Прескочи до съдържание

TAP Portugal и SATA International(Azores Airlines)

Препоръчани мнения

Преди време летях с тези две авиокомпании и тк не видях теми за тях реших да споделя опита си 

:lol:.

С TAP Portugal летях Виена-Лисабон-Виена. На отиване полета беше изпълнен с А319 малко стар,но чист, а на връщане с А330(модерен, чист и със собствен екран на седалката). Обслужването на ТАР е много добро, стюардесите са мили и учтиви и особено много се радват в самолет пълен с чужденци да видят някой,който говори португалски(какъвто случай бях аз :biggrin: ). Полетите нямаха закъснения, а храната беше на ниво( общо взето нормалния за европейски полети сандвич и някакъв плод, в моите случаи беше португалски ананас). Няма как да не споделя и оказаната помощ от стюардесите при кацането в Лисабон, когато ме заболяха страшно ушите( е аз съм си виновен,че настинах 2 дена преди да пътувам). Стояха над мен като майка ми в продължение на 20 мин,а като кацнаха ми предложиха да повикат доктор и линейка. С добро впечатление останах и от летището в Лисабон, лесно е за ориентиране.

На следващия ден летях със SATA International(Azores Airlines) , азорската авиокомпания. Предполагам е непозната за повечето българи,но много добро впечатление ми направи. Единственият недостатък беше високата цена на билета, близо 200 евро за отсечката Лисабон-о.Пико-Лисабон. Авиокомпанията лети от Азорските до Португалия, Франкфурт и още няколко европейски летища, САЩ и Канада , както и между островите. И на отиване и на връщане бях с А320. Добро обслужване, и изключителни пилоти. Условията на островите не винаги са добри и често се случва полетите да бъдат пренасочвани и да кацат на съседен остров, където е възможно и оттам с ферибот до крайната дестинация. В моя случай кацането на Пико беше много сложно и твърдо, но успяхме да кацнем. Летището на острова е нещо като селската автогара, но е много практично. Може да отидеш буквално 30 мин преди полета. Чекинга и паспортния контрол се минава точно за 10 мин.На летището няма магазини и ресторанти за съжаление.

Надявам се да съм бил полезен с мненията си за тези "екзотични" авиокомпании на бг пазара :)

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Единственият недостатък беше високата цена на билета, близо 200 евро за отсечката Лисабон-о.Пико-Лисабон. 

Райън летят всеки ден от Лисабон до Понта Делгада и се намират добри цени ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

SATA Смятам да ги пробвам в съвсем скоро време ;)

Имах планове да ги ползвам и за един безплатен вътрешен полет между островите, ама не ни огря... Не се вписахме в условията им... :( Здраве да е . Не може все да сме отгоре :);)

Редактирано от baiKolio
Връзка към коментар

И аз летях с тези две компании последователно, когато нямаше други към Азорите.

Все още не съм повтарял на А310, на който се качих тогава със САТА.

На връщане в Лисабон имаше час или час и половина закъснение и ни раздадоха ваучери за по 17евро на човек, а цените там не са много завишени, та едвам ги изхарчихме тези 51евро.

Връзка към коментар

На кое условие отпаднахте ако е удобно да попитам?

Условията на САТА са да летиш от/до континентална Португалия и в рамките на 24 часов прозорец те ще те транспортират от/до избрана дестинация ня Азорите. Т.е. пристигаш от Лисабон в Понта Делгада но искаш да отидеш на Терсейра/ Пико/ Сао Джордж, примерно. Можеш да кандидатстваш онлайн за безплатен билет Понта Делгада - крайната ти дестинация на Азорите. Респективно, ако и когато летиш към Португалия и си в споменатия 24 часов интервал - за билет до изходното летище...

Т.е. имаш билет Лисабон - Пико - Лисабон, искаш да си изкараш почивката на Сан Мигел, те ще те транспортират безплатно от Пико до Понта Делгада до 24 часа след като си пристигнал на Пико, и отново от Понта Делгада до Пико 24 часа преди изходящия ти полет.

Ние искахме да ползваме поне едната отсечка, пристигайки в Понта Делгада, да ни метнат до Терсейра на следващия ден и после да се върнем за своя сметка на Сан Мигел да си продължим... Което не е против правилата... Обаче, нашият полет не започва от Лисабон. Всъщност оттам летим, ама има малка подробност. Летим от Копенхаген през Амстердам до Лисабон с КЛМ и после Лисабон-Понта Делгада със САТА. Според каката която отговори на онлайн формата ( между другото много експедитивно ) тъй като полета ни е с начална точка CPH за съжаление не можем да се възползваме от безплатните интер-айлънд полети на САТА. Еми, каквото такова... Поне опитахме.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Летим от Копенхаген през Амстердам до Лисабон с КЛМ и после Лисабон-Понта Делгада със САТА. Според каката която отговори на онлайн формата ( между другото много експедитивно ) тъй като полета ни е с начална точка CPH за съжаление не можем да се възползваме от безплатните интер-айлънд полети на САТА. Еми, каквото такова... Поне опитахме.

