Прескочи до съдържание

Идеи за пътуване за една седмица


Препоръчани мнения

Ех, заразихте ме тотално :) след пътуването ни в Рим, което мога да нарека успешно ( за нас и за децата които останаха тук) искам да отидем някъде по почивните дни за Великден.

 

Не мога да измисля къде обаче...

 

Ще имаме около 10тина дни и си мислех да отидем до Истанбул с 3те деца с колата. Мъжа ми обаче смята че не е  разумно/удачно/сигурно да ходим с децата там.

 

Мислех си и за Дубай ама много жега ще е тогава. И не с колата де :)

 

Понеже сте пребродили света по няколко пъти си позволявам да се обърна към вас за идеи къде може да отидем.

 

Ако е със самолет и сме с всички деца билетите е добре да са евтинички. Ако е пък с кола да не е далеко.

 

Къде ми се ходи? Навсякъде! В пустиня, в джунгла, ама може и в по близки места.

 

Къде би било интересно за децата. Ако се развие темата ще си я пазя и гледам и ще ми е извор на вдъхновение и за следващи пътувания.

 

Моля дайте идеи :)

Редактирано от Nivea
Връзка към коментар

Без да разбирам много от деца и колко издържат в кола, имам няколко идеи:

- замъци - в Румъния са по-близките, за Бавария 10 дни уж трябва да стигнат.

- в Хърватия - времето е по-благонадеждно в този период (Георги да не говори), интересно е, много красиво съчетание на уютни стари градчета и природа, има паста, пица и сладолед, децата трябва да са доволни. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

- в Хърватия - времето е по-благонадеждно в този период (Георги да не говори), интересно е, много красиво съчетание на уютни стари градчета и природа, има паста, пица и сладолед, децата трябва да са доволни. 

 

В Хърватия може да посетите Плитвишките езера. Прекрасен национален парк в Хърватия с много водопадчета, водопадища, дървени пътечки, корабчета, зеленина и кристални езерца с рибки. Подходящо е за деца, защото националният парк е изключително добре развит. Може да отскочите до Будва и Котор в Черна гора. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Препоръчвам към Хърватия да добавите и Словения, има невероятни места. Миналата година посетих в рамките на 3 дни Плитвичките езера, Любляна, замъка Предяма и пещерата Постойна. Времето ни беше ограничено, а минахме покрай толкова места, на които бих искала отново да се върна. Ходихме по същото време на годината, времето беше супер :)

Връзка към коментар

Истанбул, разбира се. Но пък в последните месеци е рискова дестинация.

 

И аз съм на мнение, че в последните месеци е рискова дестинация. Мисля, че Костов скоро се върна от там, тъй че той най-добре ще знае. Дано види темата. 

Връзка към коментар

Благодаря ви. А Истанбул не ви ли звучи?

Пишеш, че искаш да направиш пътуването по Великден, а той е в края на април и началото на май. На 1 май в Истанбул, на площад Таксим винаги има протести и безредици. Те може и да ви поуплашат, особено ако сте и с децата.

Със самолет по тези дати винги е скъпо, но с кола можете да обиколите балканските страни. Там също има какво да се види.

Връзка към коментар

Истанбул, разбира се. Но пък в последните месеци е рискова дестинация.

Преди десетина дни се върнах от Истанбул. Посетих го със семейството си. Не съм се чувствал застрашен. Поне в туристическата част ( говоря за Султанахмед и Лалели ) има засилено полицейско присъствие. На площада започващ от обелиска на Константин до Света София преброих 6 полицейски автомобила на стоянка плюс два постоянно патрулиращи мотора. Това около 19-20 часа. Това ми е първо посещение в Истанбул и може така да е винаги, но пак повтарям, че не съм се чувствал застрашен. Естествено риск има.Просто преценете сами.

Иначе бих предложил една Будапеща, може в комбинация с Виена

Връзка към коментар

Оставете Истанбул за по-нататък.Всеки ден контактувам с приятели и партньори,живеещи в Истанбул.И те се страхуват да се разхождат спокойно,особено,където има много хора.

Не искам да всявам страхова психоза,но и преди малко съобщиха за атентат в Анкара.

Периодът е супер за Хърватска,пък и с кола,не сте зависими от цени на билети.

Аз съм твърдо за Плитвице!От няколко години го отлагам,дано тази и на мен ми се сбъдне.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Nivea, Spqr ми даде идея - отключвам временно и аз моите снимки от Плитвиците. Моля, когато ги видиш, само ми дай сигнал, за да ги заключа отново. Дано ти помогнат в решението. 

 

Друга опция, която не е споменавана, е Гърция. 

 

И да, Гърция също е вариант. Ако искаш ориентирай ни какво търсите за тази почивка? Природни забележителности, релакс, исторически забележителности..., за да бъдем по-точни в идеите :)

Редактирано от D.A.Serendipity
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

10 дни са достатъчно за всяка балканска и източно/средноевропейска дестинация с кола :) То наистина да не знаеш накъде да похванеш. Всички дадени предложения са добри - и Хърватия, и трансилванска Румъния, и Будапеща, и Виена..

