Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Свързаха ли летище Сабиха Гьокчен с автогарата в европейската част с някаква директна линия?
Кой е най-лесния вариант за трансфер до летището?

До къде стигна тунела под Босфора?

Връзка към мнение

според мен най-лесния начин за трансфер с обществения транспорт е с платените шатъл автобуси на фирма Хаваташ.

http://www.havabus.com/

Автобусите тръгват от Кадикьой и Таксим. Цената на билета е 15 турски лири :) 

Ето разписанието на автобусите от и до пл. Таксим:

http://www.havabus.com/yolcuservisi/taksim-sabihagokcenhavalimani.aspx

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ние миналия месец отидохме с мармарай до последната спирка и от там с автобус, км22, мисля, че беше, трябва да се провери. Има и други номера, попитахме на спирката и хората буквално ни качиха на автобуса.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Кой тунел от всички?

 

 

Големият истанбулски

 

 

„Евразия“

 

 

„Marmaray“

 

 

Иначе Roje е прав - с "Havatas" е най-удобно.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 5 години по-късно ...

Казаха ми, че има метро до летище Сабиха и със смяна на линиите може да се стигне от централната автогара до Сабиха само с метро. Някой да го е пробвал?

Връзка към мнение
преди 15 минути , Ivette каза:

Казаха ми, че има метро до летище Сабиха и със смяна на линиите може да се стигне от централната автогара до Сабиха само с метро. Някой да го е пробвал?

Това метро е факт от миналата седмица, та е прясно още.
Само с метро няма как да стане, защото М1 от Отогар свършва при Йеникапъ (Yenikapı). После се прехвърляте на Мармарай, а в Азия на спирка

Ayrılık Çeşmesi – на М4. Но дори и с прекачванията си е голямо удобство.

 

592ab449-5f1c-4d23-aa0f-356ea2841ae5.png.75ff35eccf15dbbed688c97df0697605.png

Друг вариант за сутрешен полет, който съм практикувала, е автобус за Бурса на Метро (от Пловдив тръгва в 19:00, от София сигурно в 17:00), купувате билет до Samandira, това е автогаричка в Азия, там сте в 4:00, такси за 130 лири (обикновено е 12-15 лв, има денонощно таксита там) и сте на летището за 15 минути максимум.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 2 месеца по-късно ...

О, много пъти птичката е пяла само януари и февруари Измир-Пловдив-Измир с Пегасус.  За 8 седмици и това е. Преди пандемията всяка година ги имаха тези полети.

 

@Argentique, защо над 3 часа до SAW? Вече има метро до Сабиха Гьокчен и си за нула време там с М4. Дори и да си в европейската част, взимаш Мармарай до Айрълък Чешмеси и сменяш още долу в подлеза с М4. Дори не се налага да излизаш горе на улицата. Аз по принцип отсядам в азиатската част и на мен ми е удобно това летище Сабиха Гьокчен. В европейската беше удобно Ататюрк, но не и сегашното. Така че SAW вече е бързо достъпно, а IST  си е все така на майната си. Ще чакаме да пуснат метро, за да не сме зависими от задръстванията с автобусите. Това чакане на Капитан Андреево и на мен ми идва в повече вече, тук приятели масово се оплакват, че чакат по 4 часа и в двете посоки, скоро завърнали се от Одрин колеги разказваха същото,  приятели до Истанбул ходиха декември, пак... по 4 часа на посока. Това не е нормално.

  Що се касае до Лáрнака, да, евтини са полетите на Wizzair винаги, по-изгодно е. Грешката е моя тогава за Гирне, Вароша е до Гаазимауса (Gazimağusa). Аз съм бил само в Кипърската гръцка част, в района на Пафос. Ще пробвам някой ден Пегасус или THY до Северен Кипър, но да видим кога 😉

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Тази дестинация трябва да се обслужва от скоростен влак. Все пак става дума за разстояние от 400 км. При нормална железница, пътуването с влак трябва да е по-бързо от това със самолет.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Да, но. Първо няма нормален скоростен влак /пътува се цяла нощ/. И после - доста е удобно, ако се прикачваш от Сабиха, без да трябва да се трансферираш. Принципно. За момента не съм открила нищо.

Връзка към мнение
преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

защо над 3 часа до SAW

Защото е малко над  един час  с Мармарай + Метро М4 и два часа преди полета ето ги три часа "мъртво" време.

преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

взимаш Мармарай до Айрълък Чешмеси и сменяш още долу в подлеза с М4.

На Айрълък Чешмеси Мармарай е надземен, а на предишната станция Юскюдар  е под земята. Така че ще трябва се излезе на улицата и да се спусне долу за М4.  От Айрълък Чешмеси до Сабиха се пътува 46-47 минути с М4, защото са много спирките по маршрута.  Отделно Мармарай до Сабиха е с честота 15 минути, а малкия кръг до Бостанджи е честота 5--7 минути.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@Hakkâri Spor, знам за метрото за Сабиха, обаче си уважавам рахата и отивам на летище два часа преди полет, а там пък задължително, защото дори в четири сутринта е „Вавилон 5“ с тълпи и опашки по скенерите. На автогарата спокойно отивам 30 минути преди автобуса. На Капитан Андреево ми е ясно кога е натоварено и не пътувам в тези дни и часове.

@jul, Пегасъс си пускат промоции и обикновено тогава има добри цени, иначе не са чак толкова добри. Последното промо беше в края на декември като че ли. За целта трябва да имаш bolbol регистрация, защото извън профила си няма да видиш промо цени. Лесно става регистрацията.

 

Сега, ако искаш интересна връзка от типа г*з път да види, веднага предлагам Пловдив-Хургада за 1-4 март. 😂

Не е евтино, има виза 25$, нощни полети и по 9-10 часа на летище Сабиха (или както местните я наричат „СабиА́“). През jetcost.ie (lastminute.com) четирите полета излизат по 132€ на човек. Правиш един шнорхелинг, снимаш се до камила и обратно.

 

1122244106_Screenshot(220).png.6305272dfa2dca93d47c0eefc6075b1e.png


1919016032_Screenshot(221).png.a3cbf2a12b06a162d5680096b4ece7c3.png

Другото за тези дати са вътрешни полети до Турция, но те са само по 20€ по-евтини и зависи къде ти се ходи. Иначе и само в Истанбул може да се отиде, но е късмет с времето, че пролетта е хладна там, както на нашето море. Аз обичам да ходя първия уикенд на ноември – малко намаляват тълпите, а времето е чудесно винаги. Тази година пропуснах след пет поредни, но изскочиха други неща.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

@epetkovНе така. Няколко пъти съм слизал на станция Ayrılık Çeşme от Мармарай, подземна е. И долу в подлеза е смяната с М4, има стрелки. Аз съм се качвал горе, за да сменям с автобус Е11 до Сабиха Гьокчен, защото метрото още не ходеше до летището. Може би я бъркаш със станция Söğütlü Çeşme на Мармарай.   Подземни станции са Sirkeci, Üsküdar , Ayrılıkçeşme. Сигурен съм, защото и на трите станции съм ползвал Мармарай със слизане и качване. 
 

И да, пътят до С.Гьокчен не е малко, но и до новото летище в Арнавуткьой е така, далеч е  и пак е същия път (че и повече), но е наземен и зависиш от трафика. При Мармарай и метрото поне можеш да си го изчислиш. Най-удобно беше до Ататюрк, но свърши рахата.

Връзка към мнение
преди 58 минути , Argentique каза:

 Сабиха (или както местните я наричат „СабиА́“). 

 

1122244106_Screenshot(220).png.6305272dfa2dca93d47c0eefc6075b1e.png

Е да, наистина е Сабиа̀ си е. Както и град Ескишеир (не точно Ескишехир) и метростанция Шишаане (не Шишхане). Това Х почти никой не го произнася не само в разговорната реч, а и при официални съобщения, в метрото, в медиите …

И в този ред на мисли, Пегасус не е ли без Ъ? Пегасус хава йолларъ - на турски 😉

 

За автогарата, спор няма, че е удобство. Там и 10 Мин преди автобуса съм ходил. 

Връзка към мнение
преди 2 часа, Hakkâri Spor каза:

Не така. Няколко пъти съм слизал на станция Ayrılık Çeşme от Мармарай, подземна е

Не съм си и помислял дори и за най-малкото заяждане @Hakkâri Spor! С теб сме кръстосвали  шпаги, но по-магелански  в теми, свързани с Турция, Близкия Изток, Кавказ, Централна Азия.  Явно тези региони са ни слабост и на двама ни.  Всичко е било в интерес на истината и за полза на магеланци.  Обаче, къде греша?

 

Screenshot_20230106_185451_Earth.jpg

 

Screenshot_20230106_190505_Samsung Internet.jpg

На долната снимка вляво е Търговски Център Nautilus, зад който са спирките на Е10 и Е11. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 53 минути , Hakkâri Spor каза:

.

 

 

Не искам да спамя, но уточнението, което ще направя, според мен е важно.  Оказа се, че  последният един, вероятно и два вагона  не излизат на светло и остават в края на тунела.  Именно там може да се слиза директно надолу към метро линия М4.  Това е  голяма подсказка за всички, които ще правят такава смяна.  Особенно при дъжд и студено време.  И двамата бяхме прави, но в различно съотношение.  Мисля, че на 85% Ayrlikceşmesi е  открита и на 15% е закрита.  🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 20 часа, Zaro каза:

Тази дестинация трябва да се обслужва от скоростен влак. Все пак става дума за разстояние от 400 км. При нормална железница, пътуването с влак трябва да е по-бързо от това със самолет.

Ако е скоростен влак в рамките на една държава, без да се преминава граница, да. Но с чакане 4 часа на границата... се обезмисля цялото упражнение със скоростната железница.

И да, преди няколко месеца пътувах именно с високо-скоростния влак YHT от Истанбул (Бостанджъ) до Коня,  700 км ги взе за 4 часа. В обратната посока пак така. А после влакът от Истанбул до София се влачи 12 часа, разстоянието е 550 км.  (при все, че и от Черкезкьой до Едирне развиваше пак скорости). 

 

Тази линия на Пегасус Пловдив-Истанбул е удобна най-вече заради прекачванията на Сабиха Гьокчен и следващите полети на изток/юг (или до други градове в Турция). Иначе няма особена файда. 

Връзка към мнение
преди 44 минути , Hakkâri Spor каза:

Ако е скоростен влак в рамките на една държава, без да се преминава граница, да. Но с чакане 4 часа на границата... се обезмисля цялото упражнение със скоростната железница.

И да, преди няколко месеца пътувах именно с високо-скоростния влак YHT от Истанбул (Бостанджъ) до Коня,  700 км ги взе за 4 часа. В обратната посока пак така. А после влакът от Истанбул до София се влачи 12 часа, разстоянието е 550 км.  (при все, че и от Черкезкьой до Едирне развиваше пак скорости). 

 

решение има, границата се минава още на гарата, преди качване на влака. Eurostar така правят.

Неудобството е, че няма да може да се пътува Пловдив - София или Истанбул - Одрин в международния експрес

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

На идване от Истанбул с влака, ни държаха 3 часа в Свиленград, без да мърдаме. А в целия влак бяха общо 14 пътници. Говоря за 2022. Преди пандемията също съм чакал все по толкова, и в двете посоки. А с автобус, напоследък по 4 часа. Тази граница е доста специфична, не е като вътрешноевропейските, през които минава Евростар. 

Затова до Турция предпочитам полет. Не висиш с часове на Капитан Андреево по нощите.

Връзка към мнение
На 6.12.2016 г. в 7:28, Roje каза:

според мен най-лесния начин за трансфер с обществения транспорт е с платените шатъл автобуси на фирма Хаваташ.

http://www.havabus.com/

Автобусите тръгват от Кадикьой и Таксим. Цената на билета е 15 турски лири :) 

Ето разписанието на автобусите от и до пл. Таксим:

http://www.havabus.com/yolcuservisi/taksim-sabihagokcenhavalimani.aspx

Не, това беше "удобна" опция преди да пуснат Мармарай.  Защото до Кадъкьой все пак има прекачвания от европейската автогара и става дълга и широка. Хващал съм няколко пъти автобус Е11, както и Хавабюс от Кадъкьой, но понеже съм си бил така или иначе в азиатската част. Обаче ако човек идва от автогарата в Байрампаша, най-бързият вариант е: 

М1 от Отогар до Йеникапъ

Мармарай от Йеникапъ до Айрълък Чешмеси

М4 от Айрълък Чешмеси до Сабиха Гьокчен

 

Буквално без да излизаш от станцията, с два ескалатора и вече си на следващото влакче, само следваш стрелките. Направено е супер удобно.

 

Иначе Хаваташ отдавна няма. Хавабюс са трансферните автобуси от Таксим или Кадъкьой до Сабиха Гьокчен, а Хаваист от 40 точки на Истанбул до новото летище край Арнавуткьой.

Но с наземния транспорт трябва винаги да се има едно наум, защото има задръствания. От Кадъкьой до Сабиха Гьокчен съм пътувал и за час и половина, и за 1 час, в зависимост от трафика. С метрото, въпреки .. същото разстояние, си правиш сметка, че закъснения няма. И си изчисляваш точно кога да го вземеш. 

