Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Климент каза:

А ти видя ли колко младежи в България ходят на народни танци, съвсем доброволно. Правят го с радост и гордост

Така е. И това ми дава основание да бъда по-спокоен за бъдещето, защото явно ще ни има и ще ставаме по-добри хора. 

• Браво 1
Публикувано: (редактирано)
преди 9 минути , Pantelej Putnik каза:

Да, но видя ли колко много японски младежи са облекли традиционни облекла и с радост и гордост се снимат на красиви места в градовете си? За това говоря. 

Не, честно не видях😛

Видях много деца с ученически униформи в почивните дни по обектите. Питахме японския ни гид. Каза, че е задължително, наложена мярка от държавата, за да се отличават, да имат предимство, да се създава екипност и подобни. Но нито децата, нито родителите не харесват особено това🙂

Според мен странно облечените в традиционни облекла бяха чужденци-други азиатци, позиращи за Инстаграм😜

Редактирано от ДиянаВ
Допълнение за облеклото🙂
  • Харесвам 3
Публикувано:

Да не навлизам в забранена територия, но този разговор за "ние" и "те", българите и германците/японците/...... -ците, ми напомни първото ми самостоятелно пътуване "на запад". Беше съвсем в зората на новото хилядолетие. Отивам на обучение в Германия. 2 месеца освен специфичната материя, която трябваше да занимава главата ми, гледах и се чудех как хората паркират в точно обозначените за това карета по улиците, как децата не късат цветята и не тъпчат тревата по обществените паркове, паркчета и улични градинки, как автобусът от градския транспорт дойде на спирката по-рано от предвиденото по разписание време, но остана да чака до определения час на тръгване и т.н. и т.н. 

На връщане в самолета пътувах с българин, живеещ и работещ от преди 10.11. в Германия и споделих впечатленията си. Изказах и предположение за разликата в хората, в манталитета, възпитанието..... Отговорът му беше: "Нищо различно няма. Те са същите като нас. Само че тук глобите са големи (напр. за нарушение на обществения ред глобата беше колкото седмичния разход на семейството за храна) и се събират."

Давам си сметка, че ви разказвам история, която има давност, но предполагам че нещата едва ли са се променили драстично през последните 20 години. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Да използвам момента, че много хора сме накацали темата, за да отправя и моето питане: Като хора посещавали всички краища на планетата споделете дали сте виждали метро, спирки на градска железница, или какъвто и де е масов градски транспорт, където да се пуши?  Или, където можеш да си вържеш кучето си, да си пазаруваш, или пиеш кафе със сладък лаф, а то да оглася пространството с присъствието си. Това ли е начинът да изразим любовта си към животните и колко сме "големата работа"? 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , дядо Пепи каза:

спирки на градска железница

Да, в Амстердам, на пероните, където няма навес може да се пуши. 

Публикувано:

Да и на мен ми се случва да правя добронамерени забележки. Дали това помага или не няма как да знам, но поне се надявам да е така. Още не съм изяла боя, и се надявам да не се случва. Мисля си, че трябва да го правим, защото няма кой по отвисоко да урегулира тези неща със солени глоби и наказания. Но да не отплесвам към политика.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

А не ми хвали японците, че и те си имат кусури :laugh:. Ти ли не знаеш, хаха.

Имах предвид нещо друго. Например: видя ли в Япония в метрото всички - младежи и големи, забили глава в телефоните си? Тук е същото, но не японците са го прихванали от нас, а ние от тях. Глобализация:smile3:

То не е до прихващане, просто имането на смартфон до това води. 

И преди не е било особено различно

images?q=tbn:ANd9GcSfmhFl1iIB9GxIv0U1jfe

• Харесвам 7
  • Браво 3
Публикувано:
преди 4 часа, Argentique каза:

Правя, но с добронамерен тон и досега никой не ми е се е репчил особено. 

По-интересното е, че като ходихме наскоро в Лондон за ден, във вече кацналия там самолет доживях циганка да ми направи забележка. :lol:
Какво се смеете, бе, госпожо? :diablo:

Казах ѝ, че се радвам на живота, и тя нямаше ответна реплика. 

Ми сичкуту туш, ней загряла ко сий рекла ма,  како  🤣

• Смея се 6
Публикувано:
Преди 1 час, neuromancer каза:

Хмм, все пак имало е известна разлика. Ако беше еднакво, още от тогава целия български народ ще можеше да чете.:wink:

• Смея се 5
Публикувано:
На 12.07.2023 г. в 13:12, Ardent каза:

Аз съм доволен от един майстор на покриви. Не го знам колко е зает точно сега, но е точен и спазва срокове, когато поеме ангажимент. Ако някой иска. ще пратя контакти на личен. 

Здравей, може ли да ми пратиш контакти?!

• Браво 1
Публикувано:
На 14.11.2023 г. в 13:00, neuromancer каза:

400814086_10159340825292064_1745969831542777130_n.jpg.ede93ba752524e8d3702a550f3b4eca0.jpg

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
На 9.11.2023 г. в 20:41, Pepi Popova каза:

Здравейте, искам да попитам дали може да взема лютив спрей със себе си в самолета? Само с раница съм, и доколкото прочетох не може, но все пак дали някой има опит?  Как биха го различили от обикновен дезодорант?

Самоцитирам се, за да може ако някой търси информация по този въпрос да види. Нямах никакъв проблем с носенето на лютив (пепър) спрей в ръчния багаж. Беше в разфасовка от 60 мл и на летището и в България и в Италия не са ме спрели и проверили нещо допълнително. 