Да поясня, че снощи както съм го начаткал...

Полетите са на една резервация CPH-AMS-LIS-PDL-LIS-AMS-CPH.

Ако бяха на отделни резервации със сигурност щяхме да намажем с безплатен полет. Дори и да пристигаш на Азорите с друг превозвач, а не със САТА, пак имаш право да се възползваш. Във формуляра мернах и Раян...

Редактирано от baiKolio
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Как беше затоварването на А330 по полета до Виена? Леко се учудвам, че са пуснали толкова голяма машина.

Учудващо беше на 99% пълен 

Ето и малко снимки  ;)

BaiKolio до къде мислиш да пътуваш със САТА? 

post-5841-0-56911700-1466406476_thumb.jpg

post-5841-0-82266000-1466406485_thumb.jpg

post-5841-0-11547000-1466406494_thumb.jpg

post-5841-0-89696300-1466406501_thumb.jpg

post-5841-0-91224100-1466406516_thumb.jpg

post-5841-0-54251500-1466406558_thumb.jpg

post-5841-0-92836600-1466406568_thumb.jpg

post-5841-0-60656000-1466406575_thumb.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

С ТАР съм летяла само веднъж, от Мадейра до Лисабон, и обслужването сигурно е било на ниво, самолета пък не го помня, и сигурно щях като цяло да имам много по-добро мнение за тях, ако не ме ошашавиха толкова на чек ин, че бебе в техния компютър няма. Почувствах се едва ли не, че сме се разходили дотам, за да си купим едно :-D Показахме си доказателствата (винаги имаме разпечатка на резервацията) и след едно мнооого дълго тракане по клавиатурата ни се размина :-) В този ред на мисли се зачудих те там по някакъв начин видят ли от паспорта кой точно е родител, или е хубаво да си нося и акт за раждане по пътищата?

Връзка към коментар

Учудващо беше на 99% пълен 

Ето и малко снимки  ;)

BaiKolio до къде мислиш да пътуваш със САТА? 

А, само до Азорите. Нямам намерение да продължавам към С. Америка, ако това имаш предвид :) .

На връщане хващам маршрутката от Бостън към Лисабон през Понта Делгада - А330 :)

Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Искам да попитам дали TAP Portugal вземат ръчния багаж както Ryanair в каргото на самолета - поголовно всички без приоритет са долу. Скоро ще пътувам с тях и искам да знам как процедират.

Ако самолетът е пълен, тогава е нормално да не може всичкия ръчен багаж да се побере при пътниците. Тогава дали само на последните пътници им вземат чантите?

Връзка към коментар

Скоро пътувах два пъти с TAP и не видях да вземат багажи. Все пак да не те подведа - не съм наблюдавал специално какво правят на изхода. Просто не съм забелязал да вземат на хората около мен на летищата в Порто и Милано.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Може би темата да стане за новини и промоции.

Загубата на ТАП за първата 1/2 на годината се е увеличила до почти 120 млн евро. Дейв Нийлман притежава 45% от а/к и правителството в Лисабон иска той да си продаде дела, за да сменят СЕО-то и  CFO-то, които идват от компанията на Нийлман Azul.

https://epocanegocios.globo.com/Mundo/noticia/2019/09/governo-de-portugal-busca-comprador-para-fatia-de-dono-da-azul-na-tap-diz-jornal.html

https://sicnoticias.pt/economia/2019-09-21-Prejuizos-na-TAP-agravam-tensao-entre-Estado-e-David-Neeleman

(понеже @Фичо пита къде ги броя ТАП 🙂 )

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 5 седмици по-късно ...

Здравейте,

Скоро летя с TAP Air за Бразилия с най-евтината им тарифа - DISCOUNT. Доколкото виждам имам право на 1 hand baggage (1 x 8kg). Колко стриктни са с килограмите и ако куфара е +1 см широчина. Някой пътувал ли е с тази тарифа?

Връзка към коментар
преди 56 минути , aladinoplus каза:

Здравейте,

Скоро летя с TAP Air за Бразилия с най-евтината им тарифа - DISCOUNT. Доколкото виждам имам право на 1 hand baggage (1 x 8kg). Колко стриктни са с килограмите и ако куфара е +1 см широчина. Някой пътувал ли е с тази тарифа?