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
На 8.01.2023 г. в 0:22, Hakkâri Spor каза:

Не, това беше "удобна" опция преди да пуснат Мармарай.  Защото до Кадъкьой все пак има прекачвания от европейската автогара и става дълга и широка. Хващал съм няколко пъти автобус Е11, както и Хавабюс от Кадъкьой, но понеже съм си бил така или иначе в азиатската част. Обаче ако човек идва от автогарата в Байрампаша, най-бързият вариант е: 

М1 от Отогар до Йеникапъ

Мармарай от Йеникапъ до Айрълък Чешмеси

М4 от Айрълък Чешмеси до Сабиха Гьокчен

 

Буквално без да излизаш от станцията, с два ескалатора и вече си на следващото влакче, само следваш стрелките. Направено е супер удобно.

 

Иначе Хаваташ отдавна няма. Хавабюс са трансферните автобуси от Таксим или Кадъкьой до Сабиха Гьокчен, а Хаваист от 40 точки на Истанбул до новото летище край Арнавуткьой.

Но с наземния транспорт трябва винаги да се има едно наум, защото има задръствания. От Кадъкьой до Сабиха Гьокчен съм пътувал и за час и половина, и за 1 час, в зависимост от трафика. С метрото, въпреки .. същото разстояние, си правиш сметка, че закъснения няма. И си изчисляваш точно кога да го вземеш. 

@Hakkâri Spor, така и не разбрах, защо опровергаваш през 2023год. мое мнение от 2016год., То е ясно, че отдавна не е актуално, дори мармарай и ново летище нямаше тогава. Затова не бе необходимо да ме цитираш, а просто да напишеш това което искаш.

Завиждам на страстта ти да се само изтъкваш със стотици мнения при мамите , а отскоро и тук, но отдавна спрях да обръщам внимание на всичко знаещите по пътя.

И за да не излезе съвсем спам. Само преди два дни автомобилът, който използвах за трансфер от хотела ни в Сиркеджи измина разстоянието до новото летище за 30 Мин... без задръствания по пътя. Лично за мен то е много по удобно и комфортно от Сабиха Гьокче, където като видиш само огромните опашки пред входа и се стресираш...

И още малко лично проверена информация - при анонимните Истанбул карт вече няма отстъпки. Плащаш си на трамваи и автобуси 9.90 лири, на ферибота - 11.25, на мармарай 21 и нещо лири, че не помня точно, абе грубо 22 лири. И става доста скъпо пътуването с него за една две спирки. Така, че две и повече карти при няколко човека са излишни.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Тъй като ни предстои почивка във Фетие, ще ползваме вътрешен полет от Истанбул до Даламан.

Чуденката е от кое летище.

Ще стигнем до Есенлер с автобус.

Вар 1. До новото летище от Есенлер - дава Hava.ist трансфер за 68 лири, за 1.30 ч.

Оттам, с Търкиш.

Вар.2. До Саб.Гьокчен, но няма директен автобус, трябва да се ползват Метро и Мармарай пак за около 1.30. Дали е удобно при големи куфари? И оттам, с Анадолу или Пегасус.

Някакви практични и полезни съвети на пътували?

Връзка към мнение

Привет,  @Mcnamara.

Два-три пъти сме правили следната схема.

Автобус на Метро за Бурса. От Пловдив тръгва в 19 часа, от София по-рано. Купуваш билет до Samandira - автогара в Азия. Там си в 4 заран. Хващаш такси за Сабиха, там отзад има стоянка и винаги дремят таксита. Около 13-15 лв в турски лири.  За 15 минути си на летището. Куфар носиш/търкаляш само в летището. За 8-9 сутринта  полет даже има време за спане. Точно до Даламан сме летели. 🙂

 

Много калабалък в това Фетие, аз го сложих на дъъълга пауза. 🙂 Добрите цени на билетите бяха есента. Дали да не те агитирам за Самос? 😎

Връзка към мнение

Полетите от Сабиха са по-евтини заради летищните такси. От друга стран, всякакъв градски транспорт с големи куфари е неудобен.

Връзка към мнение

Благодаря за бързия отговор, @Argentique

 Четох това твое мнение, поствано преди. Не е лошо като идея..

А за Фетие през лятото - на полуострова след града има такива заливчета, че за всеки има място .

Моят турски Родос!

Самос , става също, въпрос на вкус и организация, ще стигнем и до там.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.