FlyTraveler Публикувано: 10 юни, 2014 Публикувано: 10 юни, 2014 Ще повторя някои снимки от темата ми в отдела за Африка, но самолетните ентусиасти, които не влизат там ще могат да ги видят. Кацане в Кейп Таун (BА 747-400): Полет от Кейп Таун до Йоханесбург (SAA 737-800): Кацане в Йоханесбург: 5
FlyTraveler Публикувано: 10 юни, 2014 Публикувано: 10 юни, 2014 При БА плащаш за избора на тези седалки ли ? Аз си избрах ред с две седалки точно заради дългия полет Хонконг -Париж , но при Ер Франс бяха налични безплатно , като ги избрах още при резервацията на полета няколко месеца преди това. Еър Франс и доста други - да, там и аз съм си резервирал безплатно, но при БА се плаща, ако не искаш да избираш от каквото е останало при чек-ин. При Еър Франс даже един път си избрах безпатно на вторият етаж на 747-400 до прозорец и никой не седна до нас 1
neuromancer Публикувано: 10 юни, 2014 Публикувано: 10 юни, 2014 При БА плащаш за избора на тези седалки ли ? Аз си избрах ред с две седалки точно заради дългия полет Хонконг -Париж , но при Ер Франс бяха налични безплатно , като ги избрах още при резервацията на полета няколко месеца преди това. Aко нямаш статус и не си с бебе и искаш да избереш място предварително се плаща, от 24 часа преди полета е безплатно (каквото е останало). 1
akair Публикувано: 11 юни, 2014 Публикувано: 11 юни, 2014 Кацане на Нюарк с онова подобие на самолет - Q400 : В далечината - skyline-a на Манхатън: Кацане в Бостън откъм океана: 7
FlyTraveler Публикувано: 13 юни, 2014 Публикувано: 13 юни, 2014 Кацане на Нюарк с онова подобие на самолет - Q400 : Супер си е Q400, какво не му харесваш? 1
Childish Публикувано: 13 юни, 2014 Публикувано: 13 юни, 2014 А вземате ли си място до прозореца на нощен полет?
FlyTraveler Публикувано: 13 юни, 2014 Публикувано: 13 юни, 2014 (редактирано) Понеже @akair, писа горе за "подобие на самолет", ето ви наистина подобие на самолет (трябва да пусна снимки и в темата на спотерите) Bantam B22: И малко снимки от него, не знам дали могат да се квалифицират за темата, тъй като няма прозорец. Кабината, пардон, коша е открит Третият по големина каньон в света (Blyde River Canyon, планините Дракенсберг, Ю. Африка): Язовирната стена на Blyde River: Жена ми на същият летателен апарат (летяхме едновременно): Малко сафари от въздуха: Кацане на комуналната писта в Hoedsrpuit, S. Africa: Редактирано 13 юни, 2014 от FlyTraveler 14
FlyTraveler Публикувано: 13 юни, 2014 Публикувано: 13 юни, 2014 А вземате ли си място до прозореца на нощен полет? Да, понякога се виждат много интересни неща по тъмно, поне при излитане и кацане. Ако не става за снимки, става за видео. Аз имам и много красиви изгреви и залези снимани по време на нощни полети. 3
akair Публикувано: 13 юни, 2014 Публикувано: 13 юни, 2014 Супер си е Q400, какво не му харесваш? Ще започна с това какво му харесвам - хубаво е, че е икономичен и че създателите му са имали доброто желание да ограничат вибрациите и шума в него. За съжаление или не са се справили добре с последната задача, или този самолет генерира толкова много шум и вибрации, че познатата ни наука няма решение за тях... АТР също правят витлови самолети и разлика определено има 2
wilks Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 А вземате ли си място до прозореца на нощен полет? Винаги! Без значение дневен, нощен, в плътна облачност, със слънце срещу очите. Никога не се знае на каква изненада може да попадна, и да видя без да съм предполагал. А, да, също и не спя на нощните полети. Все намирам с какво интересно занимание да си запълня времето, или да разглеждам, докато повечето около мен спят. 2
FlyTraveler Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) Ще започна с това какво му харесвам - хубаво е, че е икономичен и че създателите му са имали доброто желание да ограничат вибрациите и шума в него. За съжаление или не са се справили добре с последната задача, или този самолет генерира толкова много шум и вибрации, че познатата ни наука няма решение за тях... АТР също правят витлови самолети и разлика определено има Това е адски странно за мен, без да претендирам да съм супер разбирач, съм летял доста пъти и на DHC-8 и на ATR 42/72 и не намирам особена разлика в шума и вибрациите, даже ми се струва, че Q400 e по-тих (то и прякора му е такъв - "The quiet one"). Даже съвсем скоро летях и на двата в рамките на 5 дни (Q400 на SA Express и ATR 72 на Air Botswana). Последният е просто по-голям. За дизайн да не говорим, адски ми харесва носа на Dash-8: Аз по принцип много харесвам всички самолети на Bombardier и Dash-овете (6, 7, 8 и различните версии на Regional Jet (CRJ). Редактирано 14 юни, 2014 от FlyTraveler 3
Гост Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) Аз съм луда за място до прозореца. Без значение ден ли е, нощ ли е. Дава ми чувство за простор, сигурна съм че ме разбирате Снимки рядко стават хубави - то и от сапунерката ми вероятно - но дори чувството ми стига... Очарователният Bergen Полет над Алпите El Teide и Тенерифе Редактирано 14 юни, 2014 от Гост
Hollywood Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) Това е адски странно за мен, без да претендирам да съм супер разбирач, съм летял доста пъти и на DHC-8 и на ATR 42/72 и не намирам особена разлика в шума и вибрациите, даже ми се струва, че Q400 e по-тих (то и прякора му е такъв - "The quiet one"). Даже съвсем скоро летях и на двата в рамките на 5 дни (Q400 на SA Express и ATR 72 на Air Botswana). Последният е просто по-голям. За дизайн да не говорим, адски ми харесва носа на Dash-8: И двата са за избягване. Редактирано 14 юни, 2014 от Hollywood 2
FlyTraveler Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) И двата са за избягване. Добре де, ти кой самолет би препоръчал в този клас (двумоторен турбопроп)? От моят опит с летене на такива самолети (Saab 340, Dash-6/8, Fokker 50, An-24, ATR 42/72) не мога да се сетя за някой, който да ми е харесвал повече от Q400 (DHC - 8 ). Естественно, че е по-удобно да се лети на голям самолет, но и двумоторните витлови си имат тяхната ниша и би било редно да ги сравяваме помежду им. Редактирано 14 юни, 2014 от FlyTraveler 2
Hollywood Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 Добре де, ти кой самолет би препоръчал в този клас (двумоторен турбопроп)? От моят опит с летене на такива самолети (Saab 340, Dash-6/8, Fokker 50, An-24, ATR 42/72) не мога да се сетя за някой, който да ми е харесвал повече от Q400 (DHC - 8 ). Естественно, че е по-удобно да се лети на голям самолет, но и двумоторните витлови си имат тяхната ниша и би било редно да ги сравяваме помежду им. Не ти препоръчвам. Стремя се да ги избягвам и дори се отказвам от полети по вече закупени билети : Darwin FCO - RMI със Saab 2000 ; CityJ LUX - LCY с Fokker 50 и т.н Вчера един сръбски ATR e имал лек пожар в един от двигателите преди излитане. 1
FlyTraveler Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) Не ти препоръчвам. Стремя се да ги избягвам и дори се отказвам от полети по вече закупени билети : Darwin FCO - RMI със Saab 2000 ; CityJ LUX - LCY с Fokker 50 и т.н Вчера един сръбски ATR e имал лек пожар в един от двигателите преди излитане. Баси... Като резбереш, че билета е на двумоторен турбопроп след като вече си го купил го оставяш да изгори и си купуваш друг ли? Ами ако не летят други самолети до дестинацията отказваш ли се да ходиш? Аз и на едномоторни Чесни летя... даже ми е много по-интересно отколкото на А380 или 747 примерно... Иначе устройството на турбопроп и на турбофан (turbofan) двигателите е идентично (работят на еднакъв принцип), просто първите въртят propeller, а вторите fan вътре в кожуха на двигателя, така, че са еднакво надеждни Разликата с буталните витлови двигатели е огромна Редактирано 14 юни, 2014 от FlyTraveler 3
домосед Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) Аз съм луда за място до прозореца. Без значение ден ли е, нощ ли е. Дава ми чувство за простор, сигурна съм че ме разбирате Ами - не. Не разбирам. Със сигурност просторът е до пътеката, по която можеш да се разходиш. Седалка до прозореца дава чувство за заклещеност. Редактирано 14 юни, 2014 от домосед 4
Hollywood Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 (редактирано) Баси... Като резбереш, че билета е на двумоторен турбопроп след като вече си го купил го оставяш да изгори и си купуваш друг ли? Ами ако не летят други самолети до дестинацията отказваш ли се да ходиш? Аз и на едномоторни Чесни летя... даже ми е много по-интересно отколкото на А380 или 747 примерно... Иначе устройството на турбопроп и на турбофан (turbofan) двигателите е идентично (работят на еднакъв принцип), просто първите въртят propeller, а вторите fan вътре в кожуха на двигателя, така, че са еднакво надеждни Разликата с буталните витлови двигатели е огромна Не предполагах, че тези компании летят на витла. Все пак бяха еднопосочни, а и върнаха някакви такси. Бях отказал да се кача на ЛЗ-АТР oт Бургас за София . Трябваше един познат да ме презавери за обеден полет с якото Джъмболино. Ами - не. Не разбирам. Със сигурност просторът е до пътеката, по която можеш да се разходиш. Седалка до прозореца дава чувство за заклещеност. Разбира се, че до пътеката на такъв полет. Няма да прескачам някой/и заспал/и куфар/и. Редактирано 14 юни, 2014 от Hollywood 1
