Прескочи до съдържание

С каква кола пътешествате (и анкета)?

119 магеланци са гласували

1. 1. С каква кола пътешествате?

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Може ли най-пътешественическата кола да я няма в анкетата ???

richtersveldDec20030032.JPG

(снимка - личен африкански архив)

Моооже!!!  :)

Защото при направеното проучване Комисията по създаването на анкетата изпадна в дълъг дебат по въпроса дали това наистина е типично превозно средство, или е хибрид, който трябва да бъде класифициран по-скоро като "подвижен дом". В крайна сметка с 5 на 4 гласа въпросното возило бе обявено за място, в което един мъж "...обича да си седи (като) в къщи". ;)

post-735-0-75416000-1465835335_thumb.jpg

(снимка - личен африкански архив на домосед от декември 2003 г. - Личните ми адмирации!  :good:)

И по законите на демокрацията не беше включена. ;) Аз, да знаеш, гласувах "За", но... уви! : - ))))

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

То е ясно, че всеки залага най-вече на сигурността и надеждността при пътуванията, особено при тези в чужбина. На второ място разбира се идва комфортът и удобствата. Да попитам дали някой се е решавал да тръгне из Европата с по-стара кола, примерно 10+ години и имало ли е произшествия :P Аз малко не съм съгласен с максимата "Няма нови и стари коли, има поддържани и неподдържани", защото след 10-12 години /а при новите автомобили още по-рано/ започват процеси, дължащи се просто на стареенето, които не могат да се предотвратят. Имам предвид умора на материалите и т.н. Брат ми доскоро пътуваше редовно поне 1-2 пъти в годината до Полша и обратно с една Опел Астра на 15 години и общо взето нямаше никакви проблеми. Но все пак ми се вижда доста рисково. От друга страна с по-старите коли е лесно - ако се развали нещо, няма да те е яд, че си ги зарязал в някоя местна морга :lol:

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За мен почти най-важното в един автомобил е това да изглежда добре, но по един по-сдържан и елегантен начин.

Джантите от страната срещу дискотеката стоманени ли са? Що си я снимал като "руски самолет" B)

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Имал съм по-нови 3-4 годишни и по-стари 10+ годишни и съм бил по-сигурен в старата кола, с всичките съм въртял много километри и съм нямал проблеми, но с по-новата някак не бях напълно спокоен, не знам защо.

Новите са непредвидими, за нещо много дребно, може да се наложи да се вика пътна помощ, това им е лошото.

За мен точно си важи приказката за поддържаната и неподдържаната кола+ доза късмет, годините не ги броя, освен, ако не е някоя антика на 20 или повече години.

И преди казах, че аз винаги съм сменял всичко и при най-малко съмнение, има мнгоо хора, които карат докато спре и тогава се мисли, та си има значение и това.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

пътувал съм два пъти София-Прага-София през Сърбия и през Румъния с една Корсичка ...беше голямо лънгъркане и със сегашната ми Шкода миналата година направих София-Саранда-София....за мен колата е да те закара от т.А до т.Б комфортно да не те вали и ако е зимата да ти е топло....лятото предпочитам да правя близките трипчета ( близки до 1000км в посока) с мотора а по далечните със самолет...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Тук съм представил една колекция пътешественически автомобили, която няма много допирни точки с изброените в анкетата  B)

http://magelanci.com/topic/5878-европа-20152016-домоседско-фотодневниче/?p=158742

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Все я гледам темата и все ме напушва на смях - щото на въпроса мога да отговоря - " със зелена" ;)

Толкова нищо не разбирам от коли, все ме возят,  ако трябва да си купя лична кола, ще е червена и с мерник. ;) ;) ;)

Ама имам книжка ;)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Все я гледам темата и все ме напушва на смях - щото на въпроса мога да отговоря - " със зелена" ;)

Гледам в особената порода "пътешественически коли" на домосед има доста от тоя цвят, изброих поне 8. Едва ли е случайно! :)

...ако трябва да си купя лична кола, ще е червена и с мерник. ;) ;) ;)

Ама имам книжка ;)

Ама за танк "с мерник" имаш ли? ;)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Гледам в особената порода "пътешественически коли" на домосед има доста от тоя цвят, изброих поне 8. Едва ли е случайно! :)

Ама за танк "с мерник" имаш ли? ;)

Споко,не карам:)

