Добри Публикувано: 7 юни, 2016 Сподели Публикувано: 7 юни, 2016 А как ще реагирате на постмодернистичен норвежки пикселарт, дело на скучаещи фенове на Minecraft, убедили цяло правителство и народ, че има нужда от тотално разчупване? Щото и такова жАвотно се готви от Snøhetta - познатата ви световноизвестна фирма с изобилие от екстравагантни cutting edge проекти по цял свят, ала самоподдържащи се къщи, мега еко-инсталации и ултрамодерен дизайн. Няма шега - тези банкноти са вече официално одобрени и влизат в сила през 2017 г. в Норвегия. С увеличаването на номинала се удължават и пикселите. Слава богу, ограничили са се само с едната страна на банкнотите - от другата е изображението преди пикселизация: http://www.geek.com/news/norways-beautiful-new-pixelated-banknotes-are-more-than-meets-the-eye-1606520/ 8 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 7 юни, 2016 Сподели Публикувано: 7 юни, 2016 А как ще реагирате на постмодернистичен норвежки пикселарт, дело на скучаещи фенове на Minecraft, убедили цяло правителство и народ, че има нужда от тотално разчупване?] Ай, ай, уникално! Добре, че поне цифрите не са замазали 1 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 19 юли, 2016 Сподели Публикувано: 19 юли, 2016 Най-накрая се добрах до едни от най-яките банкноти в света. По ред на номерата: 10,000 тенге - банкнота на годината за 2011-та 5,000 тенге - банкнота на годината за 2012-та. На мен лично тази ми е любимата. Може би, защото силно ми напомня на корицата на любима книга 1,000 тенге - банкнота на годината за 2013-та. Новото 1,000 тенге - една от номинациите за банкнота на 2014-та. 200, 500 и 2,000 тенге също не са за изхвърляне 14 Връзка към коментар
Евгени Димитров Публикувано: 19 юли, 2016 Сподели Публикувано: 19 юли, 2016 (редактирано) Казахстанските банкноти са красиви. Много цветни и интересни. Такива са и франковете от Камерун и Централна Африка. Както и банкнотите от Мадагаскар. Редактирано 19 юли, 2016 от Евгени Димитров 6 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 19 юли, 2016 Сподели Публикувано: 19 юли, 2016 Много цветни и интересни. Такива са и франковете от Камерун и Централна Африка. Както и банкнотите от Мадагаскар.Страхотни са, много живописни! Като акварели.Ето две от любимите ми нови мадагаскарски, с които се сдобих наскоро по неведоми пътища. 4 Връзка към коментар
Янко Велков Публикувано: 21 юли, 2016 Сподели Публикувано: 21 юли, 2016 През 2010-та посетих Мексико за първи (и последен) път, и ми направи впечатление изключително красивата им банкнота от 100 песос: Имаха и друг дизайн - с група революционери, не толкова впечатляващ. Тогава не си взех - много пари ми се видяха, а когато година-две по-късно поръчах да ми донесат, бях доста разочарован - бяха сменили дизайна. Днес стана дума нещо, поразрових се и - о, не! - били са специална серия по случай 100 годишнината от революцията.. която е започнала през 1910... И така, дали ще ми попадне някога отново тази красива банкнота - кой знае... Реших и да поразгледам емисии на погубените от еврото нещастни валути, и какво да видя! : Ама че красота! Любов от пръв поглед 4 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 21 юли, 2016 Сподели Публикувано: 21 юли, 2016 (редактирано) Мексиканската 100-тачка е страхотна. Гледам, че е била номинирана за банкнота на годината http://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=79&catid=13&Itemid=51 А словенската е красота наистина! Редактирано 21 юли, 2016 от Двуцветко 1 Връзка към коментар
