wilks Публикувано: 22 март, 2016 Публикувано: 22 март, 2016 (редактирано) От нашите си, тези според мен са едни от най-красивите, които повечето от нас помнят. Преди доста години, още докато бяха в обръщение, попаднах на статия, в която банкнотата от 2000 лева, емисия 1994 година, беше номинирана за една от най-красивите и защитени банкноти в Европа. Домосед може би ще потвърди, или опровергае това твърдение. Моето лично мнение обаче, е сходно по отношение на дизайна. За холандските гулдени също знам, че са били сред любимите на колекционерите. И с право Редактирано 22 март, 2016 от wilks 7
Евгени Димитров Публикувано: 22 март, 2016 Публикувано: 22 март, 2016 (редактирано) Някой от вас, има ли все още дойче марки? За мен са едни от най-красивите банкноти. Колекционерската им стойност също е висока. А цените, най-вече на големите копюри - доста солени. Редактирано 22 март, 2016 от Евгени Димитров 5
Евгени Димитров Публикувано: 22 март, 2016 Публикувано: 22 март, 2016 2000-то лева наистина имат красив дизайн. Бях чел, че много си приличали с 2000 чешки крони като банкноти. На много места в Чехия, по чендж бора, магазини и т.н. е имало разлепени снимка на нашите 2000 лева, да не се приемат от улични търговци, защото не са чешки. Често ги ползвали за измами, поради по-ниската им стойност. Не знам обача как са изглеждали тези 2000 чешки крони. Мъчил съм се да ги търся, но не съм откривал прилика.
wilks Публикувано: 22 март, 2016 Публикувано: 22 март, 2016 Някой от вас, има ли все още дойче марки? За мен са едни от най-красивите банкноти. Колекционерската им стойност също е висока. А цените, най-вече на големите копюри - доста солени. Не съм съвсем сигурен, че това, което пишеш, се отнася точно за тази емисия дойче марки. Не споря, може и да си прав, но за мен лично, като чуя "дойче марка" (както бяха популярни на времето), в спомените ми веднага се появяват именно тези, от емисия 1980 Като аз самият до последно си пазех една от 100 (страшно много я харесвах и в цветово съотношение, и като "картинки", и една от 10 DM от тази емисия, но ги изхарчих малко преди да излязат от обръщение. Все пак си запазих една от 5 DM като мил спомен от летата на морето между 1984-90 Пак от тогава все още имам 10 FiM 10 SEK Както и монети, които отдавна са изчезнали, и стоят само по колекции - 10 шведско öre, 10 норвежко øre, и гулдени от времето на по-предната кралица (Juliana, майката на Beatrix, която пък преди 3 години предаде короната на сина си Вилем), включително и монета от 2 1/2 гулдена, която беше много интересна от гледна точка на тогавашните ми представи за монети. (сори за офф-а за монетите) 4 1
домосед Публикувано: 22 март, 2016 Публикувано: 22 март, 2016 За холандските гулдени също знам, че са били сред любимите на колекционерите. И с право Да, любими са ми Даже мислех да търся изображния да кача тук, но си ме изпреварил. И - да, Кольо Фичето ми е любимата банкнота от посткомунистическите. Захари Зограф (100) ми е на второ място, а Майстора (10000) - на трето. За който се интересува от историята на българските книжни пари, каталогът на БНБ е на разположение на сайта им: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_catalogues_notes_bg.pdf Не съм съвсем сигурен, че това, което пишеш, се отнася точно за тази емисия дойче марки. Не споря, може и да си прав, но за мен лично, като чуя "дойче марка" (както бяха популярни на времето), в спомените ми веднага се появяват именно тези, от емисия 1980 WizzAir имат полети до гърба на банкнотата от 50 DM 3
Двуцветко Публикувано: 3 април, 2016 Публикувано: 3 април, 2016 Две източно-Карибски красавици от 5 и 10 XCD обслужващи паричната система на 8 Карибски държави. 4
Двуцветко Публикувано: 4 април, 2016 Публикувано: 4 април, 2016 Там всяка година точно през март гласуваме за Банкнота на годината: Имаме ли вече официално банкнота на годината?
Двуцветко Публикувано: 6 април, 2016 Публикувано: 6 април, 2016 Ценен сувенир от Куба - Че на банкнота от 3 CUP. Хосе Марти на 1 CUP. 4
Двуцветко Публикувано: 6 април, 2016 Публикувано: 6 април, 2016 И Че на 3 CUC (с революционери на гърба на банкнотата).
Фил Публикувано: 21 април, 2016 Публикувано: 21 април, 2016 Harriet Tubman $20 Bill To Replace Andrew Jackson, Becoming First Woman In Modern History On US Paper Currency
AlexandraKo Публикувано: 21 април, 2016 Публикувано: 21 април, 2016 Да ви кажа, като го гледам, гледам, заглавието на темата - аз грозни пари не съм видяла, особена, от най-едричките купюрки. Всичките са ми готини. 5 2
Двуцветко Публикувано: 21 април, 2016 Публикувано: 21 април, 2016 Да ви кажа, като го гледам, гледам, заглавието на темата - аз грозни пари не съм видяла, особена, от най-едричките купюрки. Всичките са ми готини. Е, що? И дребните са си красиви Най-дребните малдивски шаренийки 6
AlexandraKo Публикувано: 22 април, 2016 Публикувано: 22 април, 2016 Е, що? И дребните са си красиви Най-дребните малдивски шаренийки Според мен едрите са някак по-красиви☺Не за друго, ми заемат по - малко място☺ 3
sasho Публикувано: 22 април, 2016 Публикувано: 22 април, 2016 Не че искам да ги събирам, но ми остават.
bori Публикувано: 22 април, 2016 Публикувано: 22 април, 2016 Като разглеждах темата се сетих за старите Бг. банкноти . Наскоро из нас намерих един лев, както и една стотачка 2
Duke Публикувано: 22 април, 2016 Публикувано: 22 април, 2016 От димитровките ти липсва двайсетачката. Иначе щях да те питам знаеш ли защо на нея той е усмихнат, а на десетачката намръщен... 2
chandni Публикувано: 22 април, 2016 Публикувано: 22 април, 2016 От димитровките ти липсва двайсетачката.Освен това липсва и гроздоберачката от 2-левката 1
Двуцветко Публикувано: 22 април, 2016 Публикувано: 22 април, 2016 Не че искам да ги събирам, но ми остават. To така се започва Един ден като разбереш колко много са ти поостанали и като се присетиш какви спомени имаш покрай тях и решаваш да си ги сложиш в албумче, за да поколекционираш малко спомени. В един момент се оказва, че колекционираш банкноти 4
домосед Публикувано: 23 април, 2016 Публикувано: 23 април, 2016 IBNS обяви лауерата на титлата Банкнота на 2015. $5 от Нова Зеландия Изборът ми се струва леко необичаен. Банкнотата е красива, има птица, има цвете, има планина ... Сър Едмънд Хилари е не само национален герой на Нова Зеландия, но и светило за цялото световно планинарско, приключенско, пионерско и изследователско природолюбиво братство. Единственият кусур е, че това е просто леко осъвременена (facelift, англ.) като материал и средства за защита версия на банкнота в обращение още от миналия век.Предполагам, че фракцията на носталгиците на Британската империя в IBNS се е обединила срещу фракцията на запалянковците на Руската, които са излезли на второ място с 100-те рубли в прослава на анексията на Крим. Както и бях предвидил, фракцията на евроентусиастите, които сме гласували за 20-те евро, сме абсолютни аутсайдери в тоя конкурс. Ето един много добър интерактивен сайт, представящ в подробности последната серия новозеландски банкноти. Съдържа даже аудиозаписи как правят птичките от банкнотите http://www.brightermoney.co.nz/ Обръщам внимание, че върхът, на чийто фон е изведен портретът на Хилари не е Еверест, а малкото му братче в Нова Зеландия - връх Кук / Аораки 11
Т.В.Т. Публикувано: 27 април, 2016 Публикувано: 27 април, 2016 Новозенландските $5 станаха Банкнота на годината.http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/04/27/2750891_novozelandskite_5_stanaha_banknota_na_godinata/
captain_oveur Публикувано: 28 април, 2016 Публикувано: 28 април, 2016 Тези: не сте ги виждали на живо. Няма и да ги видите. Те са от загубилите конкурса за евробанкноти 3
Фил Публикувано: 28 април, 2016 Публикувано: 28 април, 2016 (редактирано) Те са от загубилите конкурса и правилно Редактирано 28 април, 2016 от Фичо 3
Двуцветко Публикувано: 7 юни, 2016 Публикувано: 7 юни, 2016 Да побутна темата - новата ми придобивка, 3-доларова банкнота от островите Кук. 13
Двуцветко Публикувано: 7 юни, 2016 Публикувано: 7 юни, 2016 И черешката на тортата, специалното предложение на месеца, с любезното съдействие на нашия специален пратеник в Полинезия Георги Матеев Верно са много красиви. 7
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега