Прескочи до съдържание

Извънредни събития по света - земетресения, атентати, климатични проблеми

Препоръчани мнения

Публикувано:

Нали сте женени , какво по-голяма социална мрежа от това ...имате достъп до огромна база данни с информация за уплътняване на свободното време.

• Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 36 минути , stanimir каза:

Нали сте женени , какво по-голяма социална мрежа от това ...имате достъп до огромна база данни с информация за уплътняване на свободното време.

Тъкмо чакам да излезе целият втори сезон на "Последните оцелели", а дотогава гледам финалния сезон на "История на прислужницата", така че има хляб в тази твоя идея...

Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Аз имам карта на радиус от около 30 км от нас, свалена в Гугъл мапс, за да не ми генерира трафик. Та има и такива хора 🙂

Имам и едни пържоли във фризера, та и да спре тока, 2 дни още нищо няма да им има. И 10 яйца също има винаги вкъщи, както и боб, ориз, леща, десетина консерви. 

И на балкона - газов грил с две големи газови бутилки, винаги поне едната е 100% пълна. 4-5 дни бихме изкарали без ток - пържоли, яйца, боб, последният ден сигурно ще е печени филии с масло, ама пак е нещо. 

Точно защото сме толкова зависими от електричеството, е хубаво да сме подготвени да може да изкараме 2-3 дни поне без ток, магазини и т.н.

тук проблеми нямам ако спре тока... само дето кеш имам за едно такси само

балдъзата има  ранчо, което не е вързано към електроснабдяването, ама се живее в него де

ама тук е топло, в България като спре тока зимата спира и парното и тогава става интересно

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 часа, iMari каза:

А и кой сваля предварително карти на населеното място, в което живее? 🙂

Аз.
image.png.ca20deceb967587ea81b7864c6a3db10.png
Някави си 100-тина MB само, а е добре да е налича. 
Плюс че често включвам GPS даже и в София, най-вече за сигнали за задръствания, понеже няколко пъти съм се набутвал в ужасни тапи (заради катастрофи или протести), които можех да избегна ако ми беше включен GPS-а.

Иначе по темата - имах една случка, аз съм я разквал на магеланци, с които се виждаме чат-пат, така че те могат да пропуснат. :wink:

Миналата година лятото в Париж ми умря телефонът - започна да показва мигащо съобщение и звукова аларма, че е замърсен слота за зареждане и трябва имидиътли да изключа зарядното. Опитах да почистя с подръчни средства, пак пробвах няколко пъти да заредя, но не се получи. Батерията свърши и край - няма зареждане! Пробвах и с външната батерия - тц, не ще!
Събота вечер е, аз съм на площад Пигал, вечерям и ще се прибирам към квартирата (не хотел, а мансардна стая, която се отдава от собственичката). Ако е хотел, човек поне ще е запомнил евентуално името на хотела. Минала ми е първата нощувка и аз предния ден съм отишъл до адреса пеша, защото реших да си направя една хубава разходка от Северната гара, където пристигнах от Бове. Настаняването ми се намира някъде в 15-ти район.  Сега, аз познавам сравнително добре Париж, посещавал съм го дузина пъти  и, естествено, мога да се ориентирам къде са основните забележителности и ключови места в града и не е проблем  да стигна до квартала, където ми е квартирата.  Обаче осъзнавам, че задачата да позная точно сградата и входа, може да се окаже хич не толкова лесна. Още повече, че аз съм я открил само веднъж с помощта на GPS и то през деня, просто следвайки указанията на навигацията, а сега ми предстои да намеря мястото вечер по тъмно. Адресът, разбира се, не съм запомнил, сложил съм пинчето на картата на google maps и maps.me и толкова ... 
А всеки, който е ходил в Париж, знае колко си приличат сградите вътре в кварталите. Впрочем, ето улицата на която беше квартирата ми - иди, че познай мястото, когато няма специфични ориентири наоколо:
image.png.70319216479d6a2a439f17fa14b669e6.png

Вече започнах да си представям как кръстосвам улиците безуспешно и как може да се наложи да си търся ново настаняване, ако не искам да се запозная отбилзо с клошарите под някой мост на Сена. :grin:  Изниква и въпросът че без телефон, през който да резервирам, очевидно ще трябва да търся "от врата на врата" по хотелите, а олимпиадата е в разгара си и не е ясно какво е положението със свободните стаи. :grin: 
Това, което ме спаси беше, че имам навик да си разпечтвам програмата на хартия. Така че отворям раницата, в която си нося бутилката за вода и дъждобран/чадър, да проверя дали е там листът с въпросната програма за пътуването и добре че не го бях извадил и оставил в квартирата. Алелуя - в раницата е, имам там записан адреса на настаняването, срещата с прочутите парижки клошари се отлага за друг път. :smile3:   Обаче освен че нямам телефон, нямам и хартиена карта. Влизам в метрото и трябва да се придвижвам по добрия стар аналогов начин - поглеждам на картата на перона коя линия да хвана и къде да се прекачвам. Откривам и спирка на метрото, която се казва точно както моята улица - "Lourmel" и вече съм спокоен - знам и на коя спирка трябва да слезна. Е, оказва се, че Ru de Lourmel е доста дългичка и едонименната спирка е в единия край, при номер 168, а моята квартира е почти на другия карй, на номер 38 :grin: 
image.png.31643eaa66f6b2e3ce3908afe0873a98.png

След цял ден обикаляне (повечето пеша) накрая ще трябва да потрамбовам още километър и нещо , ама предвид обстоятелствата, това е "бял кахър".
А другите ми кахъри са, че ще трябва някак да се чекирам за полет на връщане, а също така имам да пътувам с фликсбуса до Шарлероа, откъдето ми е връщането, (тъй като цената на билета от Бове или другите парижки летища към София беше като за презокеански полет). А пък билетът за автобуса ми е само в електронен вид.  Така че в следващия, неделен ден, ще трябва да търся откъде да си купя телефон. Поне имах физически банкови карти. (И тук отварям една скоба, понеже в съседна тема някой спомена, че не ползва физически банкови карти, понеже ги има на смартфона). 
Е, за късмет в крайна сметка, след много борба, по някакъв начин успях да събудя моя телефон и той възкръсна, та си спестих допълнителните разправии.
Но се убедих още виднъж в нещо, което си знаех и без това - колко зависими сме станали от тая джаджа - смартфона. И какво се случва ако се повреди, или - не дай боже - го откраднат...  И че си е добре (поне за мен лично) човек като пътува, да си има разпечатка на хартия, парички кеш  и физически банкови карти. Ей така- за всеки случай. 

• Харесвам 46
  • Браво 2
Публикувано:

Ток в Испания има отдавна, сега на ред са спекулациите и лъжите за причините.

Официално и Санчес каза същите неща, за природният феномен..

Аз доста порових, нали съм ел.инж, та тая теория е за пред овцете малко.

Няма да пиша какво най-вероятно е, понеже не е политкоректно, не визирам партии.

Който иска ще търси и чете, но като цяло не е розово бъдещето в Европа.

• Харесвам 13
Публикувано:

Съгласен съм напълно с @Alexander. Има нещо гнило, без да съм ел. инженер го усещам. 

А, иначе, да, повечето хора, вкл. и мои студенти се оказа, че не могат да се оправят без GPS.

Keш е хубаво човек да има също. Както вече писах, супермаркетите затвориха, но малките китайски магазини си работеха само с кеш.

Моят телефон също умря преди да се прибера докато се опитвам да се свържа с жена ми. Но, и докато имаше батерия не можех да се свържа с никакъв номер.

Добър урок си беше това всичко.

