Прескочи до съдържание

Лексикон на бюджетните пътешествия


Препоръчани мнения

С помощта на този форум съм сигурна че не само аз, но и много други хора, са успели да посетят места за които преди са смятали че са само лукс, който е извън техните финансови възможности. Факт е обаче, че с добро планиране, разни трикове които сме научили от другите магеланци и достатъчно време предварително за да съберем нужните средства - почти няма недостижима дестинация :)

Знам че много от вас отделят доста време и усилия за да намерят възможно най-евтиния самолетен билет, като го 'изцеждат' по всевъзможни начини, следят промоции за хотели, рентакар, и др. Правите ли го обаче само за спорта, или се стремите да свеждате всякакви разходи покрай пътуванията до минимум, било то за да имате финанси за следващи дестинации или просто за да не се прибирате банкрутирали в края на пътуването?

Аз лично съм от втората категория и би ми било интересно да разбера с какъв бюджет и вие сте изкарвали пътуванията си по широкия свят. В това число влизат всички необходими разходи като: самолетни билети, транспорт, нощувки, храна, забавления, входни такси и т.н. Може да напишете също продължителността и дестинацията на пътуването, както и да включите допълнителни обяснения за крайната цена, както и конкретни неща които сте правили за да намалите разходите.

 

Ще започна с пример от последното си пътуване до Италия:

дестинация: Тоскана (Флоренция, Пиза, Лука, Кианти)

продължителност: 6 дни/5нощувки, м. Декември

общо похарчени пари по екскурзията: ~390лв.

Пояснения: Двупосочни билети от Ryanair за 20Eur., ползвахме градския транспорт в Италия и не наемахме кола. За Chiantigiana хванахме автобус от Флоренция, който минаваше през известния път SR222, спряхме в 2 селца; Общо 9Eur. в двете посоки. За нощувки -  намерихме добри оферти в Makemytrip за общо 45Eur на човек за 5 вечери. Съответно 2 нощувки в Пиза и 3 във Флоренция. Купувахме си храна от супермаркет, но и също няколко пъти се хранихме навън, на предварително избрани места. И доста кафе и сладолед :P  В Uffizi бяхме в безплатната неделя, така че спестихме парите за вход.

 

Пътуване 2:

Дестинация: Санторини

Продължителност: 6дни/5нощувки

Общо похарчени: ~480лв.

Пояснения: Възползвахме се от промоцията на Aegan за септемврийските празници от Солун. До Солун - онлайн автобусни билети от Union Ivkoni със 70% отстъпка. Нощувки от Makemytrip. Купувахме си храна почти само от супермаркет, веднъж на ресторант в едно селце. Сега някой може да каже - на една от най-красивите гледки на света си струва човек да седне на ресторант да гледа залеза. Мога да кажа че сандвичи + шоколад на покрива на някоя бяла къщичка на калдерата по нищо не отстъпва като изживяване :biggrin:

Придвижвахме се с автобуси на острова.
 

 

 

Парите похарчени за пътуване никога не са похарчени напразно, но моята философия е, че колкото по-бюджетно излезе едно пътуване, толкова по-скоро може да дойде следващото :P Съгласни ли сте?

 

П.С. Извинявам се, малко съм омазала заглавието на темата. Ако може някой модератор да го оправи, ще съм благодарна :)

Редактирано от goldroks
  • Харесвам 41
Връзка към мнение

Не е лоша идеята ти. И друг път сме мислили за нещо такова, но се получават няколко проблема - най-сериозният от които е динамичността на ситуацията. Валутни курсове, икономическо положение, цена на самолетни билети, всичко това влияе по доста мощен начин и няма как да се прогнозира. Друг проблем е, че пътуваме по много различни наични и приемливи компромиси за един, са неприемливи за друг. И докато може да е силен мотивиращ фактор да видим, че дадена държава може да се посети по-евтино от колкото мислим, демотивиращ може да е, ако си мислим, че е по-скъпо :) Русия и Турция например са добър пример, с падането на националните им валути, мисля че са по-евтини от преди.

 

По-скоро може да помислим за начини за спестяване, ограничени до съответната държава, но не като абсолютна стойност. Например цените в Исландия се покачват последните години, и ако аз кажа, че съм направил еди каква си програма за Х евро, силно вероятно същата не е постижима днес. Но все още най-евтината храна е пазаруването в големите супермаркети или по бензиностанции - това е константа и едва ли ще се промени някога.

 

Нямам против, ако някой иска да хване да систематизира подобна информация, но в момента ресурса ми от време  да координирам нещо такова е изчерпан.  

Връзка към мнение

Един от любимите ми - не превръщай целта в самоцел :)  Винаги се опитвам доколкото може предварително да съм наясно с това какво ме очаква в ценово отношение и еветуални варианти за оптимизиране, в рамките на разумното де. Щото го има и другото - "В Рим като римляните". То и затова не съм се засилил да почивам на Сейшелите. :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Аз по принцип се държа винаги далеч от фалита и не мога да си представя,че ще изхарча всичко на едно единствено място.С тази философия за около 8 години успях да пооходя Европа,че и някои държави да ги ''обърна с хастара нагоре''.Това с ''обръщането'' ме влюби в Италия и докара до план за ''планинска ''Швейцария,само че през лятото,че ските не ги умея хич.

Преди години профуках над 1200 лева за Мадрид,ама не остана нещо в него и около него дето не стъпи кракът ми.При това в този град май има най-много безплатни или евтини места на кв.км.!Все пак от тогава Мадрид си го обичам,но не ми се ще да тичам специално.

Виж,Тоскана и ''Чинкуе тера''като транспорт,спане,музеи,храна и ''магнити'' за 5 дни ми се върза към 400 лева.Не ме питайте как,защото до сега не съм си задавала помнене на подробности.

Сега ми се ще например да разбера дали 4000лв. са твърде много за Виетнам и Камбоджа за всичко пти приличен хотел?

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Сега ми се ще например да разбера дали 4000лв. са твърде много за Виетнам и Камбоджа за всичко пти приличен хотел?

 

Ми зависи за колко време и дали си сама или ще делиш хотела с някой :) Но да, 2 седмици си изкарваш минимум, че ще и останат. 

 

1000лв билет

14 нощувки по 50лв, ако двама делите супер хотел

300лв допълнителен транспорт и визи

 

2000лв само за ежедневни при 14 дни са към 150лв на ден, ехееее...бакалска сметка е, де. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз понеже съм на вълна сама във Виетнам, за две седмици, без лукс, но при чисти хотели със самостоятелни стаи с добро местоположение и обиколка из топ дестинациите на Виетнам, при нормална степен на удобства сумата е около 4000 лв.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

С предварителната уговорка че нито държа сметка, нито ви се бъркам из портфейлите, ама...и в най-смелите си мечти не мога да си представя, че мога да изхарча дори и нещо доближаващо се до горепосочените цифри, и то за такава част от света като Югоизточна Азия... 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ох, много е относително. Всяко нещо може за 2, може и за 200. И в крайна сметка удоволствието и стойността на преживяването не зависят от парите.

Прав е Георги - за всеки е различно, критериите не са еднакви, съответно няма как да се систематизира.

Аз, например, съм ходила на тропически остров на къмпинг (да, нося палатка и прочее в самолет, както и 3 броя деца) и в раницата ми има вечерна рокля и бижута, защото правим вечеря в скъп ресторант с прясно уловена туна, напитки и местни специалитети на стойност по-висока от сумарните нощувки за всички ни за целия престой. И като теглих черата - цялата ни почивка за 5 човека беше на стойност колкото приятели платиха на човек, но за 5 звезден хотел за 3 дни (ние бяхме за 7). И аз и те бяхме много доволни, всеки по своему. Те се радваха, че им е "евтино" защото ползваха някакви фирмени намаления, ние се радвахме, че сравнено с тях ни е без пари :)

 

Специално за ЮИ Азия е много относително - прага на поносимост на всеки е различен. Може много евтино - като местен, а може и като турист, на цена за туристи (еднаква за цял свят).

 

Аз по-скоро си мисля, че може да се пести много от "преживявания" и тук може форумът да е много ценен. Навсякъде по света има много красиви, впечатляващи и безплатни неща/места, които са не по-малко хубави от известни такива. Като се добави и високият брой туристи по всички "известни" дестинации, водещи до опашки и разочарование, си мисля че тема за споделяне на "скрити перли" би спестила много пари и същевременно повишила качеството на изживяването.

  • Харесвам 23
Връзка към мнение

Не разбирам превръщането в цел не толкова къде отиваш, а да похарчиш максимално ниска сума. Разбира се, че всичко трябва да бъде в някакви граници, но предпочитам да се концентрирам върху това какво да видя, а не колко по-малко за похарча, за да "отметна" още една дестинация.

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към мнение

Не разбирам превръщането в цел не толкова къде отиваш, а да похарчиш максимално ниска сума. Разбира се, че всичко трябва да бъде в някакви граници, но предпочитам да се концентрирам върху това какво да видя, а не колко по-малко за похарча, за да "отметна" още една дестинация.

