Прескочи до съдържание

TAP Portugal и SATA International(Azores Airlines)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Още една добра дума за SATA. Понеже ще пробвам да изкрънкам нещо от застрахователите за закъснението/отмяната на полетите, ми поискаха потвърждение от авиокомпанията за закъснението/отмяната и причината за тях.

Звъннах на АК на тел. +351 296 209 720 (да живеят безплатните минути към международни номера в ЕС) и след разговор с оператор получих официален документ от SATA с необходимата информация. Изпратиха ми го само след час и половина 🙂

• Харесвам 6
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Някой има ли наблюдения за цените на Tap, че докато се начудя за един полет и цената стана двойна и дали може да падне пак въпреки, че полета е чак за края на септември Мадейа-Порто

Публикувано:
преди 46 минути , Ivko каза:

Някой има ли наблюдения за цените на Tap, че докато се начудя за един полет и цената стана двойна и дали може да падне пак въпреки, че полета е чак за края на септември Мадейа-Порто

2023 съм купувала на 6 февруари за Азорите през декември - Коледа и Нова година. Имаха някаква промоция тогава. После не падна цената. Но за Мадейра все пак имат и конкуренция в лицето на други АК.

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Мадейра-Лисабон-Барселона 108 евро за двата полета еднопосочно за края на септември добра цена ли е или да се следи за понижаване?

• 1 година по-късно ...
Публикувано:

Интересен казус с германски  пътник от форума на Travel-dealz :

"По-долу е кратък доклад за правен спор с TAP относно отмяна на полет. Той продължи 3,5 години.

Нашият обратен полет от Пунта Кана до Лисабон беше насрочен за 1 ноември 2022 г. Бяхме четирима в бизнес класа. Предната вечер исках да поръчам предварително храна за обратния полет (което, както се оказа, беше възможно само за заминаващи от Лисабон). Тогава разбрах, че полетът ни е отменен. Никога не съм получавал никаква информация за това от TAP. Дори в деня на първоначалното ни заминаване не получих никаква информация от TAP относно алтернативни възможности за пътуване обратно до Европа. Обажданията до TAP в Португалия и няколко имейла бяха загуба на време. До ден днешен не сме получили отговор от тях.

Все пак отидохме до летище Пунта Кана (с багажа, готов за излитане), за да получим малко информация. Тъй като нямаше полет на TAP, на място нямаше лице за контакт/управител на станция и т.н. Те работят с доставчик на услуги, който представлява и други авиокомпании. Този офис също беше заключен, без телефонен номер или друга информация за контакт. Документирах всичко на място със снимки и скрийншотове за по-късна употреба в жалба.

Най-евтиният алтернативен полет от Пунта Кана до Европа в бизнес класа беше 32 000 евро. Рискът беше малко твърде висок за мен, а и лимитът на кредитната ми карта не би ми го позволил. Затова се обадих на Lufthansa Senator Service. Жената беше много приятелска и услужлива. Така че, едно голямо благодаря на тях!

Нашата молба за възможно най-бързо пътуване обратно беше изпълнена със следния маршрут:

Платен билет в икономична класа за 1464 щатски долара PUJ - BOG с Avianca

Билет за пробег в бизнес класа BOG - FRA - BUD за почти 230 000 мили с Lufthansa плюс S/G (2 x Sen + 2 x Companion Award)

Няколко дни по-късно изпратих имейл и препоръчано писмо с обратна разписка до TAP относно обезщетение в размер на 11 600 евро. Това включваше, наред с други неща, разходи за телефон 200 евро, 1400 евро за Avianca, 5200 евро за милите на Lufthansa, 4 x 600 евро за плащане на обезщетение и т.н.

TAP изобщо не отговори на писмата ми.

След консултация с д-р Бьозе, им изпратих друго искане по имейл, като включих няколко приятели/познати в списъка за получаване, за да не може TAP да откаже получаването. Както се очакваше, нямаше отговор до крайния срок. Д-р Бьозе не можа да продължи делото ми поради липса на капацитет, така че моята правна застраховка ме насочи към адвокат в Кьолн, от когото след това поискахме обезщетение от TAP в досъдебно производство. Както се очакваше, това беше неуспешно. TAP твърдеше, че ме е информирал и е предприел всички необходими стъпки, което, разбира се, е лъжа. Така че, завеждам дело. За съжаление се оказа, че юрисдикцията за TAP е в Португалия, което означава, че делото не може да бъде разгледано в Германия. Това веднага пропиля 2500 евро и няколко месеца време. Благодарение на моята правна застраховка, това не беше огромна загуба, но все пак беше досадно. След това адвокатът от Кьолн ме насочи към адвокат от Бремен с португалска акредитация и заедно заведохме делото в Лисабон.

След повече от две години и половина, съдебното заседание най-накрая беше насрочено за 22 април 2026 г. Вечерта преди това, в 18:00 часа, моят адвокат от Бремен се обади, за да каже, че е договорил споразумение с TAP за 10 000 евро, но решението трябваше да бъде взето в рамките на минути.

Тъй като, както всички знаят, съдбата ви в морето и в съда е в Божиите ръце и аз не можех да преценя собствения си риск от съдебен спор – независимо дали поради процедурни грешки в нашето дело или искове, които може да са били неоснователни – се съгласих на споразумението. След множество допълнителни телефонни обаждания и съобщения в WhatsApp между 18:00 и 22:00 часа. С моя адвокат и адвоката от TAP (представете си!), двамата адвокати подготвиха документите до степен, че да могат да бъдат представени в съда на следващия ден, като по този начин направиха моите показания и тези на моите спътници ненужни.

Според мен TAP със сигурност спечели от споразумението. Те спестиха част от иска ми, а именно 1600 евро, както и лихви и съдебни разноски.

Дали решението ми в крайна сметка е било правилно, вероятно никога няма да разберем. Какво бихте направили вие?

TAP В заключение, моят случай е още един пример защо определено трябва да отстоявате правата си срещу авиокомпаниите, дори в по-сложни случаи, дори това да означава да се обърнете към съда. Застраховката за правни разходи при пътуване със сигурност е предимство в такива ситуации. И най-вече трябва да документирате всички обстоятелства, имейли, писма и др. Направете скрийншотове на алтернативни полети, онлайн регистрацията (където научих за отмяната на полета) и т.н., за да бъдете възможно най-добре подготвени за съдебни действия.

Имайки предвид това: Честито кацане!"

• Харесвам 2
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.