Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 часа, Георги каза:

Ма никъде не съм написал, че Бош са лоша марка. А дори и да го мислех едва ли твоя единичен пример би ме разубедил, но ти като цяло често си екстраполираш от единичния личен опит към генерални изводи, които би трябвало да са валидни за всички.

О, въобще нямам претенции да разубеждавам никого, още повече пък теб! Съвсем добронамерено попитах въз основа на какви факти вадиш извод:

преди 17 часа, Георги каза:

Относно Бош, много от техните продукти са просто брандирана ширпотреба

и съветваш:

преди 17 часа, Георги каза:

не знам дали е такъв случая с бойлерите, но не се подлъгвай по марката.

Стана ми любопитно и реших, че ще споделиш някаква достоверна информация конкретно за марката...

Публикувано:

Единственото, на което исках да обърна внимание, е че е практика големи производители да брандират чужди продукти. Ето конкретен пример с пистолетите им за топло лепило:

image.png

image.png

Сега, Steinel, които са оригиналния производител на продукта брандиран от Бош съвсем не са някаква боклукчава марка, дори напротив, просто чрез тях илюстрирам практиката да се брандират чужди продукти. Ето и от уики, лаптопите особено в ниския клас, ако отвориш шасито може и да не намериш разлика между ХП и модерните правеци примерно - и двете може да са продукт на една фабрика, с еднакви вътрешности, но с малко по-различен корпус и лого: https://en.wikipedia.org/wiki/Original_design_manufacturer

Пак да кажа, не знам дали се отнася това за бойлерите и подобна информация не се намира лесно, просто едно наум да не се нахвърляме на сляпо заради името на фирмата на корпуса. От там нататък, не държа да навлизам в по-дълбоки дискусии, не ми е било целта с тази забележка, просто исках да обърна внимание.

• Харесвам 4
Публикувано:

Да, сега разбирам какво имаш предвид! Аз бях останал с впечатление, че става дума за някаква информация от кухнята на производителя и затова реално попитах...

Впрочем, примерът по-горе е по-скоро в графата имитация, защото макар и малки са очевидни външните разлики между двата пистолета, което означава, че е напълно възможно да има разлики и под корпуса... 😉

П.П.: При по-внимателно сравнение на двете снимки обаче, е очевидно, че наистина става дума за един и същи продукт предлаган от две различни марки. Видимите разлики всъщност се появяват заради разликата в ракурса и мащаба на двете снимки, както и заради различното разположение на подвижната стойка...

• Харесвам 1
Публикувано:

Масово евтините телевизори също се правят на едно място. Примерно от Vestel в Турция. По рентабилно им е да платят на някой, който прави ширпотреба отколкото да пускат поточна линия. Знам че LG аутсорсваха там, а и доста други марки. AEG пък само във високия клас имат свои разработки, всичко друго е едно към едно с компанията майка Електролукс. Ако отворите две миялни до 1200лв, ще видите, че само лепенките са различни.

Публикувано:

Може би трябва да открием нова тема за заместващи, имитационни и ко-брандирани продукти, но очевидно и това чудо е част от новата реалност в която живеем. Сякаш началото беше поставено с обединенията на големите автомобилни компании, което практически обезличи идентичността на утвърдените марки. Като дете навремето можех да позная всеки автомобил дори с покривало върху него, само по неговия силует. Днес, всички ми изглеждат еднакви. От двадесет и пет години карам коли на VAG групата и вече свикнах с приликите в системите за управление, но в началото въобще не беше така и всяка марка от групата имаше и по нещо специфично свое. Явно с домакинските електроуреди и електрониката нещата отиват още по-напред от гледна точка на обезличаването. Сега си обяснявам защо навсякъде получавам съвети да купувам уреди от по-високия клас, а мислех, че просто всеки се опитва да пробута (или да се застрахова) с по-скъпата стока...  

Публикувано:

Важно е да правим разлика между различните практики.

В единия случай ти си правиш сам конструиране на уреда, уточняваш какви компоненти ще съдържа, и го даваш да ти го изработи някоя фабрика, която има ниски разходи. На теория уредът не би изглежда по-различно, да има по-различна функционалност и качество, ако се произвежда например в Германия и се спазват всички разписани правила между поръчител и изпълнител. Така Vestel може да произвежда телевизори от топ клас на различни марки, Мидеа може да произвежда топ клас климатици, Foxconn да прави Apple устройства и т.н.

