Прескочи до съдържание

Извънредни събития по света - земетресения, атентати, климатични проблеми

Препоръчани мнения

Публикувано:

Информация за туристическите обекти е Синтра.
След преминалата буря обектите в парка Синтра бяха затворени.
Дворецът Пена отваря отново врати днес, но останалите обекти, разположени в планините Синтра - паркът Пена, вилата с градини на графиня д'Едла, замъкът на маврите, манастирът на капуцините и дворецът Монсерат остават затворени до края на седмицата.

• Харесвам 4
Публикувано:

Загинали, ранени, затрупани и големи разрушения в Мианмар и Тайланд след труса от 7,7 (снимки)

Банкок

Рухнаването на 3-етажния небостъргач в Банкок

За повече инфо тук.

• Харесвам 1
  • Шок 10
  • Смея се 1
  • Замислям се 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Току-що бая ни разтресе в Бургас на 10-тия етаж първичен и вторичен трус, идващи от епицентър в Турция, казват че и във Варна се е усетило..

Screenshot 2025-04-23 at 13.17.56.png

• Харесвам 6
  • Шок 3
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 26 минути , Kosta Grudov каза:

Току-що бая ни разтресе в Бургас на 10-тия етаж първичен и вторичен трус, идващи от епицентър в Турция, казват че и във Варна се е усетило..

Screenshot 2025-04-23 at 13.17.56.png

В София също се е усетило на десетия етаж-един бивш колега ми се обади да ми каже!

• Шок 3
Публикувано:
преди 1 час, Kosta Grudov каза:

първичен и вторичен трус, идващи от епицентър в Турция

Засега повече е паниката, без някакви сериозни щети.

Доста хора са тръгнали да се изнасят от Истанбул и се е получило задръстване по някои булеварди.

Има паднали сгради, но от тези много старите, необитаеми и заградени да не се влиза в тях.

В района на Силиври се е усетило доста силно, но и за там не споменават за поражения. 

В Истанбул от няколко години се готвят за голямо земетресение и реновират поетапно по-старите сгради.

Дали това е било очакваното земетресение не се знае.

• Харесвам 7
Публикувано:

Прекъсване на електрозахранването засегна големи части от Испания и Португалия

Големи части от Испания и Португалия са засегнати от прекъсване на електрозахранването, като операторът на испанската електрическа мрежа "Ред електрика" (Red Electrica) обяви, че работи съвместно с енергийни компании за отстраняването на аварията, предаде Ройтерс.

Част от метрото в испанската столица е евакуирано, а в центъра на Мадрид са се образували задръствания, тъй като светофарите в града са спрели работа, съобщават испански медии.

Правителството на страната свика кризисна среща в офисите на испанския оператор поради създалата се ситуация, допълва Ройтерс, позовавайки се на в. "Паис".

Летищата в страната също са засегнати от аварията в електрозахранването, което е наложило да бъдат пуснати аварийните генератори, посочва испанският летищен оператор "Аена" (Aena).

От своя страна полицията в Португалия съобщи, че прекъсването на електрозахранването е засегнало светофарите в цялата страна, като метрото в столицата Лисабон и град Порто е затворено, а влаковете не се движат.

Основният оператор на разпределителна система на електроенергия в Португалия "Е-Редеш" (E-Redes) обяви, че работи за поетапно възстановяване на електричеството.

"Това е общоевропейски проблем", посочва операторът.

Прекъсването на електрозахранването в Испания е настъпило около 12:30 часа местно време, допълва Асошиейтед прес, като посочва, че толкова мащабна авария е рядко срещана на Иберийския полуостров. 

Прекъсването се дължи на "проблем с европейската електроенергийна система", посочва португалският вестник "Ешпресо", позовавайки се на "Е-Редеш".

Португалският оператор допълва, че е бил принуден да спре електрозахранването в отделни райони на страната, за да стабилизира мрежата, като посочва, че част от територията на Франция също е засегната.

Правителствата на Испания и Португалия свикват извънредни заседания заради кризата с електрозахранването

El País съобщава за планове за кризисна среща на испанското правителство, на която ще присъстват премиерът на страната Педро Санчес и министрите на финансите, околната среда и транспорта, за да обсъдят "най-тежкото прекъсване на електрозахранването в новата история“ на страната.

https://www.bta.bg/bg/news/world/news/880083-prekasvane-na-elektrozahranvaneto-zasegna-golemi-chasti-ot-ispaniya-i-portugaliy

• Харесвам 4
  • Замислям се 2
Публикувано:

Утре сутринта ще имаме 8 часа транзит в Мадрид и планираме да влезем в града. До тогава няма да имам много време да гледам нета и ще съм благодарен ако някой пусне актуално инфо за обстановката.

Публикувано:

В момента сме в Ланзароте. Мобилният и стационарния нет постоянно прекъсва. Днес след обед никъде не успяхме да платим с карта, но плащане с кеш приемаха. Добре че винаги имам кеш и плащането на вечерята и зареждането на колата минаха безпроблемно. Утре сутринта пътуваме към Мадрид, но сериозно се чудя да не си ли купим билети с прекачване през Лондон. Вечерният полет на Ryanair от Ланзароте за Мадрид го анулираха, но нашият полет за утре сутринта за сега е ок. Ако някой има идеи какво да правим, нека да ги сподели.

• Харесвам 1
Публикувано:

Прясна информация от снощи: полетите от Barajas се изпълняват с малко закъснение. Отменените са малко. Освен ток и Интернет, имат проблем и с мобилните телефони. Официалното съобщение е, че възстановят електроподаването в срок 6-10 часа. В Португалия са обявили до седмица. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Алоха от Мадрид!

Да, вчера си беше малко шаш-беш паника ситуацията. В 13:00 някъде спря електричеството в университета. Аз бях в IE Tower, на 10-ия етаж. Казаха ни да напуснем веднага сградата пеш, това си е небостъргач с хиляди студенти и персонал вътре. Напуснахме, почаках до 14:30, но тогава ни казаха, че всички лекции се отменят и си тръгнах. Спуснах се към Пласа де Кастия. Там беше паника вече. Метрото затворено, светофарите не работят, автобуси блокирани от огромна тълпа и пише Sin servicio на всички спирки. Тръгнах пеш към вкъщи. Взех ударно 15 км за 3 часа и 10 минути. По пътя видях много шашнати хора, които не можеха да се оправят пеш без GPS, защото и интернет и телефоните спряха да работят към 15:00 следобед. Упътих няколко шпаньола, все пак по време на криза трябва да си помагаме. Към 17:00 вече и аз бях прегрял и влязох в едно квартално магазинче да купя поне вода. Вътре баби на по на 70 години питаха дали могат да си купят хляб с карта. Но, продавачът каза, че нито му е останал хляб, нито приема карти. Огромните вериги магазини като Лидл и Маркадона бях затворени и охраната пред тях ги пазеше да не ги разграбят. В 17:40 бях вкъщи. Не можах да се свържа с жена ми по телефона, нито тя с мен, но поне е взела децата от училище и е успяла да накупи манджа за няколко дни от китайците, но и тя не успяла да вземе хляб.

Днес като се събудих в 7 сутринта вече имахме интернет и ток.

За мен изводите са следните, каквито и технологии да има, смартфони, смартдомове, смарт не знам си какво, човек винаги трябва да има малко кеш за всеки случай и даже обикновена хартиена карта или поне да може да се ориентира без GPS в населеното място, в което живее. Аз просто се движех по големите булеварди, докато стигна първия квартал, в който вече знам и малките улички и така се прибрах.

В момента поне половината страна няма ток според испанските медии, но електричеството в Мадрид е възстановено. Попътен вятър на всички магеланци и ако мога да помогна с нещо, пишете смело!

• Харесвам 34
Публикувано:
преди 10 минути , Crazy Horse каза:

не можеха да се оправят пеш без GPS, защото и интернет и телефоните спряха да работят

GPS навигацията на телефона няма нужда от интернет и мобилна мрежа, ако картата я има свалена на телефона.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 минути , lyube каза:

GPS навигацията на телефона няма нужда от интернет и мобилна мрежа, ако картата я има свалена на телефона.

Само че повечето хора не подозират, че Google Maps може да работи в офлайн режим с предварително свалени карти. А за безплатни офлайн алтернативи като Organic Maps и Maps.me не са чували.

• Харесвам 6
Публикувано:

Ама нали и телефоните трябва да имат батерия. А не е имало ток с часове, мобилн. оператори и те са сдали багажа. Дори и да си заредил непосредствено преди да излезеш, в режим търсене на оператор се хаби повече от батерията. Никой не е очаквал такъв срив за толкова време.

А и кой сваля предварително карти на населеното място, в което живее? 🙂

Каква се оказа официалната причина за срива?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 16 минути , iMari каза:

А и кой сваля предварително карти на населеното място, в което живее?

