Прескочи до съдържание

Неизвестните Филипински острови


georgikehayov

Препоръчани мнения

Започвам темата с идеята тук да споделяме не особено популярни места на Филипините,като алтернатива за по -приключенско настроените пътешевственици.В момента пиша от Пасаи сити метро Манила от едно супер шумно локал място където бял турист не е стъпвал може би никога абсолютно гето около мен гъмжило народ за това предварително се извинявам ако допускам неточности.Започвам с моето фаворит място Карамоан за пръв път стъпих тук когато участвах в Сървайвър Филипини през 2009 .Мястото добива популярност покрай снимнките на няколко филма и международни продукции Сървайвър. Изобилие от островчета с брутално красиви гледки подценявано място от множеството туристи дори неизвестно за множеството. От Манила наи евтин е варианта с автобус има директен Манила -Карамоан цената към 2016 е 20€ в едната посока аир конд бус. 12 часа път .Друг вариант Манила -Нага сити капитал оф Бикол регион има евтини полети по 20-30€ с Себу от Нага с бус до Карамоан е 4часа. Какво да се прави в Карамоан ? Града като цяло е много локален освен една църква от 16 век и един хълм на 3 км с статуя на дева Мария няма кои знае какви забележителности .По-интересно е ако от карамоан се отиде в саблиг панинан на 15минити с трайсикъл 5лева в едната посока .Аилънд хопинг ,снукеринг ,или пресоиване овърнаит на някои от изолираните истрови където снимахме Сървайвър определено си заслужава когато стигнете в. Паниман обезателно някои местен рибар ще ви предложи да ви закара до островите за 3часа аилънд хопинг 2500 песос или да ви остави на остров и след ден или два да си ви прибере цената е ит 1200 до 2000 песос.Но гледаите прогнозата за времето понеже миналата година аз останах изолиран два дни на един истров понеже времето се развали и моя лодкар не бе способен да дойде да ме вземе добре че си бях взел мачетето оцелях с кокоси и бира хаха.Къде да се отседне ? Има няколко локал ресортчета с бунгалца за двама по 900 песос до 1200 ест цените подлежат на дискаунт.За тези които искат са се докоснат до Сървайвър тв шоуто мигат отседнат в Гота ресорт на 10 мин от Паниман с мотор това е наи луксозния ресорт построен е за нуждите на тв продукции когато се снима ресорта е Затворен за достъп цена за двама 50 долара на вечер с закуска за 3или 4 човека 75 долара ако останете за месец цените падат драстично 50процента дискаунт определено препоръчвам Гота ресорт имат бус и лодки организират и игри от сорта на сървайвър за групи.има снимки на победителите от всички сезони .и мн др. Възможности за релакс. За сега това е от мен като за начало ,ще продължа отново когато остане време ,ако някои съфоромец може да сподели и дръги скрити места от туристическия път в Филипини ще бъде чудестно :)

  • Харесвам 21
Връзка към мнение

Имам доста снимки но поради супер слабия интернет не успявам да ги кача.

Друго място което препоръчвам за хора които предпочитат неутъпкани тур пътеки това е Анда -Памгасинан провинс.Основна тур атракция в Анда е "Тондол уаит санд бийч" лесен достъп с траисикъл около 20 мин цената е от 100 фо 120 песос приблизително 5 бг лева. Анда е града от които е жена ми намира се на остров Кабуроян северно от манила 5-7 часа с автобус зависимост от трафика . На Тондол бийч нсколко локал ресортчета цените варират от 600-1000 песос двоина став основния туристопоток са филипинци до сега съм срещал само една двоика американци ..в близост до Анда е и Болинао известен с водопадите си както и множество ресорти .Болинао е на 30 мин от анда с пъблик теанспорт определено си заслужава визита.Малко по -изток от Болинао и Анда е град Аланинос известен като номбър уан туристическа дестинация за област Пангасинан с своите 100 острова .Предлагат се целогодишно турове доистровите .Може и без. Предварително записване с тур агенция .на място има много лодки и можете да си направите 3часов тур А около 2000 песос .Друго място на което съм бил в Пангасинан е -Дагупан столицата на провинция Пангасинан .Основно голям шумен пренаселен град ,узвестен с отглеждането на Бангус -гордоста на филипините.Множество ресторанти от където да хапнете вкусна прясна риба и всякакви морски дарове .намира се на 3 часа с автобус от Анда или ако идвате директно от манила -7 до 8 часа .