Не ставам за водач и го знам прекрасно.Преди много години една снобка, като рекох, че не съм шофьор изви вежди учудено:"Ауууу, ама как, такава интелигентна жена, да нямаш книжка".От едната амбиция се записах на курс, изкарах го, взех си от първи път и листовките, и кормуването, за да стане ясно,че и това го мога и до там.Това не ме влече, предпочитам да ме возят.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Нашата е Тойота, но тя е абсолютно нова, макар че за два месеца е на 10 000 км, но все пак не мога да кажа как е за пътешествия /недостатък - доста е ниска и има проблем с черни пътища, дори не я мъчим, може би защото е нова, де/ . Возията й е много добра, много широко място в купето /по това я избирахме/. Разгледахме доста коли от средния клас и при външен еднакъв размер, вътре тази е по-просторна. Дори бяхме изумени, Опел астра се бяхме засилили да си вземем, която изглежда по-голяма и широка. Като й дръпнеш седалката така, че мъжо да му е удобно да седне /2 метра е/ и отзад децата няма къде да си сложат краката...  Предната беше Джип Тойота Ленд круизър и за мен това е най-добрата пътешественическа кола /в Дубай с такива прашат из пустинята, до колкото имам инфо/. Няма проблем с всякакви пътища и не те оставя никъде, страхотна кола, една от малкото, които са си високопроходим джип, а не такъв от градски тип. Преди това карахме 7 години Пасат 4х4 и той беше много добър. Обаче този модел имаше някаква "фатална грешка" , дефект на повечето производени коли от вида и имаше едно слабо място -  на 15000-20000-30000 км гърмяха бубините /ако не се лъжа/. Както си караш и после не може да спреш, да тръгнеш, мноого неприятна работа. Между другото единия път ги смениха без пари на повечето произведени от този модел, следгаранционно, така че явно наистина е било масов проблем. Нищо друго не се е показало като неприятност, за 7 години навъртя мъжо около 500 000 км. и не му се щеше въобще да я сменя, ноо беше служебна и нямаше как. Иначе, аз ако избирам кола, и няма да й гледам цената, ще е точно джип Тойота, като за мен може би Рав 4 . :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да попитам дали някой се е решавал да тръгне из Европата с по-стара кола, примерно 10+ години и имало ли е произшествия 

Ако се брои, миналата година попътувахме през Дарданелите до Троя, Ефес, Памуккале, Селчук ......... с почти 10 годишен автомобил. :)  

Редактирано от Georgi_G
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Тук съм представил една колекция пътешественически автомобили, която няма много допирни точки с изброените в анкетата  B)

http://magelanci.com/topic/5878-европа-20152016-домоседско-фотодневниче/?p=158742

Tова, което си снимал ти, не са автомобили. Те са легенди ;)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Анкетата е малко обща. Например от Тойота Айго до Авенсис има огромна разлика. Да не говорим за SUV.

От друга страна пък ... ще се превърне на началния екран на mobile. :)

За дестинации под 1000-1500 километра предпочитам с личната ни кола - Тойота Авенсис. За по-далечни - най-добрата марка - Rent_a_car.     btw, Що я няма в класацията. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

...За дестинации под 1000-1500 километра предпочитам с личната ни кола - Тойота Авенсис. За по-далечни - най-добрата марка - Rent_a_car.     btw, Що я няма в класацията. :)

О, марката "rent-a-car" получава оценка 6 и от мен, без да е в анкетата.

Може да си направим отделна тема например къде по света е за предпочитане да се наеме автомобил и защо - липса на удобен транспорт, големи разстояния, достъпна услуга, ниска цена на горивата и пр. и там да споделяме опит.

Напоследък с огромно удоволствие се придвижвам с почти новички малолитражки последни модели в Италия, в Санторини, на Канарските острови, в Дубай и Абу Даби, че даже и през пустините. Малко необичайно е да се движиш с ей такава мъничка кола

post-735-0-05921400-1466496665.jpg

там, където преобладаващите возила са от този тип, и за следващия Дубай съм се зарекъл да си взема кола с по-прилична големина. :) Иначе в ОАЕ комбинацията "rent-a-car", разход и цена на горивото е доста приятна.  ;)

Но много трябва да се внимава със застраховките май, защото в един момент може да се окаже, че и да продадеш личната си кола, няма да бъде достатъчно. Засега не съм се парил, но - да чукнем на дърво. :)

Редактирано от rik4o
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

О, марката "rent-a-car" получава оценка 6 и от мен, без да е в анкетата.

...

