Прескочи до съдържание

В момента съм...

Препоръчани мнения

Вчерашния ден предложи капучино в Тренто.

Да, Тони има за какво да го харесва :)

image.jpeg

Още разходки покрай Лаго ди Гарда и трансфер до Изео:

image.jpeg

Белите остатъци от понтоните на инсталацията на Кристо. Кой видял - видял (Фичо, например)

image.jpeg

И Бреша пак по тъмно:

image.jpeg

image.jpeg

• Харесвам 36
Връзка към коментар

Фермата Borg á Mýrum, която остава настрани от туристическия поток, но всъщност е важно историческо място като се има предвид, че там е роден и живял Egill Skallagrímsson. Днес за него напомня една абстрактна скулптура пред църквата - тя пък от своя страна се оказа заключена, което е по-скоро нетипично. Обясниха ни обаче, че все повече малки църкви се заключват, защото много туристи ги ползват като безплатно място за спане. В малкото гробище зад църквата има реплика на надгробен камък, изписан с руни, който би трябвало да обозначава гроба на Kjartan от Laxdæla saga:

DSC04942.JPG

DSC04950.JPG

DSC04947.JPG

На 30 минути от фермата се намира горещият извор Deildartunguhver, който захранва парниците със зеленчуци наоколо. Температурата на водата стига до 100 градуса, 180 литра за секунда:

DSC04976.JPG

DSC04978.JPG

DSC04972.JPG

• Харесвам 29
Връзка към коментар

...горещият извор Deildartunguhver, който захранва парниците със зеленчуци наоколо...

А любопитний читател вероятно знае, че Исландия е и най-големият производител в Европа на...субполярни банани! Поради същото това изобилие на геотермална енергия, в градчето Hveragerði в едни оранжерии расте истинско изобилие от сладки, жълти, вкусни и по-нищо различаващи се от някоя Еквадорска плантация бананчета. Виж - при доматите разликата е по-осезаема - геотермалните домати не могат да станат толкова хубави като нашите розови "биволско сърце" :)

• Харесвам 22
Връзка към коментар

А любопитний читател вероятно знае, че Исландия е и най-големият производител в Европа на...субполярни банани! Поради същото това изобилие на геотермална енергия, в градчето Hveragerði в едни оранжерии расте истинско изобилие от сладки, жълти, вкусни и по-нищо различаващи се от някоя Еквадорска плантация бананчета. Виж - при доматите разликата е по-осезаема - геотермалните домати не могат да станат толкова хубави като нашите розови "биволско сърце" :)

Абе бях срещал мнение, че бананите там са вече само с научна цел, не се отглеждат с цел продажба и са ограничени количества. Търсех и аз из Бонус-а исландски банани, ама йок :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Тия същите домати съм ги ял.Даже пуснах евро,защото изобщо не бяхме сменяли исландски пари.Та доматите си бяха гола вода,особено ако ги сравня с тези,които си откъснах от градината преди два часа и две узота.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Абе бях срещал мнение, че бананите там са вече само с научна цел, не се отглеждат с цел продажба и са ограничени количества. Търсех и аз из Бонус-а исландски банани, ама йок :)

Има нещо вярно. Истината е, че всичко започва като на шега през 1950 г., барабар с кафе, какао и авокадо. И като се вижда, че става номера, се увеличават постепенно количествата до края на ХХ в. Обаче. Проблемът със затоплянето на грийнхаус фермите не е шега работа. Вероятно го знаеш от Холандия. Това не е жилище със солидни стени да го санираш и отоплиш. Тук трябва покритието да пропуска и светлина все пак. А такива покрития не изолират добре топлото. И тук се явява основният икономически проблем. Загубите на топлина са огромни. Има едно нещо, дето му викат R-value - мярка за топлоустойчивост. То е свързано с цяла формула, по която се изчисляват нещата - температури, дебит, вид покритие, капацитет на задържане. И като не ти излиза сметката в проценти на изгубена енергия, проектът се свива само за чест и слава. Не че ще им свърши геотермалната енергия, но усилията не са оправдани икономически. А и напоследък някви еко-био-мио-експерти нещо негодуват, че се просмуквали тежки елементи и екстремофили. Иначе аз ги опитах бананите и нищо им нямаше. Опашка и шести пръст още не са ми поникнали :)

• Харесвам 17
Връзка към коментар

Последните няколко дни обикаляхме полуостров Пилио (Pelion) - таверни и плажове колкото искаш, селцата не са много популярни за туристите - пълно е с хора, но предимно гърци. Видяхме само няколко сръбски автомобила.

Plaka

post-2889-0-66136900-1470319659.jpg

Milopotamos

post-2889-0-87197000-1470319437_thumb.jpgpost-2889-0-56940000-1470319440_thumb.jpg

Fakistra

post-2889-0-34242000-1470319658.jpg

Damouchari

post-2889-0-94203800-1470319442_thumb.jpg

В момента сме в Атина и асфалтът направо се пука.... утре ще трябва да се търси добър плаж в околността. Може би към Sounio....

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 37
Връзка към коментар

Колкото и добре да живее човек, един ден си тръгва от Рейкявик... няколко снимки от любимите ми места (и съжалявам за продължителния спам в темата :))

DSC05369.JPG

DSC05380.JPG

DSC05415.JPG

DSC05399.JPG

DSC05443.JPG

DSC05469.JPG

• Харесвам 43
Връзка към коментар

Чинкуе терре.

Ей голямо блъскане падна в тези пет селца. Всичкото турист в околовръст от 100 км. реши, че днес е деня :)

attachicon.gifimage.jpeg

attachicon.gifimage.jpeg

На нас пък ни изглежда само красиво...! ;-)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

• Stanislav Dimitrov
    • DaBo
    • Argentique
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.