Във втория случай ти дори и конструиране не правиш, поръчваш си готов уред от фабриката, договаряш се с нея да лепнеш твоето лого на нейния продукт и толкова. Уредът е на практика неразличим от друга марка, която има подобно споразумение с фабриката - не минава през по-различен качествен контрол, възложителят няма думата какви части и как ще се влагат, той просто купува готов продукт. Мисля, че ниските класове телевизори на Панасоник са именно ребрандирани Вестел, за разлика от високите.

Доста хора са изненадани, че в домакинските уреди има същото окрупняване като при автомобилите, където много марки са под шапката на един гигант. Това не винаги означава, че уредите са еднакви на различните марки обаче. Миялните на Електролукс и Аег и аз съм ги виждал, буквално в едната пластмаските са червени, а в другата сини, но Аег имат такива в по-висок клас, които нямат аналог в Електролукс. От друга страна при Бош и Нефф въпреки, че са под една шапка се стараят да има сериозно диференциране и Нефф да са подчертано по-луксозния бранд.

Ако не се лъжа Миеле е един от малкото, ако не и единствен голям производител, който продължава да си прави сам всичко от-до, без да аутсорсва и без да има други марки намесени в техните фабрики. И си личи по цената им.

Дали е добро това или лошо е тема на друг разговор и със сигурност не е изцяло черно или бяло.

• Харесвам 4
Публикувано:

Мдааа, като ви чета и се сещам за култовия лаф  от Армагедон: ".... all spareparts are made in Taiwan..."

а еди приятел още преди 15 години ми каза "Като си купуваш скъпа техника, гледай да е по-евтина. Така или иначе, всички се произвеждат в (Китай, Турция, Индия или където и да е), ами като се развали поне да не те е яд 🙂 "

• Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, Lyubina каза:

Като си купуваш скъпа техника, гледай да е по-евтина

Кохгато бях ученик в механотехникума мечтаех за 4-пистов магнетофон Грундинг. Сега купихме и ползваме с кеф съдомиялна Грундинг, която се оказа хай клас на Беко. Чест им прави, че са написали в инструкцията - "Живот на уреда 10 години". А не ни връзват с мокри паяжини, че продукцията им ще ни надживее.   

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 10 минути , Фил каза:

То изглежда очевидно, ама все пак да попитам - това е някакъв пълен ментак, нали? :rolleyes:

Отворих темата за черния петък и там за нула време се научих как убедително да заплашвам въпросния онлайн магазин, когато ми прати измислена стока от външен доставчик.

И то още нищо не съм си поръчвала от тях. :wink:
Дали ще си поръчам?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , Фил каза:

То изглежда очевидно, ама все пак да попитам - това е някакъв пълен ментак, нали? :rolleyes:

image.png.e151960b19c3888e98df3a0e46a55b5e.png

https://www.kaldata.com/хардуер/на-пазара-се-появиха-фалшиви-ssd-1-gb-вместо-390388.html

Явно да

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Argentique каза:

Отворих темата за черния петък и там за нула време се научих как убедително да заплашвам въпросния онлайн магазин, когато ми прати измислена стока от външен доставчик.

Да, видях какво е писала Lindt, но в чест на истината през годините съм си купувал доста неща от там без проблеми, но явно вече трябва много да се внимава.               

Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:

Да, видях какво е писала Lindt, но в чест на истината през годините съм си купувал доста неща от там без проблеми, но явно вече трябва много да се внимава.               

И ние през годините имаме много покупки от тях, но в началото предлагаха само техни продукти, после пуснаха български търговци в платформата си, сега са налазили разни китайци с фирми, регистрирани в Люксембург, които със сигурност пробутват реплики. Жалби писахме, до разпити в НСБОП стигнахме, писма от Прокуратурата и ефектът беше абсолютно нулев (както при много безумни казуси в родината ни). Убедена съм, че въпросните продукти все още се пробутват на хората посредством еМаг. Просто купувай стоки директно от тях, а не от техни партньори. Тогава връщането гарантирано е безпроблемно и бързо.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Важи и за всички големи сайтове, които имат допълнителен пазар - емаг, амазон, кауфланд и т.н. Винаги трябва да се избягват покупките от третите продавачи. Което не е пълна гаранция, де, може би да се хвана да опиша доста куриозен случай с амазон от преди месец.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Пенсионер си отвори сметка в ТБИ банка. За да получава там пенсията от НОИ искат бележка от банката с ИБАН. Може да се вземе само от офис на ТБИ.

Някой знае ли, ако се прикачи снимка от апп-а на тела, дали НОИ ще променят сметката, без "БЕЛЕЖКА".

ПС. Във времена на ПИН, ПИК, КЕП и тн, да не може това да се направи директно в НОИ от човека, а да се пускат 'артии е безумно (независимо, че към НОИ искането може да се пусне онлайн(нетествано)).