• Харесвам 11
Публикувано:

Това с кеша ми е обица на ухото от миналата есен/зима (разбирайте 2023), когато ноември падна един тежък сняг и изпотроши дървета и скъса кабели в Северна България. Та по това време трябва да пътуваме за Търново. Пътят е ок, почистен, няма проблеми. Но... няма ток, по половината от крайпътните заведения (включително на Добревски) като няма ток, няма и вода. Тоалет - забрави. Ужасен ужас. 

АЗ съм с 20 лв в портмонето (Достоевски). Пос-терминалите не работят , никъде. Няма бензин, няма храна, няма вода.  Клетките на мобилните оператори (нали и те са на ток) не работят. Няма мобилна връзка. Няма интернет. Не знаеш изобщо къде какво се случва. По радиото (която и да е от възможните) няма адекватна информация. 

Пътуваш си по пътя и се молиш да не се окажеш в задръстване по някаква причина (както се и случи де)... 

Много тъпа ситуация беше: завъртял се ТИР на пътя Търново - Самоводене за Русе. Пътят е двулентов. Зад него и пред него колони. Не може да мине техника да го отмести. Острани сняг. Ние заобиколихме, че трябваше да хванем после Хаинбоаз, но хорицата които бяха срещу нас не знам колко часа / дни стояха в задръстването, че имаше колона почти до Превала. И никой не знае какво става, защото няма връзка никаква. Та спирахме да им кажем да хващат по алтернативните маршрути. 

ОТ тогава никога не тръгвам никъде без кеш 🙂 а без телефони и интернет ние все още помним как беше. 

• Харесвам 13
Публикувано:
On 4/22/2025 at 3:30 PM, stanimir said:

За след месец ...

Дъмпинга на китайците няма аналог в света , така че не са най-точния ориентир за нас.Те направо изхвърлиха от пазара много от европейските авиокомпании.

П.П Май-юни е вече почти зима и много нисък сезон.

Толкова за подходящите сезони ...зимата наближава.

Предупреждение за лошо време е обявено на много места в Нова Зеландия. Извънредно положение бе обявено в най-големия град на Южния остров - Крайстчърч - заради проливните дъждове, докато метеоролозите отчитат „разрушителни бури“ в столицата Уелингтън, предаде Асошиейтед прес.

Части от островната държава са връхлетени от снеговалежи и високи морски вълни. Няма данни за загинали или за сериозно пострадали. Размерът на щетите все още не е ясен, но на места са се наложили евакуации.

За първи път в историята в района на Уелингтън (южното крайбрежие на Северния остров) е обявено най-високото, червено предупреждение за бури. Жителите са предупредени да останат по домовете си, да избягват пътувания и да стоят далеч от прозорци и врати, като поривите на вятъра, достигащи 150 км/ч, се смятат за животозастрашаващи заради падащи дървета и летящи предмети.

Полетите от и към Уелингтън за днес са спрени, както и фериботите между двата острова поне до утре следобед.

В района на столицата около 1000 домакинства нямат ток. Най-големият университет в града е затворен, както и някои училища.

В град Крайстчърч, както и в близките селски райони, обилните валежи доведоха до преливане на реки, затваряйки пътища и предизвиквайки опасения, че придошлите води могат да достигнат до жилищните райони. Вчера на места беше обявено извънредно положение, включително в Крайстчърч, заяви пред репортери министърът на извънредните ситуации Марк Мичъл.

Оранжево предупреждение – второто по сериозност – беше издадено в части от двата острова за проливни дъждове и големи морски вълни, а в някои райони на Южния остров – за обилни снеговалежи. Буреносната система, която обхвана голяма част от страната от вчера, трябваше да отшуми до утре.

Линк

• Харесвам 1
  • Шок 2
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 20 часа, Alexander каза:

Ток в Испания има отдавна, сега на ред са спекулациите и лъжите за причините.

Официално и Санчес каза същите неща, за природният феномен..

Аз доста порових, нали съм ел.инж, та тая теория е за пред овцете малко.

