Прескочи до съдържание

Море в Гърция


П.Кръстев

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Оглеждаме за готино местенце за почивка в Гърция в средата на Август. Имаме няколко важни изисквания:

 

- Хубави пясъчни плажове, чиста вода и хубави таверни.

 

- Ще ходим с кола, но разстоянието не е проблем ако мястото си струва. До 800 км от София е ок.

 

- Важно е да няма много българи, искаме гръцка атмосфера, а не българска => Халкидики, Тасос и т.н. отпадат.

 

- Възможност за намиране на места на отсядане на прилични цени (40-50 евро на вечер за двама)

 

 

Това, което сме набелязали към момента (по препоръка на една колежка) е района около Волос, но от към източното крайбрежие - Charefto, Agios Ioannis, Ntamouchori. В този район били някои от плажовете, на които е сниман филма Mamma Mia. Не го знаех.

 

Ще съм благодарен ако някой с повече опит в тази част на Гърция удари едно рамо :)

 

Благодаря!

Връзка към коментар

Ако ще е около Волос може да помислите за Спорадите - Скиатос или Скопелос. Мисля, че немалко Магеланци са ходили по тези острови и биха могли да са полезни. Ако размислите и решите на някой от Йониските острови мога да помагам с Кефалония, Закинтос и Лефкада.

Връзка към коментар

Именно в Дамахури е сниман филмът "Мама миа".

Плажът там обаче не е с пясък а с едри камъни,което не е много добре особено ако има деца с вас.Сигурен съм обаче,че много ще ви хареса там.Има страхотни места за отсядане.Вилите за които ние питахме бяха едни от най-скъпите и цената им бе 60 евро  на вечер,така че ще намерите и за 40-50 евро.Малко по не север е Агиос Йоанис.Там плажната ивица е с пясък но е доста по-туристическо.Има множество комплекси и август месец си е бая пълно.Имай предвид,че пътя е завой след завой след завой и ако на някой от вас му прилошава ще ви е доста тежко.

 

В този регион щяхме да почиваме това лято и за това имам наблюдения.Довечера ще потърся и контакти от вилите които имам и ще ти ги публикувам. ;)

Не заменяй за нищо на света Пелион с която и да е друга част на Гърция.

Редактирано от krasen_denev
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

В Лефкада бяхме миналата година.

 

Не сме фиксирали нищо, затова пускам темата, да съберем предложения. Просто този район  ни беше препоръчан като вариант от колежка. Скиатос и Скопелос предполагам ще е още по-пълно Август месец и настаняването ще е по-скъпо.

 

В Букинг са останали супер малко свободни места в района между Chorefto и Milopotamos, най-евтините от които са по 50-60 евро на вечер. :/ 

 

Другото място, за което мислехме е Кефалоня, за там в коя част на острова са по-хубавите плажове и къде г/д да търсим места за настаняване?

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Миналата година бяхме на самия ръб на Пелион.  Едно от най- хубавите морета, които сме правили.

Бяхме в едно миниатюрно селище на име Micro, а хотелът ни бе Micro beach hotel. Препоръчвам ви го горещо. Бяхме там в края на юли, цената бе 80 лв. за двойна стая с тераса с изглед към морето. Хигиената бе отлична, а собствениците много приятни хора.

Толкова ни хареса, че искахме да останем още, но за съжаление всичко бе заето, та трябваше да се вдигнем нагоре, където се настанихме до един от известните им плажове на Кала Нера. Но въобще не беше същото. Водата бе много по- мътна. Пясъкът доста по- едър, макар и да не бе камънист. А плажът бе традиционните редици от чадъри с шезлонги, макар и не много на брой.

 

До Micro се намира селцето Platania, до което се стига по лека планинска пътека, която отнема около 10 - 15 минути и по нея минават постоянно хора. Има и корабче, което плава постоянно между двете селища. Самото Micro наистина бе много малко, но все пак имаше 3 таверни, а в Платания бяха 10 -15.

Мястото е страхотно, водата кристална, а пясъкът ситен. Освен това от Платания два или три пъти в седмицата тръгваше корабче, което предлага еднодневен трип до о. Скиатос с пълна обиколка на острова по море, плаж и спиране на едно място в морето за гмуркане.

