Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
преди 10 часа, dimitrov6 каза:

Къде пак изчезна магеланката Anna Kalinovska.От ноември не е онлайн.

И предишният път изчезна за дълго. Надявам се, че е добре!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Някой може ли да даде съвет по следният казус:  мъжът ми си загуби личната карта милата година, сега сме в България и реши да си извади нова, но му искат акт за раждане, някакъв документ от ГРАО ( или нещо подобно), на него не му се занимава да ходи по институции и се чудим дали няма да е по- лесно да си извади лична карта в Посолството в Швейцария, където живеем или да се опита утре да я извади в България.

Публикувано:
преди 3 часа, Velyana каза:

Някой може ли да даде съвет по следният казус:  мъжът ми си загуби личната карта милата година, сега сме в България и реши да си извади нова, но му искат акт за раждане, някакъв документ от ГРАО ( или нещо подобно), на него не му се занимава да ходи по институции и се чудим дали няма да е по- лесно да си извади лична карта в Посолството в Швейцария, където живеем или да се опита утре да я извади в България.

Пробвайте в МВРто на Мария Луиза, експресна ЛК е за 1 ден. Попълва се формуляр или се пише нещо тип свободен текст, че си е загубил старата. Имаше някаква дребна глоба за това. Ако има протокол/ бележка от МВР, че е била открадната старата ЛК при някакви обстоятелства, не се плаща глоба.

Публикувано:
преди 7 часа, Coo каза:

Имаше някаква дребна глоба за това

30 лева е глобата за изгубена лична карта.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой да ми препоръча евтин автотенекеджия? Имам дребни драскотина по колата и не ми се дава 4 цифрата сума, тя колата не струва толкова.....А трябва да ги оправя до 13.06. Важното е да е евтино, не качествено.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да попитам, ама първо да се оплача. 

В Мексико сити, след емнайсе часа полети, си забравих едната раница в юбер. След под 5 мин се усетих ама кел файда. Шофера не отговори на обаждане през аппа. Сега Юбер ще го пробват. 

Да попитам какви документи мога да взема за да ги дам на застрахователя? Обадих се на 112, репортнах случката. Дойдоха полицаи, но казаха, че не могат да ми дадат документ. 

Идеи са добре дошли, до сега не съм имал такъв иск. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 24 минути , era123 каза:

Да попитам, ама първо да се оплача. 

В Мексико сити, след емнайсе часа полети, си забравих едната раница в юбер. След под 5 мин се усетих ама кел файда. Шофера не отговори на обаждане през аппа. Сега Юбер ще го пробват. 

Да попитам какви документи мога да взема за да ги дам на застрахователя? Обадих се на 112, репортнах случката. Дойдоха полицаи, но казаха, че не могат да ми дадат документ. 

Идеи са добре дошли, до сега не съм имал такъв иск. 

С много неприятна случка започва престоят ти в Мексико!

Това, за което се сещам е да пуснеш клейм в Uber и да го приложиш на застрахователя. Освен това в чата като си пишеш с агент, сваляш си транскрипта и прилагаш и него. Това е на прима виста.

• Харесвам 2
Публикувано:
6 hours ago, vorbis said:

С много неприятна случка започва престоят ти в Мексико!

Това, за което се сещам е да пуснеш клейм в Uber и да го приложиш на застрахователя. Освен това в чата като си пишеш с агент, сваляш си транскрипта и прилагаш и него. Това е на прима виста.

То вече в юбер не можеш да стигнеш до чат. Всичко е пусни клейм, ние ще видим. 

Някой стигал ли е до чат?

Дани Магелани
Публикувано:

Търся такси услуга (или нещо подобно) между летище Варна и Балчик. Целта е да се ползва регулярно през лятото. Предимно в почивните дни.

Цената да бъде максимално изпилена. 

Може да ми пишете на лични. Благодаря!

Публикувано:

Има ли електротехници тука?

Иска ми се да питам нещо. Тук напрежението е 110 волта, но продават уреди и на 220. Примерно мощни неща като проточен бойлер се слагат на 220, защото иначе токът е голям и трябват дебели жици и тн.

Та, искам да сложа климатик, в най-отдалечената от таблото стая и се чудя какъв да бъде, 110 или 220.

Там са тънки жици, 110 волта.

Според мен трябва или да се пуснат отделно жици до таблото за 220 в, или пак отделно по-дебели жици за 100в, проблема е, че трябва да викам жичкаджия, за да прекара жиците до таблото. Ако просто сложа климатик 110 в няма да викам и ми е най-лесно, ама нещо не мисля, че е сигурно.

Аз питах комшиите с какви климатици са, ама те казаха "ние викнахме електротехник и той си знае какво е направил"

То май отговора е ясен, ама така и така го написах, ще го постна.

Публикувано:

Не съм електротехник, ама всичко опира до това колко е мощен климатика. Та като знаеш колко е мощно тялото, вече можеш да видиш колко ампера ще текат по жиците и от там ще прецениш дали текущите на 110 ще свършат работа. 

Проточните бойлери са зверски консуматори, няма май сякаш по-мощен уред в стандартното домакинство, така че не са добра база за сравнение. Може и да ти се размине, но кажи все пак с каква големина ще е климатика. 

Публикувано:

Еми аз тепърва ще го купувам, ама като гледам пише мощност на изстудяване 1000 вата.

Това дали е консумацията не знам.

Ама погледнах по-надълбоко спецификациите и пише ток примерно 8.5А за 110 волта, та горе-долу толкова е. На мен ми се вижда множко.

Душът е 5 киловата и е хем 220в, хем с дебели жици.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 19 минути , neuromancer каза:

Еми аз тепърва ще го купувам, ама като гледам пише мощност на изстудяване 1000 вата.

Това дали е консумацията не знам.

Ама погледнах по-надълбоко спецификациите и пише ток примерно 8.5А за 110 волта, та горе-долу толкова е. На мен ми се вижда множко.

Душът е 5 киловата и е хем 220в, хем с дебели жици.

Никакъв проблем значи, за 1кв и 1мм2 сечение стига, не знам стандартите в Бразилия какви са, но това си е доста тънък кабел и съм почти сигурен, че имаш по-дебели в стените. https://www.diynot.com/pages/el/el004.php 

5kW на 220 са си 20А, което е доста по-сериозно, виждаш от горната табличка че минимума там е 2.5. 

Според мен си ок, ама при всички кабеляшки неща, при най-малкото съмнение, по-добре да се консултираш. 

Публикувано:

Мда, мерси. Съвсем тънки са кабелите, 1мм2 ми изглеждат, същите като за крушките.

Аз и ще поразпитам пак комшиите. 

Преди сума време трябваше да купя душ с нагревател и си знам, че тук сме 110в и такъв купих, пък се оказа, че в тая баня напрежението е 220. То и така работи, ама наполовина мощност 😀 

Та сега проучвам подробно. Нямаше да го мисля, ама в магазина има климатици и на 220 и на 110 и ме вкарват в чуденка.

Публикувано:

Случайно някой да има впечатление от fiber1 като доставчик на интернет и телевизия ?

Обмислям да се прехвърля на тях но не намирам никой който ги е ползвал

Публикувано:
преди 6 часа, Климент каза:

Случайно някой да има впечатление от fiber1 като доставчик на интернет и телевизия ?

Обмислям да се прехвърля на тях но не намирам никой който ги е ползвал

Аз до преди 4 години бях на тях. Бях много доволна. Но все пак сега не знам как са. Преместих се в друг квартал и там нямат мрежа.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Може ли някой да ми помогне - скоро чистих бисквитки на компа и сега при всяко влизане в поща, ФБ или където и да е ми иска да въвеждам пароли и да приемам бисквитки. Всеки път натискам, че искам паролата да се запомни, но при следващото влизане пак се налага да ги въвеждам. Явно нещо настройките съм объркала. Благодаря предварително.

Публикувано:
преди 21 минути , Eva eva каза:

Може ли някой да ми помогне - скоро чистих бисквитки на компа и сега при всяко влизане в поща, ФБ или където и да е ми иска да въвеждам пароли и да приемам бисквитки. Всеки път натискам, че искам паролата да се запомни, но при следващото влизане пак се налага да ги въвеждам. Явно нещо настройките съм объркала. Благодаря предварително.

Не казваш с кой браузър си, но ако си с Chrome, отиваш в Settings, цъкаш на Privacy and security

Screenshot(1).png.bf537082913d3c249b73426591c3306f.png

Маркираната в червено опция не трябва да е активирана, т.е. трябва да изглежда така.

Screenshot(2).png.731ae51786537d5cdf48fb726953c012.png

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

След теч в имот, в който пребивавам относително рядко, сега има влага и мухъл.

Мисля си да взема някакъв влагоабсорбатор, който да оставя да работи, но задължително трябва да е с маркуч за отвеждане на влагата, за да може да го оставя да се изтича в мивката като ме няма.

Някой с препоръки за марки, модели, или какво друго да гледам?

Публикувано:
4 hours ago, Victoria said:

Мисля си да взема някакъв влагоабсорбатор, който да оставя да работи, но задължително трябва да е с маркуч за отвеждане на влагата, за да може да го оставя да се изтича в мивката като ме няма.

Някой с препоръки за марки, модели, или какво друго да гледам?

Само да е с компресор и възможно най-дълга гаранция. Другото са екстри.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Victoria каза:

Мисля си да взема някакъв влагоабсорбатор

Ако видът и разположението на имота позволяват да оставиш отворени прозорци, естествената вентилация е по-добър вариант от разни влагоабсорбатори, а и по-икономичен, разбира се.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 44 минути , Фил каза:

Ако видът и разположението на имота позволяват да оставиш отворени прозорци, естествената вентилация е по-добър вариант от разни влагоабсорбатори, а и по-икономичен, разбира се.

За съжаление, по-скоро не.

Оставих леко открехнат прозорец все пак в рамките на около 2-3 седмици, но не беше достатъчно, а се опасявам да стои така докато ме няма (камо ли да отворя нещо, което да вкарва повече въздух).

Публикувано:

TWE- това е марката. Но не съм сигурна дали има с маркуч. Май все са с контейнери, които трябва да се изхвърлят. От кубатурата на помещението зависи и кой модел да се вземе.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.