Но много трябва да се внимава със застраховките май, защото в един момент може да се окаже, че и да продадеш личната си кола, няма да бъде достатъчно. Засега не съм се парил, но - да чукнем на дърво. :)

О, да. Трябва да се внимава. И тук във форума много ме предупреждаваха за Италия и препоръчваха пълна застраховка. По тази тема имам какво да разправям. Но има специална тема за това. А и ще е след известно време, че сега съдбата е решила работата на целия китайски народ да я свърша аз. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За рент-а-кара е ясно, че си има своите предимства, а също и недостатъци. Идеята да пътуваш с автомобил до избраната дестинация също има своите плюсове /например възможност да спреш и разгледаш нещо по пътя, промяна на програмата в движение и т.н./. Аз с автомобил не съм излизал никога от България, но смятам съвсем скоро да поправя тази грешка ;) Естествено, имам своите страхове и притеснения, но който го е страх от мечки, не ходи в гората :P 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

То е ясно, че всеки залага най-вече на сигурността и надеждността при пътуванията, особено при тези в чужбина. На второ място разбира се идва комфортът и удобствата. Да попитам дали някой се е решавал да тръгне из Европата с по-стара кола, примерно 10+ години и имало ли е произшествия :P Аз малко не съм съгласен с максимата "Няма нови и стари коли, има поддържани и неподдържани", защото след 10-12 години /а при новите автомобили още по-рано/ започват процеси, дължащи се просто на стареенето, които не могат да се предотвратят. Имам предвид умора на материалите и т.н. Брат ми доскоро пътуваше редовно поне 1-2 пъти в годината до Полша и обратно с една Опел Астра на 15 години и общо взето нямаше никакви проблеми. Но все пак ми се вижда доста рисково. От друга страна с по-старите коли е лесно - ако се развали нещо, няма да те е яд, че си ги зарязал в някоя местна морга :lol:

С моята 15 годишна корсичка си обикаляхме по балканския полуостров. Веднъж в македония започна да вие единия лагер. За 1 час ни го смениха и си продължихме по пътя.

Не е особено страшно, ако знаеш какво може да те предаде по колата. А и е стар разпространен модел, та части и сервизи лесно се намират.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И ние така - със зеленото семейно 13-годишно Пежо 206 :)

Вече е на над 200 000 км и още върви сравнително добре (да чукна на дърво). Заведе ни безпроблемно 3 пъти до Португалия и на доста места във Франция, сега му готвим в близките два месеца още 2 пътувания с близо 1000 и 2000 км. Да ни е живо и здраво и да ни заведе дотам и обратно :)!

Тук напоследък станаха популярни услугите тип airbnb за коли. Аз лично не бих го направила, понеже съм паника и все ще се притеснявам за застраховки, повреди и т.н. Роцев е като мен... пък и колата ни няма да се котира ;)

Редактирано от Роца
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 години по-късно ...

@Евгени Димитров мисля, че това, за което говориш е небезизвестното Рали Монголия. То не е със състезателен характер и се прави за фън. Има изискване колите да са стари, над 20-годишни и да са малолитражни, мисля до 1 литър обем на двигателя.

@FlyTraveler мястото, от което е клипът ти мисля, че е същото, на което в Grand Tour Кларксън, Хамънд и Мей караха едни бъгита. От едната страна е океанът, а от другата 30-40 метрови дюни и слезнеш ли веднъж долу, вече не можеш да се качиш горе. А дойде ли приливът май, че плажът се заливаше целия?

Връзка към коментар
преди 2 минути , Radnev каза:

@FlyTraveler мястото, от което е клипът ти мисля, че е същото, на което в Grand Tour Кларксън, Хамънд и Мей караха едни бъгита. От едната страна е океанът, а от другата 30-40 метрови дюни и слезнеш ли веднъж долу, вече не можеш да се качиш горе. А дойде ли приливът май, че плажът се заливаше целия?

Нямам представа какво е Grand Tour и кои са Хамънд и Мей, мястото иначе е Sandwich Harbour в Namib Naukluft National Park в Намибия. По време не прилив плажа се залива наистина и не може да се минава покрай прибоя.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Браво @rik4o,за темата! Как не съм я видял до сега?!? Аз пътувам.....много, с кола ,марка Пежо 307 , с дизелов двигател, 2004 година производство.Правилно сте прочели,че колата ми е шестнадесет годишна.За мене 1000 километра в посока са като градска разходка.Най-дългото ми пътуване бе преди три години до Франция,като изминахме малко над 10000 км.Миналата година стигнахме със същото това Пежо и до Талин,като пресякохме голяма част от Украйна,по липсващи пътища.Гърция,Турция,Унгария,Словакия,Полша и страните от Балканския полуостров са минати надлъж и нашир със същото това Пежо.

С какъв автомобил пътувам?

Отговора е с изправен технически автомобил!😉

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.