Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

преди 7 минути , ven62 каза:

И аз така мислех.

И като отидох на летището, не само че ми излезе много скъпо (само платения паркинга ти стига) ами и едни разкарвания, попълване на митническа декларация (още пари - тя се попълва от оторизирана фирма в съседната врата), ама колегата е отпуск, ама плати на банковото гише (още 3-5 лв. за превод) ...

А накрая с колата возих и дебелите митничари до склада на куриерската фирма и обратно, за да видели тази джаджа дали нямала "двойно" предназначение и дали нямало наркотици в пакета. Ставаше въпрос за лостчето за круиз контрола на Тойота Авенсис.

Все пак да уточня - това беше в края на първата година на Дянков (финансов министър) Е, и ДДС си платих. ...

Разказа ми се играта. Дано сега процеса е улеснен.

Ако питаш мен - Давай на DHL каквото искат и не се занимавай.

-------

С @koliob сме писали едновременно. 🙂 

Доста отдавна е било.В момента е така,както го описах по горе.Но наистина ако не си се занимавал, нямаш ел.подпис и т.н,най добре ДХЛ или фирма

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Обърквате ме още повече 🙂

Пратката ще се освобождава от ДХЛ, тук две мнения няма.

Номера е дали те да ми вадят и ЕОРИ-то, което ще струва 24лв + около 5лв за нотариуса (предполагам) и пак ще имам разкарване до нотариуса. Или сам да си извадя ЕОРИ-то на Веслец, което ще е безплатно, но пак е разкарване. Или да вадя чрез ел. подпис, което пак е разкарване заради самия подпис. 

В крайна сметка опираме до това, дали изкарването на временен ЕОРИ на Веслец е толкова проблемно, че да заслужава да дам 30лв на ДХЛ+нотариус. Разкарването е ясно, че няма да се спести. А за ел. подписа сякаш не ми се рискува потенциално забавяне, но ако и друг се похвали, че става за час може и с него да действам, защото срещам и разкази как трябва да напомняш и т.н. 

Връзка към коментар

Аз освобождавах пратка от Щатите чрез тях миналата година. Сам си извадих този номер,но платих пак на DHL такса/услуга и те ми освободиха пратката и после платих и ДДС и за пратка 35$ някъде 30$ ми излезна да си я взема 😶 
С БГ пощи е същата работа имах пратка за 21 долара от Австралия отиде ми на митница. Там трябваше да платя 12лв за това, че пощите ме представляват пред митница за освобождаване на пратката и ддс отделно и платих 10$ иначе ако тръгна сам да си я осбовождавам сигурно е по-голяма разправия и повече пари.

Редактирано от Ivko
Връзка към коментар
преди 7 минути , Георги каза:

Обърквате ме още повече 🙂

Пратката ще се освобождава от ДХЛ, тук две мнения няма.

Номера е дали те да ми вадят и ЕОРИ-то, което ще струва 24лв + около 5лв за нотариуса (предполагам) и пак ще имам разкарване до нотариуса. Или сам да си извадя ЕОРИ-то на Веслец, което ще е безплатно, но пак е разкарване. Или да вадя чрез ел. подпис, което пак е разкарване заради самия подпис. 

В крайна сметка опираме до това, дали изкарването на временен ЕОРИ на Веслец е толкова проблемно, че да заслужава да дам 30лв на ДХЛ+нотариус. Разкарването е ясно, че няма да се спести. А за ел. подписа сякаш не ми се рискува потенциално забавяне, но ако и друг се похвали, че става за час може и с него да действам, защото срещам и разкази как трябва да напомняш и т.н. 

дори и да извадиш ЕОРИ,пак опираш до ел.декларация.За която ако нямаш ел.подпис пак трябва да плащаш на някой да я направи.Според мен ако всичко ти свърши ДХЛ ще спестиш куп разправии,като пари мисля,че няма да има голяма разлика и в двата случая.ДХЛ искат нот.ппълномощно защото те плащат митото и ддс и ако не им ги дадеш да могат да си ги търсят,но за това имат някаква комисионна, но пък не взимат пари за ел.декларацията

Връзка към коментар

6 лв за нотариус /ДДС :)/

гаранция, че ще ти излезе еори-то електронно за час никой не може да ти даде

но ако така или иначе ще се разкарваш донякъде, пълен комплект електронен подпис се вади за 15-20 минути за 36 лв /минава и за фирмен разход/, а ползите от него не са малки /тук да вметна - не че е по твоя въпрос, но наскоро отвориха и Централния Депозитар за достъп с лични електронни подписи, може и с ПИК на НАП, откъдето по-големите от нас могат да си проверят какво е станало с акциите ни от масовата приватизация от 90-те години - ние така открихме, че даже ни чакат за получаване и дивиденти за последните пет години 🙂 /

Връзка към коментар
преди 1 минута , Branko каза:

дори и да извадиш ЕОРИ,пак опираш до ел.декларация.За която ако нямаш ел.подпис пак трябва да плащаш на някой да я направи.Според мен ако всичко ти свърши ДХЛ ще спестиш куп разправии,като пари мисля,че няма да има голяма разлика и в двата случая.ДХЛ искат нот.ппълномощно защото те плащат митото и ддс и ако не им ги дадеш да могат да си ги търсят,но за това имат някаква комисионна, но пък не взимат пари за ел.декларацията

С декларацията ДХЛ се оправят и поне по имейла, който ми пратиха пише, че е безплатно и че мога да ги упълномощя и по имейл. За разлика от ЕОРИ-то, където пълномощното трябва да е задължително нотариално. Тук е тънката разлика, ако си извадя сам ЕОРИ никакви нотариуси не ми трябват и от там нататък съм по имейл. 

преди 2 минути , antea каза:

6 лв за нотариус /ДДС :)/

гаранция, че ще ти излезе еори-то електронно за час никой не може да ти даде

но ако така или иначе ще се разкарваш донякъде, пълен комплект електронен подпис се вади за 15-20 минути за 36 лв /минава и за фирмен разход/, а ползите от него не са малки /тук да вметна - не че е по твоя въпрос, но наскоро отвориха и Централния Депозитар за достъп с лични електронни подписи, може и с ПИК на НАП, откъдето по-големите от нас могат да си проверят какво е станало с акциите ни от масовата приватизация от 90-те години - ние така открихме, че даже ни чакат за получаване и дивиденти за последните пет години 🙂 /

Аз имах ел. подписи, но имах драма описана по-рано в някоя от темите с това да поддържам някаква остаряла версия на ИЕ, само заради джавата и някви други подобни дивотии и за това го оставих да изтече 🙂 Иначе, там където работя има офис на ПИБ и гледам, че са партньор на Инфонотари. Т.е. ако става веднага и те могат да ми го дадат и това е вариант... само дето Инфонотари изглежда са двойно по-скъпи, аман. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

ако си имаш съвместим usb носител от предишния подпис, самият той струва 12 лв, поне при Информационно обслужване, на другите не знам какви са им цените 

Абе направо утре на обяд отивам в офиса на ПИБ със сегашния ми четец и ги питам кво правим. Ако стане подписа бързо -  и няма да ми вземат 30+ лева, действам така. Ако се почне мотаенето, газ към Веслец и разчитам, че там всичко ще е бързо. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

След въвеждането на електронната митница , вече единствения начин да упълномощиш агент ( в случая DHL) да ти обмити пратката е с електронен подпис , през платформата.

Особеното е че ако е лична пратка - личен ел.подпис. Ако е фирмена - с ел. подпис на управителя ( който може пак да си ти , но личния не върши работа).

След това, като се сбориш с платформата на митниците , пробвай ЕОРИ от там.

Имай в предвид, че DHL не дават срокове за обмитяването. Може да стане за ден-два, може и за седмица-две ( през това време не тече магазинаж). Последния ми опит с тях завърши с нерви, главоболия и 10 дни обмитяване.

Връзка към коментар

А, това с обмитяването е допълнителен филм. Всъщност пратката е под минимума за обмитяване и не трябва да има, а ДДС-то съм го платил още на Amazon. 

Цитат

Имайте предвид, че пратката пътува с предплатени митни сборове от страна на изпращача, в случай че изберете DHL да ви представлява пред Митница.

Връзка към коментар
преди 1 минута , antea каза:

аха, затова тяхната услуга е "безплатна" - включена е в амазонската цена

Ами допълнително на амазон съм платил точно 20%, колкото е размера на ДДС. Не знам кой къде послъгва, ще видим в крайна сметка дали ще е безплатно или "безплатно" 🙂 Защото пък ДХЛ ми казват, че е безплатно само ако те ме представляват, ако искам сам да си я освобождавам трябва да им платя 24 лева за изваждане на нужните документи.

Ама, според това, което казва funny, пак ще ми трябва ел.подпис за да ги упълномощя...сега прочетох пак имейла им и си противоречат в него - първо било ок с ръчно подписано пълномощно по имейл, после пък задължителна регистрация с ел.подпис в митниците. Ще трябва да им звъня и на тях утре. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен ще имаш проблем да докажеш, че си платил мито/ДДС другаде освен в България. Не пипнат ли парите в българската митница - става страшно. 

Аз отдавна съм се научил да не пращам нищо от извън ЕС до България. 

Просто си го пращам до английския адрес и там няма никакви проблеми с обмитяване и с плащане на ДДС. Получаваш имейл колко дължиш, натискаш линка, въвеждаш си картата и всичко е готово. Там няма пазарлъци от сорта на “ама я отвори да видим какво има” или “охооо това е много скъпо, а на фактурата пише по-малка сума”. Там се работи с документи. Колкото пише на фактурата, на толкова се плаща ДДС или мито. 

И след това си ги пращам до България на килограм. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

+1 и от мен за  проблемите с платеното ДДС, но успех все пак. 

Току що говорих с нашия митнически агент - все още има опции , ако агента е оправен да се упълномощава без ел. подпис за физическо лице. Но... се прави основно от малките фирми. Изрази голямо съмнение за DHL.