Янко Велков Публикувано: 2 август, 2016 Сподели Публикувано: 2 август, 2016 От димитровките ти липсва двайсетачката. Иначе щях да те питам знаеш ли защо на нея той е усмихнат, а на десетачката намръщен... Аз ги имам и двете, гледах, гледах - не виждам никаква разлика Та... защо? Скромната ми колекция от български левове Ще използвам и да попитам тук всички, които колекционират - как съхранявате банкнотите си? Потърсих албуми за банкноти в интернет, но най-евтиният който ми излиза е за 56 лв. + доставката = 60 лв.! То като ще е така, май е по-добре да сложа една зелена столевка при другите, и да забравя за класьори... 3 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 2 август, 2016 Сподели Публикувано: 2 август, 2016 Аз ги имам и двете, гледах, гледах - не виждам никаква разлика Та... защо? Навремето имаше недостиг на луксозни (според тогавашните разбирания) стоки. Една от тези "луксозни" стоки беше луканката. На практика (почти) всеки българин можеше да си купи луканка, но принципно този деликатес липсваше на пазара. Когато пуснеха луканка в магазинната мрежа ставаха огромни опашки. Цената на 1 кг луканка по онова време беше 12 лв. Това си беше сравнително сериозна сума за джоба на българина. Казваха, че на десетолевката Георги Димитров е намусен, защото не му достигат 2 лв., за да си купи луканка, а на двадесетолевката - усмихнат, защото вече парите му стигат... 7 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 2 август, 2016 Сподели Публикувано: 2 август, 2016 (редактирано) А някой пази ли си от тези: Извинявам се, не е по темата (нито е банкнота, нито е красиво), но се сетих за купоните, като видях старите български банкноти и прочетох последния пост на Duke. Редактирано 2 август, 2016 от ven62 5 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 2 август, 2016 Сподели Публикувано: 2 август, 2016 Любимата ми мексиканска банкнота :) 17 2 Връзка към коментар
seagull_29 Публикувано: 10 август, 2016 Сподели Публикувано: 10 август, 2016 На мен ми се подмятат едни 10 флорина, ако някой се интересува да каже. 2 Връзка към коментар
Янко Велков Публикувано: 10 август, 2016 Сподели Публикувано: 10 август, 2016 На мен ми се подмятат едни 10 флорина, ако някой се интересува да каже. AW11.JPG Че това са си 10 лв. Мен още ме е яд като минавах от там, че не си запазих - скъпи ми се видяха, тюф! Но пък наскоро ми попадна това: Колкото и странно да звучи, с наличето на такава добре изглеждаща валута, Суринам ми се качи с едно 100 позиции в класацията ми на страни за посещение) 12 Връзка към коментар
seagull_29 Публикувано: 11 август, 2016 Сподели Публикувано: 11 август, 2016 Че това са си 10 лв. Мен още ме е яд като минавах от там, че не си запазих - скъпи ми се видяха, тюф! Но пък наскоро ми попадна това: 13.jpg Колкото и странно да звучи, с наличето на такава добре изглеждаща валута, Суринам ми се качи с едно 100 позиции в класацията ми на страни за посещение) Даа 10 лв. почти. Но да не мислиш, че ще ги дам безвъзмездно? Хахах Не е странно, моята приятелка от Аруба мечтае да ходи на почивса в Суринам. А уж са близо и имат общо с Холандия и двете. 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 11 август, 2016 Сподели Публикувано: 11 август, 2016 Че това са си 10 лв. Мен още ме е яд като минавах от там, че не си запазих - скъпи ми се видяха, тюф! Но пък наскоро ми попадна това: 13.jpg Колкото и странно да звучи, с наличето на такава добре изглеждаща валута, Суринам ми се качи с едно 100 позиции в класацията ми на страни за посещение ) А, изобщо не се хаби. По-евтино ще ти излезе да прескочиш до Амстердам, кв. Diemen и малко след него - Ganzenhoef. Сигурен съм, че е едно към едно. В магазини на суринамски, самите магазини- суринамски, по улиците - само суринамци. Улични пазари - суринамски. Това вероятно е единственото място в цяла Холандия, където може да срещнеш човек, неговорещ английски. Вечер като се разхождаш ще си местна забележителност, щото ще си единствения бял. p.s. Някъде бях чел, че суринамците са около 500000 човека. Е, тогава в тоя квартал на Амстердам има повече от тях, отколкото в самия Суринам. 1 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 11 септември, 2016 Сподели Публикувано: 11 септември, 2016 (редактирано) Хайде на пластмасовите английски лири!Вторник ги пускат https://www.theguardian.com/money/2016/sep/09/bank-of-england-cash-revolution-all-yours-shiny-new-fiver?CMP=fb_gu Редактирано 11 септември, 2016 от домосед 10 Връзка към коментар
vencide Публикувано: 14 септември, 2016 Сподели Публикувано: 14 септември, 2016 Любимата ми мексиканска банкнота :) Много добро попадение 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 8 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 8 октомври, 2016 Още една детска мечта е отметната - да ползвам френски тихоокеански франкове за джобни пари. Проблемът е, че форматът им е джобен, но струват много, а ти купуват малко А ето две други тихоокеански банкноти, намерили си картинката в реалния свят Хотел Гранд Пасифик в Сува, столицата на Фиджи Кралският дворец в Нукуалофа, столицата на Тонга 18 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 8 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 8 октомври, 2016 (редактирано) И аз виждам тук една нова банкнота със стойност 5АUD много красива, с две прозорчета, със златна летяща птичка в левия ъгъл. Редактирано 8 октомври, 2016 от AlexandraKo 5 Връзка към коментар
Т.В.Т. Публикувано: 3 декември, 2016 Сподели Публикувано: 3 декември, 2016 Топ 9 за 2016 г.https://money.bg/charts/tova-sa-9-te-nay-krasivi-banknoti-za-2016-godina-galeriya.html?utm_source=topsport.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar 1 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 3 декември, 2016 Сподели Публикувано: 3 декември, 2016 Не без помощта на всеотдайни магеланци успях да се сдобия с три от тези девет. Което ми напомня, че скоро четох, че вегитарианците в UK протестирали срещу новата 5-паундова банкнота, защото в производството на банкнотата се използвала животинска лой ... 9 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 19 януари, 2017 Сподели Публикувано: 19 януари, 2017 (редактирано) Две банкноти красивици от Кабо Верде - 1000 и 2000 ескудо. На банкнотата от 1000 ескудо е Code di Dona - култов местен певец. Уверете се сами с едно местно диско от 98-а На 2000 е Cesaria Evora, също култова местна певица световно известна: Което ми напомня, че банкнотите от Кабо са доста стойностни като изпълнение последните години. Две от тях намират място сред номинациите за банкнота на 2014-а и 2015-а съответноhttp://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=440&catid=13&Itemid=51http://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=507&catid=13&Itemid=51 Редактирано 19 януари, 2017 от Двуцветко 11 Връзка към коментар
Dublin Публикувано: 21 януари, 2017 Сподели Публикувано: 21 януари, 2017 Новите аржентински банкноти. 10 Връзка към коментар
Двуцветко Публикувано: 21 януари, 2017 Сподели Публикувано: 21 януари, 2017 Много са красиви, не случайно имаме една аржентинска номинирана за банкнота на 2016-а http://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=523%3Abanknote-of-2016-nominations&catid=36%3Abnoy-2016&Itemid=51 1 Връзка към коментар
Евгени Димитров Публикувано: 24 януари, 2017 Сподели Публикувано: 24 януари, 2017 (редактирано) Днес се сдобих с този сет боливари. Много цветни. Точно тези банкноти удариха дъното спрямо щатския долар. 100 боливара се равняват на 2 щатски цента, това беше декември 2016, сега може и да се е получило някакво раздвижване на курса. Редактирано 24 януари, 2017 от Евгени Димитров 9 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега