Прескочи до съдържание

Лондон - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Jorro каза:

Дебни трип като пуснат карта за отстъпка на промо цена да си вземеш, ако нямаш вече и си купи билети, ако има от адванс тарифата на добра цена.

Имам си карта, нерви нямам да им разучавам смахнатата система на ценообразуване и защо двупосочен излиза доста по-скъпо от еднопосочни билети. 😁 Конкретно по линията Luton Parkway - st. Pancras. Последно в Ливърпул много ми хареса тарифата на Day saver билета, ама за Лондон сигурно не пускат такива оферти. 😩 В трип цените наистина излизат по-ниски от официалните им сайтове, но от вчера до днес цените на най-изгоните билети за началото на май се вдигнаха с по няколко паунда. И тези ли следят многото цъкания за едни и същи дати? 😂

Публикувано:

iMari, по мои наблюдения точно за тази линия най-ниските цени са Advance тарифите и постепенно се повишават с наближаването на датата. Двупосочният билет е по-скъп от Advance тарифите на два еднопосочни, но е изгоден, ако билетите се купуват в последния момент и цените на единичните билети вече са стандартни.

Януари имаше някаква промоция в Трип и тогава се намираха добри цени за билети след 1-2 седмици, но иначе колкото по-рано, толкова по-ниска цена за еднопосочен билет 😊

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, iMari каза:

Имам си карта, нерви нямам да им разучавам смахнатата система на ценообразуване и защо двупосочен излиза доста по-скъпо от еднопосочни билети. 😁 Конкретно по линията Luton Parkway - st. Pancras. Последно в Ливърпул много ми хареса тарифата на Day saver билета, ама за Лондон сигурно не пускат такива оферти. 😩 В трип цените наистина излизат по-ниски от официалните им сайтове, но от вчера до днес цените на най-изгоните билети за началото на май се вдигнаха с по няколко паунда. И тези ли следят многото цъкания за едни и същи дати? 😂

Сравни цените на трип с цените в сайта на превозвача, че извън промоциите си в трип са малко по-скъпи. Двупосочен е по-скъп, защото вероятно не е по тарифата адвансе. 

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Може ли някой да препоръча такси компания или друга опция за сутрешно придвижване от адрес в близост до станция Each Finchley на черната линия до Падингтън?

Имаме полет от Хийтроу в 8,20 часа и смятам да пътуваме с Liz line или Heathrow Express и да пристигнем на Хийтроу към 6,20-6,30. Настаняването не е от най-комуникативните места, ама го взех толкова тънко, че и с такси до Хийтроу да сме, пак ще компенсираме разликата. Отделно и сградата е някаква уникална.

Иначе имам още две резервации на по-централно местоположение за същите дати, ей така за всеки случай. Първоначално датата и часът на връщане бяха други, но преместиха полета, появиха се и други обстоятелства, та ще трябва да се прежаля с ранно връщане.

Публикувано:
преди 4 минути , Zaro каза:

Може ли някой да препоръча такси компания или друга опция за сутрешно придвижване от адрес в близост до станция Each Finchley на черната линия до Падингтън?

Имаме полет от Хийтроу в 8,20 часа и смятам да пътуваме с Liz line или Heathrow Express и да пристигнем на Хийтроу към 6,20-6,30. Настаняването не е от най-комуникативните места, ама го взех толкова тънко, че и с такси до Хийтроу да сме, пак ще компенсираме разликата. Отделно и сградата е някаква уникална.

Иначе имам още две резервации на по-централно местоположение за същите дати, ей така за всеки случай. Първоначално датата и часът на връщане бяха други, но преместиха полета, появиха се и други обстоятелства, та ще трябва да се прежаля с ранно връщане.

Няколко пъти съм ползвала Bolt в Лондон и всеки път съм била много доволна и цените са доста човешки, особено пък като за там. Имат и вариант за предварителна заявка мисля.

• Харесвам 2
Публикувано:

Виждам, че в сайта на National Express пише, че може да се ползва всеки автобус в посока Станстед -> Лондон в рамките на +-3 часа от този, който пише на билета. Искам да взема advance билет за 9 паунда, но вероятно ще успея да хвана следващия автобус (на който цената е 17 паунда). Някой може ли да потвърди дали скоро е пътувал по този начин?

image.png.3205e2fd43a60adba9943827e010743e.png

Може ли също някой с National Express акаунт да изпрати един referal code/link?

Публикувано:
На 12.04.2025 г. в 13:45, Blago каза:

Виждам, че в сайта на National Express пише, че може да се ползва всеки автобус в посока Станстед -> Лондон в рамките на +-3 часа от този, който пише на билета. Искам да взема advance билет за 9 паунда, но вероятно ще успея да хвана следващия автобус (на който цената е 17 паунда). Някой може ли да потвърди дали скоро е пътувал по този начин?

NE са, мисля, най-голямата компания за автобусни превози в ОК и щом са написали +/- 3 часа, значи е така. Ако все пак много ти е притеснено, направи един скрийншот на телефона на общите условия, за да го покажеш на стюарда, ако има възражения. Да вметна една бележка: когато съм хващал автобус в различен час от оригиналния, е трябвало да изчакам всички пътници за този автобус да се качат, и тогава, ако има места, съм се качвал с останалите като мен. Т.е. формират се 2 опашки - една приоритетна, и втора без приоритет. Затова недей да се бавиш излишно, а отиди на опашката, за да може да се качиш, ако има много пътници. Особено, ако е в натоварен период.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нямаш проблем с друг час, стига да има места за новия. Не съм пътувал скоро, а отдавна съм закъснявал, но щом е написано значи така работят...

• Харесвам 1
Публикувано:

И аз това прочетох, общо взето. Организацията им на Станстед била просто голяма опашка без никакви приоритети, хора със и без билети се редят за едни и същи автобуси. Не гледали часовете на билетите и си оперирали на first come first serve принцип. Не мисля, че ще има някакви проблеми.

Публикувано:

Моят опит показва друго.Винаги ( логично е да е така) хората с билет се качват първи , а тези без билет или с билет за различен час са в общ кюп на изчакване и там вече е кой превари.

Публикувано:

От летищата няма проблем да се качиш, на следващите спирки едва ли ще се качи някой. Но пробвайте от Виктория например. Даже ако случайно си се качил, ще се намери някой да те свали. 🙂 Разбираемо е, макар че докато стигнеш летището остават места. Последния път шофьора разреши на мен и едно момиче да се качим с уговорката, че може да се наложи да слезнем. Нооо,  появи се един цербер от женски пол,и с същия цвят (като цербер) и ни свали на Виктория.

Публикувано:
На 12.04.2025 г. в 15:45, Blago каза:

image.png.3205e2fd43a60adba9943827e010743e.png

Може ли също някой с National Express акаунт да изпрати един referal code/link?

Преди няма и месец ползвах НЕ от Станстед до Лондон, билета ми беше купен с ваучер от Експедия имах QR code и важеше до края на деня, което не го пишеше на самия билет който показах и имаше само датата без час. Наредих се на опашка на змиорката, никой никъде не сканира този билет , погледнаха му датата и се качих. Не знам дали е моментно или така си действат, но не мисля , че има за какво да се притесняваш.

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Не са ми много бързи въпросите, но тази тема е следена от най-много хора и отговорите са бързи. 🙂

Така, имам два дни в Лондон. Основната цел е Изабела плантейшън в Ричмънд парк. Други планувани места за посещение са: Камдън таун, Нотинг Хил, малката Венеция, евентуално, както и някой друг музей - Британския, Natural History Museum, Victoria and Albert Museum. Тейтовете са по-малко вероятни, Crystal Palace Park ми се струва доста амбициозно да го предвиждам. Основният ми въпрос е с какви карти или билети да пътувам. Хотела е между Падингтън и Нотинг хил,така че няма да е чак толкова трудно да се достигнат основните набелязани места дори и пеша, но честно казано, не ми се губи време в ходене, ако има удобен вариант за транспорт.

За достигане до Isabella Plantation, @Svetulche е дала тези насоки( специални благодарности за хубавата тема) 👏

Цитат

нашата цел беше Isabella Plantation, която се намира в единия край на парка, поради което избрахме да пътуваме с влак на South Western Railway до Norbiton, който взехме от гара Vauxhall в Лондон (6 спирки, 21 мин.). Билет не е нужно да се купува от каса, чекирахме се с банкова карта. Влаковете са доста на често. От гарата в Norbiton до входа на парка са около 30-40 мин пеша през градчето. Може и с автобус, но не ни се чакаше. 

Този маршрут двупосочно ми излиза около 10 GBP. Чудя се обаче дали в деня на посещение на парка да не взема една дневна карта за всички видове транспорт 1-6 зона за 16,60 GBP в off peak часовете.

https://visitorshop.tfl.gov.uk/en/london-day-travelcard

• Peak fares are in place from Monday to Friday, between 6:30 am–9:30 am and 4:00 pm–7:00 pm.
  • Off-peak fares are in place at all other times, and are also in place if you take a journey from a station outside Zone 1 to a station inside Zone 1 between 4:00 pm–7:00 pm, Monday to Friday.

Обаче какво значи това? Че мога да я ползвам само между 9:30ч и 16:00ч  в която зона искам, а между 16:00ч и 19:00ч, само когато пътувам между  Зона 1 и друга зона. Вече ми стана сложно.😵

А за другия ден евентуално да взема един One Day Bus & Tram Pass за 6 GBP и да ползвам само автобусите? Или да карам на Pay as you go за пътувания до час.

Доколкото разбирам London day travel card е само физическа и я взимам от някъде(Къде), пише нещо за пращане по пощата??😁 А One Day Bus & Tram Pass има ли нужда да се купува предварително или плащаш безконтактно с карта, пък в края на деня ти дърпат сумата?

Засега е това, по-късно вероятно ще продължа да ви атакувам със серия "умни" въпроси. Благодаря, че ми изчетохте глупостите дотук, надявам се да помогнете. 😏

@searus, @Jorro, вие си знаете, че основно вас визирам. 😘

Публикувано:

Аз понеже след няколко дни ще минавам оттам бях видял, че за всичкия транспорт си има daily cap. Според техния сайт излиза по-изгодно да си пътуваш само с картата без да се занимаваш с дейли пасове. Някъде бях мяркал и таблица с конкретните кап-ове за всяка зона, но не я намирам сега.

https://tfl.gov.uk/fares/find-fares/tube-and-rail-fares/pay-as-you-go-caps#on-this-page-1

image.png.ea88286afcd527d55fb8386984b037f2.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Няма смисъл от дневна карта. Дневните карти се ползват от лондончани , повечето им ги плаща работодателя, те имат и други благинки ако си купят месечна карта, но за туристи няма изобщо смисъл.  Плюс това, за да заредиш дневна карта ти трябва и физическа пластика да си купиш. Не се занимавай - плащай с карта. Имаш дневен лимит - 10 паунда май , като го достигнеш за деня , колкото и пъти след това да пътуваш и да цъкаш картата - няма да те таксува . 

Относно плана ти - това за 2 дни аз не го виждам как ще стане. Само Британския музей можеш половин ден да откараш и няма да ти стигне - огромен е и е пълен с история.  Имат уникална секция с артефакти от древен Иран аз там гледах и четох 2 часа сигурно. Ако само ще минеш набързо из музея - става, но нищо няма да видиш и разбереш/научиш. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , infectedmushroom каза:

Няма смисъл от дневна карта. Дневните карти се ползват от лондончани , повечето им ги плаща работодателя, те имат и други благинки ако си купят месечна карта, но за туристи няма изобщо смисъл.  Плюс това, за да заредиш дневна карта ти трябва и физическа пластика да си купиш. Не се занимавай - плащай с карта. Имаш дневен лимит - 10 паунда май , като го достигнеш за деня , колкото и пъти след това да пътуваш и да цъкаш картата - няма да те таксува . 

Относно плана ти - това за 2 дни аз не го виждам как ще стане. Само Британския музей можеш половин ден да откараш и няма да ти стигне - огромен е и е пълен с история.  Имат уникална секция с артефакти от древен Иран аз там гледах и четох 2 часа сигурно. Ако само ще минеш набързо из музея - става, но нищо няма да видиш и разбереш/научиш. 

Този лимит от 10 GBP включва ли пътуванията с метро?

Сигурна съм, че си абсолютно прав за Британския музей. Нахвърлях няколкото района и музеи, към които имам интерес с цел да ориентирам четящия за зоната, в която имам намерение да се движа. Не вярвам да посетя и половината. 🙂

Публикувано:
преди 54 минути , iMari каза:

Не са ми много бързи въпросите, но тази тема е следена от най-много хора и отговорите са бързи. 🙂

Така, имам два дни в Лондон. Основната цел е Изабела плантейшън в Ричмънд парк. Други планувани места за посещение са: Камдън таун, Нотинг Хил, малката Венеция, евентуално, както и някой друг музей - Британския, Natural History Museum, Victoria and Albert Museum. Тейтовете са по-малко вероятни, Crystal Palace Park ми се струва доста амбициозно да го предвиждам. Основният ми въпрос е с какви карти или билети да пътувам. Хотела е между Падингтън и Нотинг хил,така че няма да е чак толкова трудно да се достигнат основните набелязани места дори и пеша, но честно казано, не ми се губи време в ходене, ако има удобен вариант за транспорт.

За достигане до Isabella Plantation, @Svetulche е дала тези насоки( специални благодарности за хубавата тема) 👏

Този маршрут двупосочно ми излиза около 10 GBP. Чудя се обаче дали в деня на посещение на парка да не взема една дневна карта за всички видове транспорт 1-6 зона за 16,60 GBP в off peak часовете.

https://visitorshop.tfl.gov.uk/en/london-day-travelcard

• Peak fares are in place from Monday to Friday, between 6:30 am–9:30 am and 4:00 pm–7:00 pm.
  • Off-peak fares are in place at all other times, and are also in place if you take a journey from a station outside Zone 1 to a station inside Zone 1 between 4:00 pm–7:00 pm, Monday to Friday.

Обаче какво значи това? Че мога да я ползвам само между 9:30ч и 16:00ч  в която зона искам, а между 16:00ч и 19:00ч, само когато пътувам между  Зона 1 и друга зона. Вече ми стана сложно.😵

А за другия ден евентуално да взема един One Day Bus & Tram Pass за 6 GBP и да ползвам само автобусите? Или да карам на Pay as you go за пътувания до час.

Доколкото разбирам London day travel card е само физическа и я взимам от някъде(Къде), пише нещо за пращане по пощата??😁 А One Day Bus & Tram Pass има ли нужда да се купува предварително или плащаш безконтактно с карта, пък в края на деня ти дърпат сумата?

Засега е това, по-късно вероятно ще продължа да ви атакувам със серия "умни" въпроси. Благодаря, че ми изчетохте глупостите дотук, надявам се да помогнете. 😏

@searus, @Jorro, вие си знаете, че основно вас визирам. 😘

Не се занимавай с карти, плащай си с дебитната/кредитната карта безконтактно, само не забравяй като излизаш, ако не минаваш през турникети да потърсиш валидатор да си маркираш картата за да ти отчете до къде си пътувала,че иначе ще те таксува макса и после трябва да пробваш на някоя каса да ги помолиш да ти я сторнират. Това, което си описала за час пик следобед, е че може да пътуваш само в посока от покрайнините към центъра не наобратно, защото точно в тази посока е час пик реално. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ето дневните лимити тук, в зависимост от зоните, след скорошното увеличение:

https://tfl.gov.uk/campaign/new-fares

Дневна карта иначе може да се купи от гише, а предполагам и от автомат, не е необходима никаква пластика, изглежда си като нормален билет за влак, на който пише "daily travelcard" или нещо от този род (не ми се рови сега) и зоните, за които важи. Аз лично съветвам да си ползваш Pay as you go, и няма да сбъркаш ☺️

