Прескочи до съдържание

Лондон - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:

така де, взимаш си фотокартата от Visitor Center-а, но очевидно после не можеш да си я заредиш с допълнителната 7 day travelcard онлайн или с приложението - а тази втората карта трябва да си я купиш /от TFL ми отговориха, че "си я купуваш от тикет машина или от тикетшоп, мени тенкс, бай"/ - тоест на практика тази travelcard каква е - отделна карта /хартиена, пластмасова?/ или просто зареждане на ойстъра с пакет, наречен 7 day - аз си представях, че е второто?

Публикувано:
На 5/10/2018 в 15:58, antea каза:

така де, взимаш си фотокартата от Visitor Center-а, но очевидно после не можеш да си я заредиш с допълнителната 7 day travelcard онлайн или с приложението - а тази втората карта трябва да си я купиш /от TFL ми отговориха, че "си я купуваш от тикет машина или от тикетшоп, мени тенкс, бай"/ - тоест на практика тази travelcard каква е - отделна карта /хартиена, пластмасова?/ или просто зареждане на ойстъра с пакет, наречен 7 day - аз си представях, че е второто?

@antea, извинявай, не съм ти видяла въпроса. Никога не съм ползвала такива карти и просто чета, за да бъда в полза - евентуално :) 

Доколкото разбрах, зареждаш същата пластика - след като я получиш - от произволен ticket machine. Какво ще заредиш, е твой избор. 

https://www.toptiplondon.com/transport/tickets/child-underground-tickets-travelcards-oyster/

Children aged 16-17 can apply for the 16+ Zip Oyster Photocard. With this they:

• pay Oyster Pay as you go fares at half the adult rate on the bus, tube and most National Rail services in London. (Children resident in London with a 16+ Zip travel free on the buses)
  • can buy a child-rate weekly or monthly Travelcard.

There’s a non-refundable £20 administrative charge for the 16+ Zip Oyster. If you live outside the UK you must apply for your card at least 4 weeks before you arrive in London.

Without this, a 16 or 17 year old is classed as an adult and must either pay the adult fare, buy an adult-priced Travelcard, bus pass or use an ordinary Pay as you go Oyster card.

Публикувано:

благодаря ти, @Rainy, полезна си - не само евентуално, аз си изясних въпроса още миналата седмица, но забравих да постна отговора на съпорта на TFL, на практика ти го синтезира по-кратично от тях :)

Цитат

The 16+ Zip Oyster photo card permits the holder to purchase child rate period tickets at a station or local high street ticket agent. the 7 day card is a period ticket to travel not a separate paper ticket. For example at a station ticket machines you will pay for the 7 Day fare and you will then upload the 7 Day on to the 16+Oyster card. If you need assistance at London Underground ticket machines customer service agent will help you with the purchase. Hope the above information provide sufficient understanding.

Публикувано: (редактирано)

След две седмици имам полет, кацащ на Хийтрол Т2 в 22:55. За колко време реално може да се излезе от терминала и да се хване метрото (Пикадили)? Имам ли шанс да хвана последното влакче в 23:45 или да търся алтернативен транспорт? Досега не съм кацал на Хийтрол и не го познавам.

Пътувам само с ръчен багаж с TAP Portugal. Надявам се те да не вземат багажа в каргото както Ryanair.

Редактирано от vorbis
Публикувано:

Имаш достатъчно време да хванеш последното влакче, стига да няма закъснение на полета. Също така има нощни автобуси.

• Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 17 минути , vorbis каза:

След две седмици имам полет, кацащ на Хийтрол Т2 в 22:55. За колко време реално може да се излезе от терминала и да се хване метрото (Пикадили)? Имам ли шанс да хвана последното влакче в 23:45 или да търся алтернативен транспорт? Досега не съм кацал на Хийтрол и не го познавам.

Пътувам само с ръчен багаж с TAP Portugal. Надявам се те да не вземат багажа в каргото както Ryanair.

Дано не стане като при мен. Докато мина паспортния контрол, изляза и се придвижа с автобус до Т5, самолетът ми излетя. Винаги имай план Б. Аз имах. Късмет!

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 27 минути , vorbis каза:

Аз основно там кацам. Няма правило. Зависи на кой гейт ви отправят. Понякога се влачим едва ли не с часове, докато излезем...

Все пак щом не сте на терминал 5, аз съм оптимист. И ако позабързаш крачката...

И както казва @Stryper, има и нощни автобуси, но все пак опитай с влака. 

П.П. А ако кацнеш петък или събота, метрото ти е денонощно. 

Публикувано:

Здравейте магеланци!