 

Иначе в Гърция Великден е голяма атракция, там се празнува повече от Коледа и Нова година. В Корфу има хубави чествания за Великден например, шествия, по-специални от на другите места. Може да се съчетае с планина (областта Загорохория, Викос е най-дълбоката планинска клисура в света, селата са уникални), а защо не и с Македония и Албания? 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Как ли празнуват в Гърция Великден на 1 май?

Сигурно първо се чукват с яйца с полицаите, а после започват да се бият ;)

 

98779635-protesters-through-stones-at-ri

 

 

69581EFA-0D31-405F-9534-6626B61F27AF_mw1

 

 

Предполагам, че дечицата ще бъдат много впечатлени ;)

 

Пояснение: снимките са от 1 май. В Гърция.

 

И още: ако ще пътувате с колата, не забравяйте, че и много други хора ще пътуват. Тоест може да ви се наложи да повисите тук и там, в някое задръстване, на някоя граница... Освен ако не решите да изберете по-малко популярно място...с по-малко левичарски настроено население, което не си разваля празника с блокади по пътищата. Според мен Гърция и Турция - не. Западните Балкани, Румъния, че и Унгария - да.

Редактирано от captain_oveur
Връзка към коментар

Верно, че съвпада с 1 май тая година. Ама да ти кажа, освен в Атина (едва ли баш там ще идат на почивка) другаде безредици не съм видяла и чула да има, вече двайсетина годин. Хеле по селата, прасето и агнето са им по-важни от всякакви стачки :) 


Сега е малко по-особена ситуацията заради бежанците. В Атина пак. И към македонската граница. В другите райони... трудно ще си скършат хатъра и нравите. Но все пак с едно наум.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Великденско шествие в Корфу - смесица от православни и католически традиции, и кой знае какви още https://www.youtube.com/watch?v=TZrUtrtULaA

Уоу :) А какво символизира чупенето на глинените делви пълни с вода?

Връзка към коментар

Тъй като островът е бил част от Венецианската република, това е една от много венециански традиции там. Преиначена, разбира се :) В оригинал - на Нова година венецианците си изхвърляли старите вещи през прозорците, за да влезе новото или нещо подобно.

Тъй като за гърците Великден е по-важен празник, преместили го тогава :) пълненето с вода не знам какво символизира, нищо чудно да е за по-голям джангър и повече ефектност.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ходила съм на Корфу, но никога не съм знаела за тази традиция. Благодаря ти, че я сподели. Тези гърци не спират да ме изненадват :) Прелистих няколко статии... пише че терасите, на които висят покривки в червен цвят със златен кант по този начин отбелязват домовете, от които ще летят глинени съдове.

Връзка към коментар

Уоу :) А какво символизира чупенето на глинените делви пълни с вода?

 

Традицията идва от библейския текст “Thou, O Lord, raise me up, that I may crush them as a potter’s vessel.”

С това се смята, че убиват Смъртта точно на Възкресение Христово.

 
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Ох, да не изместваме темата, че е за друго, ама няма такъв текст в Библията. Иначе трябваше с желязна тояга да ги налагат корфуанци грънците, не да ги мятат от прозорците  :lol:

Защото текстът е "Ти ще ги поразиш с железен жезъл; ще ги строшиш като грънчарски съд." (You will break them with a rod of iron; you will dash them to pieces like pottery").

Ама карай, важното е, че традицията е яка - и малко опасна за околните минувачи.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Прекрасни сте!


 


Това което казвате за Истанбул ми е достатъчно. Няма да ходим там въпреки че много го харесвам. Темата е точно това на което се надявах и очаквах. Благодаря.


 


Разгледдах снимките в Хърватска, благодаря ви . Много много красиво е.


 


На море не ни се ходи, 4 месеца ще прекараме на морето , така че това е последния ни шанс преди есента да отидем някъде. не знам къде. Харесваме забележителности от рода на Айфеловата кула, Статуята на свободата, Колизеума и т.н. тоест големи неща. В Рим бяхме много време  на едно място по нашите разбирания. Накрая ни омръзна. Започнахме един по един да ходим по местата които бяха в темата 100 непопулярни обекта ( благодаря много за нея, тя ни спаси последните 2-3 дни).


В общи линии харесваме да видим големите места за 1-2-3 дни и на  хайде на следващото място. Не сме от тези които проучват в дълбочина нечия култура.


 


За далекото, можем да пътуваме не по вече от 4- 5 часа с кола на ден. Това е пълния макс. Неудобство е пътуването, но пък ще мога да си взема всичко от което имам нужда за децата - голяма кола + горен багажник.

Връзка към коментар

Щом трябва да не е море и да е на 4-5 часа с кола, гласувам за Румъния, примерно по маршрут Букурещ-Синая-Брашов-Бран-Сигишоара-Сибиу.

 

В бивша Югославия (казано обобщено) също има много - не е само Хърватското крайбрежие ... 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

По това време самолетните билети не са евтини, аз също бих запазил по-далечните дестинации за друг период, но тук вече опира и до бюджет. Как да ти препоръчаме Австралия и Нова Зеландия например, като не се знае бюджет :) Присъединявам се към Западните Балкани и аз. За десетина дни може да видите в нормално темпо или единият кръг - Сърбия, Босна, Хърватия или другия Македония - Албания - Черна Гора - Босна. Нещо такова като груб план...

 

Другото предложение - Трансилвания, на мен ми е в краткия списък за автомобилно пътуване. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.