А от Норбитън (5-та зона на транспорта, докато Кингстън е вече 6-та) до най-близкия вход за парка е 12 минути пеша.  Не знам какви автобуси или 30-40 минутни обиколки през Кингстън се визират точно, но не е никак нужно:

Screenshot_20250430-111902.png.fd140d5fb47ae7a94db151d44d4b18e8.png

Забравих да добавя, че най-евтино излиза, ако се пътува до Ричмънд с District line или Overground, и оттам или пеша, или с автобуси 65 и 371. До Норбитън и Кингстън има само влакове (начална гара Waterloo), през 15 минути в делнични дни, и 30 минути през почивни.

Screenshot_20250430-114552.png.6345b6773fcbe36e038d2f9e24ee81f9.png

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нищо че никой не ме пита, ама аз да си кажа, че при двудневен престой в Лондон, посещение на Ричмънд ми се струва прекалено. Абсурдно пък ми идват и посещение на музеи за толкова кратък период. Лондон е любимият ми град (май това не е тайна за никого) и единствения град в света (поне сред посетените от мен), в който спокойно мога да се разхождам безцелно два дни без никаква предварителна програма и пак да намеря какво да видя. И да, при положение, че хотела е в района на Нотинг Хил (леке какви спомени с тридесетгодишна давност имам от едно ателие до Портобело Роуд!), тогава въобще не ти трябва транспорт, а ако все пак решиш да ползваш обществен транспорт - моята препоръка е това да бъдат дабълдекерите - от първите седалки на втория етаж ще видиш Лондон и може би ще се влюбиш в него...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , Duke каза:

Нищо че никой не ме пита, ама аз да си кажа, че при двудневен престой в Лондон, посещение на Ричмънд ми се струва прекалено. Абсурдно пък ми идват и посещение на музеи за толкова кратък период. Лондон е любимият ми град (май това не е тайна за никого) и единствения град в света (поне сред посетените от мен), в който спокойно мога да се разхождам безцелно два дни без никаква предварителна програма и пак да намеря какво да видя. И да, при положение, че хотела е в района на Нотинг Хил (леке какви спомени с тридесетгодишна давност имам от едно ателие до Портобело Роуд!), тогава въобще не ти трябва транспорт, а ако все пак решиш да ползваш обществен транспорт - моята препоръка е това да бъдат дабълдекерите - от първите седалки на втория етаж ще видиш Лондон и може би ще се влюбиш в него...

@iMari мисля, че се е прицелила в азалиите в Ричмънд парк, затова идва сега и пита за там. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , searus каза:

@iMari мисля, че се е прицелила в азалиите в Ричмънд парк, затова идва сега и пита за там. 

Може, може, аз нямам отношение към азалиите и сигурно затова повече мисля за хамърсмитския The Dove, примерно... 😉 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , Duke каза:

леке какви спомени с тридесетгодишна давност имам от едно ателие до Портобело Роуд

Позирал си nude на някоя палава брит художничка? 😜

Isabella plantation в момента е експлозия от цветове, които много искам да видя, това е причината за посещението на Ричмънт парк. Иначе съсм съгласна за всичко друго. 👍

Благодаря ви за отговорите, ще осмисля всичко прочетено и... ще продължа да питам. 😆 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , Duke каза:

Може, може, аз нямам отношение към азалиите и сигурно затова повече мисля за хамърсмитския The Dove, примерно... 😉 

Това беше пъб с балконче над реката, нали? Някъде го беше споменал в темите, запомнила съм. Не, че не ми е по път....😃

• Харесвам 1
Публикувано:

абе изобщо не ги мисли тия карти и пасове, просто си ползваш безконтактната карта, това е най-лесно и най-евтино

лимитите се нагласяват сами според това какъв транспорт ползваш (метро, автобус), кога (peak, off peak) и докъде (зоната).

иначе трябва предварително да обмисляш горните неща, а резултатът като цена е същият.

в метрото трябва да чекираш картата и на излизане, иначе плащаш все едно се возиш до крайната станция

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.