 

  Ето няколко снимки:

 

post-2801-0-40512000-1467197121_thumb.png

post-2801-0-44688000-1467196592_thumb.jpg - водата на Микро

 

post-2801-0-11825500-1467196650_thumb.jpg - плажът

 

post-2801-0-91824200-1467196838_thumb.jpg - гледка от високо.

 

post-2801-0-14170400-1467196912_thumb.jpg - гледка от високо. Микро се пада в ляво, а в далечината е Платания.

 

post-2801-0-09998500-1467196939_thumb.jpg - от този кей започва пътечката за Платания. На кейчето спира и корабче, което постоянно вози хора между Платания и Микро.

 

 

п.п. Иначе най- известните плажове на Пелион наистина се намират в северо- източната част на полуострова от Chorefto до Tsagkarada.

 

п.п. 2 Вие като сте били на Лефкада, я сподели как прекарахте, че ние пък за тази година обмисляме нещо между Лефкада, Кефалония или Итака???

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Добре, че единствено Микро се харесва от нашенци, източните плажове са с вълни, западните гьолести, иначе отдавна съдбата на Пилио да е идентична с тази на Халкидики и Тасос.

Редактирано от Звелина
Връзка към коментар

@Radnev, благодаря за подробната информация.

Микро не изглежда лошо, но като гледам няма много неща наоколо. Обикновено когато сме с колата гледаме да обикаляме всеки ден на различен плаж за да не ни омръзва. Именно за това източната част или някой остров ми се струва най-удачен вариант.

 

На Лефкада Порто Катсики и Егремни много ни харесаха, но Василики изобщо не ни допадна като селце, изобщо не ставаше за разходка вечер.

Връзка към коментар

И ние миналото лято обикаляхме Пелион, така че към предния пост добавям - мисля, че покрива 90% от изискванията, които си написал. Бяхме се настанили в средата на западното крайбрежие (Афисос), което препоръчвам с 2 ръце като локация. Удивителна слагам да се търси място с възможност за паркиране, което предвид наклоните и тесните улици се оказа проблем. Преди това, както и в предния пост е писано, не е ОК. Сравнително близо е до Волос и според мен е първото населено място на западния бряг, което е приятно и самобитно. Умишлено резервирахме на западния бряг, защото на източния имат навика да духат силни ветрове и е неприятно. Като задухат, духат и по цяла седмица. Това означава, че не можеш да седнеш да вечеряш навън, нито да влизаш в морето, защото се появяват огромни вълни. Изтокът е подветрената страна е там си духа и има вълни по дифолт. На Милпотамос например останахме само час, защото вълните на практика започнаха да заливат целия плаж при никакъв вятър. Домакините от нашия хотел разказваха, че непрекъснато се случвало неподготвени туристи да искат да се местят от източния на западния бряг, което е почти невъзможно на място. В същото време западният бряг е като огледало. Е, пясъчни плажове с фин пясък много- много няма, но това не е проблем :)  Микро е чудесен плаж (ходихме 2 пъти), но според мен не е добра локация, ако целта е обикаляне на полуострова. Пътува се бавно - от Афисос до Микро/Платаниас над час, а този участък далеч не е най-завоестият :) Ходихме с въпросното корабче до Скиатос. Пише, че пътува всеки ден, но не е така. При нас беше по спомен през ден. Самият Скиатос не ме впечатли особено да си призная. Но не съм критерий, защото след Йонийските острови на мен всичко ми бледнее :) Освен това имаше твърде много хора за моя вкус.

Препоръчвам задължително ципуро с мезе - навсякъде се предлага. Храната е вкусна, прясна и нескъпа. 

 

Друго, което се сещам, което пък отговаря и на критерия пясъчен плаж е крайбрежието близо до Парга. Предното лято бяхме там и много ми легна на сърце. Прекрасни плажове, хубава храна, хубави хора, красиво море.... Има и какво да се прави/разглежда - Парга, Превеза, Лефкада е на една ръка разстояние, каякинг по река Ахерон, дневен круиз до Пакси и Антипакси .... и какво ли още не. По това крайбрежие силно се усеща италианското влияние и е много различно, някак по-цветно. И мусаката даже е с пармезан :) Ако се спреш на този вариант, мога да дам напътствия.

Така че Пелион препоръчвам, ако обичате дивотия особено, но с две ръце препоръчвам почивката около Парга - радиус от 30 км, а не в самата Парга, защото е твърде пренаселена. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ние тази година сме се насочили към Кефалония, точно в средата на август. Засега мислим да отседнем в Порос. Знам че има доста малки плажове между Сами и Агия Ефимия, а по известните са Миртос и Кси. Искаме за еднодневен трип да отидем и до Закинтос (приемам предложения).

 

Миналата година ходихме до Лефкада и много много ни хареса. Бяхме отседнали точно във Василики и въобще не съжаляваме. На място си намерихме едностаен апартамент с гледка към морето за 40 евро/нощ. Значително близко е до плажовете (Порто Кацики, Егремни и Агиофили), има достатъчно заведения на крайбрежната улица и малките улички са приятни за разходка. Нидри е на 20км, така че спокойно може да се отиде до там на вечерна разходка. Перфектен залез може да се наблюдава от морския фар на Cape Lefkada.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз съм за Кефалония - южната част - от Скала в посока Аргостоли.

Няма българи, няма руснаци, тихо, спокойно. Мечта!

Абсолютно подкрепям! Кефалония от всички острови в тази част има най-малко българи. Да не кажа никакви. Предимно италианци почиват там.

 

@Radnev, благодаря за подробната информация.

 

Микро не изглежда лошо, но като гледам няма много неща наоколо. Обикновено когато сме с колата гледаме да обикаляме всеки ден на различен плаж за да не ни омръзва. Именно за това източната част или някой остров ми се струва най-удачен.

Ние сме по същия начин. Обикаляме всеки ден, даже на ден може да сменим два, че понякога и три плажа :)

 

Другото място, за което мислехме е Кефалоня, за там в коя част на острова са по-хубавите плажове и къде г/д да търсим места за настаняване?

В Кефалония бяхме отседнали на южното крайбрежие в една вила с гледка към морето. Супер спокойно местенце близо до Лурдата. Хубави плажове всеки разбира по различен начин. На мен примерно белите камъчета изобщо не ми пречат, но разбирам, че ти търсиш пясъчен плаж. Миртос е каменист и въпреки, че е обявяван неведнъж за един от най-красивите плажове е много вероятно заради камъчетата да не ти хареса. Затова ще ти кажа моите фаворити в Кефалония, пък ти можеш да ги провериш, да разгледаш снимки и сами да прецените дали ви устройва или не. Няколко пъти тук съм писала, че едни от много приятните заливчета са между Сами и Агия Ефимия. Кристални води, морски звезди, но предимно каменисти плажове. Кси е пясъчен плаж. Петани също е каменист плаж по спомен. Антисамос също. И както и друг път съм писала на Кефалония не се пропуска Мелисани - езерото в открита пещера. А пък Фисакрдо и Асос са очарователни градчета, но тях препоръчвам да ги разгледате навръщане.

 

И понеже стана дума за филми, "Мандолината на капитан Корели" е сниман в Кефалония :)

Редактирано от D.A.Serendipity
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

От критериите ти разбирам, че Халкидики тотално си го отписал. Да ти кажа, ние в момента сме в едно селце (твърди се, че е град, но според мен - от селски тип) на около 40 км от Солун, Nea Kallikratia. Случайно попаднахме, плаж има направо огромен, хубав пясък, чист, няма камъни, няма морски таралежи, българи освен като обслужващ персонал почти няма .... е, има много  руснаци. Цените според мен са приемливи и на хотелите и на таверните. Сега, дали са много таверните не знам, ние сме си харесали две на алеята край плажа и там си ходим.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Много се надъхах за района около Парга, но в букинг вече всичко е запазено на 85% за нашия период. (Наложи се да го изместим за по-рано, началото на Август). Съответно най-евтините останали места за настаняване са по 70 евро.

 

Иначе хубавото е, че намерих едно хотелче в Agios Ioannis,Pelion точно на плажа за 50 евро на вечер с оценка 9,2 в Букинг. Явно и то ще остане, след като ситуацията в Парга е такава....

