Прескочи до съдържание

ОАЕ - бързи въпроси

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с ОАЕ. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Дубай?

- Може ли да шофираме в Дубай с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да разпределим времето между Дубай и Абу Даби?

- Заслужава ли си да посетим Шаржа?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 5 часа, Ivko каза:

Аз лично съм ползвал само градския транспорт за всичките пъти там освен ако не искате да ходите на места до където е трудно с него, като Глобъл Вилидж и някой плаж. Сега вече Вие сте 4 човека и с кола може би една идея по-евтино може да е. Но пък последно бяхме 6 човека и ползвахме градски. Има карта за 7 дена за всички зони и целия транспорт и е 110 дирхама. За по-малко има така наречените red ticket и са по 20 дирхама на ден пак за всичко. От Абу Даби до Дубай около 80 евро някъде ще излезе такси /зависи къде ще слезете в Дубай, но може примерно до първата спирка на метрото/. Шатъл може и по-малко.

Много благодаря! Шофирането ми се вижда леко стресиращо с тези аутобани и 6 лентови пътища:)))) Иначе, и аз съм за градски транспорт, само малко далече ми се виждат спирките - 1.3 км се води в Букинг  хотел близо до метрото...Ще е супер, ако може да препоръчате шатъл Абу ДАби - Дубай, защото съм намерила за сега такси през Букинг .ком за 100 евро. За забележителностите, идеята ми е да се движим по маршрута на Хоп он - Хоп оф, но с градски транспорт/автобус.

Връзка към коментар
преди 20 часа, Marygi каза:

Много благодаря! Шофирането ми се вижда леко стресиращо с тези аутобани и 6 лентови пътища:)))) Иначе, и аз съм за градски транспорт, само малко далече ми се виждат спирките - 1.3 км се води в Букинг  хотел близо до метрото...Ще е супер, ако може да препоръчате шатъл Абу ДАби - Дубай, защото съм намерила за сега такси през Букинг .ком за 100 евро. За забележителностите, идеята ми е да се движим по маршрута на Хоп он - Хоп оф, но с градски транспорт/автобус.

Относно шофирането, не бих казал че е толкова стресиращо, по-скоро зависи с каква навигация сте. Аз бях с google maps offline, и реагира малко по-бавно, 2-3 пъти изтървах изходите от Sheikh Zayed Road, но не е фатално, след 1-2 км се връщаш на правилния път.Удобството особено с деца обаче е несравнимо, особено в тези адски жеги и огромни разстояния, отделно имате супер бърз достъп до по- отдалечените места Глобъл Вилидж, Ал Мамзар, Леголенд, Миракъл Гардън, Атлантис. Ако все пак се притеснявате, и намерите евтин вариант, помислете да ползвате колата само за трансфера Абу Даби Дубай, на мен ми излезе 190 евро за 7 дни. 
Относно настаняване препоръчвам 

този хотел Rose Garden Apartments Al Barsha, огромен апартамент апартамент 120 кв.м, не е някакъв голям лукс, но е перфектен за 4 човека, близо до метро, магазини, Mall of Emirates.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Карал съм кола под наем на два stop-over-a в Дубай преди 5 години, а преди ден се завърнах от 20 часа престой без кола, но пък с дете.
За вчера сметнах, че таксита летище-хотел-мол-хотел-летище за стотина лева не си струват разправията с кола под наем.

"В Рим прави като римляните" - колата под наем е супер удобство в Дубай. Преди 5 години обиколихме много места с колата - мола, стария град, плажа, rooftop bar нощем, разни магазини, Абу Даби, даже се пъхнахме (предполагам нелегално) в няколко парцела на тяхното Енерго в пустинята. Вярно, беше през август и цените бяха много ок. Ползвахме офлайн гугъл (да, по-бавно реагира), както и гугъл с местна сим карта.

А пък в момента на паспортна проверка раздават безплатни симкарти на оператора DU с 1ГБ за 24 часа, които после могат и да се дозареждат. Прочети за free tourist sim. Малко трудно се активират, въпреки лъскавите думи, та трябваше да ми помогнат в офис на оператора, но може пък ти да се справиш сам. Виж дали няма офис на летището, аз се оправих чак в мола с тях. Зареждането онлайн с кредитна карта след 24-те часа също е много лесно, без акаунти и т.н.

Преди 5 години искаха международна книжка от СБА, поискаха я и на хората пред мене на опашката - македонци. Сайтовете за коли под наем все още я пишат като изискване. 

Шофирането е натоварено само в час пик, но е по-скоро сложно като на едно голямо Цариградско в София, а не като в хаоса на Истанбул. Най-важното е без резки движения по изходите на шестлентова магистрала 😉 Винаги може да се върнеш от следващия, нагъсто са.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Долари или евро за Дубай? Извън Европа обикновено купувам долари. Къде да сменям в дирхами - в банка, бюро, летище (обикновено най-лош курс е на летището)?

Връзка към коментар
преди 45 минути , Rossi to каза:

А защо не си купите от тук   дирхами? 

Или не летите от България?

От БГ летя, но мисля основно да плащам с карта, където може, а където се налага - в брой. Та смятам да взема долари и да сменям там според нуждите. А иначе в БГ дирхамите на добър курс ли са? Малко ме съмнява такава екзотична валута да има добър курс. 🤔

Връзка към коментар

И ние плащаме основно с карта, носим не голяма сума дирхами.