Георги Публикувано: 14 юни, 2014 Автор Публикувано: 14 юни, 2014 Разбира се, че до пътеката на такъв полет. Няма да прескачам някой/и заспал/и куфар/и. То дилемата е дали ти ще прескачаш, или теб ще те прескачат. Преценяваш кое е по-голямото неудобство На нощен полет задължително до прозорец, едни от най-красивите гледки са изгревите или залезите. Друг е въпроса, ако ти се скарат да не вдигаш сенника, щото екипажа обича да държи пътниците успани 1
Еmilia Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 Аз съм луда за място до прозореца. Без значение ден ли е, нощ ли е. Дава ми чувство за простор, сигурна съм че ме разбирате Това все едно аз съм го писала Ами - не. Не разбирам. Със сигурност просторът е до пътеката, по която можеш да се разходиш. Седалка до прозореца дава чувство за заклещеност. Добре че има хора, които мислят като теб. Иначе нямаше да останат места до прозореца за такива като нас 1
akair Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 Това е адски странно за мен, без да претендирам да съм супер разбирач, съм летял доста пъти и на DHC-8 и на ATR 42/72 и не намирам особена разлика в шума и вибрациите, даже ми се струва, че Q400 e по-тих (то и прякора му е такъв - "The quiet one"). Даже съвсем скоро летях и на двата в рамките на 5 дни (Q400 на SA Express и ATR 72 на Air Botswana). Последният е просто по-голям. За дизайн да не говорим, адски ми харесва носа на Dash-8: DSC07084.jpg Аз по принцип много харесвам всички самолети на Bombardier и Dash-овете (6, 7, 8 и различните версии на Regional Jet (CRJ). Дизайнът на АТР42/72 е странен, да... Може би там дашчето печели - още една точка "+" . CRJ и аз харесвам, както и малките ембраери - 135, 145, .... Единственото долу-горе приятно преживяване с витлов самолет беше с един Ембраер 120 4
FlyTraveler Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 Дизайнът на АТР42/72 е странен, да... Може би там дашчето печели - още една точка "+" . CRJ и аз харесвам, както и малките ембраери - 135, 145, .... Единственото долу-горе приятно преживяване с витлов самолет беше с един Ембраер 120 Tози витловият Ембраер 120 наистина изглежда много добре. На Ембраер не съм се качвал никога (на никакъв модел).
Гост Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 Ами - не. Не разбирам. Със сигурност просторът е до пътеката, по която можеш да се разходиш. Седалка до прозореца дава чувство за заклещеност. Хаха, абе да ти кажа, хрумна ми да го съставя иначе изречението, но защото твърдо се опитвам да следвам позитивна нотка в писанията си,реших да не подценявам хипотетично същото отношение в останалите пътници Иначе съм чувала точно същото мнение към седалките до пътеката, но аз бих се чувствала истински зле там. Имам нужда да усещам с рамото си "подкрепата" на ламарината на самолета - как звучи и да мога да рея погледа си навън непрекъснато, няма значение ден или нощ... Попаднах на един от твоите пътеписи и книгата ти - закова ме. Шапка свалям за удивителния ти живот, красиво перо и интелигентния словесен рисунък. Съжалявам, че денонощието има само 24 часа, в които трябва да работя и поне малко да спя, защото не мога да наваксам с писанията, които са ме грабнали.... Когато си отида в България, ще се постарая да си я купя. Поздрав сърдечен! Nine - Това все едно аз съм го писала Добре че има хора, които мислят като теб. Иначе нямаше да останат места до прозореца за такива като нас
aneliya Публикувано: 14 юни, 2014 Публикувано: 14 юни, 2014 Попаднах на един от твоите пътеписи и книгата ти - закова ме. Шапка свалям за удивителния ти живот, красиво перо и интелигентния словесен рисунък. Съжалявам, че денонощието има само 24 часа, в които трябва да работя и поне малко да спя, защото не мога да наваксам с писанията, които са ме грабнали.... Когато си отида в България, ще се постарая да си я купя. Поздрав сърдечен! Nine - Малко извън темата - книгата е страхотна. Първо я бях прочела и носле попаднах случайно на този прекрасен форум 1
домосед Публикувано: 15 юни, 2014 Публикувано: 15 юни, 2014 Попаднах на един от твоите пътеписи и книгата ти - закова ме. Шапка свалям за удивителния ти живот, красиво перо и интелигентния словесен рисунък. Съжалявам, че денонощието има само 24 часа, в които трябва да работя и поне малко да спя, защото не мога да наваксам с писанията, които са ме грабнали.... Когато си отида в България, ще се постарая да си я купя. Поздрав сърдечен! Благодаря. Малко извън темата - книгата е страхотна. Първо я бях прочела и носле попаднах случайно на този прекрасен форум Благодаря.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега