Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 28 минути , epetkov каза:

На маратонките руснаците казват кроссовки  от  кросс.

А на тениската й викат "футболка", пък на потника "майка", на сандалите - "босоножки"......  🙂

Публикувано:

Испанец — человек, а испанка — грипп; американец — человек, а американка — бильярд и тюрьма; индеец — человек, а индейка — птица; кореец — человек, а корейка — еда; болгарин — человек, а болгарка — инструмент; финн — человек, а финка — нож; литовец — человек, а литовка — коса; поляк — человек, а полька — танец; швед — человек, а шведка — пила; чехи и вьетнамцы — люди, а чешки и вьетнамки — тапки. И только белоруска — человек, а белорус — трактор!!!

• Харесвам 6
  • Смея се 12
Публикувано:

Покрай Ковид ситуацията в България излязоха наяве доста от проблемите в здравеопзването ни , липсата на кадри, високата средна възраст на лекарите и какво ли още не ( не че и преди не беше ясно но в момента е доста очевадно) та сериозно се замислям какво би било здравеопазването ни само след 5 години..

Та в тази връзка има ли някой идея как да се осигуряваме здравно в европейска държава ( различна от нашата ) - Австрия например ?

Възможно ли е да се регистрира фирма и да се осигуряваме там при положения че само малка част от времето годиншно бихме прекарвали там чисто физически ? 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 минути , funny каза:

Покрай Ковид ситуацията в България излязоха наяве доста от проблемите в здравеопзването ни , липсата на кадри, високата средна възраст на лекарите и какво ли още не ( не че и преди не беше ясно но в момента е доста очевадно) та сериозно се замислям какво би било здравеопазването ни само след 5 години..

Та в тази връзка има ли някой идея как да се осигуряваме здравно в европейска държава ( различна от нашата ) - Австрия например ?

Възможно ли е да се регистрира фирма и да се осигуряваме там при положения че само малка част от времето годиншно бихме прекарвали там чисто физически ? 

Съмнява ме да си струва. В Германия като студент плащаш по 100 евро на месец за здравни към държавното здравеопазване. Към частното почват от 300 евро.

Публикувано:
преди 1 минута , tch каза:

Съмнява ме да си струва. В Германия като студент плащаш по 100 евро на месец за здравни към държавното здравеопазване. Към частното почват от 300 евро.

Ами аз и в момента плащам сериозна вноска ( ако събереш служител и работодател заедно) за здравно осигуряване - повече от 100 евро се пада , а и до момента не си познавам личния лекар, не съм ползвала и един преглед или болнично лечение безплатно ( вече 20 години сигурно откакто има личен лекар).... 

Идеята е че поне като плащам такива вноски да мога да разчитам в бъдеще на качествено здравеопазване .

Публикувано:
преди 16 минути , funny каза:

За да регистрираш фирма там, предполагам, че трябва да имаш местен номер (нещо като нашето ЕГН). 🙄 Поне в други европейски държави е така, не знам дали и в Австрия е същото, но може би е. Та, този въпросен номер как би го имал човек, ако не живее там? 🙄

Публикувано:
преди 5 минути , Djulka каза:

За да регистрираш фирма там, предполагам, че трябва да имаш местен номер (нещо като нашето ЕГН). 🙄 Поне в други европейски държави е така, не знам дали и в Австрия е същото, но може би е. Та, този въпросен номер как би го имал човек, ако не живее там? 🙄

В България всеки чужденец може да регистрира фирма дори и без да има разрешение за дългосрочно пребиваване. Може да го направи докато е на ваканция тук

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , funny каза:

В България всеки чужденец може да регистрира фирма дори и без да има разрешение за дългосрочно пребиваване. Може да го направи докато е на ваканция тук

Може би се изразих неправилно. Ще опитам пак. За да се регистрираш в здравната им система и да се осигуряваш там, как ще стане, ако нямаш местен номер? Да, фирма може и да регистрираш, но ако фирмата е чуждестранна, се предполага, че се осигуряваш в страната на обичайното си пребиваване. Дано по-добре съм го обяснила този път. 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Нямам време да се дообразовам в Интернет и затова реших да попитам тук.