Публикувано:

С какво мога да преведа пари за депозит в чужбина , извън ЕС и респ. да платя възможно най- ниска такса. На нашите банки таксите са ужасни и не ми се ще да им давам по 100лв за превод. 

Публикувано:

коя точно чужбина не казваш

виж Wise или Револют, има теми за тях

wise е точно за тая работа, показва предварително колко са таксите и колко точно да изпратиш, за да се получи точна сума

• Харесвам 3
Публикувано:

За много години!

Възможно ли е телефона ми да не запазва клиповете повече от 2 минути. Клиповете до 2 минути се запазиха, а по-дългите не.

Samsung A52. Записвах с камерата директно, защото приятел ми каза, че ако записвам през Viber е възможно.

Публикувано:
преди 9 часа, VeniVidiVici каза:

За много години!

Възможно ли е телефона ми да не запазва клиповете повече от 2 минути. Клиповете до 2 минути се запазиха, а по-дългите не.

Samsung A52. Записвах с камерата директно, защото приятел ми каза, че ако записвам през Viber е възможно.

За много години!

Ами точно с А52 съм правила дълги клипове. Даже сега погледнах- имам доста над 2 минути. Паметта, настройки- погледнахте ли?

Публикувано:
преди 3 часа, aleksandrina каза:

За много години!

Ами точно с А52 съм правила дълги клипове. Даже сега погледнах- имам доста над 2 минути. Паметта, настройки- погледнахте ли?

Памет има достатъчно, а на телефона нищо не съм настройвал от както е купен. Вероятно е настроен фабрично да не записва повече от 2 минути .

То аз много клипове не правя. Сега проверих и няма клип повече от 2 минути.

Публикувано:

Странно е. А какво става като записваш повече от две минути? Спира да записва, или клипа изчезва?

Публикувано:

Изчезва клипа. Не е записан. Яд ме е, клипа от посрещането на новата година с броенето от 10 до 1 и зарята не е запазен.

Аз съм малко скаран с техниката нищо, че имам диплома за магистър инженер по Комуникационна техника и технологии.

Публикувано:
преди 5 часа, VeniVidiVici каза:

Изчезва клипа. Не е записан. Яд ме е, клипа от посрещането на новата година с броенето от 10 до 1 и зарята не е запазен.

Аз съм малко скаран с техниката нищо, че имам диплома за магистър инженер по Комуникационна техника и технологии.

Разгледах настройките на А52 вкъщи - ми няма нещо за ограничаване на видеото. Има, но са: 

"How long can you record on Samsung?
To prevent any device damages due to overheating, it is an intended normal operation that the device will stop recording automatically at 5 minutes (for UHD 60bps) or 10 minutes (for UHD 30bps).3.08.2024 г."

И те са фабрично, не се задават никъде. Моят съвет е да нулирате всякакви настройки (нищо, че не са задавани) и да опитате да направите видео с продължителност над 2 мин. Ако пак не го запише, свързване със Самсунг.
Публикувано:
На 3.01.2025 г. в 18:30, aleksandrina каза:

Разгледах настройките на А52 вкъщи - ми няма нещо за ограничаване на видеото. Има, но са: 

"How long can you record on Samsung?
To prevent any device damages due to overheating, it is an intended normal operation that the device will stop recording automatically at 5 minutes (for UHD 60bps) or 10 minutes (for UHD 30bps).3.08.2024 г."

И те са фабрично, не се задават никъде. Моят съвет е да нулирате всякакви настройки (нищо, че не са задавани) и да опитате да направите видео с продължителност над 2 мин. Ако пак не го запише, свързване със Самсунг.

Оказа се, че идиота съм аз, а не телефона. Вчера бях на Deluxe VIP Tour. Минало е и покрай Deluxe, и покрай VIP, но за 62 евро толкова.

Правих и по-дълги клипове и се оказа, че съм натискал на грешното място и затова не са се записали клиповете. Когато съм натискал на правилното място, клиповете са се запазвали, но те всичките са по-малко от 2 минути и поради тази причина си мислех, че не записва клипове по-дълги от 2 минути.

• Шок 1
Публикувано:

Имам нужда от информация, много се надявам да се намери някой, който знае. Поляна с кокичета търся - не блатно а обикновено, да е по-лесно достъпна и не супер далеч от София. Четох из нета ама е оскъдна информацията. Гарантирам 200%, че нито едно кокиче няма да бъде откъснато или наранено. Ще помоля обаче ако някой има информация да ми я изпрати на лично съобщение.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.