Прескочи до съдържание

Лондон - Ирландия


Препоръчани мнения

Ето че дойде и моят ред  да се похваля с предстоящо приключение.

На 08.03.2016 мъжът ми се прибра от работа като буреносен облак : на 14.03.2016 го изпращали за 2 месеца командировка в Ирландия ! И докато той, като истински домошар, седеше на дивана и оплакваше съдбата си, аз вече се ровех във всички търсачки, които знам, да търся полети за мен и детето до Шанън. До края на вечерта и багажа ни с детето беше готов за тръгване. Естествено ентусиазма ми бързо беше попарен от мъжа ми : да не съм си и помисляла, токутака да тръгваме с детето, първо той щял да замине, да постои 2 седмици, евентуално да наеме къщичка (вместо хотел) и чак тогава можело ние да тръгнем, но да стоим не повече от 2 седмици там.

 И това ме устройваше.

Планът ми беше да летим до Станстед, 3 нощувки в Лондон  разходки, игри, забележителности, и накрая  Стансед – Шанън. Искаше ми се най-вече да заведа детето в Леголенд, тъй като преди 2 години я заведох в Берлин в една пълна пародия на Леголенд, без никакви атракциони, само конструктори за игра и макети, малката беше много разочарована и тогава обещах да я заведа в Англия или Франция в Леголенд или Дисниленд.

Да, ама не !

Мъжът пак в опозиция ! Не ми дава 3 нощувки в Лондон, защото непрекъснато съм се била забърквала в неприятности и се притеснявал за сигурността на детето ?!?! Чак пък непрекъснато ?!?! Един път му звъннах от Кения, че навръщане от резервата, в средата на нищото ни изгасна двигателя на колата, а местносто населения ни обгради не особено дружелюбно. Питах просто какво да направя за да оправя колата, понеже мъжът ми много разбира от поправка на автомобили, реших че ще даденякой ценен съвет..... веднъж ме арестуваха в Зимбабве, защото снимах нещо, което не трябваше ..... 2-3 пъти съм се губела в Москва, но все пак Москва си е голям град ...... веднъж в Шри Ланка ...... веднъж  за малко да си изпусна полета от Хо Ши Мин за София и многократно съм му звъняла от Франция, за да говори с местните на френски, че се правят че не разбират английски .......... добре, де ще си призная и че веднъж се качих на грешния самолет и казнах в друг град, но това беше по вина на чекин-а, не моя, дори като първи подобен случай в историята на България Ер, не само че ми възстановиха парите за полета, но ми дадоха и ваучер за следващ полет ! ....... Та чак пък непрекъснато да съм се забърквала в неприятности е малко пресилено !

И така програмата ми  за приключението Ирландия е следното :

Първото и най-важно нещо, подготовка на документите : правя си за всеки случай 4 копия на нотариално завереното пълномощно от съпруга ми и акта за раждане на детето, че нищо не се знае. Паспорта на детето е от преди 2 години и грам не си прилича с бебешката снимка, но пък и моя е трудно разпознаваем.

Багажа ни мъжа ми ще вземе с него предварително, за да не мъкнем куфари с детето, така ние ще тръгнем само е една голяма дамска чанта, в която ще имаме само един чифт дрехи за преобличане, много книжки и моливи за занимавка на детето по летища и самолети, от козметиката само една паста за зъби за двете ни и сух  дезедорант – всичко останало ще ни чака в Шанън, пък и ако нещо толкова ми трябва в Лондон ще си го купя.

Тръгване от София с Райан Ер на 25.04 с връщане 10.05 (129.20 евро)

Нощувка Станстед – Хилтон (най-близо ми се видя на картата, а с 4-годишно кацайки в 23:10 местно време, няма да мога дълго да се придвижвам) – 112.25 евро.

На следващия ден 26.04.16 хващане на влак или рейс (все още не знам точно какво и как) и отиване в града.

Лондон – издирване на другия ни хотел ( Hyde Park Executive Apartments) и разходка до  Окото (отсега купих билети с пропускане на опашката за 81.58 евро, защото 4-годишното го смятат за възрастен човек !) след като приключим с „голямата въртележка“ , на която толкова много държи моята дъщеря (твърде често го рекламират по Travel Channel )тръгваме пеша обратно към хотела. На връщане смятам да видим Биг Бен, Бъкингамския дворец, разходка в Хайд парк, евентуално хранене на някакви гарги, каквито има в наличност и почивка.

