Прескочи до съдържание

Пътуване до Тромсьо, Норвегия

NikolaiRG

Препоръчани мнения

Публикувано:

На 2.01.2025 г. в 14:02, Бръмбар каза:

Да, лятото носих обичайните неща при пътуване - аналгин, тайлол хот, капки за нос, за уши, ентерол  и т.н и никой не ми е правил никаква забележка, нито ме е питал нося ли лекарства. Даже сега виждам, че има някакви ограничения.

Аз ходих два пъти в Норвегия (Осло 2023 и Тромсьо 2024) и носих лекарства, не съм имал проблем, но и не знаех, че има забрана. Освен разни там Фервекс/Тайлол хот и от сорта, носих и бетаблокери и др. лекарства за сърце, които се взимат само с рецепта, няма и как да не ги нося, защото трябва да се пият всеки ден. Щателно ми проверяваха багажа на летище Тромсьо, около 30 мин, с пълно претърсване на целия багаж и разпит до девето коляно, и за работа, и за семейство... доста унизителна сцена, мислех, че няма да свърши никога. Видяха и лекарствата, но не казаха нищо.

При следващо ходене, да знам, поне да нося рецепта за някои лекарства, за всеки случай.

• Харесвам 1
Публикувано:

най-добре виж къде какво точно пише, това звучи като някой казал на някого нещо, в смисъл силно необвързващо

ако са обикновени лекарства, не наркотични вещества, никога не бих се замислил, че някъде може да са забранени

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние пътувахме за Тромсьо2023г. Носех доста лекарства, скъпоструващи, антибиотици, дори антидепресанти. Никой нищо не ми е казвал, не знаех, че има ограничения, нито са ни проверявали багажа. Пътувахме с норвежците през Осло. Имахме по един голям и един малък куфар. Тръгвахме на круиз Норвегия-Исландия и затова се нях заредила с лекарства.

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, neuromancer said:

най-добре виж къде какво точно пише, това звучи като някой казал на някого нещо, в смисъл силно необвързващо

ако са обикновени лекарства, не наркотични вещества, никога не бих се замислил, че някъде може да са забранени

Customs in Norway: what you can and cannot take with you - tripmydream

Importing medicines for personal use is only possible with a written authorization (prescription) from a doctor.

Публикувано:

Всъщност рецептите са на латински 🙂. А ако става въпрос за антибиотик, тогава са само електронни и няма как да се покажат на летището. В такъв случай трябва да се помоли лекаря да изпише рецептата и на хартиен носител за да може да се представи при поискване.

Публикувано:

Само името на лекарството е на латиница в рецептата. Целият друг текст е на кирилица включително името на доктора и т.н. Но едва ли някой ще се вталясва. 

p.s. за протокола, при мен и имената на лекарствата са на кирилица: Лодоз, Ритмонорм и от сорта, сега проверих, не е нужно да си снимам рецептата от кардиолога, за да доказвам. Всичко е кирилица. Но никой няма да се интересува и да оспорва това, предполагам. Проверяваха ме, видяха лекарствата и не им обърнаха внимание, докато портфейла го преровиха целия и за всяка една пластика питаха по отделно, броиха ми парите, малко крони, малко евро, малко левове, малко долари и ме питаха защо са 4 валути. Искаха да преведа заглавието на книгата, която си носех. И за всяка една вещ поотделно давах обяснения + месторабота, професия, семейно положение, причини за идване, резервация в хотел и сам. билети да покажа, всичко. "Късмет" 🙂

• Харесвам 2
  • Шок 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.