Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:

Паднах жертва на еврото днес след като касиерка ми зареди на ПОС цена, която се различава с 1 цент от тази на касовата бележка.

Чудя се дали да не оспорвам пред Револют, just for fun.

• Харесвам 2
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 53 минути , Madonna каза:

Как става 2 % кеш бек?

Получаваш 1% при плащания извън Европа навсякъде за всички трансакции директно в Кърв. Отделно си имаш 1% от Пощенска така или иначе. Така се получават 2%. 

Отделно имаш 6 търговеца, при които винаги получаваш още 1% т.е. при тях имаш пак 2% - 1% в Кърв и 1% в Пощенска. И се пазиш от трънския курс. 

Публикувано:

Често следя темата, но трябва да призная, че ми е много хаотична с всички продукти и такси, които се обсъждат. Затова ми се ще да помоля за конкретен съвет за моя случай.

Търся си карта/комбинация от карти, налична в България (без значение дали е от банка, финтек или каквото ще друго), която да има следните предимства:

- кешбек за всички транзакции минимум 1%, по-високият е сериозно предимство

- безплатен достъп до салони на летища (10-20 посещения на година без ограничение от към конкретни летища би било добре. Неограничени посещения в SOF и/или други европейски летища са плюс, но не са задължителни)

- значителен плюс, ако е Mastercard

- да има приемливи условия за издаване и годишна такса, която не обезсмисля привилегиите

какво НЕ ме интересува:

- валутни курсове

- всякакви такси за допълнителни услуги тип преводи, теглене от банкомати, известия и т.н.

В момента използвам DSK Wizz като основна карта със значителна подкрепа от Revolut и Curve. Това което главно ми липсва е достъпа до салони. В по-малка степен, също ще се радвам да успея да запазя сходен кешбек процент като го отвържа от уизз.

Публикувано:
преди 2 часа, Loverboy каза:

Получаваш 1% при плащания извън Европа навсякъде за всички трансакции директно в Кърв. Отделно си имаш 1% от Пощенска така или иначе. Така се получават 2%. 

Отделно имаш 6 търговеца, при които винаги получаваш още 1% т.е. при тях имаш пак 2% - 1% в Кърв и 1% в Пощенска. И се пазиш от трънския курс. 

Това при условие, че се плаща висок план на Кърв обаче, нали?

преди 1 час, Blago каза:

Често следя темата, но трябва да призная, че ми е много хаотична с всички продукти и такси, които се обсъждат. Затова ми се ще да помоля за конкретен съвет за моя случай.

Търся си карта/комбинация от карти, налична в България (без значение дали е от банка, финтек или каквото ще друго), която да има следните предимства:

- безплатен достъп до салони на летища (10-20 посещения на година без ограничение от към конкретни летища би било добре. Неограничени посещения в SOF и/или други европейски летища са плюс, но не са задължителни)

- да има приемливи условия за издаване и годишна такса, която не обезсмисля привилегиите

какво НЕ ме интересува:

- валутни курсове

- всякакви такси за допълнителни услуги тип преводи, теглене от банкомати, известия и т.н.

В момента използвам DSK Wizz като основна карта със значителна подкрепа от Revolut и Curve. Това което главно ми липсва е достъпа до салони. В по-малка степен, също ще се радвам да успея да запазя сходен кешбек процент като го отвържа от уизз.

Достъп до салони с платен план на Револют и не ти трябва друго, ако това търсиш като допълнение.

Публикувано:
3 hours ago, lio said:

Това е с Curve Pay Pro, който е 10€ на месец.

3 hours ago, lio said:

Достъп до салони с платен план на Револют и не ти трябва друго, ако това търсиш като допълнение.

Знам за Revolut като опция. Но плана, който включва салоните е 50€ на месец. Не мисля, че ще мога да оправдая такава такса, спрямо това което бих ползвал.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, lio каза:

Да, с този план е. 🙂 

Публикувано:
преди 15 часа, Blago каза:

Няма такъв продукт. Доближава се MC Platinum на ПИБ, но има само 6 салона годишно.

Публикувано:
преди 4 минути , Ilian359 каза:

Няма такъв продукт. Доближава се MC Platinum на ПИБ, но има само 6 салона годишно.

Има три, на практика, просто са много скъпи.

1. ЦКБ МАСТЪРКАРД WORLD

https://www.ccbank.bg/bg/fizicheski-lica/bankovi-karti/kreditni-karti/world-mastercard

16 посещения + неограничени във Варна и Бургас

150 лв такса на година, но неясни условия - някои искат да имаш 20 000 при тях на депозит, на друго място казват, че е само с покана от банката, на трето дават директно.

2. Пощенска Universe 

1000 лв такса - 18 посещения на година

Първата година е безплатно, ако на втората им кажеш, че искаш да се махаш, ти намаляват таксата на 500 лв. И така до безкрай. 

Втора опция при Пощенска е 35 лв месечно за премиум пакет, с който имаш право на безплатна кредитна карта (само тя е 180 лв на година) - взимаш Мастъркард World Premium с 6 посещения. С пакета имаш право и на НЕОГРАНИЧЕНИ безплатни дебитни Mastercard World Debit, всяка с 6 посещения. Така можеш да си издадеш 4-5 карти и си ти 🙂 

3. Уникредит Прайвит пакет 

90 лв месечно или 1080 лв годишно

Пакетът включва три дебитни карти Mastercard World, но всяка от тях има неограничени посещения за картодържателя + 2 гости. И наистина са неограничени 🙂 

Така че опции има, просто струват парички… Може би най-ОК е ЦКБ, но са много неясни условията. Пощенска за 35 лв също са добри - хем безплатна кредитна, хем колкото искаш дебитни карти. 

• Харесвам 7
  • Благодаря 4
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 58 минути , Loverboy каза:

1. ЦКБ МАСТЪРКАРД WORLD

https://www.ccbank.bg/bg/fizicheski-lica/bankovi-karti/kreditni-karti/world-mastercard

150 лв такса на година, но неясни условия - някои искат да имаш 20 000 при тях на депозит, на друго място казват, че е само с покана от банката, на трето дават директно.

2. Пощенска Universe 

Първата година е безплатно, ако на втората им кажеш, че искаш да се махаш, ти намаляват таксата на 500 лв. И така до безкрай. 

Втора опция при Пощенска е 35 лв месечно за премиум пакет, с който имаш право на безплатна кредитна карта (само тя е 180 лв на година) - взимаш Мастъркард World Premium с 6 посещения. С пакета имаш право и на НЕОГРАНИЧЕНИ безплатни дебитни Mastercard World Debit, всяка с 6 посещения. Така можеш да си издадеш 4-5 карти и си ти 🙂 

Пакетът включва три дебитни карти Mastercard World, но всяка от тях има неограничени посещения за картодържателя + 2 гости. И наистина са неограничени 🙂 

Така че опции има, просто струват парички… Може би най-ОК е ЦКБ, но са много неясни условията. Пощенска за 35 лв също са добри - хем безплатна кредитна, хем колкото искаш дебитни карти. 

Аз комбинирам DSK-Wizz (Виза) - кредитна с 2% или 4% но във вид на точки/евро, което се харчи само в Wizz

и

ЦКБ World Debit Mastercard - 6 посещения на салони на година 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , ven62 каза:

ЦКБ World Debit Mastercard - 6 посещения на салони на година 

Само за притежателя на картата, а за придружител е 30 евро или греша?

Публикувано:
преди 1 час, Loverboy каза:

1. ЦКБ МАСТЪРКАРД WORLD

16 те посещения само за притежателя ли са, как стои въпросът с придружител. Про четох условията , но не се ориентирах.

Публикувано:
преди 13 минути , Doctor Who каза:

Програмата на MasterCard/LoungeKey включва до 6 безплатни посещения годишно без значение кой ги осъществява. При това положение е възможно в салона да влезе титуляра на картата плюс един придружител, като бройката на безплатните посещения ще се отрази като 1+1. Поне така е при картите на ПИБ, но съм почти сигурен, че е условие на самата програма на MasterCard/LoungeKey и няма значение коя е обслужващата банка...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
1 hour ago, Loverboy said:

Благодаря! Бях загледал точно Universe и World Credit на CCB. И двете са с доста неясни условия за издаване, но може би ще пробвам да видя какъв ще е разултата. Не знаех, че таксата за Universe е толкова висока, иначе изглежда като доста добър продукт, годишния кешбек лимит при нея е 1000лв.

Опциите с план също са интересни, не се бях сещал за това. Ще разгледам по-детайлно и ще се пробвам по банките.

Публикувано:
преди 20 часа, Георги Матеев каза:

Одрали са те с 5.6% за превалутиране - супер скандално... ДСК да не са почнали незабележимо да прилагат DCC (dynamic currency conversion)? Грам не бих се изненадал.

За превалутиране често Curve (т.е. Mastercard) курсовете са малко по-добри от тези на Револют, препоръчвам ги в битката срещу наглите банки. А и както @Loverboy е отбелязал Curve носи допълнително 1% кешбек при плащания извън ЕС.

Още по скандален пример от днес. 432 полски злоти през Revolut 103.02 Евро, а през ДСК Wizz Visa по картов курс биха били 110.14 Евро (6.9% за превалутиране) 🙂 Curve за момента не мога да използвам. Имам проблеми с първоначалната идентификация, но ще се боря.

• Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 49 минути , Blago каза:

Не знаех, че таксата за Universe е толкова висока, иначе изглежда като доста добър продукт, годишния кешбек лимит при нея е 1000лв.

Къде намираш информация за тази карта?

Поне в списъка на сайта им аз не я намирам:

https://www.ccbank.bg/bg/fizicheski-lica/bankovi-karti/kreditni-karti

Георги Матеев
Публикувано:
преди 2 часа, Loverboy каза:

1. ЦКБ МАСТЪРКАРД WORLD

2. Пощенска Universe 

Ако някой обмисля да плаща подобни суми по-добре да погледне Ultra плана на Револют, който е с неограничен брой посещения на салони + като бонус идва с десетки екстри, за които стандартните банки може само да мечтаят.

Иначе още 1 тънкост за платения Curve. Всеки от 6-те избрани търговеца носи 1% кешбек, но ако пазарувате от някой от тези търговци извън Европа (например Carrefour в Мароко) взимате от Curve 2 х 1% кешбек - веднъж защото това ви е избран търговец и втори път защото е покупка извън Европа. В комбинация със стандартния ви кешбек по картата така може да стигнете до 3% за някои транзакции.

@Eagleman тези превалутирания на ДСК обезсмислят целия кешбек на Уиз картата, т.е. за да има смисъл тя трябва да се ползва или само за еврови плащания или Curve да превалутира.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, Doctor Who каза:

Отговорили са ти, но да допълня. Може на отиване на Малдивите да влезеш и с петте гаджета в един салон и да издумкаш картата. За на връщане - смятам, че няма да имаш необходимост от салони.:wink:

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 21 минути , Eagleman каза:

Още по скандален пример от днес. 432 полски злоти през Revolut 103.02 Евро, а през ДСК Wizz Visa по картов курс биха били 110.14 Евро (6.9% за превалутиране) 🙂 Curve за момента не мога да използвам. Имам проблеми с първоначалната идентификация, но ще се боря.

Да, според сайт-а на ДСК разликата е 7% спрямо фиксинга за деня. 

https://dskbank.bg/валутна-информация 

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Браво 1
Публикувано:

В нашето фемили сме:

1.Аз 

1.1. CC МC gold - 4 посещения

1.2. DC MC platinum - 6 посещения

2. Мъжа ми

2.1 CC Viza gold - неограничени в София

Всички карти са на ПИБ. Не плащаме такси за KK, защото плащаме всичко, каквото може да се плаща с КК с тях и на заплата - погасяваме. Годишно взимаме максималния кешбек. Ще го мъча да си вади DC MC platinum. 🙂

Не ни покриват със салони всичките пътувания (основно двама с тийнейджър), защото аз пътувам ежемесечно и служебно, но за част от тях чат-пат ползвам и служебна КК, която не е от БГ банка, затова не я слагам в горния списък. Нищо WOW, но върши работа.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 20 часа, bad kid каза:

Чудя се дали да не оспорвам пред Револют, just for fun.

Джъст оспорвай...интересно ми е какво ще кажат, не за цента...

Публикувано:
преди 43 минути , Eagleman каза:

Без да оправдавам десекасата, но дали това не си е номер на търговеца? И в други не евро страни го има - в Йордания ме одраха точно с въпросните 7%, защото поисках да платя в евро, а не в местната валута. После на бележката от самия хотел си пишеше, че е тяхна си такса превалутиране. В Полша същата история - пак 7% отгоре, с друга карта, щото плащам в евро. Оттогава си плащам в местната валута и ми превалутира по фиксинг на мастеркард - никакви други драми не съм имал. Изпробвано последно преди 2 седмици в Дубай 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 минути , new one каза:

Без да оправдавам десекасата, но дали това не си е номер на търговеца? И в други не евро страни го има - в Йордания ме одраха точно с въпросните 7%, защото поисках да платя в евро, а не в местната валута. После на бележката от самия хотел си пишеше, че е тяхна си такса превалутиране. В Полша същата история - пак 7% отгоре, с друга карта, щото плащам в евро. Оттогава си плащам в местната валута и ми превалутира по фиксинг на мастеркард - никакви други драми не съм имал. Изпробвано последно преди 2 седмици в Дубай 

Не. Плащам в местна валута. Разликите идват от големите маржове на ДСК спрямо фиксинга. Вижда се в поста на Redyred

• Шок 1
Публикувано:
преди 2 минути , Eagleman каза:

Не. Плащам в местна валута. Разликите идват от големите маржове на ДСК спрямо фиксинга. Вижда се в поста на Redyred

Ужас, това безочие ме шокира, дори от десекаса

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.