 

Според мен темата не за това. Поне аз както го разбирам, става въпрос как да получим more for less. Безсмислено е да се обясняваме за колко най-малко пари можем да стъпим на някое място. Тук като цяло сме хора със скъпо хоби, няма какво да се заблуждаваме, и всеки си знае своя лимит както и своите приоритети. И ако целта беше "отмятане" - готовите пакети с по три дестинации за пет дена "отмятат" най-много за малко пари.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

 

Сега ми се ще например да разбера дали 4000лв. са твърде много за Виетнам и Камбоджа за всичко пти приличен хотел?

 

Хей, ние  преди 2 седмции се върнахме от нашето пътуване - Камбоджа , Тайланд и малко Лаос. Излезе ни 2500лв на човек и повярвай ми можехме да се минем много по евтино,  но се издънихме с купуването на вътрешните полети :)

Редактирано от Rositsa88
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

С предварителната уговорка, че не искам да прозвуча грубо, ама 4 бона за 2 седмици в Югоизточна Азия? Тази тема не беше ли за бюджетни пътувания, извинете?  :unsure:

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Не разбирам превръщането в цел не толкова къде отиваш, а да похарчиш максимално ниска сума. Разбира се, че всичко трябва да бъде в някакви граници, но предпочитам да се концентрирам върху това какво да видя, а не колко по-малко за похарча, за да "отметна" още една дестинация.

Не, по-скоро да получим възможно най-много за парите които имаме.

Четенето на една тема в друг форум, в която потребител питаше колко ще му трябват дневно за посещение в Италия и останалите му казваха да има поне по 100-200Euro на ден, донякъде ме подтикна да започна тази тема. Не че има нещо лошо в това, всеки си има стила на пътуване и приоритетите. Аз съм ЗА да се харчи за неща/преживявания които са ти мечта, които си струват, които после ще си спомняш дълго време. Било то курсове по гмуркане, посещение на резерват, и т.н. Но извън тези неща, ако за същите пари за които ще отида в някоя по-близка, европейска държава, която не ми е чак такава голяма мечта, харчейки си спокойно, мога да отида на някое екзотично, далечно място, за което цял живот съм си мечтала, но пък е доста по-скъпо като дестинация и ще трябва да си преценям разходите до стотинка... ами бих избрала второто.

Тоест 2500лв. не бих дала да прекарам една седмица в Италия (взела съм я мялко на прицел днес, но нямам нищо против Италия, прекрасна държава. Просто малко ни разглезиха с тези полети по 10 Euro, вече си е почти като махла? :) ), ако мога със същото да съм 2 седмици в Азия.

 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Европа (Западна) и ЮИ Азия, ако разделим разходите на две основни пера, са диаметрално различни.

 

Европа: евтин транспорт дотам, скъп престой (хотели, храна, вътрешен транспорт)

ЮИ Азия: скъп транспорт дотам (+ визи в някои случаи), евтин престой.

 

Накрая като се тегли чертата, за престой от порядъка на седмица-две, разходите излизат приблизително еднакви.

  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Хм, понеже моето писание възбуди духовете да уточня, че не твърдя, че това е сума за бюджетно пътуване. При мен въпросът стои как да докарам възможно най-ниска цена при необходимия ми комфорт. Въпросът беше дали 4000 лв. са много при приличен хотел. Ами, колкото и да не ми харесва отговора, фактите го показват.

Ето разчет на бюджета:

 

Flight SOF-SAG – 380 euro/ 425 $.

Flight SGN- Hanoi -50 $

Flight Da Nang – SGN 30 $

505 $

 

3 nights in SGN – Song Anh 3 Hotel  – 78$

3 nights HANOI - Hanoi Holiday Diamond Hotel - 68 $

2 night Sapa Centre Hotel – 63 $

1 night Jade Hotel – 18 $

2 night Hoang Trinh Hotel -60 $

287 $

 

Airport transfers: 94 $ - SGN-60, HANOI - 17, Da Nang – 17,

Bus/Train Hue-Hoi An – 15 $/ private transfer – 65$

Night train Binh Dinh to Hue – 30$

Night train Sapa – 2x40 $- 80 $   Bus – 2х35 $

Bus transfer Lao Cai to/from Sapa – 2x 3 euro

225 $

 

2 nights Halong Glory Legend Cruise – 283 $

Days trip with Funny travel to Binh Dinh –50/40 $ + Hanoi Night enjoying trip – 50$

Day trip Hue – 45 $

Sapa tours – 70 $

Day trip Mecong – 30 $

528 $

 

Food – 200 $ + 200$ \непредвидени, сувенири и т.н./

Visa – 40$

Insuranse – 50 $

 

Budged: 2035 $

 

Сумата е приблизителна, тъй като все още не съм купила самолетните билети за вътрешните полети. Ако сега ги купувам сумата ще скочи. Надявам се в бъдеще цените да спаднат.

