Прескочи до съдържание

Български Банки - кратки въпроси и дискусии

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 57 минути , dimitrov6 каза:

Значи ще има сметка  без такса за заплати,но в нея дали ще може някой да ти прати пари,примерно  обезщетение от авиокомпания. 

Мисля, че да. При мен всичко постъпва в една разплащателна сметка и нея задължавам с плащания.

• Харесвам 3
Публикувано:

И как ще разберат дали е от заплата, обезщетение или пенсия... Ами, ако си свободен артист или работиш на граждански договори или ще е само за тези дето са над 100 работника и конкретна фирма ще прави конкретни договори с конкретна банка. Пак ще е нещо недоизмислено. Ще се чуе. Като знам банките как бързо работят, до септември как ще си пренастроят софтуерите???

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 54 минути , EliDion каза:

И как ще разберат дали е от заплата, обезщетение или пенсия.

При пенсия си пише в онлайн банкирането, при социалните помощи също.

Значи пак ще имаме една платена сметка за парите извън заплатите и една безплатна за заплати,пенсии.

Аз може другите пари да ги прехвърля в TBI без такса,и без това те са малко в сравнение със заплатите.

• Харесвам 1
Публикувано:

То и на заплата пише, ама защото аз съм си го написала като плащащ/ нареждащ. Иначе мога да пиша каквото си искам в основание. Евентуално могат да засекат и да различат държавните от частните сметки, предполагам.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 26 минути , EliDion каза:

То и на заплата пише, ама защото аз съм си го написала като плащащ/ нареждащ. Иначе мога да пиша каквото си искам в основание. Евентуално могат да засекат и да различат държавните от частните сметки, предполагам.

И към момента има наредба, която задължава банките да разграничават и разкриват по-различен начин сметките на държавни /бюджетни/ предприятия и тези на частните лица. Също така са задължени да подават различни репорти към БНБ, според типа сметка, а държавните /бюджетни/ сметки са доста по-наблюдавани.

Да не говорим, че всяка банка, чрез различни части от IBAN-номера знае коя сметка каква е според тип - на частно лице, специална сметка, ескрол сметка или държавна /бюджетна/ сметка.

• Харесвам 5
Публикувано:

О широка дискусия се е оформила.. Но всичко това си е журналистическа творба, подтикната от някои политически изказвания.

Моля да изчакате и да го видите официално разписано в закон и после да видим как банките ще го приложат.

Не забравяйте че и те имат силно лоби..където трябва...

Търпение...поне до м. септември и нека тогава да споделяме опита си...

Публикувано:
преди 12 часа, ven62 каза:

Вероятно ще сложат един банкомат вътре в чинията на Бузлуджа и там тегленето ще е безплатно.

На места като Бузлуджа пари не се дават, само се взимат. Нали знаеш освен козата кой още няма наяждане.

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
На 28.07.2023 г. в 8:58, EliDion каза:

По интересно е с колко ще вдигнат другите такси, за да компенсират тези.

Месечната такса за облужване ще се вдигне със сигурност......

На 28.07.2023 г. в 15:02, agenta каза:

Да не говорим, че всяка банка, чрез различни части от IBAN-номера знае коя сметка каква е според тип - на частно лице, специална сметка, ескрол сметка или държавна /бюджетна/ сметка.

И това е точно така.

Примерно банка ДСК: започват с BG59STSA930000..... (което означава, че не е фирмена сметка) или ако е с друга валута примерно BG14STSA930000.... и т.н. 

Те знаят кое сметка каква е.

• Харесвам 2
Емил Маринов
Публикувано:

До колкото успях да разбера тегленето ще е през ПОС терминал, предполагам инсталиран при пощенски служител който в момента раздава пенсиите по места. Услугата я има и в момента в някои магазини, но е с такса. Безплатното теглене ще е до размера на една минимална работна заплата. Това и в момента е възможно с ТБИ Неон/изи пей карта и финтех приложенията.
И ще става само през и сега предлаганата платежна сметка за основни операции.

Публикувано:

За Пощенска не знам, но аз ползвам на ПИБ кредитната с Curve и си начислява кешбек. Въпреки че транзакциите ги маркира като "превод с карта", а не "плащане на пос" както отразява директното плащане с кредитната карта. 

Публикувано:
преди 12 часа, fox каза:

Някой използва ли кредитна карта от пощенска банка с curve?
Получавате ли точки (кешбек) за транзакции направени през curve?

Преди година начисляваше, да с изключение на транзакциите към револют и подобни

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Това не го разбрах - и български банки имат такива опции за заключване. Е, за пращане в чужбина таксите са доста по-солени де.

