Прескочи до съдържание

"Не посещавайте" тези места в Рим в 100 снимки

Spqr

Препоръчани мнения

Spqr, къде точно се намират подземните къщи? По скоро как да ги открия и къде става записването за посещението на къщата на Август? Може ли да се направи на място или трябва да е предварително.

След двете ми посещения на Рим сега ще търся нетипични места - Кварталът Копеде е в списъка, а сега и къщите.

Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Spqr, къде точно се намират подземните къщи? По скоро как да ги открия и къде става записването за посещението на къщата на Август? Може ли да се направи на място или трябва да е предварително.

Римските къщи. Не е нужна резервация. Може да е проблем намирането на входа. Цена 8 евро.

За къщата на Август и Ливия (двете са в един тур) е по-сложно. Закупува се задължително стандартният билет за Палатин, Форумът и Колизея. Без него няма влизане в къщите. За тура е задължителна резерацията. Обаждане по телефона от сайта coopculture, което допълнително оскъпява. Резервирането е в определен час. Туровете са два вида. С гид и без гид. Аз бях на втория, без гид. Срещата е на арката на Тит. От там един служител прекарва групата през палатинските лабиринти. Отключва и заключва. Цена 6 евро за тура. 

След двете ми посещения на Рим сега ще търся нетипични места - Кварталът Копеде е в списъка, а сега и къщите.

Копеде е действително нетипичен за Рим, но е глазура. Приказно за окото и на границата на кичозното. Великата красота на Рим е по десетки (стотици) други места. И в темата за 100 непопулярни забележителности съм изброил част от тях. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Римските паркове. За да не стрелям директно и да си кажете, че той пак се "прави на интересен, защото не споменава парковете от пътеводителя на Nat Geo". Ето затова започвам с вила Боргезе. И една снимка със скулптурите от градината зад галерия Боргезе.

P1015921.JPG

Пиаца Сиена във вила Боргезе. Има очарование.

P1015908.JPG

Вила Шара е на ред. На хълма Джаниколо се намира. Ако ви мързи като мен да се катерите нагоре, автобус номер 75 ви стоварва пред парка. Всички римски паркове с "вила" в наименованието означава, че някога са били собственост на аристократична фамилия.

P1016380.JPG

Преведено на български означава: изобилие от фонтани, статуи, пищност, липса на скромност и благоприличие. Я да видим, може пък вила Шара да е изключение.

P1016388.JPG

За последна снимка съм оставил поредното парково откритие. Вила Алдобрандини. Почти всеки, който е бил в Рим, е твърде вероятно да е минал покрай нея. Намира се между площад Венеция и хълма Квиринал. Почти до "пъпа на Рим". Всъщност вила Алдобрандини е нещо като терасовидна градина. Самият парк е няколко метра над уличното ниво. И няма кой знае какви гледки. :)

P1017229.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Следващата тематична петица е посветена на римските дворове. Може да звучи не особено атрактивно. За мен са важни детайлите във всеки един град. Но в твърдението ми, че Рим е най-красивият град, неизменно се калкулира фактора "двор". И тук като при фонтаните е необяснимо. Количество, качество. Ако знаете къде да търсите подходящите дворове, сте на прав път. Всичките са със свободен достъп и тук-там някой портиер ще мрънка нещо

Дворът в двореца Матей. До фонтана с костенурките. В еврейското гето. Гледал съм го няколко пъти и винаги се хващам за главата. Римските гета изглеждат ето така:

P1017595.JPG

Дворът в двореца Боргезе. Няма общо с вила Боргезе. На снимката са два вътрешни двора. И единият очевидно се използва за паркинг.

P1017529.JPG

Ренесансово изящество на двореца Канчелeрия, откъдето произлиза най-вероятно думата канцелария. Музей на Леонардо е днес, както и папска администрация. Намира се до Кампо деи Фиори, но е екстериториална собственост на Светия Престол. 

P1017567.JPG

Един по-скромен. Горе-долу се придобива представа.

P1017559.JPG

Не е задължително да има статуи. Може и така да бъде.

P1017569.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Домът на Октавиан Август и Ливия и преди беше обозначен , но възможността за посещение е нова за мен. Маркирам си го :)

Тия римски къщи в близост до двореца на Нерон ли са ?

Връзка към коментар

Тия римски къщи в близост до двореца на Нерон ли са ?

Не, от другата страна на Колизея. Под хълма Целий и по-точно под църквата Джовани е Паоло. Ето тук.

За Нерон имах запазен час, но не стигна времето и отпадна. Яд ме е малко, защото ми е многогодишен интересът да го посетя. И сега ми е топ приоритет при следващо пътуване. :)

Ако не си бил, бих ти препоръчал и парка на акведуктите. Там също е много впечатляващо. Както и църквите с мозайките, които довечера ще спомена.

