Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

На 28.05.2018 г. в 18:09, traveler каза:

Има ли някой мнение за този телефон GSM ASUS ZENFONE 3 MAX 5.5" ZC553KL?

Аз имам такъв, според мен е хубав. Ама, аз не съм особен критерий. Имам го от две години, купих го от КЛ, тъкмо беше излязъл. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, Jorro каза:

Искам да попитам къде мога да пусна обява, че продавам билети за концерт, който е в Кьолн? До колкото знам не е разрешено да се продават така билети. Аз съм ги пуснал в официалния портал на тикет мастър за това, но датата си наближава, никой не ги купува а са над 200 евро ....

При нас може да ги пуснеш тук, стига да не са с надценка няма проблем: 

А иначе, ако не се купуват може би не са чак толкова търсени, може да се наложи да свалиш цената. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Кога може да се очаква да станат ясни ваканциите на учениците за 2018/2019 ?
Пролетената ваканция по принцип свързана ли е с датата, на която се пада Великден? 

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар
2 minutes ago, Фичо said:

Пролетената ваканция свързана ли е с датата, на която се пада Великден?  

Да. Аз ги следя тук: https://www.mon.bg/bg/56

Великден 2019 се пада на 28 април.

Редактирано от aleksandrina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ауу много късно що така...милсих някъде на топло тогава да комбинирам почините покрай Великден ама то направо лятото 🤣

Редактирано от Ivko
Връзка към коментар
преди 3 минути , aleksandrina каза:

Да. Аз ги следя тук: https://www.mon.bg/bg/56

Да, аз го видях този сайт, но въпросът ми е по-скоро, кога се очаква да бъдат обявени ваканциите, кога става обичайно, понеже съм далеч от тази тема.

Връзка към коментар

Дали вече се знае кога ще е. Така разбрах аз.

Великден през годините се пада на:

Spoiler

Великден 2006 година - е на 23 април
Великден 2007 година - е на 8 април
Великден 2008 година - е на 27 април
Великден 2009 година - е на 19 април
Великден 2010 година - е на 4 април
Великден 2011 година - е на 24 април
Великден 2012 година - е на 15 април
Великден 2013 година - е на 5 Май
Великден 2014 година - е на 20 април
Великден 2015 година - е на 12 април
Великден 2016 година - е на 1 Май
Великден 2017 година - е на 16 април
Великден 2018 година - е на 8 април
Великден 2019 година - е на 28 април
Великден 2020 година - е на 19 април
Великден 2021 година - е на 2 май
Великден 2022 година - е на 24 април
Великден 2023 година - е на 16 април
Великден 2024 година - е на 5 май
Великден 2025 година - е на 20 април
Великден 2026 година - е на 12 април
Великден 2027 година - е на 2 май
Великден 2028 година - е на 16 април
Великден 2029 година - е на 8 април
Великден 2030 година - е на 28 април
Великден 2031 година - е на 13 април
Великден 2032 година - е на 2 май
Великден 2033 година - е на 24 април

15 minutes ago, Фичо said:

Да, аз го видях този сайт, но въпросът ми е по-скоро, кога се очаква да бъдат обявени ваканциите, кога става обичайно, понеже съм далеч от тази тема. 

Ами аз го гледам в началото на учебната година. 🙂

МОН определи датите за ваканциите и изпитите през учебната ...

https://btvnovinite.bg/.../mon-opredeli-datite-za-vakanciite-i-izpitite-prez-uchebnata-2...

30.08.2017 г. - Четири ще бъдат ваканциите и през следващата годината. ... окончателно датите за ваканциите и изпитите за учебната 2017/2018 г.

16 minutes ago, Ivko said:

А тези графици дали вече са актуални и верни?! Принципно винаги с този сайт правя сверка

Предполагам, че е актуален. И за 2020 има.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ухаа значи бая почивка се струпва покрай Великден, като се вземе още от 26-ти април чак до 6-ти май.Това са си 11 дена, като от тях само 3 дни отпуск се ползва.Идеално за една извъневропейска почивка 😎

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Фичо каза:

Когато Великден е доста отдалечен от началото на април, то е малко вероятно ваканцията да съвпадне с почивните дни за Великден. В такива случаи обикновено има ваканция около 1-ви април.

Това го говоря на базата на скромния ми опит. 🙂 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
4 minutes ago, Mary said:

Когато Великден е доста отдалечен от началото на април, то е малко вероятно ваканцията да съвпадне с почивните дни за Великден. В такива случаи обикновено има ваканция около 1-ви април.

Ахам- така ще да е. Метнах едно око на 2005/2006 и 2007/2008, където Великден е бил в края на април. И пролетните ваканции наистина започват 31.03 или 01.04.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ваканциите и неучебните дни се обявяват в средата на месец август.Официален източник - https://www.mon.bg/bg/56.

Пролетната ваканция, традиционно е от около 31.03. до към 8-9.04. за учениците 1 - 11 клас. За завършващите 12 клас, тя е само няколко дни около началото.

Следи се да има една пълна седмица в началото на април.

В никакъв случай не се съобразява с  Възкресение Христово. Ако Великден се пада някъде в този период, то ваканцията продължава до понеделник - третия ден на празника. Просто учебните занятия започват през седмицата. Имаше единичен случай преди години за по - късни дати, с цел включване на празника в календара на учебната година, който се оказа изключително неудачен, предвид подготовката на учениците за последващи ангажименти.

Предполагам, че догодина ще бъде от 30.03 до 7.04.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Как с възможно най-малко триене (минимален брой разкарвания и минимален разход) да си освободя пратка от митница чрез ДХЛ? До колкото разбрах, техните са само на летището, което е къса клечка...

Тясното място в цялата процедура е ваденето на ЕОРИ номер. Вариантите до колкото виждам са следните:

1. Да си издам ел. подпис и да действам електронно. Може да отнеме до 5 работни дни, което не ме кефи, защото ДХЛ след третия ден почват да таксуват 12лв магазинаж на ден. Разходката за подписа също не е гот. 

2. Да упълномощя ДХЛ да го извядят ЕОРИ вместо мен. струва 24лв и трябва нотариално заверено пълномощно, демек пак разкарване и високи разходи. 

3. Да си извадя сам ЕОРИ номер. Временен на Веслец уж давали бързо и пак има разкарване.

Клоня към вариант 3 с оглед на това, че изглежда няма вариант да се свърши всичко електронно, а ще има поне едно разкарване. Освен това е безплатен. Но може би пропускам някой подводен камък?

Ще се радвам някой с повече опит да сподели. 

Връзка към коментар
преди 7 минути , Георги каза:

Как с възможно най-малко триене (минимален брой разкарвания и минимален разход) да си освободя пратка от митница чрез ДХЛ? До колкото разбрах, техните са само на летището, което е къса клечка...

Тясното място в цялата процедура е ваденето на ЕОРИ номер. Вариантите до колкото виждам са следните:

1. Да си издам ел. подпис и да действам електронно. Може да отнеме до 5 работни дни, което не ме кефи, защото ДХЛ след третия ден почват да таксуват 12лв магазинаж на ден. Разходката за подписа също не е гот. 

2. Да упълномощя ДХЛ да го извядят ЕОРИ вместо мен. струва 24лв и трябва нотариално заверено пълномощно, демек пак разкарване и високи разходи. 

3. Да си извадя сам ЕОРИ номер. Временен на Веслец уж давали бързо и пак има разкарване.

Клоня към вариант 3 с оглед на това, че изглежда няма вариант да се свърши всичко електронно, а ще има поне едно разкарване. Освен това е безплатен. Но може би пропускам някой подводен камък?

ЕОРИ можеш и на летището да го извадиш,така разкарването ще ти е едно ако успееш в същия ден да я освободиш а и ДХЛ са на летището.При всички случаи най евтино ще е сам да си я освободиш

Връзка към коментар
преди 6 минути , aleksandrina каза:

Е тук ако не намериш инфо, няма къде 😉

http://www.bg-mamma.com/?topic=965253

Мерси, но 46 страници са малко множко за желанието ми да мина с минимално триене 🙂

преди 1 минута , Branko каза:

ЕОРИ можеш и на летището да го извадиш,така разкарването ще ти е едно ако успееш в същия ден да я освободиш а и ДХЛ са на летището.При всички случаи най евтино ще е сам да си я освободиш

Ама чета, че на летището чакането е голямо...със сигурност нямам намерение да ги чакам няколко часа за еднократен номер. Точно за това питам за практически опит. Иначе самото освобождаване от ДХЛ е безплатно, цялата драма е с ЕОРИ номера. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мисля, че първа страница е достатъчна. 🙂

