Прескочи до съдържание

Атина и региона - бързи въпроси


lesy

Препоръчани мнения

Ние сме по почивните дни четирима с кола под наем. След кацането тръгваме към Нафплион и региона. Препоръчайте ми район за нощувка в Атина за последната вечер, като идеята е да оставим колата там, да отидем към Манастираки и сутринта да не попаднем в задръстване преди полета.

Връзка към мнение

Нафплион е много добро решение. Не пропускайте Микена и Коринт.

Може да отседнете в района на Омония. От 5:30 сутринта има метро до летището на цена 10 евро и денонощно автобуси от площад Синтагма за 6 евро.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм ходила из региона, но не познавам добре Атина и се притеснявам да няма задвъстване сутринта. За четирима колата е най-удобно за нас.

Връзка към мнение

За тези, които са по почивните дни до Атина и региона - вход свободен за Акропола последния уикенд на септември.

http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2384

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря за информацията  :)

Ние също ще бъдем в региона от 21-27-ми, но първите 3 дни ще бъдем на Миконос и на 24-ти в събота сутринта кацаме обратно в Атина и след това ще поемем с кола под наем към Коринт и Микена за 3 дни.

Ще се възползваме от свободния вход през уикенда-отнася се за и за Микена и Делфи-http://odysseus.culture.gr/h/1/eh155.jsp?obj_id=3404 .

Летим обратно на 27-ми сутринта за София.

Ще ни бъде от полза всяка полезна информация за хотели в района на Нафплион, Делфи и места, които не са за пропущане?

Редактирано от Sult
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Тъй като никой не ми отрази темата, която пуснах (вероятно Атина не е много атрактивна дестинация :lol: ), копирам си запитването, пък дано някой пише.

 

Предварително да уточня, че прочетох инфото във форума, което успях да намеря, но ми е недостатъчно.

 

Периодът е от 06.10 до 11.10. - 5 нощувки.

 

Вече букнахме апартамент през airbnb.

Но сега идва ред да сглобим някаква програма. И по-точно ме интересува за 1-дневни екскурзии до някаква по-близки до Атина острови, например видях, че Егина е доста близо. И не само острови, разбира се.

 

Та, молбата ми е, моля препоръчайте кое извън Атина си струва да се посети, без преспиване.

 

Също, разбира се, бих се радвала и на мнения за заведения за хапване/пийване, интересни места извън спряганите по туристическите сайтове и т.н. в самата Атина.

 

Изобщо, всякакви препоръки, мнения, съвети.

 

Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Някой може ли да препоръча удобен за летището хотел в Атина? Полетът на идване е късно вечер, така че ако е възможно някой хотел близо до метро или автобус за летището. Мерси  :)

Връзка към мнение

Благодаря - резервирах близо до Синтагма в крайна сметка, защото не съм сигурна, че ще успея да хвана последното метро, а виждам, че до Синтагма има автобуси от летището денонощно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Такаа, ние се върнахме от Атина във вторник, като изпитах истински шок с времето тук.

Въпреки че Атина не е уау-дестинация, но си има своя чар. На мен даже си ми хареса доста.

 

Бяхме букнали апартамент от airbnb. За първи път се престраших да ползвам сайта и беше доста добро попадение.

Апартаментът беше хубав, чист, на много хубаво място, 10-15 мин. пеша до Акропола. Но най-вече ми харесаха две неща в него: голямата тераса, където си пиехме кафето и една много приятна и доста заредена пекарна на 1мин. от него, в която всяка сутрин бях посетител.

https://www.airbnb.com/rooms/9726059

 

Препоръчвам и тази кръчма Platanos Taverna. Като е затворена м/у 16:30 и 19:30ч. To find it walk down Adrianou towards Monastiraki. Turn left on Mysicleos street and then take your first right which is Diogenous street.
 

Посетихме извън Атина само о-в Егина. Не е кой знае какво, но за 2-3 часа разходка става.

Иначе доста се разходихме из града. Отидохме и до Гази, Псири, Тисио, до морето (Паралия Глифада), потопихме се.

Качихме се и на двата хълма - Ликавитос и Филипапу.

 

Та, като цяло ми хареса. Отидох без очаквания, но се изненадах приятно.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Ще бъда в Атина два дъждовни дни.Бихте ли ми дали идеи, какво мога да посетя в това лошо време?В археологическия музей и Акропола вече съм била.Гледам,че има Планетариум,някой да го е посещавал?

Ако все пак синоптиците не познаят :) и става за разходка, имам още два въпроса:

1.Как се стига до Ликабетус със общ. транспорт?

2.Коя част на Пирея и въобще от крайбрежието е най-подходяща за разходка?

Връзка към мнение

Здравей, от поста ти не разбрах дали си била на самия Акропол или вече си посетила Новият Музей на Акропола, защото ако не си ...ами приготви се за нещо изключително. Входът е само 5 евро, петък и събота има удължено работно време, без почивен ден. Можеш спокойно да прекараш 5-6 часа вътре, без дори да си особено на "ти " с история , архитектура, артефакти...има археолог, който отговаря на всякакви въпроси, някои от статуите ( копия) са оцветени за да се добие представа какви са били всъщност, има мостри от предполагаемите бои с които са оцветявани...кафенета, библиотека, кинозала ...и всичко това без изобщо да дръзна да описвам артефактите изкопани на отсрещния хълм...

