Прескочи до съдържание

Актуални новини от Рейкявик/Исландия/

DenitsaS

Препоръчани мнения

Тя отмяната почти винаги е просто отлагане за близките дни. Трябва хубаво да се чете в условията им. Успокоението при повечето от тях е, че дори да са отложили тур, а ти си тръгваш от страната, ваучера ти важи за 2 години напред. И ако са го отложили поради лошо време, обикновено той до няколко дена се състои (често дори утре или вдругиден), защото или се оправя времето, или са разчистили въпросните пътища. Бизнесът има силен интерес от това бързо разчистване. Колело и Южна дъга пък си вървят напук на всякакво време. Е, сега при турове с планински участъци и второстепенни пътища, естествено, че по-често отменят. Но ако ти вече си тръгнал от Исландия, в случай че пак идеш в рамките на 2 календарни години, считано от датата на букнатия ти тур, трябва само да се обадиш във фирмата и ще те запишат безплатно. Тази опция дори засили туристопотока още повече, защото логично, в страна с непредсказуемо време, остава един не малък процент от хора, които нормално са букнали в адванс, но са изтеглили късата клечка, и все пак трябва да се измисли нещо и за тях. А Исландия не иска и няма как да прави туризъм с извинителни имейли и мили очички. Тези неща с времето, дори и да се напишат като предупреждение в рекламата на тура, и ти да се съгласяваш с тях при резервация, Исландия е наясно, че човек остава с непълноценно преживяване при отмяна на тур и търси начини да го компенсира. Нещо, което им прави чест, а не си измиват ръцете с, видиш ли, "При нас е така, да си си правил сметките и риска навреме къде идваш".

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами всъщност имаше доста отменени турове през последната седмица, аз съм абонат на повечето фирми в Twitter и си пускат хората ъпдейти за времето и условията, явно на никого не му се рискува. Да не говорим, че имаше и няколко инцидента както с туристически автобуси, така и с тези на Strætó. 

Потвърждавам. Разговарях с две от фирмите. Никой не се ангажира дали ще има турове на 2 март. Един ден преди това или на самия ден щяло да се решава.

Тя отмяната почти винаги е просто отлагане за близките дни. Трябва хубаво да се чете в условията им. Успокоението при повечето от тях е, че дори да са отложили тур, а ти си тръгваш от страната, ваучера ти важи за 2 години напред. И ако са го отложили поради лошо време, обикновено той до няколко дена се състои (често дори утре или вдругиден), защото или се оправя времето, или са разчистили въпросните пътища. Бизнесът има силен интерес от това бързо разчистване. Колело и Южна дъга пък си вървят напук на всякакво време. Е, сега при турове с планински участъци и второстепенни пътища, естествено, че по-често отменят. Но ако ти вече си тръгнал от Исландия, в случай че пак идеш в рамките на 2 календарни години, считано от датата на букнатия ти тур, трябва само да се обадиш във фирмата и ще те запишат безплатно. Тази опция дори засили туристопотока още повече, защото логично, в страна с непредсказуемо време, остава един не малък процент от хора, които нормално са букнали в адванс, но са изтеглили късата клечка, и все пак трябва да се измисли нещо и за тях. А Исландия не иска и няма как да прави туризъм с извинителни имейли и мили очички. Тези неща с времето, дори и да се напишат като предупреждение в рекламата на тура, и ти да се съгласяваш с тях при резервация, Исландия е наясно, че човек остава с непълноценно преживяване при отмяна на тур и търси начини да го компенсира. Нещо, което им прави чест, а не си измиват ръцете с, видиш ли, "При нас е така, да си си правил сметките и риска навреме къде идваш".

На моите ваучери/от Виатор/ никъде не пише 2 години. Ако няма тур - връщат парите. Колега магеланец преди седмица са му върнали парите поради неосъществен тур.

• Subject to favorable weather conditions. If canceled due to poor weather, you will be given the option of an alternative date or full refund
Редактирано от Kamen
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Имам наблюдения, че го въведоха при някои турове за сияния, китове, коне и лавови пещери. Но, да, резервната опция винаги е връщане на пари. Има хитреци обаче, които не връщат. Трябва да се внимава.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Потвърждавам. Разговарях с две от фирмите. Никой не се ангажира дали ще има турове на 2 март. Един ден преди това или на самия ден щяло да се решава.

На моите ваучери/от Виатор/ никъде не пише 2 години. Ако няма тур - връщат парите. Колега магеланец преди седмица са му върнали парите поради неосъществен тур.

• Subject to favorable weather conditions. If canceled due to poor weather, you will be given the option of an alternative date or full refund

Може да нямате късмет с многото сняг, но пък прогнозите за сияния са супер за следващите дни, гледах уникални снимки от вчера. Лек път и ще чакаме включване със снимков материал!

Връзка към коментар

Все повече туристи решават да посетят страната извън сезона,съобщават от Icelandic Tourist Board. През февруари растежът е бил с 42,3% спрямо миналата година, а за януари и февруари общо с 59,9%. Разбира се, най-много са американците, следвани от англичани и китайци. На летище Keflavík се е наложило да наеме стотици! нови хора персонал, за да се справят с наплива. За съжаление в момента пътуването до Исландия става мейнстрийм, но самите исландци прогнозират отлив през 2019.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Специално за пътуванията извън сезон може би наистина ще има отлив със затихването на сиянията, които са основна притегателна сила тогава. Макар че не се знае, знае ли се :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От ICE-SAR предупреждават за падащи късове лед около Seljalandsfoss, като пътеката зад водопада е затворена. Има ограждения, но е станало ясно, че не всички ги спазват.

seljalandsfoss_winter_and_ice_pjetur.jpg

От леда отиваме към огъня. През пролетта в Hvolsvöllur отваря музей, посветен на вулканите в Исландия, входът ще бъде 2,900 крони, а според собственика една от главни атракции, ще бъде гледката към Katla и Hekla от панорамна тераса. Lonely Planet вече са обявили музея за едно от най-интересните места, които ще отворят през 2017, така че със сигурност ще има посетители.

holuhraun_-_lava_center.jpg

И като стана въпрос за вулкани - четири от големите такива на острова показват засилена сеизмична и геотермална активност. От есента в калдерата на Katlа постоянно се засичат земетресения, последното със сила 4,3 от миналата седмица. Вниманието върху него е засилено, защото изригва на 60-80 години, като за последен път това е било през 1918 година. Същото важи и за Hekla, който изригва на всеки 10 години, но не го е правил от 2000 година насам. Според изследванията нивата на магмата в него доста са се повишили от последното лято до сега. Същите признаци на активност се забелязват и при двата вулкана под леда на Vatnajökull. За момента изследователите нямат конкретни прогнози за изригвания, но се подготвят за евентуалните последици като наводнения, предизвикани от разтопения лед (които биха засегнали най-вече южното крайбрежие) или спиране на въздушния транспорт.

v6-170209766.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Може да нямате късмет с многото сняг, но пък прогнозите за сияния са супер за следващите дни, гледах уникални снимки от вчера. Лек път и ще чакаме включване със снимков материал!

Многото сняг даде допълнителен колорит на Исландия. От 1 до 5 март уникално ясно и слънчево време. Потвърждавам за сиянията. Нашият тур измина над 200 км за да ни закара на две места откъдето да наблюдаваме. От Рейкявик обаче не се виждаха или поне аз не видях в дните когато не бях на тура. За четирите дни използвах само организирани турове. Личното ми мнение е, че за 3-4 дни и до двама души туровете са не само финансово изгодни но и имат невероятен бонус че са придружени с невероятно екскурзоводско обслужване. Просто не спират да говорят за страната си гидовете, за всичко свързано с нея и го правят с невероятен патос и чувство. По 8-10часа просто разказваха всичко за Исландия. За втори път в живота си след Япония, усетих как хората боготворят страната си.

Личното ми мнение е, резервирате ли полети, моментално направете същото и с нощувките. Наблюдавах цените им в продължение на няколко месеца. Вървяха само нагоре, а двадесет дни преди моите дати бяха останали само от 300 евра нагоре. И не е необходимо да са в центъра на Рейкявик, защото те вземат сутринта и те връщат вечер. Туровете са перфектно организирани и те вземат и връщат от всяка точка на Рейкявик. Излизат доста добри цени в Виатор, но си трябва и голямо дебнене.  Тази дестинация със всяка година ще става все по-скъпа, просто местата за нощуване са ограничени, а интереса лавинообразно расте.     

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Многото сняг даде допълнителен колорит на Исландия. От 1 до 5 март уникално ясно и слънчево време. Потвърждавам за сиянията. Нашият тур измина над 200 км за да ни закара на две места откъдето да наблюдаваме. От Рейкявик обаче не се виждаха или поне аз не видях в дните когато не бях на тура. За четирите дни използвах само организирани турове. Личното ми мнение е, че за 3-4 дни и до двама души туровете са не само финансово изгодни но и имат невероятен бонус че са придружени с невероятно екскурзоводско обслужване. Просто не спират да говорят за страната си гидовете, за всичко свързано с нея и го правят с невероятен патос и чувство. По 8-10часа просто разказваха всичко за Исландия. За втори път в живота си след Япония, усетих как хората боготворят страната си.

Личното ми мнение е, резервирате ли полети, моментално направете същото и с нощувките. Наблюдавах цените им в продължение на няколко месеца. Вървяха само нагоре, а двадесет дни преди моите дати бяха останали само от 300 евра нагоре. И не е необходимо да са в центъра на Рейкявик, защото те вземат сутринта и те връщат вечер. Туровете са перфектно организирани и те вземат и връщат от всяка точка на Рейкявик. Излизат доста добри цени в Виатор, но си трябва и голямо дебнене.  Тази дестинация със всяка година ще става все по-скъпа, просто местата за нощуване са ограничени, а интереса лавинообразно расте.     

Много се радвам,че не съм Ви подвела и напълно споделям мнението ти за организираните турове.За мен голяма част от магията  Исландия е точно тази искрена и неподправена любов,с която екскурзоводите разказваха за страната си. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В тоя дух, пътувам с последният си трансфер Рейкявик - Лагуна. Стоим на седалката до шофъора. По целият път не спира да разказва. От ляво това, от дясно това и ....жестикулира. Виждах го само аз. Разказваше с такъв патос, с такова чувство за Исландия. Големи патриоти са. И това не е някакъв си тур из забележителности. Най-обикновен трансфер. 

Хиляди благодарности за споделеното.

Връзка към коментар

@Kamen и @mamaivy - тъй като не става ясно какво точно и къде сте си споделяли, а и след като и пътуванията и на двамата са приключили, може да си отворите по една тема в подфорума Исландия и да споделите с всички какво къде как сте посетили. Разбира се, всичко е по желание и при наличие на време за писане, но в тази тема ми се иска да се придържаме към актуалните новини от страната  :)

Връзка към коментар

DenitsaS, всичко това е споделено открито тук във форума в някоя от темите за Исландия. Ако не е в подходящата тема, модератор да трие. Съжалявам, ако съм оспамил темата.

пп благодаря много и за твоите ценни съвети  

Връзка към коментар

DenitsaS, всичко това е споделено открито тук във форума в някоя от темите за Исландия. Ако не е в подходящата тема, модератор да трие. Съжалявам, ако съм оспамил темата.

пп благодаря много и за твоите ценни съвети  

Не, в никакъв случай не става въпрос за спам, просто имах предвид като се върнете и ако искаш да разкажеш за пътуването, да препоръчаш турове и т.н., то може да си отвориш отделна темичка със снимки и малко текст. Просто ако някой за първи път чете тук, няма да разбере какво се е случило в обмена на информация между вас двамата, това ми беше мисълта  ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Поне 30 % от новините в исландската преса от последните месеци са свързани с туристическия бум през 2015-2016 и очакваните 2,3 млн. туристи тази година (за сравнение през 2010 страната е била посетена от 500 хил. души). Днес отново попаднах на такава статия, в която става въпрос за щети, нанесени от автобусите, правещи нощните турове в търсене на сияния. Председателят на църковното настоятелство на Kálfatjarnarkirkja (полуостров Reykjanes) се е оплакъл пред Morgunblaðið, че всяка вечер пред църквата спират по 15 автобуса, но не всички от тях използват паркинга, ами паркират на тревата в двора на църквата. Поради тази причина настоятелството е решило да затвори за достъп целия църковен имот (всъщност хората пак ще могат да го посещават, но трябва да спрат на голямо разстояние от него), освен ако туристическите компании не поемат отговорност. За момента две от тях - Reykjavík Excursions и Snæland Travel са казали, че ще помогнат финансово с поддръжката на паркинга и на участъка от пътя, водещ до него, но останалите компании за момента си мълчат.

kirkja_skemmdir.png

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Предупреждение за желаещите да посетят Gljúfrabúi, който се намира близо до Seljalandsfoss - за да се стигне до него, трябва да се прекоси плитка река, в която изглежда камъните са доста хлъзгави и тази събота един човек е пострадал там, трябвали са няколко часа на спасителите да го извадят и транспортират до болницата. Разбира се, че навсякъде трябва да се внимава, но аз лично не съм ходила до този водопад и не го знаех това с минаването през водата:

gljufrabui_wikimedia_commons.jpg

gljufrabui_wikimedia_commons_2.jpg

И една позитивна новина - през 2018 се очаква да отвори първият езически храм в Рейкявик (и първият такъв в Скандинавия през последните 1000 години), това съобщи Hilmar Örn Hilmarsson, който е върховен жрец (Allsherjargoði) на исландската езическа асоциация Ásatrúarfélagið. В момента асоциацията има около 3000 привърженици и с това е 6-тата по големина религиозна група в страната и най-голямата нехристиянска такава. Все още обаче не е сигурно доколко храмът ще бъде отворен за широката публика (и най-вече тълпите от туристи), на мен би ми било много интересно да го видя. Една снимка от оригиналната статия, върховният жрец е в средата:

21mynf06211205_asatru_86_.jpg

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Hilmar Örn Hilmarsson ми е много голям любимец - и като човек, и като музикант, и като философ. А напълно недогматичното Аусатру пък е доста подобно на японското Шинто - и двете философии, освен че по максимално близък начин се доближават до моето светоусещане, боравейки с алегории и психология, са дълбоко свързани с почитта към природата, мъдростта на старите предания и поетичните метафори, а и с внушението, че човек сам трябва да усети духовността с онова първично съзнание на древния човек сред стихиите. Тези хора не искат нищо от вас, не ви карат да вършите никакви ритуали или молене, и не искат да четете точно определена книга. 

Доколкото разбрах, този храм ще е съобразен по много изящен начин със слънцето и ще съчетава свещените за Аусатру числа 9 и 432 000, последното от което, според Старата Еда, са броя на Einheriar - първенците войни, които ще се сражават с Хаоса в края на света. Би трябвало да построят сградата ето тук:

Afst_Reykjavik.jpg

и да изглежда горе-долу по проект ето така:

Hof_mynd_-mj.jpg

и съответно, няма как да подминем и тази информация, да струва 1 милион долара.

А като музикант пък Hilmar Örn Hilmarsson работи не само със Sigur Rós, но и с любимеца ми Steindór Andersen, с който се свързах, благодарение на един приятел, и съм тотално влюбен във взаимната им интерпретация на старите кведи и римури. И двамата са толкова топли, обикновени и човечни хора, че са ме спечелили отдавна, още като ги чух за първи път: 

https://www.youtube.com/watch?v=f4JPh2OXzCs

Редактирано от Бай Добри
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Hilmar Örn Hilmarsson ми е много голям любимец - и като човек, и като музикант, и като философ. 

Аз не знаех за него, преди да попадна на това интервю, но ми хареса философията му, че Ásatrú е религия на хармонията и уважението и с това се разграничава от подобен тип религиозни течения в други страни, които са консервативни и дори екстремни, а при него има и интересен прочит на песните от Poetic Edda. Относно сградата - оказва се, че доста туристи, които са попрочели за този храм, но явно не са разбрали, че не е готов, го бъркат с Perlan, която също е на Öskuhlíð  :)  Иначе в интервюто Hilmar Örn казва, че е получавал много писма с предложения за това как да изглежда храмът - от традиционната норвежка stavkirke до Meduseld от LOTR, но неговата идея е за място в хармония със заобикалящата го природа, което се променя със сезоните. 

------------------------------

За да не спамя с допълнителни постове, ще използвам същия за няколко мини-новини:

1.) В момента има бум на бебета в страната, които са били заченати лятото по време на Европейското, когато всички исландци бяха толкова щастливи от представянето на отбора им. Ето какво трябва да се случи и при нас, за да си оправим прираста  :lol:

2.) Миналата нощ след сигнал от туристи, че са се загубили при Sólheimasandur и не могат да намерят пътя обратно до автомобила си, полицията изпраща екип от ICE-SAR на помощ, който обаче не открива нито туристи, нито автомобил, нито пък някой отговаря на обажданията им... Най-вероятно групата е успяла да се ориентира, но не е сметнала за необходимо да уведоми полицията. Затова в момента властите напомнят, че ICE-SAR са изцяло доброволческа спасителна организация, която се финансира от граждански дарения и човек трябва да се отнася отговорно със сигналите, които подава. Ето една снимка и на самолета от въпросния плаж Sólheimasandur:

2014-05-07_09-42-20_iceland_-_vik_vik_i_myrdal.jpg

3.) Пролетта (лятото) официално започна и в Исландия с първите забелязани птички lóa (golden polver на английски, на български не съм сигурна как се казват, намерих го като попадийка или калугерица, но Бай Добри ако се включи тук, ще помогне). Според традициите точно тези птички се връщат първи от Европа, за да възвестят идването на пролетта. Има и популярна поема от 19-и век на Páll Ólafsson на име "Lóan er komin'', в която се казва, че птичката е дошла, за да прогони с песен снега и скуката.

heidloa_-_gva.jpg

• Харесвам 7
Връзка към коментар

3.) Пролетта (лятото) официално започна и в Исландия с първите забелязани птички lóa (golden polver на английски, на български не съм сигурна как се казват, намерих го като попадийка или калугерица, но Бай Добри ако се включи тук, ще помогне). Според традициите точно тези птички се връщат първи от Европа, за да възвестят идването на пролетта. Има и популярна поема от 19-и век на Páll Ólafsson на име "Lóan er komin'', в която се казва, че птичката е дошла, за да прогони с песен снега и скуката.

attachicon.gif heidloa_-_gva.jpg

Включвам се. Макар на мода в този форум да са по-скоро железните птички :) Този дъждосвирец ми е много добре познат, понеже английската литература и поезия изобилстват от него и още на времето в едно упражнение по Теория на превода съм го търсил като превеждах Come Not When I Am Dead на Тенисън. Само си разменила местата на l и o в името на птицата на английски - тя се казва plover, не polver :) Това, което си намерила като "калугерица" на български обаче, всъщност е мааалко по-различна птица от plover-а. Калугерицата има една стърчаща качулчица, откъдето идва името ѝ, а на английски, съобразно добрата стара традиция да се кръщават птички по звука, който издават, на калугерицата викат peewit. Точно така чурулика това пиле "пииуит-пииуит". Ние сме избрали за името ѝ характерната стърчишка, англичаните - характерното пиукане:

03_35_001_Vanellus%20vanellus_m.jpg

А вече птицата, за която говорим в случая в Исландия - lóa, на английски - golden plover, на български съответства на Златиста булка или златопер дъждосвирец. 

Ти си дала снимка с пролетното ѝ оперение, когато си търси брачен партньор: golden-plover-b.jpg

а тя има и зимно, когато вече ѝ е втръснало да се прави на хубава за брачния партньор :lol: 

056025_P000_GoldenPlover.png

Всъщност, истината тук е, че имах преподавател в университета, който беше и орнитолог, и много ми помогна когато търсех всякакви птици в преводите. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

А вече птицата, за която говорим в случая в Исландия - lóa, на английски - golden plover, на български съответства на Златиста булка или златопер дъждосвирец. 

Английското съм го мистайпнала, но важното е, че ти се включи на място. Всъщност на мен първо ми излезе точно Златиста булка, но ми се видя доста странно и реших, че по-скоро е някое от другите две наименования  :) Благодаря за допълнителните разяснения, на мен ми е доста трудно с имената на птиците, просто защото не ги познавам повечето. Но оказва се, че голяма част от пернатите в Исландия ги има и при нас. 

Връзка към коментар

1.) В момента има бум на бебета в страната, които са били заченати лятото по време на Европейското, когато всички исландци бяха толкова щастливи от представянето на отбора им. Ето какво трябва да се случи и при нас, за да си оправим прираста  :lol:

Това с бебетата се оказа fake news. От RÚV обясниха, че няколко исландски сайта са раздули резултатите и в крайна сметка няма чак истински бум. Но пък новината е била пусната от страшно много чужди сайтове почти веднага, което затвърждава колко голям продължава да е интересът към Исландия. И за да не е празен този пост, пускам една таблица с прогнози за растежа на туризма през следващите години:

rect4161.png

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

(...) пускам една таблица с прогнози за растежа на туризма през следващите години:

attachicon.gifrect4161.png

Депресиращи цифри... :(

Понякога се мисля колко хубаво би било да се появи пак някой Еяфятлайокютъл, или най-добре някое безобидно атмосферно явление, което да блокира перманентно въздушния трафик към острова. Който е истински ценител и ентусиаст, пак ще си намери начини да стига по тайнствени пътеки. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

колко хубаво би било да се появи пак някой Еяфятлайокютъл, или най-добре някое безобидно атмосферно явление, което да блокира перманентно въздушния трафик към острова. Който е истински ценител и ентусиаст, пак ще си намери начини да стига по тайнствени пътеки. 

Вулкан е 99,99% сигурно, че ще изригне отново. Разписва се средно на 5 години по един. Но уви - ефектът е обратния след изригването. Увеличава туристите двойно. A, ако питаш Thordis Olafsdottir в туристическото бюро във Вик, те дори там се молят всяка вечер Катла да ги удостои с някакво ефектно пламъче, по възможност да остави и туристическа пътечка до него, която да докара още едни хууубавички цифри в националната сметка.   

Съвременният турист би се хвърлил във вулкан, но не и да спре да пътува. И компаниите много добре знаят това. И ако през 2010 г. имаше пълна забрана за летене, когато е налице и най-мижавата вулканична пепел, сега вече не е така. Туризмът променя манталитета на света. Пълна забрана едва ли ще има, освен ако не стане много сериозен катаклизъм. Заради загубите, накараха ги да подобрят мониторинга на вулканите в много голям детейл. Регулациите се промениха и в някои случаи летенето е разрешено при допустими стойности пепел. А най се спекулира с понятието "допустими стойности". Което какво ти говори? Бизнесът си играе с човешкия риск до степен, до която може да се лапа! Дори иска и още, но слава богу има останали трезви научни глави, които държат фронта на благоразумието.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Депресиращи цифри... :(

Понякога се мисля колко хубаво би било да се появи пак някой Еяфятлайокютъл, или най-добре някое безобидно атмосферно явление, което да блокира перманентно въздушния трафик към острова. Който е истински ценител и ентусиаст, пак ще си намери начини да стига по тайнствени пътеки. 

И аз съм на мнение, че това само ще увеличи потока на туристи, които искат да видят изригване или дори тънка струйка дим да се издига отнякъде... Но не смятам, че цифрите са депресиращи, даже някои анализатори предвиждат отлив след 2018-2019, когато "масовият" турист ще открие друго модерно място, което да измести Исландия. А ценителите са тези, които ще се връщат там без оглед на цифрите  ;)

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много често в темите за Исландия се споменава, че докато човек е на път там ежедневно трябва да следи прогнозите за времето и най-вече специалните предупреждения за бури и особено лоши атмосферни условия. Вчера беше излезнало едно такова съобщение, засягащо регионите от Skaftafell на юг до Egilsstaðir на изток и Mývatn на север (даже си мислех да го пусна в темата, но мисля в момента няма магеланци там), а днес вече се съобщава за последствията: няколко закъсали автобуса, излезли от пътя заради силния вятър, евакуирани туристи, наводнения и разбити пътища. В националния парк Vatnajökull има затворени участъци, освен това ледените пещери в момента се водят за нестабилни и не се препоръчват турове за разглеждане (като се предполага, че повечето туроператори би трябвало да ги спрат докато отново не стане студено). Тази снимка от е от наводнените пътеки в Skaftafell:

vatnajokull_national_park.jpg.c182dcca42760e96637f05a7f1da016b.jpg

А тази е от пътя за Egilsstaðir, където се вижда как е пострадала настилката от вятъра. Миналият месец имаше няколко протеста на местни жители (от Източните фиорди), които бяха блокирали част от пътя, настоявайки за по-добра инфраструктура и поддръжка на пътищата.

blacktop_blown_off.jpg.00c5b14d43521bb476a64af1936a90e4.jpg

И последната "новина", която обикаля сайтовете от вчера е отново свързана с вредите от туризма. Този път обаче не става въпрос за следи от гуми в торфа и лавата, ами за абсурдната ситуация, в която от прозореца на хола си гледаш как някой турист се облекчава в двора на къщата ти. По-интересното в случая е, че собственикът на фермата отива при въпросния турист, за да му каже, че това не е ок, а получава в отговор нещо от рода на "голяма работа". Слагам само снимката в общ план, защото другите са гадни, но мисля става ясно какво се случва...аз не бих била толкова разбрана, ако бях на мястото на фермера...

1_8.jpg.7a5247b80f0c97b3d66cb56dc94b77b2.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.