Прескочи до съдържание

Баден Баден - Страсбург и Колмар


iveto_i

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци, преди малко закупих набързо два билета за Германия. Полетът е до Баден Баден, от където планираме да отскочим до Страсбург и Колмар. Избрах началото на декември, а целта ни е да се настроим празнично на Коледните базари в горепосочените градове. Моля, дайте съвети и предложения как да планирам най-добре престоя там и пътуването от Германия до Франция. Датите са 7-11.12. Предварително благодаря.

Редактирано от iveto_i
Връзка към коментар

Благодаря Hayasko, колебая се къде да направим нощувките. Обмислям вариант направо от летището да се отправим към Страсбург, където предполагам цените ще са доста по-високи от Баден Баден, но пък ще сме по-близо до Колмар. 

Връзка към коментар

Първи въпрос - с кола ли ще сте?

Имай предвид, че в началото на декември, хеле пък по време на Никулден, навалицата по тези места е огромна и местата в хотела са кът, а цените - високи. Съветът ми е да резервирате колкото се може по-отрано, защото съм патила от резервация "в последния момент", всъщност, 3 месеца предварително - първият път спахме на 90 км от Страсбург, а втория - на около 50 от Колмар :)

Лично за мен, коледният базар в Колмар си заслужава повече от този в Страсбург, защото сякаш навалицата е по-малка. Когато бяхме там, имаше места с будки из целия град и тълпата не се усещаше толкова. В Страсбурт базарите бяха съсредоточени на 3-4 места и влезеш ли в тълпата, тя те понася и няма спирка.

Аз бих пробвала да посетя Колмар и Страсбург в началото, а БаденБаден за последните ден-два преди пътуването обратно. Тоест нещо като от летището - Колмар, разглежданете го за остатъка от деня, преспивате в града или наблизо, разглеждате остатъка на другата сутрин, по обед тръгвате към Страсбург. Там разглеждате остатъка от деня и на другия ден и потегляте към Баден-Баден, където имате ден или ден и половина преди да поемете наобратно. Идеята е да се възползвате от коледните базари и атмосфера в Колмар и Страсбург през седмицата, когато туристите са по-малко, защото от петък вечер нататък идват на тумби за уикенда. Ако имате време и желание, може да се отбиете и до Ribeauvillé, което е по пътя между двата града и си заслужава да му посветите няколко часа (то всъщност в района са няколко селца и всички си заслужават отбивката :) ).

Редактирано от Роца
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Ъъъъъъъъ, Mary, мога да кажа, ама от Париж, за съжаление. Между Колмар и Страсбург има регионални влакове, а от Париж до Страсбург има от свръхскоростните.

За Баден-Баден така по памет, не мога, трябва да потърся.

 

П.П. Сега видях, че има шатъли между летището и Страсбург -

http://alsace-navette.com/aeroport/index.php?lang=en,

http://www.strasbourg-navette.fr/Tarifs-navette-strasbourg-navette-aeroport-bale-mulhouse-francfort-hahn-stuttgart.html

Намерих и влакове, но не са до летището.

А за влакове между Колмар и Страсбург - https://timetable.captaintrain.com/trains/strasbourg/colmar?_ga=1.7190066.1092556260.1466801342

Редактирано от Роца
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ъъъъъъъъ, Mary, мога да кажа, ама от Париж, за съжаление. Между Колмар и Страсбург има регионални влакове, а от Париж до Страсбург има от свръхскоростните.

За Баден-Баден така по памет, не мога, трябва да потърся.

Ъъъъъ, то от Париж е лесно, ама мен ме интересува от Баден-Баден. :lol:

Ще прочетем и двете и после ще сверим инфото! :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Същата разходка ще правим и ние, но през септември. Букнала съм кола от летището. Още не съм резервирала нощувки, мислех си за Баден-баден или Карслруе, но може и другаде. С децата сме и искам да включим повече интересни места и за тях - видях, че има зоопарк в Карлсруе, наблизо е и Европа парк. В Баден-Баден има ли обществени минерални басейни?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Привет Роца, вероятно ще заложим на градски транспорт. Ще проверя и цемите на rent a car, но паркингите и в двата града не са много. Ние всяка година посещаваме базари из Германия и определено вечерно време е доста по-голяма навалицата. Благодаря за всички съвети.

Връзка към коментар
На 25.06.2016 г. в 6:46, silvia_b каза:

Същата разходка ще правим и ние, но през септември. Букнала съм кола от летището. Още не съм резервирала нощувки, мислех си за Баден-баден или Карслруе, но може и другаде. С децата сме и искам да включим повече интересни места и за тях - видях, че има зоопарк в Карлсруе, наблизо е и Европа парк. В Баден-Баден има ли обществени минерални басейни?

Ето тук към края съм писала за Баден-Баден,разбира се че има обществени мин. басейни.За съжаление не можах да ги посетя за по подробна информация.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

С нетърпение чакам някой да се включи с примерен план за пътуването. Моите билети са за периода 12-16.10.16 г. Може би ние също ще заложим на обществения транспорт. Влакове и бусчета има често, а и разстоянията не са големи. Все още се колебая къде да са нощувките. Може би Страсбург - 1, Колмар - 2 и Баден-Баден - 1. Приемам всякакви съвети. За сладкарнички и ресторантчета най-вече ;)

Връзка към коментар

То варианти няма, както е писано и по-горе - от Баден-Баден до Офенбург с немските влакове, после прекачване на френския и в Страсбург. 

 

На мен лично Страсбург ми харесва много, много повече от Париж, а Колмар ми е в списъка за бъдещи пътувания.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Програмата ни ще бъде следната: от летището отпътуваме направо за Страсбруг - една нощувка там. Следват две в Колмар и последния ден се връщаме в Баден Баден, за да сме най-близо до летището. 

 

Приемам всякакви съвети и предложения по темата.


Edem, може ли да ми кажаш дали си заслужава разходка с корабче или да залолжим на опознаване на центъра пеша?

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте,

 

Страсбург наистина е прекрасен град, който очарова много хора със своя дух. Аз лично обожавах да се разхождам в уличките около катедралата (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg) и покрай реката - разстоянията не са големи и е подходяща за пешеходна разходка. Доколкото виждам нямате много време, за да препоръчвам музеи, но все пак може да обърнете внимание на Musée des Beaux-Arts de Strasbourg.

 

Понеже ще пътувате през декември, бих искал да ви предупредя, че там привидно температурите не са много ниски и не очаквайте сняг, но за сметка на това се пригответе за доста смразяващ и зъл вятър. Всъщност популярната местна легенда е, че преди много години, самият дявол е яздел своят кон от вятър, когато е минавал покрай Страсбург и е видял катедралата, завъртял се покрай нея и бил впечатлен от негова статуя (извинявам се, френският ми е ужасен и не си спомням какво точно беше), но решил да влезе в катедралата и да разгледа по-обстойно. Влизайки в божия дом, вратите се затворили и го пленили во веки, а отвън все още обикаля и го чака неговият кон от вятър. :)

 

Не много далеч се намират и сградите на Съвета на Европа, Европейският парламент и Европейският съд за правата на човека, пеша се взима за около 20-30 минути, но може да се вземе и транспорт. Не знам дали те представляват интерес, но аз ако имам само един ден в града бих се ограничил в старата му част и нейния дух. 

 

Докато сте в Елзас бих препоръчал да опитате и tarte flambée (на немски Flammkuchen), което най-общо представлява тесто поръсено със сирене и запечена на открит пламък. Има вариации с гъби, зеленчуци и т.н. За съжаление живях преди доста години там и не мога да препоръчам актуално място, където да се пробва, но е любопитна елзаска вариация на пицата.

 

За Колмар не мога да дам много съвети, но ако имате възможност можете да проверите за пътуване до селцето Kintzheim, до което се намира Планината на маймуните (La Montagne des Singes - за жалост през декември няма да е "отворено" или иначе казано няма да може да видите маймуните), но малко по-нагоре се намира замъка Château du Haut-Kœnigsbourg от който при ясно време се открива страхотна гледка към рейнската долина.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз пък съм си записала за посещение пивоварната Хайникен, но линка посочен някъде тук по темите не работи , а в текущите версии на сайта няма такава пивоварна. Някой има ли актуална инфирмация за работно време, цени , адрес и дали все още приема посетители?

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Ако някой е напреднал с планирането за Баден-Баден и Колмар, моля да сподели. Аз още се чудя за нощувките и съм до никъде. Засега сме с идеята да вземем кола под наем, за да сме по-гъвкави.

Връзка към коментар

Ще летя с Райън септември до Баден и смятам да опитам следната схема, не знам доколко ще ви е от полза на вас: кацам в 12.35 и от точността на полета зависи всичко нататък за жалост :( ......От летището в Баден-Баден в 13.20 има автобус на Hahn expres (цена 10 евр), с който смятам да се транспортирам до централната гара в Карлсруе в 14.00. От там в 14.35 тръгва Flixbus (13 евр), който в 15.45 е в Страсбург. 

Имам прекрасни впечатления от Страсбург и горещо препоръчвам дълго обстойно посещение и разглеждане и поне една нощувка там, великолепен град, подкрепям мнението на Edem - и на мен ми допадна повече от Париж. Не пропускайте да се насладите на очарователните къщички по реката в квартал Le Petite France, посетете катедралата точно в 12, когато часовникът оживява и обезателно се отбийте в църквата Св. Тома, където се пази орган, на който е свирил самия Моцарт. На мен лично ми беше много интересно да посетя и сградите на европейските институции, но бяхме с кола и не мога да помогна много с упътване за транспорта. 