Куриерските фирми ще ви предложат да им дадете нотариално заверено пълномощно, с което те се наемат да извършат освобождаване на пратката вместо вас. В този случай не е необходимо да ходите на митница и да вадите ЕОРИ. Ще ви изпратят текста на пълномощното, което е специално за митнически цели, където вие да си попълните данните и да заверите при нотариус. Занасяте или изпращате пълномощното на куриерската фирма и тя ви изважда ЕОРИ номер и извършва всички митнически формалности, след което ви доставя пратката и заплащате нужните суми (ДДС и мито, ако е начислено) на тях.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги каза:

Мерси, но 46 страници са малко множко за желанието ми да мина с минимално триене 🙂

Ама чета, че на летището чакането е голямо...със сигурност нямам намерение да ги чакам няколко часа за еднократен номер. Точно за това питам за практически опит. Иначе самото освобождаване от ДХЛ е безплатно, цялата драма е с ЕОРИ номера. 

значи:първо е ЕОРИ номера,после  обаче се попълва и една декларация,която може само по електронен път с ел.подпис това е главния проблем.Иначе ЕОРИ номера е най малкия.При всички положения щом нямаш ел.подпис най бързо ще ти е да упълномощиш ДХЛ или една фирма до митницата на летището/да не цитирам името и/пълномощното за нея не трябва да е нотариално

Връзка към коментар
преди 10 минути , Георги каза:

Вадил съм си ЕОРИ номер на Веслец преди години. Помня, че стана доста бързо и безпроблемно, но сега не знам как е. Но опитът ми с освобождаване на пратки на летището е доста по-негативен, но е пак от преди години и нещата може да са се променили. Веднъж ме разхождаха над два часа заради един фотоапарат. Явно искаха да им платя нещо, но не ми казаха и аз така и не разбрах на кого и колко, не че не бях склонен да ги корумпирам. Като добавим към това и незадължителното, но препоръчително плащане на една от двете фирми за попълване на митническата декларация (ако знаеш какво да попълниш - може и сам, но трябва да си извадил каквото трябва от митническата тарифа) реших, че повече няма да повтарям това упражнение и винаги упълномощавам DHL да ми освободят пратките.

Връзка към коментар
преди 18 минути , Branko каза:

И аз така мислех.

И като отидох на летището, не само че ми излезе много скъпо (само платения паркинга ти стига) ами и едни разкарвания, попълване на митническа декларация (още пари - тя се попълва от оторизирана фирма в съседната врата), ама колегата е отпуск, ама плати на банковото гише (още 3-5 лв. за превод) ...

А накрая с колата возих и дебелите митничари до склада на куриерската фирма и обратно, за да видели тази джаджа дали нямала "двойно" предназначение и дали нямало наркотици в пакета. Ставаше въпрос за лостчето за круиз контрола на Тойота Авенсис.

Все пак да уточня - това беше в края на първата година на Дянков (финансов министър) Е, и ДДС си платих. ...

Разказа ми се играта. Дано сега процеса е улеснен.

Ако питаш мен - Давай на DHL каквото искат и не се занимавай.

-------

С @koliob сме писали едновременно. 🙂 

Редактирано от ven62
  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

@Георги преди няколко години бях поръчала рекламни материали от Китай (разбирай връзки за бадж), 2 кашона. От ДХЛ ми искаха 60 лв, но аз реших да ги спестя.... много грешно решение. Първо се разкарвах, за да изкарам този еори номер, след това на митницата ходих два дни да се обяснявам и разправям, че това са рекламни материали и няма да ги продавам. С триста зора си ги взех. Така, че мен ако питаш ги остави за 20-30 лв да ти освободят нещата и не се занимавай с бюрокрация и бумащина излишно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

аз пък си извадих преди 2 месеца EORI електронно - на мен и на мъжа ми, с електронни подписи, които така или иначе си имаме /и са ни безценни за подобни случаи на сблъсък с администрацията/ - стана за 1 ден, като заявленията ги подадох даже в неделя; по-късно извадих и на фирма EORI пак с подпис - отново стана за ден

EORI-то /не временно/ искахме да го имаме, защото Amazon пуснаха американския си сайт /.com/ с  цени с предварително калкулирани мита и ДДС, та да сме готови, ако нещо по-изгодно излезе от там, отколкото от Европа

само трябва да уточня, че сайтът на електронните ни митници е някаква трагедия, наскоро въведоха електронно упълномощаване на митническите агенти /не за физически лица/ и регистрацията беше някаква абсурдна, има упътване от 86 страници и добре че съм свикнала да им чета простотиите, та успях да преборя и това недоразумение

Редактирано от antea
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.