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Мерси, georgikehayov, за интересни места разказваш. Така като гледам на картата, ако човек е тръгнал към оризовите тераси в Banaue - може да направи 1-2 нощувки и да види тези 100 острова (Hundred Islands National Park) - горе-долу ми изглеждат на средата на пътя. Ще има ли така удобен транспорт от/до Банауе?

Връзка към мнение

Да ! Има транспорт от Аламинос но не директен до Банауе а до Багио сити през 30 мин има бусове .Много е лесно придвижването Според мен 100 острова маи -добре ако идваш от манила преспиваш в някои от множеството хотели за по 400 -500 песо 12 часа овърнаит стей. И на сутринта да нсправиш тур около островите след това след обяд хващаш ван или автобус 3 часа до Багио сити където също има какво да се види и има евтини transient overnight hotels за пренощуване .Пиша това за тези които са on low budget :)

 

Ще напиша и малко информация понеже виждам много митове витаят дето в тях няма много истина.Отностно пътуване до Минданао : не е чак толкова опасно за колкото го представят някои хора ..четох някъде из форума ,че трип до минданао ако не си с секюрити гардс не си и помисляи .Абсолютно няма нищо такова познавам много expats които си живеят навсякъде из Минданао ,някои пенсионирани,някои правят бизнес .Естествено има опасност да бъдеш отвлечен както навсякъде по света .Ако се движиш из тур атракциите нямаш проблеми. Настоящият президент Родриго Дутерте беше 20 години кмет на Давао сити и управляваше града с твърда ръка .това се води и до днес наи-безопасният град на Филипините .до колко е вярно не мога да кажа но е факт че навсякъде из страната деистват firing squad които са нещо като асасини чистачи -очистват криминналните елементи и никои не прави разследване какво защо .тялото в реката и просто няма проблеми. Сега се води воина срещу картелите от както Дутерте седна на трона .всеки ден има убииства на наркоси,невинни хора също загиват ..Но за турист е общо взето безопасно ако не се замесваш с кримки.Има много престъпност в Манила ,Себу и др големи градове туристи често стават жертва на обири ако не внимават и са наивни.Миналата година ми се случи да се сбия с един дето опита да ме отвлече .Популярно е как се разхождаш из улицата някои уж доброжелателен мазен тип с усмивка да ти каже нещо от рода на oh i know you from the hotel !!! И да се представи за секюрити гард в хотела в които си отседнал ,обикновено такива банди деистват около туристическите места на Манила и Себу места като Макати ,Бонифацио където има много бели. Никога не завързваите разговор с непознат когато ви заговори на улицата и се праи на мн любезен наи вероятно ви преценява и обмисля да ви изолира от безопасна среда и да ви играби доста често чета хроники за ограбени наивни бели из Манила именно щото се доверили на някои стренджър

Редактирано от georgikehayov
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Да се включа и аз :)  -  Прав е Георги за Минданао, че не е ТОЛКОВА опасно, че да не може човек да отиде без охрана. Обаче Минданао е много голям остров и не навсякъде е еднакво... И не е еднаква опасността от отвличане и др. колкото навсякъде по света...по-висока е... :) Там не само Абу Сайяф са опасност, има и NPA (New People's Army) комуняги, които се борят за кои знае какво, но със сигурност има свързано със златодобива и други огромни индустрии, базирани там.

И аз имам познати от Минданао - еми зависи къде искате да ходите - Cagayan de Oro, Butuan City (откъдето обикновено се прави тур за Enchanted river), Surigao City са що-годе ок за туристи, за островите Siargao пък никакъв проблем.

Хубаво е обаче да сте с някой, който говори Себуано, или най-малкото Тагалог.

Друга е обаче играта със западно Минданао :) Освен Давао, примерно ако сте тръгнали към Седемте водопада на езерото Sebu и едни от най-дългите ziplines в Азия...... не е въобще препоръчително да тръгвате натам без местни, миналата година бяха отвлекли 4ма от резорт близо до Давао, включително една филипинка, нападателите са били преоблечени като туристи... За мен лично, ако толкова ви влече натам - сам бял турист, заедно с група филипинци е най-сигурния вариант. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Сигурността на Филипините явно е нещо доста различно спрямо сигурността в Югоизточна Азия. Чувал съм и аз разни историии от познати и все не мога да се навия да посетя Филипините заради тях :(

Връзка към мнение

Сигурността на Филипините явно е нещо доста различно спрямо сигурността в Югоизточна Азия. Чувал съм и аз разни историии от познати и все не мога да се навия да посетя Филипините заради тях :(

Е чак толкова ... не съм бил в много държави от Югоизточна Азия още, но смея да твърдя, че Филипините (без Минданао) са сравнително безопасна дестинация, ако човек използва common sense и не се набива в гетата в големите градове.

Най-много да ти задигнат нещо, без да разбереш. В Манила и Себу си трябва внимание ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Първата не толкова позната дестинация, за която ще пиша, е Islas de Gigantes (спец. за Nati) :)

 

Островите Гигантес са 10 на брой и се намират на около 18 км от брега на големия остров Panay, на който повечето туристи стъпват за първи път в Kalibo или Caticlan, на път за Boracay.

Групата острови се е казвала преди Sabuluag, на името на дървесен вид, ендемичен за тях. По време на испанската колониална ера, се преименуват на Gigantes. Местните казват, че са намерили вид кофчези в пещерата Bakwitan с гигантски кости на преисторически "хора" и тази находка толкова ги впечатлява, че ги кара да сменят името. Разбира се, истински гигантските кости са вече в неизвестност :) , но местните още вярват че на островите живеят "diwatas" - митологични създания/духове .

За да стигнете до островите Гигантес, имате 2 варианта - през Iloilo или по-късия - през Roxas city. И до двата града летят CebuPacific редовно. Който и вариант да изберете - хващате ван от бус терминала и тръгвате към Carles или Estancia (най-горещото пристанище евър, беше 45 градуса на сянка..). Това са портовете, от които има лодки към Гигантес. Има само по една лодка на ден в посока, така че всичко се организира спрямо разписанието.

Времето за пътуване е около 5 часа от Илоило и 3 часа от Рохас. Може също успешно да се комбинират с Боракай.

Ние посетихме островите с организиран пакет на най-големия резорт там (но не задължително най-хубавия, за това после..) - Hideaway Resort. Намира се от източната част на Gigantes Norte. Малко повече население има на Gigantes Sur, там могат да се намерят и частни "квартири", при желание.

 

Цената на пакета за 3 дни / 2 нощувки на човек беше 2950 песо, но варира в малки граници. 

Контакт - Joel Decano, +63 918 4685006 . Почти е невъзможно да се свържете по телефона, така че схемата е смс-и и когато има обхват ги чете и отговаря. Капаро по банков път.


 

Това включва : транспорт от/до Естансия, транспорт на острова (до колкото е нужен), 2 вечери, 2 закуски и 1 обяд, посещение на испанския фар, island hopping до Cabugao Gamay, пясъчната ивица на Bantigui, най-снимания - Antonia island и солената лагуна Tanke в южната част на Gigantes Sur, гайд и посещение на пещерата Bakwitan, и 2 нощувки в стая с вентилатор и много семпла баня. Има възможност да се запази и Tree House, който е пригоден със същите удобства :)

 

Няма интернет, няма и никакъв обхват, почти никъде, освен на остров Антония...иди-дойди... Местните имат едно място на високо - call center му викат, където има обхват, за 10 песо ще ви закарат хехе .

Храната е почти изцяло морска, много вкусно приготвена и в изобилие, основно миди „Сен Жак“ (scallops), риба и сепии. Тези миди са основен поминък на хората от острова. Рядко другаде ще имате възможност да хапнете яхния с моркови и месо от миди (много), шишчета от миди и тн. В целият район там (североизточен Панай) са доста евтини - 1 песо за 1 мида на пара на улицата...  Цели "плажове" има засипани с черупки от тази дейност, но няма как.

Токът половината е от генератори и до колкото си спомням е от 12 до 5 часа сутринта има.

Беше топло през нощта, доста, но ние бяхме Април... Ако се отиде някой по-студен месец ( :) всички други) - ще е по-нормално :) Ако имаха стаи с климатици, щеше да е супер яко, ама ние не можахме да намерим, въпреки че видяхме някакви помещения с климатизация...

Тук е времето да вмъкна, че има и други резорти в западната част на острова, видяхме ги като ходихме с habal-habal (мотоциклети) да гледаме залеза (100 песо на човек), там имаше и обхват ...някакъв... че даже май интернет закачих ама може и да ми е било топло и да се бъркам :) Та в тези другите резорти, може и да има други по-добри условия, но нямам информация. Истината е че Hideaway е най-големия и държи и ресторанта и колибите на един малък отсрещен остров, Bulabadiang, на които ядете обяд след hopping-a, много приятен.

Старият испански фар и къщичката към него , построени през 1895, са съвсем близо до Hideaway и са първата дестинация на острова. Къщичката на персонала е що-годе запазена и се реставрира, но фара е бил тотално унищожен от тайфуна Франк през 2008, след което японското правителство дарява новия железен фар, със соларно захранване. Гледката от фара си заслужава ;)

Island hopping-a беше много приятен и се извършва само за вас, в частна лодка и спрямо вашето темпо. Солената лагуна е много интересна, подобна има на един от островите около Корон, Палауан. Около лагуната живеят любопитни, но страхливи диви маймуни, които не са имали особен досег с хора.

Пещерата Bakwitan определено ме изуми. Името произлиза от bakwit, което на местен диалект означава евакуирам се, спасявам се. Използвала се е и продължава да се използва за укритие от тайфуни на хората от близкото село. За съжаление, през другото време е неудачна за прохладна следобедна дрямка, защото вътре живеят вид отровни сини жаби :) . Сталактитите и сталагмитите в пещерата бяха огромни, пещерата много, ама много стара. Преходът е през нея, нагоре, има изкачване и провиране (станах вир-вода), като се излиза на върха на възвишението и оттам внимателно слизане по лиани и много остри варовикови камъни. През това време се открива гледка към много вековно дърво от типа Balete, вид фикус, този е може би най-високия във Филипините (има по-стари и много по-дебели, но не по-високи). Има и други интересни пещери на острова, но не съм проучвал.

 

Повече снимки на островите, на резорта Hideaway, актуална информация, цени и телефони на други резорти, и планът за 3те дни -  в блога на тоя пич Mike Raquel:

 




 

post-2786-0-04238700-1471378638_thumb.jpgpost-2786-0-35079800-1471378648_thumb.jpgpost-2786-0-31314700-1471378666_thumb.jpgpost-2786-0-80649100-1471378672_thumb.jpgpost-2786-0-18590400-1471378683_thumb.jpgpost-2786-0-05657500-1471378691_thumb.jpgpost-2786-0-29031300-1471378699_thumb.jpgpost-2786-0-88199700-1471378705_thumb.jpgpost-2786-0-24549600-1471378718_thumb.jpgpost-2786-0-12574500-1471378725_thumb.jpgpost-2786-0-85505600-1471378734_thumb.jpgpost-2786-0-13615700-1471378745_thumb.jpgpost-2786-0-26423900-1471379577_thumb.jpgpost-2786-0-07314900-1471378751_thumb.jpgpost-2786-0-10545600-1471378769_thumb.jpgpost-2786-0-18320200-1471378777_thumb.jpgpost-2786-0-59718400-1471378793_thumb.jpgpost-2786-0-56136700-1471378800_thumb.jpgpost-2786-0-83321900-1471378761_thumb.jpg

Тази снимка не е моя, но добре илюстрира част от храната която се предлага :)

post-2786-0-86213900-1471378811_thumb.jpg

Това е след като с моята приятелка приключим с обяда, големи сме мундари :)

post-2786-0-47654600-1471385263_thumb.jpg

Редактирано от Константин
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Радвам се ,че повече хора се включваме в темата.Да вметна за четиримата отвлечени от ресорта двама от тях бяха обезглавени,филипинката беше пусната на свобода длед 8 месеца плен и в момента все още държат единия норвежец исканата сума за живота му е 100 мил песос. Регулар филипинците са срамежливи, вярващи в богове и други глупости,има всякакви разновидности на секти на християнството по Лузон и висайас също минданао. Ходил съм по доста от държавите наблизо саут иист азия ,мога да кажа ,че сигурноста тук на Филипини куца .Инфраструктората също . Няма ред,дисциплина,кухнята им е ужасна ако живота ми не се бе стекъл така да доида за Сървайвър да победя конкуренцията и жена ми не беше филипинка ,не бих се застоявал тук много. Тайланд ,Камбоджа,Малайзия са ми повечко фаворити. Но има какво да се види на филипините също. Живял съм сред тях сред гетото и не е никак приятно да си бял в това място където съм сега .онзи ден поредния труп на улицата видях после по тв за какво станало въпрос поредната жертва на нарко войната .В саблиците също не е никак безопасно .миналата година бях в саблиг Анда и две деца бяха брутално заклани през ноща докато родителите били да хващат риба .и до ден днешен случая остава неразкрит.Не са чак толкова добри и усмихнати като цяло като говорят помежду си използват много доза фалшив смях ,хихотене което А мен е лицемерие.Да доидеш тук с план точно къде ще ходиш и какво видиш е добре ,ако има и някои които да те разведе -още по добре но за постоянно живеене стандарта е висок ако не щеш да живееш като сардиня сред локалс и ужасна храна .

Пс. Ще взема да направя и една тема за други страни от югоизточна Азия също за не особено познати места

Редактирано от georgikehayov
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Не са чак толкова добри и усмихнати като цяло като говорят помежду си използват много доза фалшив смях ,хихотене което А мен е лицемерие.

Точно! В държавите в които съм бил това чувство никога не ме е напускало. Винаги съм се чудел поради какво е така - религия,минало, битие....

Но темата отива в друга посока и ще откажете доста хора. За мен - Ако не си търсиш белята , няма и да я намериш. 

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

post-2023-0-36878300-1471415993_thumb.jpg        

Памилакан (Pamilacan Island), Бохол - стига се или от Panglao, Alona Beach с лодка (няма тип обществен транспорт с регулиран час на тръгване), или от Bohol (този маршрут не съм го пробала). За мен беше райско място, където:

- имаш ток на агрегат само за 4 часа вечер

- ползваш вода от 3 туби в различен цвят: една за тоалетната (от океана), една за къпане и една за пиене (носят ги от Бохол)

- храна: каквото ти сготвят за закуска, обяд и вечеря :) Въпреки условията и главно улова на риба съобразяват менюто и с вегетарианци :)

- спане: бунгало

- коралов риф с адски много рибки

- шанс да видиш делфини и китови акули

- бой с петли всяка неделя за местните, а на 27.12 всяка година правят голямо събиране за всички от съседните острови, нещо като годишния празник на острова

Не мога да го опиша с думи, но от краткия престой и разходки из Филипините тук ми остана сърцето. 

post-2023-0-51168400-1471416003_thumb.jpg

post-2023-0-37945800-1471416009_thumb.jpg

post-2023-0-11657000-1471416016_thumb.jpg

Редактирано от G.D
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Вероятно не е по темата, но много точно го е казал georgikehayov . От страните в ЮИ Азия, които съм обиколил, не останах с добри впечатления единствено от Филипините. Въпреки, че прекарах само няколко дни там, впечатленията ми са точно като неговите. Няма ред, инфраструктурата им куца, на мен ми се видя скъпо, за местните хора не знам как е, сигурно ужасно скъпо. Страшно много хора живеят в страшна мизерия, това си е точно третия свят. Аз бях само на Боракай и в Манила, но през цялото време имах чувството, че нещо лошо ще ми се случи и не ми беше комфортно. В Манила бях отседнал срещу американското посолство, не съм ходил в гетата, а на местата на които правителства на държави като САЩ и Великобритания силно препоръчват да не се ходи (като Минданао поради риск от тероризъм и отвличане) не бих стъпил, дори и с охрана. Просто не виждам смисъл да ходя с цел почивка някъде, където ще се притеснявам да не ми се случи нещо и където няма да има условия, които сме свикнали да приемаме за даденост. В тази връзка, моят фаворит за почивка в ЮИ Азия е Тайланд - туристическа държава, в която има какво да се види и като цяло по-добре уредена и развита от Филипините. Замислям се за пътуване и до Камбоджа, Бали и Виетнам и тогава ще имам допълнителна база за сравнение.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

аааа такива отрицателни мнения не приемам  :) така само ме плашите :huh: , а до сега само положителни неща бяха чела (изключвам труповете по улиците), но вече имам купени билети и ще се ходи във Филипините.

Като се върна и аз ще имам мнение къде е по-добре, ама за сега стискам палци да ми хареса.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

 

Но темата отива в друга посока и ще откажете доста хора.

 

 

На мен преди да тръгне тази тема, Филипините ми бяха в списъка за посещение със страни, в които искам да отида. Вече е зачертана от списъка. :(

 

Иначе според мен е редно да се знаят не само розовите страни, а и отрицателните.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

аааа такива отрицателни мнения не приемам  :) така само ме плашите :huh: , а до сега само положителни неща бяха чела (изключвам труповете по улиците), но вече имам купени билети и ще се ходи във Филипините.

Като се върна и аз ще имам мнение къде е по-добре, ама за сега стискам палци да ми хареса.

 

Аа, не се плаши  :)  Добре е човек да има някаква представа относно мястото, на което отива, за да знае какво да очаква и да се нагласи. Аз никога не бях мислил да ходя до Филипините, обаче с миналогодишната януарска промоция на Cebu Pacific от Дубай плановете се промениха. Мен също ме наплашиха няколко човека (за някои неща се оказаха прави), но не ме отказаха  :)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

На мен преди да тръгне тази тема, Филипините ми бяха в списъка за посещение със страни, в които искам да отида. Вече е зачертана от списъка. :(

 

Иначе според мен е редно да сезнаят не само розовите страни, а и отрицателните.

 

Не мисля, че човек трябва да зачертава Филипините като дестинация. Големите латиноамерикански градове също са опасни, но това не означава, че човек не трябва да ги посещава. Просто трябва да тръгваш подготвена.

Според мен проблемите на Филипините е същия, като този в Латинска Америка. Бедност и католицизъм. Човек цял живот може да живее като престъпник, но ако 10 минути преди смъртта се разкае пак може да отиде лесно в рая. Никоя друга религия не оставя такава голяма врата за заобикаляне на основните правила на религията.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

е аз и за Камбоджа бях чувала какво ли не, ама всичко си беше ок, та и за миг нямах притеснения за нещо. То където има голяма бедност, всичко може да се очаква от хората...

Но пък в програмата ми за Филипините са само туристическите места и ще си държа на тях. То и без това са толкова много, че няма да ми стигне времето да видя всички :)

Връзка към мнение

То престъпност навсякъде има, ама всеки следва да прецени нещата според собственото си ниво на авантюризъм.

 

Едно е джебчии да ти задигнат парите /напр. Барселона/, друго е да ти ги вземат с грабеж /напр. Южна Америка/ и съвсем трето е да те отвлекат /напр. във Филипините, както се разбира от темата./ с цел да искат откуп или за органи.

Поне на мен третото ми е абсолютно неприемливо.

Ама аз зачертавам тази дестинация, поради грешните мотиви, с които съм я включила в желанията си. Мислех си, че е подходяща за самостоятелно обикаляне, тъй като е спокойна страна.

Е, знам и че нещата, които описвате тук не се случват всеки ден и на всеки турист, ама при толкова голям избор по света от места, които да посетиш, не виждам защо да си играя с късмета.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Както обичам да казвам, "Ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш!". Аз пък не бях чувала нищо за Филипините, нищо лошо, но и нищо хубаво, само бях гледала снимки и чела фактология от пътеписи и очерци тук, във форума. Останах очарована! Много са ми на сърце и бих се връщала отново и отново, в тази връзка, благодаря за темата! Но не отказвайте хората от това райско място!

Ето и мнението на ТheLawyer: "през цялото време имах чувството, че нещо лошо ще ми се случи и не ми беше комфортно".

Ето и отговорът на автора на темата в някакво интервю за околосветското му пътешествие:

Кое място от света най- много Ви хареса?

Най- много харесах престоя си във Филипините. Бях очарован от островите още от приключението Сървайвър. Второто ми връщане там промени живота ми. Срещнах момиче, живях в нейната провинция на село, сред прекрасни хора. По- късно тя ме придружи за два месеца в Азия. Всичко беше невероятно. Не като в „Титаник“, беше истинско. И там имах трудности. Има хора, които се опитват да те измамят, места, които не бива да се посещават поради опасност от тероризъм. Общо взето е добро място, хората са добри, леко наивни, боготворят всичко американско. Ако си бял, значи си американец. Филипините остават в моето сърце.    

http://blagoevgrad-news.com/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D1%81-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BA%D0%B5/

То си зависи кой какъв филм ще си пусне!

Редактирано от eloena
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Абе не е въпроса кои филм ше си пусна , когато ти казвам как стоят нещата .Няма тръгна да казвам само хубавите неща както религиите правят и ви обещават рая а ви даряват с ... Това съм го казал преди повече от година и е истина така се стече живота ми че снова Бг Филипини от години .но тва не променя факта да ви алармирам че тук не е чак такъв рай .Но ако разполагаш с бюджет 3-4 хил лв месечно бих казал че ше си живееш супер . Дилипините са страхотно място но внимавайте къде стъпвате има хапещи змии.

Пс ако тръгна да обяснявам как се бих за да не ме отвлекат с ножове заради тва че бях леко малоумен в два вечерта да се качвам на нереглементирано такси от летището ама темата ще иде в графа крими. Живял съм по Банкок също по краини квартали вечер съм се прибирал сам -нямал съм проблеми ,също и по Богота Колумбия, Бразилия сао поуло но факт е че в филипини имам доста време престои и може би за тва съм бил в кофти ситуации , но и в много добри върховни моменти .Пак казвам не се отказвайте да идвате тук ,хубаво е има красоти :)

Редактирано от georgikehayov
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

Привет на всички.

Прочетох 2 те страници и.....вече съм тотално изплашен пътник.

В никакъв случай няма да се плашиш! Филипините са прекрасни и всичко там е много лесно за организиране. Хората са винаги готови да помогнат. Насреща съм за помощ и съвет, и за кураж. Навсякъде може да се случи нещо неприятно, но не се поддавай на параноя!

Връзка към мнение
  • 4 месеца по-късно ...

аааа такива отрицателни мнения не приемам  :) така само ме плашите :huh: , а до сега само положителни неща бяха чела (изключвам труповете по улиците), но вече имам купени билети и ще се ходи във Филипините.

Като се върна и аз ще имам мнение къде е по-добре, ама за сега стискам палци да ми хареса.

Мога ли да Ви питам някои неща за Филипини , виждам , че сте били там.Благодаря

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.