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако не си бил, бих ти препоръчал и парка на акведуктите. Там също е много впечатляващо. Както и църквите с мозайките, които довечера ще спомена.

Не съм , на прима виста ми изникна Via Appia Anticа , но явно е съвсем друго :)

За некропола под "Свети Петър" с предполагаемия гроб на Свети Петър беше ли писал в другата тема?

Следя и аз с голям интерес, май ми е отново време за Рим !!!

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Защо да чакаме до вечерта? :)

Така, така. Да има напрежение и нетърпение. :)

Доста обекти съм намислил да пусна.

Не съм , на прима виста ми изникна Via Appia Anticа , но явно е съвсем друго :)

За некропола под "Свети Петър" с предполагаемия гроб на Свети Петър беше ли писал в другата тема?

Не е на Апия Антика, въпреки че е близо. За парка на акведуктите най-удобно се достига с метро в посока Чампино и 10 минути пеша.

За некропола не съм споменал. И в другата тема има пропуски. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Навлизаме в тежката материя на мозайките. Не става дума за подови, а за стенни. Раннохристиянската мозайка е най-елитарната форма на изкуство за времето си. Днес само няколко града имат привилегията да притежават такова богатство на автентично място. 

Мавзолеят на дъщерята на Константин: Констанца. Шедьовър на раннохристиянската архитектура. Mозайките се вият в аркадата около купола (трудно ми е да го обясня). И са преобладаващо от IV век. С имперски замах и датират по-рано от равенските. 

P1016272.JPG

Тук се мълчи. Мозайката в Санта Констанца с един от най-ранните образи на Христос в изкуството. Като император. Облечен по римски. Петър и Павел са с тоги. 4 агънца ни подсказват, че е повел стадото. Но вече не е овчар като в катакомбите, а е император в пурпурно облекло. 

P1016279.JPG

По-сложно е да се разказва за мозайките. Повече усилия се изисква за разбиране. Друга древна църква с мозайки е Санта Пуденциана. В някои източници се споменава, че е най-ранният раннохристиянски Христос в Рим.

P1016626.JPG

Санта Праседе. Тя е в близост с горната и в района около Санта Мария Маджоре. Тук мозайките са на по-голяма площ и ги водят византийски. В смисъл по модел, зададен от Константинопол. Те са и по-късни, от IX век. Акцентът тук е в страничната капела на Зинон. 

P1016645.JPG

Смайваща е. Златният фон символизира рая. Точно такова е чувството.

P1016644.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Колкото повече чета темата, толкова повече установявам колко малко всъщност съм видяла в Рим...Spqr обмислял ли си варианта да заведеш няколко магеланци с теб на разходка из Вечния град, нещо подобно на пътуването до Бари? Мисля, че идеята има потенциал :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Spqr обмислял ли си варианта да заведеш няколко магеланци с теб на разходка из Вечния град, нещо подобно на пътуването до Бари? Мисля, че идеята има потенциал :)

Защо не, отворен съм за всякакви идеи. :)

Сега ще споделя как се случва разглеждането на Рим. Подготовката е сериозна. Като цяло програмата е разграфена по часове. Писал съм го като мнение в магеланския пътеводител. Накратко, първо набелязвам забележителностите. Най-вече от tripadvisor, защото там е мястото за идеи. След това се правят маршрути. Темата Маршрути в Рим

След това започва ровене по детайлите. Примерно, кое кога работи. Да не се окаже, че е затворено. След това набяване на информация. Какво гледаш и защо си там? Минаване по част от маршрута с google street view за ориентир. Има един голям минус, че организаторът губи елемента от изненада. Но пък спътниците печелят. От време на време се изисква жертва.

Всичките снимки, които сега публикувам са от последното ми пътешествие в Рим. Ако ви е интересно колко пъти съм бил в Рим? 9 пъти. Съумях да видя всичко това за 4 дни и половина. И то благодарение сериозността и дисциплината в подготовката. Попредният път бях за 7 дни, но в пъти по-непотготвен. И мога да кажа, че сега с 4 дни и половина видях повече от седмичният престой преди години. Мисълта ми е всичко си зависи от подхода, а не толкова от прекараните дни.

Посетените за пръв път забележителности при деветото ми пътешествие са около 30. :rolleyes:

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Много благодаря за темата! Научих страшно интерисни неща и вече си направих списък с много нови неща за посещение. Напълно съм съгласна с мнението, че на някои места, вкл. Рим, човек е по-добре да се връща няколко пъти, отколкото изведнъж да се опита да виде всичко.  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искате ли да продължа? Следващите пет снимки не попадат в точна категория, но пък си струва да бъдат споделени. По-неангажиращо.

Вгледайте се във вратата и прозорците. Palazzo Zuccari е дворецът и е на метри от горната част на испанските стълби. Повечето места, които публикувам, е възможно да сте минавали покрай тях. 

P1017491.JPG

Къщата, в която е живял скулпторът Антонио Канова. Харесва ми как е декорирана външно. Пряка на виа дел Корсо.

P1017515.JPG

По туристичекия маршрут между Треви и "Испания" се минава покрай мястото, където Бернини е живял. Има поставена плоча.

P1017486.JPG

Фелини и Мазина са на виа "Маргута". Между "Испания" и Пиаца дел Пополо.

P1017512.JPG

Районът около площад "Испания" е артистичният. Там са живяли голяма част от творците на изкуството. Виа "Маргута" е силно препоръчителна. 

P1017509.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 14
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Продължавай, разбира се! :)
И ако някога се навиеш за по-голяма група съм от силно мотивираните:) Харесвам стегнатото обикаляне, спазването на точен час за излизане е задължително, а изчакването при тръгване ненавиждам, което ме прави нежелан спътник на любителите на помотването:) Обичам също така хубавата храна и напитки, приятното мързелуване вечер на раздумка, ама откак съм обиколила всичко планирано:)

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Niceday има само един бутон "харесвам", иначе бих натиснала няколко такива под мнението ти. Да знаеш, че това е все едно аз съм го писала...

И ако някога се навиеш за по-голяма група съм от силно мотивираните:) Харесвам стегнатото обикаляне, спазването на точен час за излизане е задължително, а изчакването при тръгване ненавиждам, което ме прави нежелан спътник на любителите на помотването:) Обичам също така хубавата храна и напитки, приятното мързелуване вечер на раздумка, ама откак съм обиколила всичко планирано:)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ох, успокоих се☺Това е една от причините да не обичам пътуванията в група.Все ще има някой, дет се влачи и на мрънкането ми да вика:"ти щото работиш с график, та си свикнала ".Едва ли не съм повредена, че държа на точността.☺

Niceday има само един бутон "харесвам", иначе бих натиснала няколко такива под мнението ти. Да знаеш, че това е все едно аз съм го писала...

Ако ще правите група, пишете ме при вас. ☺

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Няма как да не спомена българските следи в Рим. Статията в блога ми Български следи в Рим, която е 1:1 с темата в магеланци. Предстои да бъдат редактирани. Досещате ли се защо?

Новата "българска църква" Сан Паоло ала Регола. По медиите масово, тази година на 24 май, я съобщиха като "една от най-важните (папски) църкви". Явно визирайки Сан Паоло fuоri le mura. Папските църкви са само 4. Те са най-важните в католицизма. И ще я предоставят на България с такъв статут? В Рим има над 900 църкви и "Св. Павел" не е само една. Профилактично пояснявам, защото в следващите години ще се облъчва обществото колко "специална" е. 

P1017582.JPG

Специалното й, че е отворена по 3 часа дневно. :) В общи линии е въпрос на шанс. Иначе не долових да има православен елемент. Няма икони, както в предишната Сан Винченцо. Самата църква си има своята интересна история. На това място някога Павел е живял. Разположена е централно между Кампо деи Фиори и еврейското гето.

P1017583.JPG

Между виа Венето и галерия Боргезе, на via Boncompagni е живял Пенчо Славейков. Има поставена плоча.

P1015936.JPG

Следващите две снимки са по-познати. Петко Войвода на хълма Джаниколо. 

P1016437.JPG

Срещу Колизея е малкият площад на българския скулптор. Ларго Асен Пейков. Питам, в кой друг град има площад, наименован на българин с централно местоположение? А тук става дума за Рим, Градът в 1 л. ед.ч.

P1017161.JPG

П.С. "Откритието", че Рим е I'Urbe датира от античността. 

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Няма как да не спомена българските следи в Рим. Статията в блога ми Български следи в Рим, която е 1:1 с темата в магеланци. Предстои да бъдат редактирани. Досещате ли се защо?

Новата "българска църква" Сан Паоло ала Регола. По медиите масово, тази година на 24 май, я съобщиха като "една от най-важните (папски) църкви". Явно визирайки Сан Паоло fuоri le mura. Папските църкви са само 4. Те са най-важните в католицизма. И ще я предоставят на България с такъв статут? В Рим има над 900 църкви и "Св. Павел" не е само една. Профилактично пояснявам, защото в следващите години ще се облъчва обществото колко "специална" е.

На мен ми се видя красива (без да споря с теб дали е специална или не - ти си експерт, а аз само любител). Имахме късмета да присъстваме на службата на 6 декември.

post-103-0-17872300-1468672319_thumb.jpg

post-103-0-41094500-1468672373_thumb.jpg

post-103-0-96402100-1468672406_thumb.jpg

Отчето е близък роднина на наш семеен приятел.

post-103-0-99939600-1468672283_thumb.jpg

Между виа Венето и галерия Боргезе, на via Boncompagni е живял Пенчо Славейков. Има поставена плоча.

attachicon.gifP1015936.JPG

На това искам точното местоположение :) За следващото ми ходене...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На това искам точното местоположение :) За следващото ми ходене...