Колмар съм го набелязала за скорошно посещение, ако изпреваря вашите пътувания, ще пиша подробни отзиви...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Нашите ношувки 4 на брой ще са на едно място. Запазих къща през airbnb , цената е супер изгодна - 180евро за 6 човека. Намира се на 35км от Страсбург, но взимаме кола от летище Баден и всичко ще е на 30мин до 1ч30мин път

 

Ден 1 - пристигане по обед, разглеждане на Карлсруе - зоопарка и двореца

Ден 2 - Страсбург

Ден 3 - Колмар и Фрайбург

Ден 4 - Техническия музей в Шпейер и замъка в Хайделберг

ден 5 - полет

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за споделеното! С нетърпение ще чакам отзиви!

 

На мен засега ми се върти в главата нещо като:

1 нощувка в Страсбург - кацаме в Баден-Баден, кола от летището и право в Страсбург

2 нощувки в Колмар като единия ден ще отделим за селцата и лозята между Страсбург и Колмар, а втория ден мислим да отскочим и до Базел, след втората нощувка евентуално Фрайбург по път за Баден Баден

1 нощувка в Баден-Баден (последната) и на другия ден полет

 

Не знам дали стана много ясно. Смятате ли, че е претрупана програмата?

Редактирано от elenitta
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Няма ли някой завърнал се със септемрийски билети да се включи с ценни съвети и пресен опит?

Чакааам ;)

Редактирано от elenitta
Връзка към коментар

Няма ли някой завърнал се със септемрийски билети да се включи с ценни съвети и пресен опит?

Чакааам ;)

Ели,аз ще мога да ти отговоря на въпроса чак догодина към края на месец юни!  :)

Но ето какво мисля аз за програмата ти:

-Страсбург и Фрайбург са добри попадения и добре са си паснали  в първи и последен ден.Можеш да им дадеш още някой час отгоре,че току виж не ти стигне времето.

-Колмар две нощувки супер.

-селцата искате да видите добре.

-никъде  обаче не ми се вписва в програмата Базел и си мисля,че ще е добре да го изключите.По-добре,Базел да си е в отделно пътуване и то да включва повече от Швейцария.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Колмар ми се струва малко градче и две вечери плюс един следобед мисля, че е добре.

А Базел сме включили, защото имам приятелка, която живее на 30 км от Базел и имаме идея да се видим с нея и да ни разведе насам-натам. Може и да го сменим с някое планинско швейцарско или немско селце по нейно предложение.

Иначе Швейцария настина си иска повече време и нея съм я включила в друга обиколка с кола.

Редактирано от elenitta
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние се завърнахме.

Не мога да съм полезна за транспорта, тъй като си взехме кола от летището.

Къщата, която наехме беше във френското селце Niederhaslach, 1h точно път от летището, препоръчвам я https://www.airbnb.com/rooms/11300658

Решихме и 4те ни нощувки да са на едно място.

 

Първи ден след пристигане изборът беше Техническия музей в Шпейер или зоопарка в Карлсруе. Решихме да е техническия музей, а в друг ден да отидем до Карслруе.

Отне ни 3 часа да разгледаме и дори не остана време за катедралата в Шпейер, която видяхме само отдалече и изглеждаше внушителна.

 

Втори ден - отделихме за Страсбург - катедралата , кварталът Малката Франция, Елзаския музей, полощад Клебер.

Ако сте с кола в Страсбург има паркинги P+R ,струват от 2,60 до 4,60евро на ден и освен паркинг включват и билет за трамвая за отиване и връщане до центъра за всички пътници до 7 човека. Ние използвахме този http://www.jds.fr/strasbourg/parking/parking-relais-tram-rotonde-4946_L, на сайта може да разгледате и другите, ако са ви по-удобни.

 

Трети ден - Карлсруе : дворецът в центъра, не сме влизали и не знам дали може въобще, около него е парк и няма нищо особено. Зоопаркът за деца е интересен, за възрастни също , но не е задължителен, има езерце, красиви мостчета с цветя, за разходка е идеален.

 

Четвърти ден - първо посетихме музея на шоколада, малко след Страсбург,

после Колмар - много ни хареса, цял ден го разглеждахме, може и за половин. Мислихме да отскочим и до селцето Eguisheim , но имахме инцидент със загубена лична карта, та направихме още по 2 обиколки на Колмар. Добре че накрая я намерихме паднала в едни листа.

Редактирано от silvia_b
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.