Връзка към коментар

аз не мисля, че ще има проблем с ДДС-то, явно DHL са от избраните им куриери, с които амазон имат договори да плащат ДДС и мито от името и за сметка на клиента, като тези суми предварително са събрани от амазон /т.нар.депозит/, който финално ако сумата се различава - ако е в полза на клиента - му връщат надвзетото, а ако митата и ДДС-то са по-големи от очакваното, са си за сметка на амазон, пък после DHL и амазон се оправят помежду си

поне така аз схванах описаното, когато оповестиха за Amazon Global

Георги да сподели финално как се е получило 🙂

Редактирано от antea
Връзка към коментар

А сега си мисля, ако се спра на електронния вариант дали сайтът на митниците няма да поиска Java и той и да стане фал 🙂 Въобще, то верно за 46 страници тема...

Култово изречение просто:

Цитат

За да може да работите в Търговския регистър е необходимо да имате инсталирана Java и да ползвате браузър, който поддържа Java plugin. Това са всички популярни браузъри без Chrome, Opera, Microsoft Edge и Firefox Quantum. 

И кои останаха от популярните браузери? 🙂

Връзка към коментар
преди 20 минути , cybersimo каза:

Според мен ще имаш проблем да докажеш, че си платил мито/ДДС другаде освен в България. Не пипнат ли парите в българската митница - става страшно. 

Аз отдавна съм се научил да не пращам нищо от извън ЕС до България. 

Просто си го пращам до английския адрес и там няма никакви проблеми с обмитяване и с плащане на ДДС. Получаваш имейл колко дължиш, натискаш линка, въвеждаш си картата и всичко е готово. Там няма пазарлъци от сорта на “ама я отвори да видим какво има” или “охооо това е много скъпо, а на фактурата пише по-малка сума”. Там се работи с документи. Колкото пише на фактурата, на толкова се плаща ДДС или мито. 

И след това си ги пращам до България на килограм. 

до адрес на посредник в UK ли го пращаш? и от кого получаваш имейла с дължимата сума? и аз съм го обмисляла това като опция, но друго си е да ти даде подробности някой, който го е правил вече

Връзка към коментар
Цитат

За да използвате електронните административни услуги, предоставяни от WEB-портала на Агенция „Митници“ на адрес http://onlinefrontoffice.ecustoms.bg/, е необходимо да имате регистрация в Е-портала за подаване на митнически и/или акцизни документи по електронен път. Условията за това са описани на адрес https://ecustoms.bg/eportal/ в меню „Регистрация“. След като вече имате направена регистрация, отворете портала за електронни административни услуги на адрес http://onlinefrontoffice.ecustoms.bg/ или от меню „Електронни административни услуги“. Необходимо е да имате инсталирана Java.

Дам, оказах се прав 🙂 ОК, електронния подпис отпада като вариант. Ако стане с Веслец, стане, ако не - ще скачам толкова високо колкото кажат DHL. Пратката така и така е повече с непарична стойност, така че колкото-толкова, ще трябва да се плаща. 

Връзка към коментар
преди 13 минути , antea каза:

до адрес на посредник в UK ли го пращаш? и от кого получаваш имейла с дължимата сума? и аз съм го обмисляла това като опция, но друго си е да ти даде подробности някой, който го е правил вече

На посредник да. 

Имейла го получавам лично, тъй като продавача изписва моя имейл на стоката. Дори съм получавал и телефонно обаждане от английската митница и съм плащал с диктуване на картата по телефона. 

От години работя така и имам нула проблеми. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Всъщност аз попрочетох малко за този депозит от Амазон и мислех, че работят и те точно по този начин - те минават стоката през митница, където каца самолета от САЩ и после като я пренасочват насам всичко е обмитено и с платени данъци и да си чакам пратката на вратата...ама явно не. 

Връзка към коментар
преди 6 минути , Георги каза:

Всъщност аз попрочетох малко за този депозит от Амазон и мислех, че работят и те точно по този начин - те минават стоката през митница, където каца самолета от САЩ и после като я пренасочват насам всичко е обмитено и с платени данъци и да си чакам пратката на вратата...ама явно не. 

Това с плащането предварително на мито и ДДС от Амазон и от Ибей работи, ако дестинацията е нормална държава и вижда от документите, че всичко си платил. В България не съм виждал подобно нещо да работи, защото българина вечно се съмнява във всичко. Според митничарите - 99% от хората идват при тях за да ги излъжат

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , Георги каза:

Дам, оказах се прав 🙂 ОК, електронния подпис отпада като вариант.

управляваш форум с незнамкакви си функционалности, инженер си /предполагам/, а Java-та те плаши? 🙂 инсталира се автоматично, ако я нямаш предварително, не изисква настройки, само си пипаш на определени места в брауъза Tools - Internet options, и то ако се наложи само

Връзка към коментар

управляваш форум с незнамкакви си функционалности, инженер си /предполагам/, а Java-та те плаши? 🙂 инсталира се автоматично, ако я нямаш предварително, не изисква настройки, само си пипаш на определени места в брауъза Tools - Internet options, и то ако се наложи само

Описвах си драмата с Java и идеалистичните възгледи 🙂 

Още един хит току що:

image.png

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.