Ето точното местоположение на Славейков. На ъгъла на улиците Boncompagni и via Puglie. Плочата се закрива от дърветата и е малко трудно да се снима. Ориентир е тази грозновата сграда, която е до славейковата.

Иначе за Сан Паоло е красива по римски. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да се върнем към корените. Към най-ценното от моя гледна точка. Античните паметници. Без величието на античността нямаше да има романизъм, готика, ренесанс, барок, неокласицизъм и т.н. Всички архитектурни стилове в западния свят преди модерните времена се основават на древноримските градежи. Римската империя не е най-голямата по площ, но е най-влиятелната. 

Колоната на Траян. Моделът на всички триумфални колони по целия свят. Безапелационен връх в световната архитектура. Имперските столици като Истанбул, Париж, Лондон, Виена, Санкт Петербург и много, много други градове имат такива паметници. 

P1017450.JPG

Пазарът на Траян. Първият търговски център в античността. Не знам колко е известно, но може да се посещава. Снимката е от към Фори Империали, но входът е от задната страна. Пазарът и колоната са част от Форума на Траян. Едно от седемте чудеса на Древния Рим.

P1016007.JPG

Колоната на Марк Аврелий. Величествена. Остава в сянката на Траян теоретично. Практически като се разхождате между Треви и Пантеона и изведнъж "изскочи" в цялата си осанка, разбирате, че сте в необикновен град, меко казано.

P1017536.JPG

Латеранският обелиск. Най-високият от 13-те обелиска. Да имаш един древен обелиск в града ти, е голяма работа. Чест и гордост за малцина. Но да са 13 като в Рим, е вече безобразие.

P1017740.JPG

Капитолийският хълм и площад. В личния ми топ 5 по любими забележителности в Рим. Колко капитолии има по света, статистиците да го изчисляват. Перфектният площад като пропорции. Сградите, цветовете. Да не говорим за значението му. Микеланджело го проектира да е с гръб към Форума и да гледа към новия център на влияние "Свети Петър".

P1017249.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 16
Връзка към коментар

Да разнообразим темата. Малко вкусотии. Ако следите фейсбук страницата ми, знаете, че седмицата е посветена на римската кухня. И има известно припокриване. 

Когато си в Рим, правиш като римляните. А те какво правят? Ядат спагети cacio e pepe / сирене и пипер. Спагети с твърдото сирене пекорино и поръсени обилно с черен пипер. Семпло и много вкусно. Част от сиренето в процеса на приготвяне се разтапя и се превръща в сос. 

P1017309.JPG

Неслучайно Come il Latte е на челни позиции. Най-добрият сладолед, който съм пробвал в Рим. Сладоледът е по-гъст, маслен и силно ароматен. Фунийката я пълнят с течен шоколад... Да продължавам ли още?

P1015959.JPG

На много места в стил "заведение за бързо хранене" се продава паста със сосове. Според мен е добра алтернатива на пиците. На снимката със сос песто.

P1016488.JPG

Най-честата разновидност на пица в Рим е на грамаж. Плюсът на подобен тип хапване е, че може да се пробват различни видове. Тестото не стои като при родните пици на парчета: кифлесто и глетаво. А е твърдо и хрупкаво, защото се използва брашно от твърда пшеница - семолина (семола). Не е задължително да е тънко. По-скоро е мит за тънката италианска пица. На снимката се виждат пици с: песто, моцарела, цвят от тиквички (типичен продукт за региона). 

P1015795.JPG

Сицилианските десерти са голяма работа. Най-доброто качество в Рим е в сицилианските сладкарници. Едната е Ciuri Ciuri, а другата I Dolci di Nonna Vincenza. Разбира се, че се пробва божественият десерт сицилианско каноло. Но може и касата сичилиана с марципан, което е бадемова смес, а не долнопробен шоколад от соца. :)

P1017575.JPG

Редактирано от Spqr
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Ето точното местоположение на Славейков. На ъгъла на улиците Boncompagni и via Puglie. Плочата се закрива от дърветата и е малко трудно да се снима. Ориентир е тази грозновата сграда, която е до славейковата.

Точка може ли? Така не е ясно къде е, като изляза от street view-то

Връзка към коментар

Точка може ли? 

Не знам как става с точка. Долу вляво нямаш ли прозорец с местоположението с точния адрес. Написал съм по-нагоре другата пряка и плочата е на ъгъла.

Редактирано от Spqr
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.