, казват, че имало и проблем с горивата, по-скоро имало дефицит и ме посъветваха да ползвам туриститечески агенции за разходки извън Хавана, а не rent a car, което силно ме учуди. Rainy ще очаквам с нетърпени отзиви и съвети, когато се върнеш  :)

Няма да има проблеми с визите. То там поне 30% са регистрирани и доста стриктно спазват законите. Няма смисъл да ги проверяваш - като не ти харесва през два-три входа ще има друга каса.

Вземи си рент-а-кар иначе ще ти излезе по-скъпо. Проблеми с горивата няма, особено около Хавана - там НЕ Е Куба. Препоръчвам cubacar. За  повече подробности в другата тема. 

( върнахме се преди 2-3 часа, голяма краста е тоя сайт)

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 6
Публикувано:

И ние сме букнали с Cubacar, звучи успокояващо съвета...За визите - 8 човека си изкарахме виза с една резервация за двойна стая(не е от Airbnb, но единия път бяхме три, само с тази резервация). Интересува ги адреса и дотам....

Публикувано:

За да не забравя да го напиша по-късно - на летището има нет - платен, разбира се!

За съжаление продават само карти за половин час на поне двойна цена. :)

Та ... купете си предварително карти, които да ползвате, докато чакате. :)

IMG_1223.JPG

Има и помещение за пушене:

IMG_1224.PNG

• Харесвам 2
Публикувано:

Да дам и моите „5 цента“ към темата. Започвам с уговорката, че моята почивка в Куба се различава от екскурзиите на повечето от вас. А именно - настаняване във Варадеро и еднодневна екскурзия до Хавана.

Другото е, че не исках да ходя в Куба докато там е още „развития социализъм“, но след известен размисъл, че едва ли ще доживея да я видя в пълния й блясък, се „примирих“ и с това което ми се предлага. През цялото време се опитвах да не бъда предубедена, но реалността често ми показваше какво може да се съсипе с всеобщи усилия. И за да бъда все пак позитивна почти не снимах разрушени или разпадащи се сгради, някога блестели с изисканост и елегантност. Основно снимах реконструираните и реновираните такива. И да, има някакво очарование в Хавана, но за мен то е през сълзи. А кубинците сякаш не осъзнават в каква райска градина са попаднали и как са я съсипали. Но спирам с разсъжденията и оставям снимките да говорят. Само хубавото…

post-2803-0-65249200-1486563795_thumb.jpg

Плажът на Варадеро и бившата вила на Дюпон.

post-2803-0-84163300-1486564066_thumb.jpg

Плажът на Варадеро

post-2803-0-64978100-1486564130_thumb.jpg

Бар Флоридита, Хавана

post-2803-0-12765600-1486564504_thumb.jpg

Прекрасни елементи от ковано желязо в Стара Хавана.

post-2803-0-22990000-1486564608_thumb.jpg

Plaza Vieja, Хавана - прекрасни витражи.

post-2803-0-20149400-1486564746_thumb.jpg

Ретро колите на Хавана

post-2803-0-84228000-1486564945_thumb.jpg

Колко малко му трябва на човек.... Една хубава гледка. (А за кубинския ром - само суперлативи)

post-2803-0-11234700-1486565152_thumb.jpg

Залез във Варадеро

post-2803-0-84849500-1486565201_thumb.jpg

А когато падне нощ...

• Харесвам 17
И така, живи и здрави сме се завърнали от Куба :) Писателят в мен определено беше провокиран... 

Надявам се да спретна по някое време едно пътеписание, което обаче ще е в мой стил, следователно не особено полезно като ръководство - надявам се ще има други качества, обаче.

Надявам се Mary да ме отсрами в това отношение – тя си водеше потресващо подробни бележки.  Като няма нет, зорлем прописа девойката  :lol:

Няколко думи от мен, извън пътеписанието:

1. Куба е изключително особена дестинация и определено не на всеки ще се хареса – да не кажа, че – според мен – на малко хора ще се хареса.

Ако сте любител основно на забележителности, това едва ли е вашето място. 

Ако търсите задължително value for money (стойност срещу пари) -> не е за вас също, защото там винаги ще платите повече, отколкото реално струва дадена стока при равни други условия и това може да ви подейства депресиращо. 

Ако сте ‚търсачи‘ на атмосфера, обаче, и имате очи за културни различия, и ви интригува цветността на света, както и бихте могли да си позволите европейски бюджет, смятам никак няма да съжалявате... Тази държава е като бяла афъска сред черни барабонки :)

2. Куба е много скъпа дестинация – за самостоятелно организиране. Отново според мен, тя не е подходяща категорично за бюджетни пътувания. Защото:

Хранителни продукти от магазин просто няма – или поне ние не видяхме. Изключвам плодове и хляб – продавани на улицата, за които няма проблем. А ако има - сандвич в някоя будка, то хигиената е леко под въпрос. Когато е набъркано месо или яйце, може да е опасно...

Цените на храните по частните квартири и ресторанти се съизмерват с европейските – нормално плащахме 10-12 евро средна цена за обяд/вечеря на човек (в ресторантите е по-скъпо). Напитките отделно – като идея нормална цена за мохито 2 евро, стига до 4 евро (най-скъпото в хотел Национал - 5 евро), бира 1 – 2 евро, минерална вода – също 1 – 2 евро. Закуска - 5 евро. 

Квартирите варират в диапазона от 25-30 евро до 50 евро на вечер (последното беше цена за нашата каса в Хавана, но качеството й беше в пъти по-високо, отколкото всички останали).

Колите под наем са с изключително високи цени (както неведнъж е ставало ясно). Аз по-скъпа кола под наем не съм карала. За 6 дни платихме 560 евро, плюс 20 евро на ден пълна застраховка. Бензинът отделно - връща се празен резервоар, което определено не е плюс за предпазливи хора като мен.

Цените на самолетните билети не ги закачам... 

3. Куба е изключително сигурна държава. Освен кокошкарските номера – които далече не са приоритет на кубинците единствено – няма да се почувствате никога застрашени.

Моето лично усещане – не знам дали ще се върна там, но със сигурност посещението й силно, ама много силно ме впечатли. Ще се опитам да го изразя в пътеписанието, но Куба е УНИКАЛНА. 

Благодаря на хората, помогнали ни с информация. Вярвам и ние можем да го сторим – от нашата лична камбанария :)

Редактирано от Гост
Публикувано:

Хигиената на домашните кухни, в които се правят сандвичите на улицата се оказа добра и ние нямахме никакви проблеми. :)

На мен Куба много ми хареса и определено съм съгласна, че не е евтина като дестинация, ако се наема кола под наем. Но си струва да се види и усети. :)

• Харесвам 2
Публикувано:

Хм, ми значи с нетърпение чакам пътеписа, за да разбера с какво Куба е толкова уникална. Знам за соца. Интересно ми е и едно сравнение с Бразилия. Просто много ми се ходеше там, но като чета впечатления и почвам да се чудя защо...

Публикувано:

Хм, ми значи с нетърпение чакам пътеписа, за да разбера с какво Куба е толкова уникална. Знам за соца. Интересно ми е и едно сравнение с Бразилия. Просто много ми се ходеше там, но като чета впечатления и почвам да се чудя защо...

Истината е, че правих много асоциации с Бразилия :) Не ме питай защо... хахах... Латино-усещането, ориза, боба... :) И усмивките на хората. Пътеписът - дано не те разочарова. Да видим кога... Куба е много екзотична дестинация. Сетивно-екзотична. Припокрива се с английското понятие interesting. 

П.П. Дължиш ми една бира заедно, а аз - едно шофиране на някое шантаво място, когато ти ще се кефиш, а аз ще се гърча, ама с кеф :) (още ми е съвестно, честно). 

Хигиената на домашните кухни, в които се правят сандвичите на улицата се оказа добра и ние нямахме никакви проблеми. :)

На мен Куба много ми хареса и определено съм съгласна, че не е евтина като дестинация, ако се наема кола под наем. Но си струва да се види и усети. :)

Ние имахме един стомашен проблем, но няма да говоря сега... За последното - и аз смятам така.

Публикувано:

...
Ако сте ‚търсачи‘ на атмосфера, обаче, и имате очи за културни различия, и ви интригува цветността на света, както и бихте могли да си позволите европейски бюджет, смятам никак няма да съжалявате... Тази държава е като бяла афъска сред черни барабонки :)
...

Моля, когато ви остане време да споделите малко повече впечатления и жокери - какво ви впечатли, какво според вас си заслужава да се види, има ли нещо, което ви се иска някой да ви беше казал.. Въобще неща, които смятате че биха били от полза на следващите "откриватели" на Куба. B)

• Харесвам 1

Моля, когато ви остане време да споделите малко повече впечатления и жокери - какво ви впечатли, какво според вас си заслужава да се види, има ли нещо, което ви се иска някой да ви беше казал.. Въобще неща, които смятате че биха били от полза на следващите "откриватели" на Куба. B)

Времето определено е 'лек' проблем - не защото не го отделям, а защото музата не се влияе от свободното време, което разтегля писанието във времето :) Специално за теб (формата Вие да я забравим): 

- ако си роден след 1990 г., склонна съм да кажа 'не ходи; няма да разбереш романтиката'; само че не знам дали ще е честно... 

- Куба е ЕКЛЕКТИКА - трябва да имаш много особени сетива, за да се изкефиш. Бях написала една кратка експресия за нея: ярко шарена и едноцветно семпла, усмихната и уморена, небрежно-развлачена и (не)целенасочено секси. Бедно-богата и богато-бедна. Гореща и дистанцирана. Мързеливо-протяжна и пробудено-заинтересована. Всичко и нищо в едно. Еклектичен сюрреализъм в каданс. 

Безкрайно трудно ми е да обясня мазохистичното удоволствие - аз не съм мазохист категорично - да шофирам по една абсурдна магистрала, където има кола на всеки 10 минути, а самата магистрала се пресича от палми, трева, кръпки и дупки, но е удивително.

А каква красота са старите автомобили - ама не щото са целенасоченно поддържани, а щото нямат други... Имах усещането, че са ме хвърлили 70 години назад, но са разбъркали още някое десетилетие за разкош :) а поведението на хората - дисертация ще напиша... Извини импровизацията.

Куба не е стандартна дестинация - поне за мен.

П.П. Какво не са ми казали? Не бих могла да дефинирам - аз не съм търсила мнения за или против. Хората сме различни. Просто с Mary някак решихме за Куба - не ме питай как, защото не знам :)

Редактирано от Гост
Публикувано:

Аз от утре започвам да пиша моите записки в отделна тема(ще сложа линк и тук), като ще ги придружа със снимки.

Работата е там, че само на телефона имам 4200 снимки. :blink:  Как ще отсявам добрите ... все още не знам, но ще се пробвам.

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз лично се влюбих в Куба /Хавана най-вече, но останалите места пък допълват с прекрасна карибска природа/. Екзотична е по много различни начини- от машината на времето, в която попадаш ако имаш поне малко съзнателни спомени от соца, през красивата природа, хубавите хора , добрият ром и храна и уникалната музикална култура. В моите очи местата, на които хората танцуват с повод и без повод автоматично печелят одобрение :) А в Куба са много добри и в музиката, и в танците.

• Харесвам 6
Публикувано:

Ако сте ‚търсачи‘ на атмосфера, обаче, и имате очи за културни различия, и ви интригува цветността на света,......

...... със сигурност посещението й силно, ама много силно ме впечатли.

.... Куба е УНИКАЛНА.

Рейни, би ли била малко по-конкретна?

Просто искам да си изясня дали въобще това е моя дестинация.

Това, че не е евтина дестинация и че плащаш по-скъпо отколкото нещо струва стана ясно, но пък описаните от теб цени не са шокови. (изключвам рента-кар).

Мен ме привлича точно латино атмосферата и евентуално природа, но не и умиращия социализъм или там каквото е.

Публикувано:

За протокола, че за трети път става въпрос, след 80-та съм роден, пък и 2 седмици останаха, така че е късно да размислям  :)  Пътувам с нагласата, че ще ми хареса и винаги досега съм бил щастлив.

Ах как с удоволствие бих си шофирал по празна магистрала на фона на българския трафик и манталитет на шофиране. Само здрава кола да ми дадат и бензин да има...  :rolleyes:

• Харесвам 5
Публикувано:

...

Ах как с удоволствие бих си шофирал по празна магистрала на фона на българския трафик и манталитет на шофиране. Само здрава кола да ми дадат и бензин да има...  :rolleyes:

Тя магистралата не е празна! ;)

Просто няма много коли, но не липсват други участници в движението - всичко, което мърда, можеш да го видиш там + такива, които не мърдат, но всячески те размърдват теб - дупките! :lol:

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.