Колко и дали е изгоден тук курса не знам, за нас е по-удобно да си сменим тук, за да не се налага да търсим къде да обменяме там. А като ни останат дирхами си ги държим за следващо ходене.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Pantelej Putnik каза:

А иначе в БГ дирхамите на добър курс ли са? Малко ме съмнява такава екзотична валута да има добър курс. 🤔

Първия път само вземах долари от БГ и сменях там и уж няма комисионна ама ми взеха на едно място и ми се изяде разликата и вече вземам дирхами от БГ. Разликата е малка и не си струва играта освен ако няма да вземаш 5 хлд. дирхама, че да я усетиш. За София вземам от едно място винаги не само дирхами, а всичко.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Моля препоръчайте, билетите за Бурж Халиха предварително ли да се купят или на място? Четох коментари, че купените онлайн трябва да се валидират на място, което е една опашака повече. Предвиждаме да сме там в ден петък, 9-10ч.

Връзка към коментар
преди 52 минути , Marygi каза:

Моля препоръчайте, билетите за Бурж Халиха предварително ли да се купят или на място? Четох коментари, че купените онлайн трябва да се валидират на място, което е една опашака повече. Предвиждаме да сме там в ден петък, 9-10ч.

И ние майче ще сме там в един петък, иншаалах. 🙂

Гледам, че има комбинирани билети за Халифа и за аквариума или Рамката...

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Ivko каза:

Тук може да видите за билети и са по-евтини от сайта

Много благодаря! Мисля директно от сайта на Бурж Халифа да ги поръчам, защото са с резервиран час, който надявам се да се спазва:) В Групон четох коментари за хора с ваучери, които са се разходили до там и се оказало, че няма капацитет за деня...А акваруума струва ли си да се разгледа, че има комбинирани билети?

Връзка към коментар
преди 4 минути , Marygi каза:

В Групон четох коментари за хора с ваучери, които са се разходили до там и се оказало, че няма капацитет за деня...А акваруума струва ли си да се разгледа, че има комбинирани билети?

Ами Ние последно, като бяхме от там си взехме билети и не е имало пробелми за това го предлагам този сайт. Аз съм го ползвал и за други неща.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 часа, Marygi каза:

Опашката за валидация е различна от нормалната опашка. Онлайн е със сигурност по-добре, защото на място не се знае за кой слот  ще вземете. Аз не успях да взема онлайн за Скай Топ , непрекъснато ми даваше грешка при плащането с три различни Визи. За съжаление, нямах други карти в мен, с които да пробвам. Същите карти визи минаваха навсякъде другаде в Дубай , та ми беше странно.  Ако ходите в пиков час , препоръчвам да вземете SKY билети, ще ви спестят много чакане по асансьорите. При самите гледки няма осезаема разлика при разлика от 20 етажа…

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, stanislavpp каза:

При самите гледки няма осезаема разлика при разлика от 20 етажа…

Да разбирам ли, че не си усетил разлика между 125 и 148 етаж? Питам, защото съм в чудене дали да вземам за 124 и 125 или и за 148 етаж. Разликата е около 120 метра, което си е разлика. 🤔

Връзка към коментар
преди 4 минути , Pantelej Putnik каза:

Да разбирам ли, че не си усетил разлика между 125 и 148 етаж? Питам, защото съм в чудене дали да вземам за 124 и 125 или и за 148 етаж. Разликата е около 120 метра, което си е разлика. 🤔

20 етажа 120 метра разлика?

Връзка към коментар

Личното ми усещане е , че не се усеща разликата , явно на такива голяма височина все е  много много  високо 😉. По-скъпкят билет си заслужава  главно заради приорити качването на двата асансьора, опашките са огромни и в пиковият вечерен час нищо чудно да спестява едни 45 минути от качването , не помня вече дали и при слизането не се ползваше  приорити… Разлика във височината е 99м , 555>456м.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте!

Полетът ни с Уиз Еър каца в Абу Даби късно вечерта.Някой знае ли на кой терминал каца?

На връщане преди да се качим в самолета искат ли пак  ПСР тестове за неваксинираните(пак за Абу Даби става дума)?

Чудя се за децата на 13 и 16 какво да правя, да няма изненади...

Благодаря много!

Връзка към коментар

Благодаря! И последен въпрос:

Чета за автобус 102 от Абу Даби към Дубай, който има спирка на летището в Абу Даби и е с разписание до 00.30. Дали някой може да потвърди, че е така... Мога да избегна нощувката в Абу Даби ако го хванем.

Приятен ден! 

Връзка към коментар

Знаете ли по кое време на деня / на колко често е шоуто на фонтаните и в колко часа е светлинното шоу на Бурж Халифа? Също, струва ли си да се плаща за резервиране специално място за гледане?

Връзка към коментар
преди 2 часа, natalito78 каза:

Благодаря! И последен въпрос:

Чета за автобус 102 от Абу Даби към Дубай, който има спирка на летището в Абу Даби и е с разписание до 00.30. Дали някой може да потвърди, че е така... Мога да избегна нощувката в Абу Даби ако го хванем.

Приятен ден! 

Този автобус беше временен заради Експото и не съм сигурен, че все още се движи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , Marygi каза:

Знаете ли по кое време на деня / на колко често е шоуто на фонтаните и в колко часа е светлинното шоу на Бурж Халифа? Също, струва ли си да се плаща за резервиране специално място за гледане?

По обяд има 1-2 представления, гледам, че съм снимал в 14:00.

Иначе, след 18:00ч. са на всеки 30 минути. Можете да останете за няколко представления и всяко да го гледате от различно място. 

Места не се резервират, освен, ако искате да ги гледате от много заведения наоколо, т.е. да комбинирате с вечеря, например. Но наистина може да гледате фонтаните свободно от всички страни на 'езерото' и да видите къде ви харесва най-много. Преди пускаха свободно да се гледа от магазина на Apple в мола, те имат тераса точно срещу фонтаните и се откриваше хубава гледка, но не знам сега дали е възможно.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.