Възможно е Сапа да бъде заменена с тридневна екскурзия до едни водопади в северен Виетнам на границата с Китай, но сумите са същите като цяло. Ако се ползват нощни влакове ще отпаднат около 50 долара.Ако не се прави тридневен Ха Лонг сумата ще падне, но 100 долара повече или по-малко не е голяма разлика.

Иначе сигурно може да стане 2500 лв., ако търся хотели на място и си се пазаря за всичко, но за едното нямам време, а другото е предвидено като разход, пък какво ще излезе накрая ще видя на място. Ако го намаля ще е добре. Не бих тръгнала с малко пари с надеждата, че все някак ще се оправя, а не мога да си позволя да си спестя трипове, защото едва ли ще се връщам.

И пак повтарям това не е бюджетно пътуване, а пътуване, осигуряващо известен комфорт и сигурност на сама жена.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 23
Връзка към мнение

Хм, за мен лично бюджетно пътуване значи да определиш бюджет според възможностите си и да го спазиш, може да е $200, може да е $10000.

Иначе ако става въпрос да е много евтино, за мен това е нещо от сорта на $200 за далечни полети или $40 за близки (само таксите), плюс хотел 3-4 звезди за точки (без пари) поне през 75% от времето. Храната никога не я броя, то винаги се яде, а от атракциите гледам да не пестя, защото все пак за преживяването съм отишъл. Малко се отклоних от критериите на Самурайка :)

Един път реших да спестя от атракции, защото беше скъпо (полет над сливането на реките в Манаус, 400 реала на човек преди 8 години, сега сигурно вече е 800) и още съжалявам, пък надали ще го направя вече.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Малко се отклоних от критериите на Самурайка :)

 

 

 

Ама аз критерии не съм залагала. Сигурно не съм се изразила правилно. Имах предвид ако видиш красив храм, но не в топ 10 на ТрипАдвайзър за без пари това като какво се брои? Че си пропуснал нещо или че си видял нещо? Ако се качиш на кметството в Токио, което е безплатно, но пропуснеш най-високата кула - това какво е?

От друга страна, ако искаш да отидеш на слонско сафари в Бали и за негова сметка си избереш евтин хотел? Ако искаш луксозна вечеря в Париж и после спиш във F1 хотел в предградията?

Няма критерии, аз това казвам. Има приоритети, различни за всеки.

Един е сама жена, друг семейство с деца, трети - мадежи с раници. Един иска плажове и почивка, друг архитектура, трети - Кобе телешко. Как да се обобщи?

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Милано - 3 нощувки, самолет, храна, общ.транспорт = 120 EUR.  На връщане полета закъсня над 3 ч. и Ryanir ме обезщетиха с 250 EUR :) За уточнение, това беше този месец, декември.

Редактирано от Емика
  • Харесвам 21
Връзка към мнение

В туристическите справочници класифицират обектите по ценови диапазон.

 

В wikitravel използват категориите: 'budget', 'mid-rane', 'splurge' за ресторанти и хотели.

 

Numbeo, Cost of living: 'Meal, Inexpensive Restaurant', 'Meal for 2 People, Mid-range Restaurant, Three-course', 'McMeal at McDonalds (or Equivalent Combo Meal)'. https://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp  

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Явно всеки си има свои разбирания за "бюджетно пътуване", но в общия смисъл понятието си има съвсем ясно очертани граници. За ориентир бих предложил описанието на уикито:

http://wikitravel.org/en/Budget_travel

 

Съжалявам много, но такса "лукс", такса "комфорт" и такса "сигурност" са всичко друго, но не и характеристики на  "бюджетното пътуване". Което съвсем не означава, че едно бюджетно пътуване не може да бъде сигурно, комфортно, а в някои случаи дори луксозно, за което имам много примери от собствен и чужд опит  ;)

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Което още веднъж показва, че подобна категоризация не можем да постигнем, всеки си има различни критерии :)

 

По-скоро може да се направи като "Какво може да постигнем за 2000лв еди къде си". И от там да видим - такива хотели с такива екстри и толкова голямо легло на еди кое си място, онакива таксита, такива атракции. Хотела е толкова, таксито е толкова, ресторанта е толкова, атракциите са толкова. Пък дали това е бюджетно, икономично, лукс или супер лукс - всеки да го категоризира както намери за добре, важна е фактологията. Ама...то това си е цяла наука, има уж сайтове да дават такива насоки, винаги съм срещал в тях големи разминавания спрямо действителността, най-простия начин за проверка е да видите какви цени дават за София. 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

То форума с това е ценен, че за различните дестинации четеш различни мнения, но някои дестинации ни звучат скъпо, докато не прочетеш/чуеш, че всъщност има и други опции. И вече всеки си преценява кое, колко и как струва и дали си заслужава за тях.