Тогава това е още една точка в тридневния комплект за спешни случаи. 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 5 минути , iMari каза:

За мен пък е изненадващо, че някой възрастен и с акъла си човек не може да се ориентира без GPS, поне приблизително, по посоки, в град, в който живее. Стига да не е някой мега-гигаполис или да живее съвсем отскоро там. Или е под 30 г. :wink:
Тук има достатъчно динозаври отпреди GPS-епохата, обикаляли големи градове по предварително разгледана карта и после по усет. 

Вчерашната случка е още едно потвърждение как винаги трябва да си имаш пари в брой, независимо от налаганото картово разплащане в някои страни. Че ще спре токът и гладен и жаден ще си останеш. :biggrin:

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 5 минути , lyube каза:

Тогава това е още една точка в тридневния комплект за спешни случаи. 🙂

Ааааа, тоалетната хартия е къде, къде по-напред в списъка. 😂 

преди 3 минути , Argentique каза:

мен пък е изненадващо, че някой възрастен и с акъла си човек не може да се ориентира без GPS, поне приблизително, по посоки, в град, в който живее. Стига да не е някой мега-гигаполис или да живее съвсем отскоро там. Или е под 30 г. :wink:
Тук има достатъчно динозаври отпреди GPS-епохата, обикаляли големи градове по предварително разгледана карта и после по усет. 

Ти пък, аз познавам хора, които трудно се ориентират в квартален подлез. 🙂

• Шок 1
  • Смея се 11
Публикувано:

Аз не разбрах какво ще се правят тези пари в брой, като всичко е било затворено. Освен да си купи на улицата нещо-чадър или подобно.

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 минути , Alexander каза:

Аз не разбрах какво ще се правят тези пари в брой, като всичко е било затворено. Освен да си купи на улицата нещо-чадър или подобно.

Ето, че китайският народ работи на поразия :biggrin:

преди 57 минути , Crazy Horse каза:

Не можах да се свържа с жена ми по телефона, нито тя с мен, но поне е взела децата от училище и е успяла да накупи манджа за няколко дни от китайците

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , iMari каза:

Ааааа, тоалетната хартия е къде, къде по-напред в списъка. 😂 

Ти пък, аз познавам хора, които трудно се ориентират в квартален подлез. 🙂

Аз по принцип съм доста ориентирана, но в Познан преди две години в един голям и кръгъл и с доста изходи. подлез тотално се омотахме с малката дъщеря. И gps нещо се гавреше. Аз бях наясно с посоката към летището, но реално спирката беше в обратната посока и автобуса правеше почти пълен кръг преди с тръгне към летището. А имаше и маратон и маршрутите бяха променени. Поизпотих се да не закъснеем.

• Харесвам 3
Публикувано:

Дори не е нужно да сваляш офлайн карта..... Когато си гледал района и картата е зареждана, след това си остава и спокойно може да бъде ползвана. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, iMari каза:

Ама нали и телефоните трябва да имат батерия. А не е имало ток с часове, мобилн. оператори и те са сдали багажа. Дори и да си заредил непосредствено преди да излезеш, в режим търсене на оператор се хаби повече от батерията. Никой не е очаквал такъв срив за толкова време.

Каква се оказа официалната причина за срива?

Аз имам карта на радиус от около 30 км от нас, свалена в Гугъл мапс, за да не ми генерира трафик. Та има и такива хора 🙂

Имам и едни пържоли във фризера, та и да спре тока, 2 дни още нищо няма да им има. И 10 яйца също има винаги вкъщи, както и боб, ориз, леща, десетина консерви. 

И на балкона - газов грил с две големи газови бутилки, винаги поне едната е 100% пълна. 4-5 дни бихме изкарали без ток - пържоли, яйца, боб, последният ден сигурно ще е печени филии с масло, ама пак е нещо. 

Точно защото сме толкова зависими от електричеството, е хубаво да сме подготвени да може да изкараме 2-3 дни поне без ток, магазини и т.н.

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
преди 28 минути , ivailo_radev каза:

Точно защото сме толкова зависими от електричеството, е хубаво да сме подготвени да може да изкараме 2-3 дни поне без ток, магазини и т.н.

Абе, два-три дни без ток някак ще изкараме, ама как ще изкараме два-три дни без интернет и социални мрежи е въпроса на въпросите... 😛 

• Харесвам 1
  • Смея се 13

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.