Ние пътувахме с тях до Рио, тарифа само с ръчен багаж. Нито са теглили, нито са мерили. Единствено се опитаха след като се качихме вече на борда да накарат мъжа ми да си даде неговия да го свалят в багажното, но той отказа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
On 4/7/2020 at 7:08 PM, stanislavpp said:

ТАП пускат нови дестинации от Лисабон и Понте Делгада , откроява се Лисабон - Канкун:

https://onemileatatime.com/tap-air-portugal-cape-town-cancun/

Много интересно е, че във времена, когато всички спират полетите, в TAP има такъв оптимизъм, че пускат нов полет от юни...

As of June 25, 2020, TAP will be launching 2x weekly flights between Ponta Delgada and Toronto using an A321LR, with the following schedule:

TP261 Ponta Delgada to Toronto departing 3:40PM arriving 6:30PM [Sun, Thu]
TP258 Toronto to Ponta Delgada departing 9:25PM arriving 7:20AM (+1 day) [Sun, Thu]

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...
  • 4 месеца по-късно ...

Преди седмица успях да си взема парите от една друга АК и сега ще започвам борба с ТАП.

Имам канселиран билет с тях BCN-SFO и обратно за май месец.

Не са ме уведомявали за това, разбрах го след като си влязох в резервата скоро и тук започва новият филм..

Има чукни за чек, който важи 1 година и е почти абсурдно да ми потрябва в следващите 12 месеца с ТАП.

За връщане на пари по начина по който е купен билета, трябва да се звъни по телефон, колко хитро..

Пробвах да звъня в Испания и Португалия и приятел в офисът им  Швеция. Няма свързване или изобщо не може да се набере телефона или никой не вдига никога.

Пробвах фейсбук и скайп, същата работа. Четох доста в испанския магелански форум и няма човек на който да са  му върнали пари, някои са успявали да се свържат магически с ТАП, но им е било отказвано връщаме на пари- поне не лъжат, че ще върнат, въпреки, че в сайта има такава опция.

Всички хора които са си взели парите са действали с оспорване на плащането и смятам и аз да направя това. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...

Добра организация и бързи реакции от страна на SATA при анулиран полет, заради лошо време - за по-малко от час разпитаха всички пътници какви стаи предпочитат (единични/двойни), след което ни настаниха в 4-звезден хотел, дадоха ни ваучери за обяд, вечеря и закуска и се настанихме за тяхна сметка. Предоставиха също ваучери за транспорт, важащи за коя да е такси компания (за сравнение в сходна ситуация с EasyJet преди 2 години ни извозиха летище - хотел с автобуси, а тук всеки пътник се придвижи с такси). 

Очевидно на Азорите са оттренирали схемата с лоши метеорологични условия и се грижат за пътниците си. 

Като пътуваш предимно с Wizz и Ryan, почваш да се впечатляващ от такива работи :)

P.S. За EasyJet също мога да кажа само добро - когато преди време ни анулираха полет Рованиеми - София, раздадоха на пътниците лист с инфо за правата им, качиха ни на автобуси до хотел и ни настаниха в апарт хотел със сауна във всяка стая (нещо сравнително обичайно за местата за настаняване в Лапландия). Така че се радвам, че тази АК оцеля след проблемите по време на Ковид.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Яничка за лошото време имахте ли някаква предварителна нагласа с оглед прогнозите? Също не разбрах лошото време на Сао Мигел ли е или на друг остров, където трябва да кацнете?

Какво ме притеснява. Имам полет с ТАР на 1 януари от Сао Мигел за Лисабон и на 2 януари от Лисабон за насам с Уиз. Този последният е с променен час от Уиз и още не съм го потвърждавала, т.е. мога да го местя безплатно. Страх ме е, че ако много чакам и не го потвърждавам до последно, могат да свършат местата. Бездействам именно от съображения за лошо време и анулирани полети. Чудя се докога да чакам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@ДиянаВ, бяхме видяли прогнозата за лошо време, та анулираният полет не беше изненада. Имаше мъгла на Флореш, това възпрепятства кацането там.

За твоя случай - мисля, че Лисабон не е толкова капризен откъм време, като Азорите, които са насред Атлантика и не бих се притеснявала толкова. Също така допускам, че януари няма да има толкова висока затовареност и може да изчакаш с потвърждението. Това са само мои разсъждения :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще чакам. То излитането от Сао Мигел ме притеснява, не кацането в Лисабон🙂. Преди малко погледнах и полетите на Уиз. Моят, който е непотвърден, за 2.01. е по-евтин и с повече места за продажба в зелено, отколкото следващият за 04.01., така че имам място за успокоение🙂

Хайде, хубаво да си изкарате по Азорските острови и времето да ви се поусмихне 🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.