 

Ще дам и личен пример - пътувам по разнообразни начини, като съм отсядал в абсолютно долнопробни хостели, спал съм на пода на хора, които не съм виждал през живота си, а съм отсядал и в луксозни хотели. Всяко едно от тези пътувания е оставило добри спомени в моето съзнание.

На място също преценявам как да харча - дали ще пазаруваме и готвим или ще ядем по ресторанти, дали ще наемаме кола или ще ползваме градски транспорт. Дали ще си купуваме глупости или ще зяпаме само. Толкова е различно всяко пътуване, че няма как да дам обобщение, но ценното на този форум е именно този диапазон и можеш да разбереш, че някоя дестинация е постижима или пък да ти спести излишни разходи, да ти даде насока и т.н.

  • Харесвам 15
Връзка към мнение

на мен лично наистина би ми било много полезно, ако в такава тема се споделят подробности и детайли, с линкове за настаняване и похарчени средства, с оглед добиване на представа доколко са постижими определени места (всъщност дори не определени, а за всякакви места би било интересно), защото не изключвам, че има и други като мен, които дълго време не са подозирали, че е възможно да се похарчат по-малко пари, отколкото са си представяли

 

накратко казано - просто споделяне на планирани и осъществени бюджети, по този начин наистина биха се оформили диапазони, в които всеки да намери себе си; но без посочване на конкретни места не би било особено информативно, например аз все още съм в лек потрес от първото мнение на автора, според което 5 нощувки за 2 човека в Пиза и Флоренция може да струват общо 45 евро - ами съвсем нормално е да изпитам любопитство да видя въпросните места, за да знам за себе си дали изобщо те биха били опция за мен като условия и да преценя дали такъв би бил и моят предполагаем бюджет или ще трябва да умножавам по 10 :)

 

в никакъв случай не искам да звучи като критика, но понеже изчетох страшно много теми от форума (безспорно супер интересни и полезни), но ми направи впечатление, че тук не се говори много в цифри - като изключим целевите теми за промоции на самолетни билети, в общи линии сякаш е достатъчно някой да сподели, че е постигнал страхотна цена за билет и нататък подробностите са излишни... а както забелязваме напоследък май ще се окаже, че разходът за самолет е относително доста малък на фона на останалото; тази ценова мистификация поне у мен създава представа, че съм попаднала на място, събрало може би горната част на най-заможната прослойка в обществото - посещения на 10+, 20+, дори 30+ държави годишно, просто така за удоволствие, поне сред моя кръг познати и близки (а се броим за средна класа) далеч не е възможно.... а най-вероятно ще се окаже, че е възможно, просто ние не сме знаели, че е така? :)

 

във връзка с горното, страшно харесвам пътеписите на AlexandraKo, които освен с хумора и супер непретенциозното й изразяване (в най-добрия смисъл) винаги носят много конкретна ценова информация, да, от доста по-висок диапазон спрямо този, който ми е достъпен, но пак е по-полезно отколкото просто да си представям някакви имагинерни цифри, които да ме отказват изобщо от мечти за подобни дестинации

 

та, не знам, ако и други хора мислят като мен, не смятам за нещо срамно и неудобно да ги споделяме тези неща, лично без никакво притеснение бих дала подобни детайли за двете ни пътувания през годината, въпреки че са на места, които вероятно отдавна са отметнати от повечето хора тук

 

 

 

  • Харесвам 36
Връзка към мнение

на мен лично наистина би ми било много полезно, ако в такава тема се споделят подробности и детайли, с линкове за настаняване и похарчени средства, с оглед добиване на представа доколко са постижими определени места (всъщност дори не определени, а за всякакви места би било интересно), защото не изключвам, че има и други като мен, които дълго време не са подозирали, че е възможно да се похарчат по-малко пари, отколкото са си представяли

 

А, споделят се и сайтове за резервация на хотели, има сума писано за кешбек, MakeMyTrip, сума сайтове за резервация за хотели (а други ги контрират, че ползват само booking.com и нищо не може да ги накара да го сменят :) ). А препоръки за конкретни хотели най-добре в темата за конкретното пътуване, че иначе тая тема ще се препълни. Виждал съм и хора да споделят как точно се е получила цената. А те тези неща се променят и ако нещо е било така вчера, не значи че ще бъде така и утре. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.