Малко ще се отклоня и ще споделя, че през цялото време се питах защо при нас нещата не се получават така ,искам "Музей на Тракийското изкуство "на центъра на София, искам билбордове из всички европейски летища , искам златните ни съкровища да спрат да пътуват в чужбина за смешни пари , искам редовен транспорт до Боянската църква , искам минералната вода в центъра на София да не изтича в канала , а банята да е направена на музей....докато се разхождах из Атина тези мисли бяха особено натрапчиви ...както и да е , да се върна на въпросите ти . Ако решиш да отидеш до най - южната точка на п- в Атика, Сунион -можеш да разгледаш останките на храма на Посейдон . Прекрасен , много ми хареса. Можеш да хванеш автобус от ул." Филелион ". Просто на площад Синтагма , заставаш с гръб към парламента , това е първата улица вляво. Автобусът е градски и спира от лявата страна. Който и да попиташ наоколо ще ти я покаже . Цената е 6.90 евро в посока, няма двупосочни билети.Пътува се около час , зависи от трафика. Храмът е последната спирка . Гледката спира дъха, буквално...билета струва 8 евро , но мисля , че от 1.11.16 до 31.03.17 цените са наполовина. Работното време е от 9 часа до залез, наистина пише така , някъде даже имам снимка...има кафене, можеш да се наслаждаваш на гледката към Егейско море колкото си искаш. Цените в кафенето разбира се са като за туристи , но нищо кой знае колко фрапиращо...Признавам си , че Атина не е и няма да ми стане любим град, дано съм била полезна и ти да намериш в писанието ми много причини да я харесаш...

Редактирано от stebal
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Мерси за отговора :) Не съм посещавала Новия музей на Акропола,звучи интересно.До Сунион съм ходила,но имам впредвид нещо по-близо.Не съм се разхождала из Пирея,заслужава ли си?Има ли променада,както в Солун,например?

А,забравих да питам  правят ли коледни базари?

 

П.п.Напълно споделям твойте виждания за това ,как не умеем да ценим,пък камо ли да промотираме природните и културни богатства на страната ни.

Редактирано от Мари Николова
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Зеа Марина в Пирея е много приятно местенце, а нагоре по баира има красиви аристократични къщи. Центъра на града през септември беше в ремонт и не вярвам да са го оправили. Хубавото е, че няма тълпи и е евтино. Неприятен е само района около пристанището. Аз не съжалявам, че бяхме за един ден там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Някой ползвал ли е гид за Атина? Знам, че магеланци не пътуват по този начин, то е и излишно, но става дума за 21 човека, които ще имат 1 или 2 дни в Атина и искат да разглеждат забележителностите с екскурзовод.

Също ако някой може да препоръча 5-звезден хотел с по-централна локация?

Връзка към мнение

Яничка, обикновено пред самите туристически обекти има гидове, които предлагат услугите си. Предполагам , че няма да е проблем да се ангажират за целия ден . На Монастираки има няколко туристически агенции , които мисля, че могат да помогнат. Когато си там просто застани с гръб към сградата на метрото, агенциите са в малката уличка от дясно. Има табели , не може да ги пропуснеш. Не знам дали има значение , че в момента е нисък сезон , а както всички знаем през зимата гърците не са от най работливите. От друга страна цените на всички обекти след 1.11 са на половин цена , така че явно все пак не съм справедлива към тях :) . Колкото до хотел , аз - не , но нашите винаги отсядат в Royal Olympic hotel . В Плака е , близо до метро и реално на пешеходно разстояние от всички забележителности. Води се 5 звезден , погледнах някакви цени в booking. - ами скъпичко ми се вижда...успех

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Може ли да препоръчате ресторант в Плака? Някое приятно ресторантче като за група от 20 човека, ама предвид че е по-скъпо в района, да е с по-приемливи цени...

Връзка към мнение

Ние обикаляхме Плака в неделя вечер преди полета. 4 човека едва си намерихме една маса. Имах чувството, че цяла Атина е там. Заведенията са предимно в къщи на 2-3 етажа, вкл. и тераса на покрива. Беше пълно, а и нямам спомен за добра храна. По-добре да си запазите предварително нещо без очаквания. Съжалявам, че не ти помагам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Дайте препоръки за някоя таверна, където се чупят чинии и се играе яко сиртаки. Ще ни се да усетим такава атмосфера :)

Хотела ни е в Монастираки ареа и е за предпочитане да е някъде в района, за да пием по няколко узота и да се приберем пеша.

Хубаво е и цените да не са прекалено надути, ако не е много нагло изискване :) 

Връзка към мнение

А аз търся препоръки за хотел, който е близо до летището на Атина, или да е някъде по метро-линията, която тръгва от летището. Благодаря!

*без Софител, в който искат 180 Евро на човек нощувка :) 

Връзка към мнение
преди 21 минути , boogy83 каза:

Дайте препоръки за някоя таверна, където се чупят чинии

 

Дали не сте закъснели с ... 15тина години? :biggrin:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1447494/Smashing-Greek-custom-goes-to-the-wall.html

Дори на сватби вече хвърлят пластмасови чинийки, за късмет :lol:

Новата традиция е да се хвърлят карамфили, ама едва ли ще ви удовлетвори.

 

Редактирано от 45#2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.