Преди време бях купил на жена ми UV лампа за лака й за нокти.

1.jpg.653a47034462755c72763a5872927eaf.jpg

Мога ли всяка вечер на "изпичам" т.е. да дезинфекцирам маските ни. Ето тези:

kn95.jpg.eee5f6766a61ccd2c6c52f3942316245.jpg

Ако "Да", колко време да държа вътре всяка маска?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 43 минути , ven62 каза:

Нямам време да се дообразовам в Интернет и затова реших да попитам тук.

Преди време бях купил на жена ми UV лампа за лака й за нокти.

1.jpg.653a47034462755c72763a5872927eaf.jpg

Мога ли всяка вечер на "изпичам" т.е. да дезинфекцирам маските ни. Ето тези:

kn95.jpg.eee5f6766a61ccd2c6c52f3942316245.jpg

Ако "Да", колко време да държа вътре всяка маска?

Не може. Това е студена светлина от синия спектър, с определена дължина на вълната : 420-490 нанометра,

И тя служи, като катализатор на полимеризацията на лаковете, които са в течно/кремообразно състояние.

Това е като китовете за колата - нали там се смесват две пасти - база и катализатор, в резултат на което, получаваме твърда маса.

Тука ролята на катализатор, играе тази синя светлина, за да полимеризира лакът за нокти.

Бактерицидните лампи са друго нещо.

Те  излъчват UVC лъчи с дължина на вълната:  200-295 нанометра. Бактерицидният ефект се дължи на фотохимичното действие на ултравиолетовите лъчи, върху протоплазмата и ензимите на бактерии, вируси и други примитивни организми, като мигновено се унищожават както вегетативните, така и споровите форми. Този тип ултаравиолетови лампи се използват успешно при борба с COVID 19.

Обаче, те генерират озон и за това, се ползват, като няма хора в помещението и след това се проветрява добре. Моята я пускам дистанционно, като си тръгвам,  за един час и тя сама се изключва. Озонът през нощта се разсейва, на сутринта проветрявам добре.

Тази маска, която си показал,  може, единствено в автоклав да се стерилизира, няколко пъти.

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 28 минути , AlexandraKo каза:

Не може. Това е студена светлина от синия спектър, с определена дължина на вълната : 420-490 нанометра,

И тя служи, като катализатор на полимеризацията на лаковете, които са в течно/кремообразно състояние.

Това е като китовете за колата - нали там се смесват две пасти - база и катализатор, в резултат на което, получаваме твърда маса.

Тука ролята на катализатор, играе тази синя светлина, за да полимеризира лакът за нокти.

Бактерицидните лампи са друго нещо.

Те  излъчват UVC лъчи с дължина на вълната:  200-295 нанометра. Бактерицидният ефект се дължи на фотохимичното действие на ултравиолетовите лъчи, върху протоплазмата и ензимите на бактерии, вируси и други примитивни организми, като мигновено се унищожават както вегетативните, така и споровите форми. Този тип ултаравиолетови лампи се използват успешно при борба с COVID 19.

Обаче, те генерират озон и за това, се ползват, като няма хора в помещението и след това се проветрява добре. Моята я пускам дистанционно, като си тръгвам,  за един час и тя сама се изключва. Озонът през нощта се разсейва, на сутринта проветрявам добре.

Тази маска, която си показал,  може, единствено в автоклав да се стерилизира, няколко пъти.

Язък. Остава само утехата от красивия маникюр на "принцесата".

Това автоклав не знам какво е, но звучи така, че без да проверявам цената му ще отида да си купя още 10-на маски от тези.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 25 минути , ven62 каза:

Това автоклав не знам какво е,

Медицински уреди, нещо като тенджера под налягане (май не трябваше да обяснявам, да не ти давам идеи 🙂)

Тази маска на картинката не е ли еднократна?

• Смея се 2
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

Медицински уреди, нещо като тенджера под налягане (май не трябваше да обяснявам, да не ти давам идеи 🙂)

Тази маска на картинката не е ли еднократна?

Да, не трябваше. Сега ще снимам италианската ни тенджера под налягане и ще питам утре и за нея.

Тези маски били многократни, даже можели да се перат. Предполагам, че стават по-неефективни.

Ама, то, така или иначе, след 1 година ще разберем, че всичкото носене на маски не помагало, а даже в известен смисъл било и вредно. СЗО вече си смени мнението, но не пречи да обърне палачинката още няколко пъти.

Като аспирина - на 6 месеца - много е полезен, после - не, много е вреден - прави дупки в корема.

Босовете, опс, висшия мениджмънт във фармацевтичната индустрия трябва да бъдат избивани на място - където ги срещнеш. Лошото е, че са толкова богати, че не вървят по улиците.:wink:

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

А в микровълновата тази пластмасова част на маската дали ще се разтопи? 😀 Днес Кантарджиев е казал, че като вземаме готова храна от ресторант, е добре да я претопляме за 2 минути в микровълнова печка. Убивало коронавируса, ако е попаднал такъв. По този повод се сетих за микровълновата 😆 Друг е въпросът, че преди няколко месеца от щаба казваха, че попадането на вируса в хранопровода чрез храната не е проблем.

Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

А в микровълновата тази пластмасова част на маската дали ще се разтопи?

Пластмасовият клапан е като тик-так копче - разкопчаваш и сваляш. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, chandni каза:

Пластмасовият клапан е като тик-так копче - разкопчаваш и сваляш. 

Добре че ме светна. Щях да си остана невежа 🙂. Имам маска с такава клапа и досега я пера, без да я махам🙂

При моя модел филтърът се пъха между слоевете на плата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, ven62 каза:

Да, не трябваше. Сега ще снимам италианската ни тенджера под налягане и ще питам утре и за нея.

Тези маски били многократни, даже можели да се перат. Предполагам, че стават по-неефективни.

Ама, то, така или иначе, след 1 година ще разберем, че всичкото носене на маски не помагало, а даже в известен смисъл било и вредно. СЗО вече си смени мнението, но не пречи да обърне палачинката още няколко пъти.

Като аспирина - на 6 месеца - много е полезен, после - не, много е вреден - прави дупки в корема.

Босовете, опс, висшия мениджмънт във фармацевтичната индустрия трябва да бъдат избивани на място - където ги срещнеш. Лошото е, че са толкова богати, че не вървят по улиците.:wink:

Могат да се перат до 10 пъти - това пишат търговците.

А в медицинските среди е това:

ЗАЩИТНА МАСКА ЗА ЛИЦЕ FFP2 KN95 С КЛАПАН * 1

Респираторни маски никога не се почистват с алкохол/спирт базирани препарати,  защото това унищожава електростатичният им заряд и ефективната филтрация. Да не се използва белина, да не се използва сапун/веро. Да не се слага във вряла вода. Чистата хладка вода сама по себе си не оказва негативен ефект на маската.

Как се почиства/ дезинфекцира такава (респираторна) маска?

Според препоръките на американските здравни власти и множеството научни изследвания: 3 минути на пара. 30 минути баня в 6 % водороден пероксид (кислородна вода). 30 минути във фурна на 75 С, без да докосва метал. Може да се сложи в специална хартиена торба или в хартия за готвене, или в пластмасов контейнер издържащ на по-високи температури. Ултравиолетова лампа за стерилизация, 30 минути от всички страни. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, vorbis каза:

А филтърът в този пластмасов клапан сменя ли се при всяко стерилизиране в автоклав?

Няма филтър, а само тънка гумена мембрана, която при вдишване се затваря, а при издишане се отваря, 

• Благодаря 1
Публикувано:
2 hours ago, ven62 said:

Точно вчера четох за едни хора, които са пробвали да изперат N95/FFp2 маски и са установили, че ефективността им е намаляла.

https://smartairfilters.com/en/blog/washing-masks-effective-virus/

Аз ползвам едни уж N95. Нося някакво време и после хвърлям. Тия дни се сдобих с лампа да облъчвам маската.

• Харесвам 1
Публикувано:

Мен, ако ме питате - вземайте си хирургичи маски от аптеката и ги сменяйте по- често. Всичките маски, са направени за ограничен период от ползване и всякаква намеса, намалява ефективността им.

• Харесвам 8

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.