Няма да пиша какво най-вероятно е, понеже не е политкоректно, не визирам партии.

Който иска ще търси и чете, но като цяло не е розово бъдещето в Европа.

Нещо или някой е предизвикал кризата, но основната причина за подобни събития не е конкретната причина, а липсата на инвестиции в системи за предотвратяване на подобни кризи. Фирмите нямат интерес сами да инвестират в подобни системи, защото инвестициите са огромни, а приходите за фирмите са нулеви. Единство с регулации могат да се принудят да правят инвестиции в по голяма сигурност. Банки, мобилни оператори, светофари, касови апарати, интернет провайдъри и друга критична инфраструктура могат да бъдат принудени с регулации да инвестират в генератори или акумулатори, които да осигуряват минимум 24 часа безпроблемна работа. Електрическите мрежи също могат да бъдат оборудвани с по сериозни защити срещу кибер атраки и системи за изключване на некритична инфраструктура от мрежите по време на криза. При сегашната криза интересно беше, че летищата и определени магазини явно са направили подобни инвестиции, но до колко това е резултат на някакви централни регулации е голям въпрос...

Вторник между другото минахме без голям проблем през Мадрид. Полетите ни бяха изпълнени на минута, на летището в Мадрид всичко работеше по обичайния график без транспорта. Метрото сутринта още не работеше и всики пътници се опитваха да пътуват до града с автобуси, които бяха претъпкани, но безплатни. В крайна сметка решихме да пътуваме по удобно и викнахме Uber. Точно за 5 минути пристигна и за 20 евро ни закара до града. В центъра на Мадрид нищо не усетихме от хасоса в понеделник и си прекарахме доста добре. Когато пътувам винаги нося със себе си кеш и този път ни спести доста проблеми, но до сега винаги взимах на случаен принцип толкова кеш, колкото имам. След тази случка реших да се подготвям по добре и да имам кеш за минимум три нощувки, хранене и бензин. Като турист човек е доста по уязвим от колкото местните, които имат къде да се приберат вкъщи и имат определено количество храна в хладилника и килера.

• Харесвам 12
Публикувано:
На 29.04.2025 г. в 13:52, Duke каза:

Абе, два-три дни без ток някак ще изкараме, ама как ще изкараме два-три дни без интернет и социални мрежи е въпроса на въпросите... 😛 

Именно, ако няма с какви постижения да се похвалиш в живота освен "гледки и дестинациЙ", да ти спрат социалните мрежи докато си на някоя уикенд-забежка и тъкмо си нащракал стотина снимки, сигурно е тотален ад!

• Харесвам 1
  • Шок 2
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 4 часа, Брани каза:

Именно, ако няма с какви постижения да се похвалиш в живота освен "гледки и дестинациЙ", да ти спрат социалните мрежи докато си на някоя уикенд-забежка и тъкмо си нащракал стотина снимки, сигурно е тотален ад!

Не смея да погледна воплите в аналогичната тема при бегемамите, предполагам мъката е неописуема... 😞

• Смея се 9
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Не смея да погледна воплите в аналогичната тема при бегемамите, предполагам мъката е неописуема... 😞

А още по-зле ще е и ако и в лонЖа няма ток и не можеш да влезеш да нагъваш 🙂

• Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Властите в Чили издадоха предупреждение за опасност от цунами след земетресение с магнитуд 7,5 край южните брегове на Чили и Аржентина

Властите в Чили издадоха предупреждение за опасност от цунами в най-южния регион страната, след като силно земетресение - с магнитуд 7,5, бе регистрирано край южните брегове на Чили и Аржентина в протока Дрейк, който отделя Южна Америка от Антарктика, предадоха световните агенции.

"Призоваваме за евакуация на крайбрежието в целия регион покрай Магелановия проток“, написа в публикация в "Екс“ президентът на Чили Габриел Борич, след като службите за извънредни ситуации на страната също издадоха предупреждение и наредиха евакуация на антарктическите бази в района.