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Преди 2-3 години, когато ходихме на Пелион, бяхме разделили нощувките на 2 – половината в Афисос, който може да се използва като база за обиколки до Волос, Милиес, Визица, Макриница, Портаря и плажовете на западния бряг и другата половина -на Агиос Йоанис, които може да се използва за база до Загора, Хорефто, Муреци и плажовете по източния бряг, които са доста по-живописни. Разстоянията, макар и малки на километри, се изминават доста бавно и трудно заради многото завои и тесния път.

 

Плажа, Агиос Йоанис където вероятно е хотела, който гледаш, е по-скоро разочароващ. По-хубави са двата от двата му края – Папа Неро, където има къмпинг и Плака, където няма застрояване.

 

Може пак да помислиш и за островите Скиатос и Скопелос, лично на мен те повече ми харесват от Пилио.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Много се надъхах за района около Парга, но в букинг вече всичко е запазено на 85% за нашия период.

Харесай си място за настаняване в букинг и се опитай да се свържеш директно с хотела. Не всички места са пуснати там. По тази схема имам 100% успеваемост.

 

 

 

Не заменяй за нищо на света Пелион с която и да е друга част на Гърция.

 

Красене, такива крайни мнения звучат най-малкото подвеждащо и несериозно. За да твърдиш подобно нещо, трябва да си обиколил цяла Гърция, а едва ли си го направил.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

В крайна сметка ще останем с хотелчето в Agios Ioanis за 5 нощувки, евентуално може да добавим нещо на западното крайбрежие за 2-3 нощувки.

 

Благодаря за съветите :)

Връзка към коментар

Красене, такива крайни мнения звучат най-малкото подвеждащо и несериозно. За да твърдиш подобно нещо, трябва да си обиколил цяла Гърция, а едва ли си го направил.

 

Забележката е абсолютно правилна и я приемам!!!

Не съм обиколил цяла Гърция,но Пелион ми хареса адски много и затова мнението ми е толкова крайно. :)

Agios Ioanis за 5 нощувки

Благодаря за съветите :)

 

Пелион!!! :yahoo:  :yahoo:  :yahoo:

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Ние тази година сме се насочили към Кефалония, точно в средата на август. Засега мислим да отседнем в Порос. Знам че има доста малки плажове между Сами и Агия Ефимия, а по известните са Миртос и Кси. Искаме за еднодневен трип да отидем и до Закинтос (приемам предложения).

 

 

Порос става само за гледка ако хотела ти е на хълма. Или за бърза връзка с ферибота. За море е майтап. Препоръчвам Юга.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

да се включа и аз по темата за Пелион -ние бяхме на такова "кентавърско море" през 2014 г. !Планирахме Скопелос и Скиатос, подмамени от лазурните кадри на Мама Мия, но скъпия ферибот от Волос ни отказа от идеята! Тогава решихме, че поне ще се къпем в същото море , но откъм материка, пък и една от сцените е снимана тъкмо на Пелион в Дамухари! Отседнахме в Агиос Димитриос, което представлява много китно, спокойно и характерно гръцко село и до плажовете на Пилио пътувахме с кола по стръмните и спиращи дъха пътища, при сериозна денивелация! Според мен Пелион не е за хора, които искат лесен достъп до плажа, всички екстри на една ръка разстояние и тем подобни глезотии.Ние обиколихме целия полуостров и останахме очаровани, катерихме и стръмнините на планината и посетихме в жежкото лято и ски курорти като Хания, например! Задължителна "спирка" трябва да е селището Макриница - прекрасно разположено по планинските склонове, местните легенди твърдят, че е основано от бегълци от Константинопол, след падането му под турския ятаган - къщите са прекрасни, с филигранни стенописи по фасадите!

По отношение на плажовете - Милопотамос е задължителен, Хорефто, Папа Неро също ми харесаха, от другата страна, в полузатворения залив на Волос морето повече прилича на езеро, спокойно, равно като тепсия, Кала Нера ми е много пренаселен, не ми хареса! Най-много ми хареса плажа Потистика - почти на "опашката" на полуострова - много красиво място!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.