• Харесвам 2
Публикувано:

Здравейте,

Мисля да си сменя Дайнърса с кредитна ДСК Visa/ Mastercard Galaxy, заради кешбека, който дават. За съжаление вече пътуваме предимно в България, докато децата поотраснат и не мога да се възползвам от основното предимство на Дайнърса 😞 Та, ползвате ли някоя друга кредитна карта с кешбек, която съм пропуснала и е по-добра от тази на ДКС? Кешбекът на тази е 1%.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз лично не бих препоръчал ДСК банка и на врага си.🤣 Лично мнение.

ПИБ дават 0.75% и при определени условия няма и годишна такса. Преценете си дали 1-я процент от ДСК няма да потъне в годишната такса

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 минути , КОКО22 каза:

Аз лично не бих препоръчал ДСК банка и на врага си.🤣 Лично мнение.

ПИБ дават 0.75% и при определени условия няма и годишна такса. Преценете си дали 1-я процент от ДСК няма да потъне в годишната такса

Каква е тази карта? Аз доколкото видях при стандартните кредитни е 0.5%, а при Gold и Platinum e 0.75% o 1%, но те вървят и с годишна такса.

Засега сметките ми излизат в полза на ДСК.

Публикувано:
преди 27 минути , Алекс каза:

Каква е тази карта? Аз доколкото видях при стандартните кредитни е 0.5%, а при Gold и Platinum e 0.75% o 1%, но те вървят и с годишна такса.

Засега сметките ми излизат в полза на ДСК.

Те имат активна промоция и за първата година са без годишна такса, а за следващи години също няма да има такса при направен оборот за 12 месеца назад над определена сума. - https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/promotions/documents/Rules_Fibank_Promo_до_31.12.2023.pdf

Публикувано:
On 8/10/2023 at 8:05 PM, water said:

Това не го разбрах - и български банки имат такива опции за заключване. Е, за пращане в чужбина таксите са доста по-солени де.

Посочи ми една БГ банка, която да прати карта в чужбина срещу какви да е пари само след чат през апп-а.

Отделно от примера по-горе - плащане на пос без такси и по курса на мастеркард. Теглене от АТМ без такси и по курса на МК.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, timobg каза:

Те имат активна промоция и за първата година са без годишна такса, а за следващи години също няма да има такса при направен оборот за 12 месеца назад над определена сума. - https://www.fibank.bg/web/files/richeditor/promotions/documents/Rules_Fibank_Promo_до_31.12.2023.pdf

Пак нещо не мога да разбера, защо тази карта на ПИБ да е по-добра от на ДСК? ПИБ имат 3 вида карти - Gold, Platinum и стандартна. За Gold и Платинум кредитният лимит е висок. А стандартната дава 0.5% кеш бек, ако правилно разбрах. На ДСК кредитната има такса 50 лв за година. Тоест ако правя средно 3 хиляди оборот на месец, то при ДСК ще получа кеш бек 360 минус 50 лв такса или 310 лв чисти. При ПИБ ще получа само 180 лв? Ако го смъкна на 1,500 лв, сметката е пак в полза на ДСК - 180 лв - 50 лв = 130 лв. При ПИБ за такъв оборот е 90 лв. Освен това при ДСК видях, че има някакво частно банкиране, където кредитната карта е без такса. 

Публикувано:

Не казвам, че на ПИБ е по-добра офертата, просто споделих, че в момента имат промоция и нямат годишна такса.

А иначе като погледнах сега на ДСК условията - пише, че кешбека се изплаща 1 път в годината и максималният му размер е 200 лева.

На ПИБ кешбека се изплаща 2 пъти в годината и максималният размер на кешбека е 250 лв, т.е. общо 500 за 1 година..

Публикувано:
преди 9 минути , timobg каза:

Не казвам, че на ПИБ е по-добра офертата, просто споделих, че в момента имат промоция и нямат годишна такса.

А иначе като погледнах сега на ДСК условията - пише, че кешбека се изплаща 1 път в годината и максималният му размер е 200 лева.

На ПИБ кешбека се изплаща 2 пъти в годината и максималният размер на кешбека е 250 лв, т.е. общо 500 за 1 година..

ахааааа:) това вече е нещо. Благодаря. Тоест при ДСК мога да имам най-много 150 лв (200 минус 50 лв такса), а при ПИБ 500 лв. Въпреки че тези 500 лв ги мога само на теория. Благодаря. Изясниха ми се нещата. Беше прекалено хубаво всичко, за да е истина 🙂

Публикувано:
преди 7 часа, Алекс каза:

ахааааа:) това вече е нещо. Благодаря. Тоест при ДСК мога да имам най-много 150 лв (200 минус 50 лв такса), а при ПИБ 500 лв. Въпреки че тези 500 лв ги мога само на теория. Благодаря. Изясниха ми се нещата. Беше прекалено хубаво всичко, за да е истина 🙂

Пощенска все още имат по 1% и над 1% кешбек на техни пос терминали и до 1000 лв. на година кешбек за премиум картите, за другите е 500. Виж ги и тях. Аз ползвам Виза премиум и съм доволен. 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.