На 27.04 ставане сутринта и директно напускане на хотела, след като така и така почти никакъв багаж няма да носим, няма смисъл да си губим времето след разходката, да се връщаме в хотела. Задължително Бритиш Музеум, че дребното иска да види мумийте (пак Travel Channel  е виновен) и нататък идея си нямам какво – ще импровизираме.

След обяд придвижване към летище Гетуик, откъдето в 20:10 трябва да излетим за Шанън. Планирам да сме на летището към 18:00 най-късно за чек ин.

Полетите до Шанън и обратно ги купих през OPODO с  Ryanair двупосочен :

27.04.16, STN 20:10 –SNN 21:35

10.05.16, SNN 07:05 – STN 08:35

2 PAX – 107.28 евро

Полета на връщане ме устройва прекрасно, защото в същия ден следобяд  от същото летище излитаме за София.

Така всички полети  от София до Шанън и обратно, за мен и детето  ми се излязоха 433.87 евро. + 2 нощувки в Лондон за около 200 евро + транспорта влак/рейс от летищата до града (които още не знам нито като цени, нито като организация).

Веднъж кацнали в Шанън идва лесната част, мъжа ще има служебна кола, така че той ще ни вземе от летището до къщата. През седмицата, докато той е на работа, ние с детето ще се разхождаме пеша, докъдето можем, надявам се да не и е безкрайно скучно (ако намерим конна база наблизо да язди, няма да и е никак скучно), уикенда ще обикаляме Ирландия със служебната кола.

Планирам да имаме 2 уикенда, за да може максимално много неща да видим (повече и да искам няма как, че пък къщата която е запазил мъжа ми е с освобождаване на 10.05, после отива на хотел)

Общо взето цените не ми излязоха никак евтини (преди 2 седмици като гледах този маршрут ми излизаше всичко почти на половин цена, но мъжа докато даде зелена светлина за резервациите, всичко поскъпна)

Приемам съвети за транспорта в Лондон, че аз досега никога не съм пътувала с градски транспорт там (преди като ходех, все беше в командировка и се плащаха таксита).

Станстед – Лондон – Гетуик как да се придвижа, да е хем „безболезнено“ за кредитната карта, хем да не е твърде изморително за 4-годишното ?

Ако може някой да ми опише маршрута като за „индианец“ ще съм му много благодарна !

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Трансферите са най-ок според мен с EasyBus, много прилични цени до готини точки в Лондон. За придвижване в самия град си вземете Oyster карта, която се зарежда и си пътувате, но е мега скъпо (по моите преценки).

 

PS: С такива преживявания подкрепям мъжа ти :D

Връзка към мнение

EasyBus трябва ли да ги резервирам предварително онлайн или може качвайки се в рейса да платим ? За Oyster съм чувала, но има ли смисъл за 2 дена ? Няма ли да е по-евтино с дневна карта (всъщност има ли такива дневни карти ?) ?

Връзка към мнение

http://easybus.com/----- определено резервирай предварително. Вадиш долу-горе ориентировъчно най-ниската цена и резервираш, защото с един билет можеш да се качиш на тези, които са един час преди или след твоя час. Така понякога се пестят бая паундове хаха. Има дневни карти, но ако сте само за центъра май излизаше по-евтино с oyster, малко по-късно мога да проверя, но ако можеш някой специалист да каже по-добре.

 

Всъщност е хубаво да проверите, защото като си с дете последния път останах неприятно изненадан, че за да се хване easybus трябва да се отиде първо с един безплатен шътъл за 5 минути от летището до някакъв паркинг и от там до лондон с easybus.Малко по-късно мога да дам информация и за това. Иначе easybus е маршрутка, понякога е празно, но понякога е бая пълничко, зависи в колко часа ще пътувате. Но определено това е най-евтиния начин, азз последния път бях за 1 паунд на посока.

Редактирано от MARTiNSHO
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Те тия преживявания са си направо за книга, сериозно ли си летяла до друга дестинация от тази в билета? :)

 

За Ойстера да не те подлъжа, но ако картата ти има безконтактно плащане дори не ти трябва да я купуваш, а си минаваш с картата. За детето не знам как да стане обаче. Виж ей тази тема, където се дискутираше Ойстер преди няколко дни, цялата тема може да ти е интересна, Ойстера е в последните няколко мнения: http://magelanci.com/topic/6231-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

 

Иначе с мъжа ти най-вероятно сме колеги :) Не знам дали търсиш съвети за Ирландия, но може да попрочетеш моята тема от там, която беше по абсолютно същата схема - работа през седмицата в Шанън и разходки през уикенда и чат-пат следобед с колата: http://magelanci.com/topic/5414-%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-3-4-%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0/

 

Жив късметлия е мъжа ти тази вечер да е в Ирландия!

Връзка към мнение

оооооооооооо твоята тема я наизустих още преди седмица като разбрах за пътуването :-) даже пратих линк на мъжа, че да си свали маршрутите, детето най се впечатли от делфина и бухалите, та са в задължителната програма :-)

..... а за полета - ДА :-) първата в историята на БГ ЕР качена на друг самолет ....... и то бивш служител ! та всъщност точно това беше проблема, че съм бивш служител и на чек-ин и в самолета - навсякъде все бивши колежки, не се бяхме виждали отдавна (бях се преместила на частен самолет и те ме засипаха с въпроси) и от дума на дума и хоп на грешния самолет - там пък се оказа че пилотите са ми познати, та хайде в кабината до кацане и като кажнахме всички се гледахме доста тъпо :-)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

EasyBus трябва ли да ги резервирам предварително онлайн или може качвайки се в рейса да платим ? За Oyster съм чувала, но има ли смисъл за 2 дена ? Няма ли да е по-евтино с дневна карта (всъщност има ли такива дневни карти ?) ?

Има дневни карти, но май се продават само на гара, не в метрото, или се зареждат в ойстъра. А цената е същата, или дори по-висока за дневната карта, ако не пътувате 3 пъти с метрото.

Ако имаш безконтактна банкова карта, би трябвало да може с нея и да не ти трябва ойстър. Детето на 4 е безплатно и няма нужда от карта, минавате с него през вратичките за инвалиди.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 

..... а за полета - ДА :-) първата в историята на БГ ЕР качена на друг самолет ....... и то бивш служител !

 

Величествено.

Поклон!

:girlhaha:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Има дневни карти, но май се продават само на гара, не в метрото, или се зареждат в ойстъра. А цената е същата, или дори по-висока за дневната карта, ако не пътувате 3 пъти с метрото.

Ако имаш безконтактна банкова карта, би трябвало да може с нея и да не ти трябва ойстър. Детето на 4 е безплатно и няма нужда от карта, минавате с него през вратичките за инвалиди.

Нямам безконтактна карта, явно ще купувам oyster сега тъкмо съм се зачела за тях, къде как се купуват, за какво се ползват, но май наистина са най-изгодни, само връщането е досадно, но няма смисъл да я пазя - няма да планирам повече ходения в Лондон, за следваща дестинация съм обещала на детето "златния град" - Бангкок .

Връзка към мнение

Баси,да развалиш на мъжо ти двумесечен св.Патрик,не си честна :) :)

той ако ми даде служебната кола, изобщо няма да го притеснявам  :lol:  може даже и да не се засечем  :P

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

 За придвижване в самия град си вземете Oyster карта, която се зарежда и си пътувате, но е мега скъпо (по моите преценки).

 

PS: С такива преживявания подкрепям мъжа ти :D

 

Аз не познавам по-удобно и евтино нещо от Ойстер в Лондон, освен ходенето пеша :) Разбира се, и банкова карта става - както е обяснил Жоро по-горе, но понякога чужбинските правят засечки.  Всъщност, съвсем отскоро Ойстер е валиден и до Гатуик, иначе се купуваха отделни влакови - скъпи - билети...  Ако имаш конкретни въпроси, питай.

 

P.S. И аз го подкрепям мъжа ти, мислех че е начало на разказ  :lol: Любопитна съм къде е трябвало да летиш и къде си кацнала...

Връзка към мнение

Аз не познавам по-удобно и евтино нещо от Ойстер в Лондон, освен ходенето пеша :) Разбира се, и банкова карта става - както е обяснил Жоро по-горе, но понякога чужбинските правят засечки.  Всъщност, съвсем отскоро Ойстер е валиден и до Гатуик, иначе се купуваха отделни влакови - скъпи - билети...  Ако имаш конкретни въпроси, питай.

 

P.S. И аз го подкрепям мъжа ти, мислех че е начало на разказ  :lol: Любопитна съм къде е трябвало да летиш и къде си кацнала...

да, след толкова четене и аз се убедих за картите, само едно не ми е ясно с тях : пише че деца под 5 години пътуват безплатно, това включва ли и влака от Виктория до Гетуик (който се плаща с карта) ? Нещо не ми се връзва, дребното да е безплатно за такъв маршрут ....

полета ми беше вътрешен : вместо София-Бургас, хванах София-Варна - не беше никаква драма, авиокомпанията ми плати таксито до Бургас, върнаха ми парите за полета + дадоха ми ваучер за 50% отстъпка от цената при следващ полет (използвах го за семейно пътуване до Берлин)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

да, след толкова четене и аз се убедих за картите, само едно не ми е ясно с тях : пише че деца под 5 години пътуват безплатно, това включва ли и влака от Виктория до Гетуик (който се плаща с карта) ? Нещо не ми се връзва, дребното да е безплатно за такъв маршрут ....

 

В Англия има брутални цени - и брутални отстъпки... 

 

Виж извадкi

National rail

 

Children under five years of age
Up to two children under five years of age may accompany each fare-paying passenger free of charge, unless the Train Company you want to use specifies otherwise in their notices and other publications. However, children under five years of age who are travelling free may only occupy a seat which is not required by a fare-paying passenger.
 
TFL
 
Children Aged Under Five
Children under five can travel free at any time on the Tube, Docklands Light Railway (DLR), buses, trams and London Overground, as long as they are accompanied by an adult with a valid ticket. Children aged under five also travel free on the Emirates Air Line when accompanied by a fare paying adult. 
Редактирано от Гост
Връзка към мнение

То тия места дето си планирала в Лондин може и с автобус. Има 2-3 линии които са си направо панорамна обиколка .

Там дневното натрупване е само 4.5£ и няма час пик / оф пик както при метрото.

Дори препоръчвам автобус като за първо ходене в Лондон.

Под земята нищо интересно :)))

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

То тия места дето си планирала в Лондин може и с автобус. Има 2-3 линии които са си направо панорамна обиколка .

Там дневното натрупване е само 4.5£ и няма час пик / оф пик както при метрото.

Дори препоръчвам автобус като за първо ходене в Лондон.

Под земята нищо интересно :)))

автобус планирам от Станстед до Бейсуотер (май най-близкото е Виктория), защото ще е в ден, в който няма да имаме гонене на полети а единственото нещо задължително по програма, ще ни е окото, където обаче сме с билет "skip the line" та не гоним час, можем с часове спокойно да си пътуваме, но на следващия ден , в който искаме да разглеждаме града, а ще гоним полет вечерта - предпочитам влак за по-бързо придвижване. 

Връзка към мнение

То тия места дето си планирала в Лондин може и с автобус. Има 2-3 линии които са си направо панорамна обиколка .

Там дневното натрупване е само 4.5£ и няма час пик / оф пик както при метрото.

Дори препоръчвам автобус като за първо ходене в Лондон.

Под земята нищо интересно :)))

 

И аз го препоръчвам! Но не заради по-ниската цена, а защото е прекрасен. Дори наскоро бях описвала един такъв маршрут... Но си прав, точно така е :)

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Пф, аз си мислех, че е няква фрапантна разлика, че вместо в Мадрид си отишла в Кипър, пък то какво било...

чакай, има време  :lol:  като знам какъв късмет имам, скоро мога и с такова нещо да се похваля  :lol:  за близо 10 години в авиацията имам толкова истории като за книга, които мой колежки летели по 30 години нямат  :P  просто съм си "карък", макар че аз не го виждам така : по-скоро живота ми хич не е скучен  :P

Връзка към мнение

Не ми дава 3 нощувки в Лондон, защото непрекъснато съм се била забърквала в неприятности и се притеснявал за сигурността на детето ?!?! Чак пък непрекъснато ?!?! Един път му звъннах от Кения, че навръщане от резервата, в средата на нищото ни изгасна двигателя на колата, а местносто населения ни обгради не особено дружелюбно. Питах просто какво да направя за да оправя колата, понеже мъжът ми много разбира от поправка на автомобили, реших че ще даденякой ценен съвет..... веднъж ме арестуваха в Зимбабве, защото снимах нещо, което не трябваше ..... 2-3 пъти съм се губела в Москва, но все пак Москва си е голям град ...... веднъж в Шри Ланка ...... веднъж  за малко да си изпусна полета от Хо Ши Мин за София и многократно съм му звъняла от Франция, за да говори с местните на френски, че се правят че не разбират английски .......... добре, де ще си призная и че веднъж се качих на грешния самолет и казнах в друг град, но това беше по вина на чекин-а, не моя, дори като първи подобен случай в историята на България Ер, не само че ми възстановиха парите за полета, но ми дадоха и ваучер за следващ полет ! ....... Та чак пък непрекъснато да съм се забърквала в неприятности е малко пресилено !

 

 

 

 

За малко да ме умориш - задавих се от смях с твоите приключения.  :rofl:

Редактирано от lyusi
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей NikoleV :)

И аз като lyusi доста се посмях на преживяванията ти и да кажа, че напълно разбирам мъжа ти за притесненията му :)

Пиша обаче за друго - по абсолютно същото време - 27.04. - 10.05. ще бъда с жена и детенце (на 3 г.) почти на същото място - в едно градче на 15 мин. от Шанън. Аз съм бил там вече няколко пъти, но те не са и ще опитам да видим колкото може повече. Още нямам ясен план по дни, защото съм в очакване на билет за Манчестър Юнайтед и може да скокна за два дни до Манчестър, но си мисля, че като нищо можем да спретнем ирландско-магеланско-детска среща някъде в района :)

Ще следя темата ти и ще гледам лека полека и аз да си изяснявам детайлите като точки за посещение, кола и т.н.

 

(Между другото за мача който казах, че очаквам да посетя -  Манчестър Юнайтед и Лестър на 01.05. още не съм хич сигурен за билета и приемам всякакви разумни съвети по темата :) )

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

NicoleV, в добавка на това за автобусите - не пропускай да качиш детето на втория етаж най-отпред, и двамата ще се изкефите :)

 

(Между другото за мача който казах, че очаквам да посетя -  Манчестър Юнайтед и Лестър на 01.05. още не съм хич сигурен за билета и приемам всякакви разумни съвети по темата :) )

 

Предполагам си проверил всички нормални канали, включително връзки с фенклуба на Юнайтед тук? Като гледам цените на черноборсаджиите във viagogo изглежда зле положението...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

(Между другото за мача който казах, че очаквам да посетя -  Манчестър Юнайтед и Лестър на 01.05. още не съм хич сигурен за билета и приемам всякакви разумни съвети по темата :) )

 

Арггххххх... откъде билет?  :blink: Аз съм осигурявала такъв на сина ми и не е истина какви фантасмагории направих...

 

 

Предполагам си проверил всички нормални канали, включително връзки с фенклуба на Юнайтед тук? Като гледам цените на черноборсаджиите във viagogo изглежда зле положението...

 

Яяяяяяяяяя... къде е този фен клуб? :) А иначе по принцип и във виагого има много условия за купуване и не може всеки, ама на практика...

 

Извинявам се за офтопика! 

Връзка към мнение

Арггххххх... откъде билет?  :blink: Аз съм осигурявала такъв на сина ми и не е истина какви фантасмагории направих...

 

 

 

Яяяяяяяяяя... къде е този фен клуб? :) А иначе по принцип и във виагого има много условия за купуване и не може всеки, ама на практика...

 

Извинявам се за офтопика! 

 

Не знам къде го фенклуба, но по принцип повечето големи клубове си имат официални фен клубове тук, чрез които може да се намерят билети за мачовете. Ето, намерих го: http://www.united.bg/tickets.html

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.