Бих искала да Ви помоля за съдействие относно ползването на градски транспорт в Лондон. Четох, четох и мисля, че се обърках вече.  Ние сме 6 човека, които летим до Станстед на 24.05. Връщането е на 30.05. От платените забележителности ще посетим  Окото и Мадам Тюсо, както и Уиндзор и Гринуич. Апартамента в който ще бъдем настанени се намира на  1 Lett Road, Нюхем, Лондон. Мислех да си вземем травълкард от железниците за целия период , която да ползваме за всички видове транспорт, както и офертите 2 в 1. Правилно ли съм се насочила?

Ще Ви бъда благодарна за всяко мнение.

Публикувано: (редактирано)

За да минимизирате транспортните си разходи е добре да имате план по дни с местата за посещаване и от това ще следват възможните комбинации. Написали сте, че сте 6 човека - има ли деца, на каква възраст са, защото под 11 години пътуват безплатно. Възможно е за вас да се окаже, че Oyster Card е по-добър избор от Travelcard. Преценете според плановете си.

Дневна карта за всички зони струва £11.90 с неограничени пътувания и смени на транспорт, но ако пътувате само в зони 1 и 2 зона е £6.40. Пътуването само с автобус за един ден с неограничени пътувания цената е £ 4.40. След като пътувате с влак ще се възползвате от офертите 2 в 1, носете билетите.

Редактирано от Таньо
Публикувано:
преди 4 минути , Таньо каза:

За да минимизирате транспортните си разходи е добре да имате план по дни с местата за посещаване и от това ще следват възможните комбинации.

Дневна карта за всички зони струва £12.70 с неограничени пътувания и смени на транспорт, но ако пътувате само в зони 1 и 2 зона е £6.80. Пътуването само с автобус за един ден с неограничени пътувания цената е £ 4.40. След като пътувате с влак ще се възползвате от офертите 2 в 1, носете билета.

Благодаря за включването.

Имаме горе- долу начертан план по дни какво да посетим. Освен посочените платени забележителности,  ще се възползваме  и от повечето безплатни забележителности. За това си мислех , че седмичната карта  от железниците е най - оптимален вариант / с нея ползвам фактически всякакъв транспорт- ако съм рабрала точно/.

Публикувано:
преди 3 минути , MONMARI каза:

Благодаря за включването.

Имаме горе- долу начертан план по дни какво да посетим. Освен посочените платени забележителности,  ще се възползваме  и от повечето безплатни забележителности. За това си мислех , че седмичната карта  от железниците е най - оптимален вариант / с нея ползвам фактически всякакъв транспорт- ако съм рабрала точно/.

Тук може да се направи сравнение кой вариант е оптимален за вас:

http://www.londontravelpass.com/prices.html

• 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

бърз въпрос - каква карта да си купя за придвижване от първа зона до Watford 😁 знам, че е далеч, а ще джиткам из Лондон целия ден и вечерта ще се мъкнем чаааак до там 🙂 

Публикувано:
преди 20 минути , mu_ry каза:

бърз въпрос - каква карта да си купя за придвижване от първа зона до Watford 😁 знам, че е далеч, а ще джиткам из Лондон целия ден и вечерта ще се мъкнем чаааак до там 🙂 

Дай ми пощенския си код - ако може дори точен адрес - където ще отседнете, защото е малко по-особен там транспорта... 

Публикувано:
преди 1 минута , Rainy каза:

Дай ми пощенския си код - ако може дори точен адрес - където ще отседнете, защото е малко по-особен там транспорта... 

WD 231 NB - това ми дадоха като адрес 🙂

Публикувано:
Преди 1 час, mu_ry каза:

WD 231 NB - това ми дадоха като адрес 🙂

Нещо си омотала като адрес 🙂 WD2 31NB не съществува.

image.png.c0d985e81fb31e822e42b403a39737c8.png

А те питам детайлно, защото въпросът е дали адресът ти попада изобщо в Oyster зоната...  

Публикувано:

и аз с бърз въпрос - ако в ойстера се зареди седмична карта примерно в петък следобяд, докога ще е валидна - до следващата седмица четвъртък вечерта или до петък по същото време?

Публикувано:
преди 28 минути , Rainy каза:

Нещо си омотала като адрес 🙂 WD2 31NB не съществува.

image.png.c0d985e81fb31e822e42b403a39737c8.png

А те питам детайлно, защото въпросът е дали адресът ти попада изобщо в Oyster зоната...  

добре, втори опит 🙂 https://www.google.bg/maps/place/Windmill+St,+Bushey+WD23+1NB,+UK/@51.6362975,-0.338366,18z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x487614fc1c86f6cf:0x19bb46413bd45e6b!8m2!3d51.636393!4d-0.3372871?hl=en

Публикувано:
преди 15 минути , mu_ry каза:

Стана 🙂  Да ти казвам, че си на майна си Райна - excuse my French - е излишно, нали 😁 Но можеше и да е по-лошо, така че бива.

Предлагам ти да използваш метрото от 5 зона - последна спирка на Jubilee Stanmore. Дотам - с автобус. Планирай си предвижванията през https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/

Най-добре използвай Pay as you go - Ойстер или банкова карта. ЕДНА и СЪЩА банкова карта, за да хванеш day cap. Никакви карти не ти трябват.

Ще ти струва £11.60. 

image.png.9deab19236f225d84c05699272bb88d7.png

Публикувано:
преди 3 минути , Rainy каза:

Стана 🙂  Да ти казвам, че си на майна си Райна - excuse my French - е излишно, нали 😁 Но можеше и да е по-лошо, така че бива.

Предлагам ти да използваш метрото от 5 зона - последна спирка на Jubilee Stanmore. Дотам - с автобус. Планирай си предвижванията през https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/

Най-добре използвай Pay as you go - Ойстер или банкова карта. ЕДНА и СЪЩА банкова карта, за да хванеш day cap. Никакви карти не ти трябват.

Ще ти струва £11.60. 

image.png.9deab19236f225d84c05699272bb88d7.png

Благодаряяя, а банкова карта има ли значение каква е, имам една Мастердкард дали ще стане 😄 А иначе знам , че сме на майна си, ама на гости не се оплакваш 😄

Публикувано:
преди 9 минути , mu_ry каза:

Благодаряяя, а банкова карта има ли значение каква е, имам една Мастердкард дали ще стане 😄 А иначе знам , че сме на майна си, ама на гости не се оплакваш 😄

Не би трябвало да има проблем. Повече попрочети тук 🙂 

https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless 

https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/what-are-contactless-payment-cards?intcmp=8610 

Публикувано:
преди 22 минути , mu_ry каза:

Благодаряяя, а банкова карта има ли значение каква е😄

Безконтактна! 

Публикувано:
преди 19 часа, antea каза:

и аз с бърз въпрос - ако в ойстера се зареди седмична карта примерно в петък следобяд, докога ще е валидна - до следващата седмица четвъртък вечерта или до петък по същото време?

Така като гледам, до петък 04:30. Предполагам важи и за електронните, а не само за хартиените: https://visitorshop.tfl.gov.uk/tfl/london-travelcard/

Цитат

7 Day - Can be used for 7 days during the period of validity and for any journey that starts before 04:30 on the day following the expiry date.

В твоя случай expiry date ще е четвъртък. 

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте от поредният новобранец във форума с нужда от съвет :).

Накратко другата седмица ще пътуваме за Лондон с Уиз до Лутън. Ще останем при приятели в Hayes (зона 5) за 3 нощувки. До там мисля да стигнем с автобус на Изибъс до Падингтън и после National rail + автобус. Но не намирам сигурна информация дали Изибъс спира на Падингтън или не. От сайта на Изибъс ми дава опция до Падингтън (прилагам скрийншот) съответно с час/цена и мога да купя билетите, но тук в описанието на маршрутите не фигурира. Което няма да е голям проблем на отиване, защото ще имаме време и дори да слезем на друга станция (Виктория), но за връщане ще гоним полет все пак и искам да избегна проблеми. Четох, че Изибъс си партнират често с National express и подозирам, че може да е точно такава ситуацията, но реших да питам хората с повече опит :). Мерси предварително!

ПС По препоръка на домакините към момента сме се ориентирали за седмични карти заредени в ойстер за 1-3 зони (40 паунда) + 10 паунда за pay as you go за всеки случай. Смятах го ако сме с pay as you go и всеки ден ходим до зона 1 и съответно достигаме дневните лимити пак ще сме около тази сума. Но все пак бих се радвал на още мнения :).

ПС2 някой пътувал ли е с Уиз след последните промени, според които ръчният багаж също се чекира освен ако не си с Уиз Приорити. Това е от гледна точка на колко време да си предвидя от кацането до автобуса, защото ако чакам багажа да се свали от самолета и пусне по лентите като нищо ще минат 20-30 мин.

"Тъй като пространството на борда е ограничено, не можем да гарантираме, че ръчният багаж на всички пътници ще бъде с тях в салона на самолета. Само пътници с Wizz Priority ще могат да вземат ръчния си багаж на борда в зависимост от процедурите за качване на борда на всяко летище. Ръчният багаж на всички пътници, които не са закупили Wizz Priority, ще бъде поставен в багажното отделение на самолета и може да бъде взет от зоната за получаване на багаж на летището.Ако ръчният ви багаж е по-малък от 40x30x18 см, можете да го вземете в салона, но трябва да бъде поставен под седалката пред вас. Моля, имайте предвид, че се допуска само 1 такъв багаж на пътник."

Capture.JPG

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.