Публикувано:
преди 13 минути , Pepi Popova каза:

Самоцитирам се, за да може ако някой търси информация по този въпрос да види. Нямах никакъв проблем с носенето на лютив (пепър) спрей в ръчния багаж. Беше в разфасовка от 60 мл и на летището и в България и в Италия не са ме спрели и проверили нещо допълнително. 

Не са го видели просто. Виж буква "b" в листа. Очевидна е забраната. 

image.png.a23d256e2e1408fefc44252925c158f0.png

list-of-prohibited-articles-in-cabin-baggage.pdf

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 45 минути , Pantelej Putnik каза:

Не са го видели просто. Виж буква "b" в листа. Очевидна е забраната. 

image.png.a23d256e2e1408fefc44252925c158f0.png

list-of-prohibited-articles-in-cabin-baggage.pdf 126 kB · 3 изтегляния

Аз не твърдя, че не е забранено. Просто споделям опит, че съм нямала проблеми. Пътувах сама и знаех, че ще спя в съмителен квартал и реших да рискувам като си купя предварително от България и минах, но някой друг може и да не мине. Както казах, просто споделям опит 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 8 минути , Pepi Popova каза:

Аз не твърдя, че не е забранено. Просто споделям опит, че съм нямала проблеми. Пътувах сама и знаех, че ще спя в съмителен квартал и реших да рискувам като си купя предварително от България и минах, но някой друг може и да не мине. Както казах, просто споделям опит 🙂

На нашето летище проверките са доста пропускливи. Aз уж гледам да спазвам правила, но все забравям някоя течност и те никога не ме връщат. Даже скоро с бижута минах и не изпищях. Иначе по другите летища ме отделят за допълнителна проверка като се разсеям, тоест през полет 😄

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 59 минути , Pepi Popova каза:

Просто споделям опит, че съм нямала проблеми.

Защото не прозвуча като споделяне на опит, а като някакво правило. Виж как си го посочила:

преди 2 часа, Pepi Popova каза:

за да може ако някой търси информация по този въпрос да види. Нямах никакъв проблем с носенето на лютив (пепър) спрей в ръчния багаж.

Изключенията не могат да бъдат правила. Тоест - това, че теб не са те спрели за това, не означава почти нищо. Просто е пропуск, както споменах по-горе. 

Дано да не го приемаш за заяждане. Само се опитвам това да го уточним, за да не се обърка някой. 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.11.2023 г. в 10:34, Lyubina каза:
На 14.11.2023 г. в 10:30, дядо Пепи каза:

спирки на градска железница

Да, в Амстердам, на пероните, където няма навес може да се пуши. 

От 1 януари 2023 г. е забранено пушенето на пероните на гарите в Нидерландия. В Белгия също е забранено. 

Wordt roken op terras binnenkort verboden? - Metrotime

Waar geldt een rookverbod? | Rijksoverheid.nl

Обмислят и въвеждане на забрана за пушене на терасите на ресторанти и кафенета. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 6 минути , zon каза:

От 1 януари 2023 г. е забранено пушенето на пероните на гарите в Нидерландия. В Белгия също е забранено. 

От много години не пуша и вече не понасям тютюневия дим, но мисля, че това вече е прекалено.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , traveler каза:
преди 24 минути , zon каза:

От много години не пуша и вече не понасям тютюневия дим, но мисля, че това вече е прекалено.

За терасите ли? 

Често се случва да духа вятъра в посока на друга маса и е неприятно, особено ако някой е с медицинска непоносимост. Не всички пушачи са съобразителни и за да се преместят или загасят. Интерсно, че се е случвало да седят на една маса компания пушачи и непушачи, и дима от пушещите да отива към съседна маса с непушачи, но не си разменят така местата на масата, че димът да отива към техните непушачи на масата. 

Аз никога не съм пушила. Не ми е приятен цигарения дим. Ако се случи да сме на тераса и да пием по нещо и димът е в посока към мъжа ми, си разменяме местата с него за да поема аз дима. Ако се храним, молим пушача да загаси. Не сме имали проблеми, проявявят разбиране, явно повечето и те не обичат докато се хранят цигарен дим. 

• Харесвам 5
Публикувано:
На 17.11.2023 г. в 15:46, zon каза:

Ако е така, никъде не пише и не съм видяла някой да го спазва. 

За Белгия не знам.

На 17.11.2023 г. в 16:10, zon каза:

и те не обичат докато се хранят цигарен дим. 

И аз не обичам. Затова приветствам и спазвам непушенето на закрито. Дори се дразня, когато в някое заведение допускат пушене в залите. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , Lyubina каза:
преди 34 минути , zon каза:

Ако е така, никъде не пише и не съм видяла някой да го спазва. 

Изглажда не минават да глобяват достатъчно често в Амстердам. 

В Белгия го спазвазват, явно има кой да ги глобява. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 24.10.2023 г. в 10:30, Anna Kalinovska каза:

Знае ли някой при изгубена л.к. МВР изисква ли подмяна и на валидни шофьорска книжка и международен паспорт?

Мина ли пътуването до Корея и Япония.

• Харесвам 1
Публикувано:

Дайте идея от къде в София утре /неделя/ мога да взема някаква по-луксозна кошница с продукти за подарък. Бюджет: 200+ лв. Аз се сетих за Линдт магазините, ама сякаш вече изтъркано ми е някакси. Ако не бъркам в Парадайс мол имаше някакъв магазин точно до входа на метрото (Grand food) или нещо подобно и май там по витрините имаше подобни, ама хич не съм сигурен. Може и с поръчка да става за понеделник да е готова. Идеи?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.