На кадри от публикувани в социалните медии видеоклипове се вижда как хора се евакуират на фона на звук от предупредителни сирени. По оценка на Хидрографската и океанографска служба на Чили вълните ще достигнат базите в Антарктика и градовете в най-южната част на Чили през следващите часове.

Към момента няма информация за жертви или разрушения, отбелязва Асошиейтед Прес.

По информация от Геофизичния институт на САЩ Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 километра под дъното на океана в протока Дрейк и на около 219 километра южно от аржентинския град Ушуая, който е смятан за най-южния град в света. Местните власти не съобщиха за материални щети или евакуации.

БТА

• Харесвам 7
Публикувано:

Официално било зaради... туристи.

"New Delhi said it launched the attack in response to a deadly massacre in Indian-controlled Kashmir on April 22. Militant gunmen killed more than two dozen people, mostly tourists, in the restive region of Jammu and Kashmir. Islamabad repeatedly denied involvement in the attack."

https://edition.cnn.com/world/live-news/india-pakistan-attack-kashmir-tourists-intl-hnk

The Indian attack came 15 days after the deadly attack on tourists in the picturesque Pahalgam town in Indian-administered Kashmir on April 22, for which India blamed armed groups which it claimed were backed by Pakistan. Islamabad denied any role in that attack.

https://www.aljazeera.com/news/2025/5/7/why-did-india-strike-pakistan-all-we-know-about-operation-sindoor

Публикувано:
преди 16 часа, Mistela каза:

Индия нападна Пакистан 😳

https://www.bbc.com/news/live/cwyneele13qt

С тази, още гореща новина, тръгнахме от Техеран тази сутрин.. А мислех да отида към Пакистан наесен..

• 3 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Фотогалерия: Саргасум "цунами" заплашва карибските плажове и икономиката

Който смята да ходи към карибския басейн да провери предварително как стоят нещата с водораслите.

Заб.: Въртете снимките, за да прочетете допълнителния текст под всяка една от тях.

• Харесвам 3
Публикувано:

Израел атакува тази нощ Иран и според Fligtradar24 всички полети над Ирак, Иран и Сирия са преустановени, но полетите към Йордания, Израел и Ливан продължават да се изпълняват.

• Шок 5
Публикувано:
преди 2 минути , Topfly каза:

Израел атакува тази нощ Иран и според Fligtradar24 всички полети над Ирак, Иран и Сирия са преустановени, но полетите към Йордания, Израел и Ливан продължават да се изпълняват.

Точно чета новините,че преди няколко часа ми излезе като новина удара по Иран.

Въздушното пространство на Израел е закрито до второ нареждане, а от транспортното министерство предупредиха гражданите, които имат билети за полети от летище "Бен Гурион", да не идват на аерогарата.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/izrael-atakuva-iran

Публикувано:
преди 2 минути , Otnesen каза:

Въздушното пространство на Израел е закрито до второ нареждане, а от транспортното министерство предупредиха гражданите, които имат билети за полети от летище "Бен Гурион", да не идват на аерогарата.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/izrael-atakuva-iran

Най-вероятно спирането на полетите е било за 1-2 часа, защото в момента се изпълняват полети от Израел.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 13 минути , Topfly каза:

Най-вероятно спирането на полетите е било за 1-2 часа, защото в момента се изпълняват полети от Израел.

Като гледам изпълняват се за Ларнака и Крит, а към Тел Авив няма, поне това виждам на FR.

Публикувано:
преди 22 минути , traveler каза:

Като гледам изпълняват се за Ларнака и Крит, а към Тел Авив няма, поне това виждам на FR.

Сутринта е имало само един пристигащ полет. Всички останали полети са отклонени, но явно въздушното пространство на Израел не е заттворено, а просто авиокомпаниите решават да отклонят полетите.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Lindt
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.