Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 42 минути , crazyhorse каза:

Знаеш ли как се превежда на български?

Хехе... Върна ме 100 години назад! 😉 Градът на преградения брод/бент или нещо подобно на български. Иначе, не-буквално, се има предвид мястото, където великите Викинги 😉 са преградили река Лифи с дървен (пак не знам брод ли е, бент ли е, засрам, засрам! 🤦‍♀️😂).

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Djulka каза:

Хехе... Върна ме 100 години назад! 😉 Градът на преградения брод/бент или нещо подобно на български. Иначе, не-буквално, се има предвид мястото, където великите Викинги 😉 са преградили река Лифи с дървен (пак не знам брод ли е, бент ли е, засрам, засрам! 🤦‍♀️😂).

Благодаря!

• Благодаря 1
Публикувано:

Знам че темата не е за питания свързани с пътуване, но все пак ще питам тук: Преди известно време, във форума видях снимка от града, в който на почест са саксофоните. Не си спомням обаче в коя страна  и кой  е града. Ако се включи някой да подскаже, благодаря! 

Публикувано:
преди 4 минути , rdd каза:

Знам че темата не е за питания свързани с пътуване, но все пак ще питам тук: Преди известно време, във форума видях снимка от града, в който на почест са саксофоните. Не си спомням обаче в коя страна  и кой  е града. Ако се включи някой да подскаже, благодаря! 

Динан, Белгия

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 55 минути , rdd каза:

Те там са на почест, защото в Динан се е родил Adolphe Sax.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Някой може ли да препоръча куриерска фирма, с която да ми пратят малка пратка от Италия? Маршрутът е Милано или Комо до Пловдив. Търся възможно най-евтиният вариант. Благодаря предварително! 

Публикувано:

@Guinness Виж тези или други подобни http://donesimiotitalia.com/main_bg/16733_kak_raboti.html

Возят за 4лв/кг

Но като теглиш чертата за доставка до техния офис и после от склада им в София куриер до Пловдив, не знам дали ще е най-евтин вариант за теб.

Публикувано:
преди 12 часа, Guinness каза:

Някой може ли да препоръча куриерска фирма, с която да ми пратят малка пратка от Италия? Маршрутът е Милано или Комо до Пловдив. Търся възможно най-евтиният вариант. Благодаря предварително! 

Провери https://www.interlogistica.bg/bg/

Аз ги ползвам за Нидерландия, Германия и един път за Кипър. Струват ми се евтини, а и са доста либерални. Не се заяждат за размери, кг, съдържание. Идват и взимат колета от посочен от клиента адрес. До Нидерландия - 6-7 дни, до Германия - 5-6.

@Guinness , сега допрочетох, че искаш от Италия.

Това което съм написал остава. 2-3 пъти децата са пращали от Нидерландия до София, като аз т.е. от София организирах всичко с офиса им в София по телефон и имейл. Платих пак аз при получаването на колета.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

Това което съм написал остава. 2-3 пъти децата са пращали от Нидерландия до София, като аз т.е. от София организирах всичко с офиса им в София по телефон и имейл. Платих пак аз при получаването на колета.

В такъв случай (от Европа за България) пратката им не се ли организира от чуждестранния им партньор - GLS?

Публикувано:
преди 1 минута , tch каза:

В такъв случай (от Европа за България) пратката им не се ли организира от чуждестранния им партньор - GLS?

Дa т.е. не.

GLS отива и взима пакета от адреса в Нидерландия, но цялата организация беше поета от Интерлогистика.

Аз им предоставих адреса в Амстердам и телефон (за всеки слуай). Те ми казаха, че адреса ще бъде посетен на определена дата за да се вземе колета и това беше.

С две думи - нито подателя, нито получателя контактува с GLS.

• Харесвам 1
Публикувано:

Темата е за въпроси, несвързани с пътуванията. Питането за нощуване в Рилския манастир е преместено тук:

Публикувано:
преди 20 минути , ДиянаВ каза:

Някой знае ли защо са кръстили държавата Турция Turkey на английски? 🙂

Ами така са транскрибирали Тюркийе, както самите турци казват на страната си. То и ние дълго време сме казвали ТурКия... (ке падне)...

Ако питаш защо е същото име като на пуйката, то връзката е обратна. Пуйките по принцип произлизат от земите на днешно Мексико, но по някое време е станало мода в Англия да наименоват много от стоките, идващи от екзотични места "турско еди-какво-си". Например turkish delight за локума. Та, първоначално, като испанците са докарали тези птици от далечни земи, представяли ги като турски петли, Turkey-cocks, с течение на времето втората част отпаднала. 🙂

А и по онова време не се е произнасяло "търки", говорим за началото на 16-ти век. Последната голяма промяна в произношението на гласните в английския е почнала да се случва малко по-късно.

• Харесвам 15
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано: (редактирано)

Благодаря @master_of_germs

Заради едно устно домашно по английски питам 🙂 Не ми се четеше в гугъл, само мернах land of Turks. А и твоето обяснение е направо на педагогическо ниво.

Утре ще се опитам да го препредам🙂 Дано учителката Мис Поли не е магеланец и не чете тук😁

Редактирано от ДиянаВ
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 28 минути , master_of_germs каза:

Ами така са транскрибирали Тюркийе, както самите турци казват на страната си. То и ние дълго време сме казвали ТурКия... (ке падне)...

Ако питаш защо е същото име като на пуйката, то връзката е обратна. Пуйките по принцип произлизат от земите на днешно Мексико, но по някое време е станало мода в Англия да наименоват много от стоките, идващи от екзотични места "турско еди-какво-си". Например turkish delight за локума. Та, първоначално, като са докарали тези птици от далечни земи, представяли ги като турски петли, Turkey-cocks, с течение на времето втората част отпаднала. 🙂

А и по онова време не се е произнасяло "търки", говорим за началото на 16-ти век. Последната голяма промяна в произношението на гласните в английския е почнала да се случва малко по-късно.

Е, не само в Мексико, щото пуйки е имало и има и в Индия, и затова пък турците казват на пуйката "hindi", щот' те са видели и внесли от Индия тия пилета. А европейските мореплаватели като стигат до "Западна Индия" в търсене на нов път към Индия, т.е. Америка, слезли на брега, разходили се малко и видели въпросните пилци. Сетили се, че са ги виждали в земите на Отоманската империя, чийто народ се нарича турки. И, бе как беше, как бешее... абе, еей ония вкусните кокошки, сещаш ли се, дето ядохме при турките? А? Анджак, турки бе, турки!". И така после нарекли и държавата като паднал падишахът  🙂
Апропо и на руски пуйката се казва "индейка".

п.п. Майтап, бе Уили! Половината го измислих 😉

• Харесвам 3
  • Браво 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 14 минути , iaia_mama каза:

Е, не само в Мексико, щото пуйки е имало и има и в Индия, и затова пък турците казват на пуйката "hindi", щот' те са видели и внесли от Индия тия пилета. А европейските мореплаватели като стигат до "Западна Индия" в търсене на нов път към Индия, т.е. Америка, слезли на брега, разходили се малко и видели въпросните пилци. Сетили се, че са ги виждали в земите на Отоманската империя, чийто народ се нарича турки. И, бе как беше, как бешее... абе, еей ония вкусните кокошки, сещаш ли се, дето ядохме при турките? А? Анджак, турки бе, турки!". И така после нарекли и държавата като паднал падишахът  🙂
Апропо и на руски пуйката се казва "индейка".

п.п. Майтап, бе Уили! Половината го измислих 😉

Що да си го измислила. За руснаците е ясно. Те на пуйката викат индейка, на джапанките -виетнамки, а на ъглошлайфа - болгарка 😄

Публикувано:

Разкажи ни за пуйката, Джо! :grin:

преди 12 часа, master_of_germs каза:

За руснаците е ясно. Те на пуйката викат индейка, на джапанките -виетнамки, а на ъглошлайфа - болгарка 😄

... а на "руската" салата - салат  Оливье :smile3:

• Харесвам 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Бях в един хотел във Варна и в стаята беше закачен този портрет. Имаше още 2 негови портрета в коридора. Търсих в гугъл но не мога да разбера кой е този човек. Може ли инфо? Гложди ме вече 2 дни.

20201025_074340.jpg

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.