antea Публикувано: 16 декември, 2016 Сподели Публикувано: 16 декември, 2016 (редактирано) Аз не мога да си представя как ги помните всички тези цени - гориво, пътни такси, закуска, обяд, сладолед, питие... Аз разчитам на вроденото си чувство за намиране на изгодни неща, общо взето си имам изработен усет кое е изгодно и кое не (по моята ценностна система), но не мога да помня за колко съм закусил тази сутрин, освен ако не е било нещо много евтино или много скъпо, че да ми е направило впечатление. Това в един пътепис да се пише всичко с подробности колко струва, ами това все едно да искате всичко сдъвкано, смляно и изплюто. Правете си проучванията сами, ровете, четете, като стигнете до нещо, което ви се иска да го направите, но ви се струва скъпо - питайте директно от сорта на "За еди какво си намерих еди каква си цена, това добре ли е, някой може ли да подскаже начин да се свали?". Ама не всичко наготово, това да не е супермаркет с ценови етикети :) Я си представете една сводка на Домосед примерно, с цена на всяко нещо, което е ял, пил или каквато и да била консумация там. Палачинка - 25 ранда, градски автобус - 3.50 евро, гориво за Ланд Ровъра - еди колко си куача... Как би изглеждала като качество на писане по този начин? Ще ви е интересно ли да четете такъв пътепис? За какво го четете? Заради това да прецените дали може да си позволите въпросното пътешествие (и точно същите неща) или за да вникнете в цялостната картина на изживяването, пречупена през неговия светоглед? За да се поставите някъде? Сега, аджеба, ние средна класа ли сме, къде сме, ако това ни се струва скъпо / евтино... Аз лично споделям цени (без да смятам когато конкретно някой ме е попитал) само когато мисля, че съм ударил някаква далавера (грешка в ценообразуването на някой си сайт или супер голямо намаление), нещо, което ми се е видяло изключително скъпо или супер евтино (от моя гледна точка) или нещо много изгодно в определен район, което (пак според мен) не е за изпускане. Или пък начин да се заобиколи някой харч - входна такса, виза и подобни. Темите за цени на самолетни билети, намаления от определени кредитни карти, евтини банковеи трансфери и пр. са друга бира, самата им същност и причина за пускането им са точно финикийските знаци. мисля, че има някакво недоразумение - не виждам да е споменато (и от моя страна също) някъде в темата желание пътеписите да се пишат по някакъв утвърден, задължително включващ цени, формат - нищо подобно, по-скоро споделяне по желание на бюджети, в тази или подобна (сборна) тема и не смятам, че интересът към такова споделяне е продиктуван от някакво битово клюкарство кой какво колко и къде харчи (с малки изключения аудиторията тук създава впечатления на по-интелигентна от средно ниво), а единствено и само от желание за преценка на достъпност, постижимост, оптимизиране и съпоставка със собствените ни представи за едно пътуване в крайна сметка целта на един пътепис е човек да опише личните си емоции и възприемане, като в най-добрия случай успява да вдъхнови читателите си да помечтаят за такова пътешествие, но когато еуфорията тип "искам и аз, искам и аз!" поотмине е нормално да възникнат размисли дали цената би била 1000, 3000 или 20000, нали? и тогава се сещаш, че, да, в онази тема видях поне два споделени бюджета - на соло-пътешественик мъж, и соло-пътешественик жена, с ясно споменати параметри - доста по-различно е, нали? да варирам между 860 и 2100 долара, с уклон към второто доколкото и аз съм жена и е по-вероятно критериите на mililia за безопасност и конфорт да са сходни с моите така че, ето, в рамките на няколко поста, имаме информация за един и същ регион, полезна за различни типове пътуващи, и то без на никой да му хрумне, че едното е клошарско, а другото - снобарско и определено не смятам, че публикуването на няколко по-детайлни цифри е някакво изключително ноу-хау, с което едва ли не сме спестили на другите тонове четене и собствено проучване ("магеланци-готованци" ?) - напротив, дали сме им само отправна точка за такова мислене, но доста по-реална отправна точка, отколкото някаква заблудена представа за супер-достъпност или, обратното - ексклузивност учудването ти как е възможно да се помнят такива неща пък озадачава мен откакто е измислен ексел-а, не е нужно да помним и събираме на ум числа; отделно лично за себе си знам, че сметки не се правят само на чужди, подарени пари, така че смятам по-скоро за нормално бюджетите да се предвиждат предварително с последваща корекция, вместо да се разчита на интуиция... ти определено си късметлия, щом твоята е така успешна Редактирано 16 декември, 2016 от antea 10 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 16 декември, 2016 Сподели Публикувано: 16 декември, 2016 Браво на Гинес за постигнатия бюджет. На пръв поглед разликата е стряскаща, но всъщност не е толкова огромна и идва от вида на пътуването при него и моят план. - в неговия бюджет не е заложена цената на самолетния билет до Азия, а в моя е; - нощувките са в хостели със стаи с най-малко 6 или 8 легла, при мен всичко е самостоятелни стаи с баня и прозорци;Рейтинг над 8.5 в букинг. - има 4 безплатни нощувки; - Ха Лонг е направен като еднодневен трип, а при мен е заложен като тридневен трип с нощувки и хранения. Доколкото помня неговата програма беше много интензивна с цел разглеждане, докато при мен идеята е да има включена и почивка. - трекинг в Сапа е 23 $ за ден, при мен е заложен бюджет за три дни 70 $; - понеже при мен нещата са в проект съм заложила цени на трипове по Интернет, а Гинес дава вероятно реалните цени на място, т.е. ще има намаление в цените на трипове и превоз. - при мен има заложени повече градове из които за разглеждане на забележителностите е необходимо наемането на такси или индивидуални екскурзии, напр. Hue. - при мен са включени цени на таксита от и до всички летища. Гинес вероятно е ползвал обществен транспорт, тъй като липсва заделен бюджет. - при Гинес липсва застраховка. - в моя бюджет са включени дори разходи за сувенири. Хубаво е, че темата дава различен подход при организирането на дадено пътуване. Всеки сам ще си прецени кой е неговият начин. С интерес очаквам и сметките на Евгени за този регион. 14 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 16 декември, 2016 Сподели Публикувано: 16 декември, 2016 Много съм благодарна на всички магеланци, които си правят труда да пишат в цифри, винаги е полезно. На Оги пътеписите са ми много от полза - с тях убеждавам хората, че Япония не е мега скъпа дестинация (не че ми вярват де) В японските пътеводители съм сложила цял раздел за безплатни атракции и места с намаления за туристи. Моите пътувания също са комбинация от скъпо и евтино и като тотал няма да са полезни никому, но мога да цитиран мякои конкретни места, които мисля, че си струват да бъдат споменати. За Пиза и Флоренция, макар да предстои (понеже Антеа даде пример) - билетите са по евтината им ставка от 20 евро в двете посоки. Една нощувка в Пиза в хотелче до летището - две стаи за по 40 и 45 евро (4 възрастни и две деца). На следващия ден от Пиза до Флоренция с автобус - 10 евро в двете посоки. Във Флоренция съм наела много хубав апартамент от airbnb със спланя, хол и кухня (още не съм била, но отзивите са отлични) за 60 евро на ден, не далеч от Понте Векио. Четири дни ще сме там. Планът е да обядваме по тратории и малки ресторантчета а сутрин и вечер да сме си в апартамента с вино и мезета от близкия супермаркет. Една вечер имам планирана дегустация на вина с хазяйката, соло, майка ми ще гледа децата. Всичко се организира много спонтанно, но по моите разбирания много бюджетно, сега остава и да е хубаво. Сигурна съм че ще е. Споменатия от мен къмпинг на остров е в Ishigaki - от Окинава. Едно от най-хубавите ми преживявания. На вечер е нещо от сорта на 5$ за палатка с 4 човека. Има тоалетни, душове със студена вода и чешми. Нямаше хора преди години, сега, като навсякъде се е понапълнило. С кола под наем и обиколки из острова, хранене по ресторанти (освен закуските) и няколко екскурзии с лодка излезе 350-400$ за 7 дена (и в тях има една вечеря за 150$ с уловена сутринта туна, много саке и ...абе малко му изпуснахме края, но беше супер). Не слагам самолетни билети, че отправната точка е важна, но напоследък има много полети от Европа до Окинава на прилични цени (350-400$). Толкова ми хареса, че го повторих на Zamami. Ако си носиш палатка е 300 йени на човек - 2$ и малко по сегашен курс. Условията са идеални - много добри тоалетни и душове (студени, ама никакъв проблем дори за дете на 1,5 годинки) но сравнено с Ишигаки имаше много хора - младежи от цял свят. Островът е малък и няма коли под наем, има един автобус, който обикаля. Ресторантите бняха само с предварителна резервация и пак се чакаше. Храната беше скъпа. Екскурзия до необитаем остров с екипировка за шноркелинг за 4 човека и огромен чадър беше под 100$ на ден. А имаше опции с кану, обяд, инструктор, снимки и получаваш DVD с подводните ти приключения за по 80-100$ на човек. В това пътуване имах една нощувка на основния остров в Наха, която беше за 230$ и беше една от най-скъпите, която съм плащала. Беше за петима ни в кемпер с шофьор, който ни караше през нощта за да видим Чурауми аквариума в горната част на отсрова, направи ни закуска и на пръщане ни показа красиви плажове и разни интерсни места. Остави ни пред ферибота навреме за да си хванем лодката. Ако тегля чертата (а не искам) сигурно няма да излезе никак бюджетно, но беше много хубаво! Тук исках да спомена и къмпинг Риалто до Венеция, който имаше много удобни бунгалца с 2 легла и директно Фери до Венеция за по 27-30 евро на вечер, но видях на страницата, че съм назад с информацията едно 7 години...вече за 35-50. Бррр... Извод - хора, пътувайте! Дори и да ви се вижда скъпо сега, след години ще ви се струва много бюджетно! 12 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 От два дена се чудя, дали да пиша в тази тема. И аз едно към едно като Оги. Отдавна спрях да пиша, не съвсем спрях, но много разредих, защото се почувствах засегната заради евтиния ми начин на пътуване. Аз обаче се кефя, и дори и милиони да имам, пак ще си пътувам така. Дори и пътеписа за Куба и Мексико, където бях написала с подробности за всичко възможно най евтините варианти си изтрих. Тогава за 17 дни похарчихме 4200 лв. за двама, всичко. Сега, миналия месец се върнахме от пътуване в Иран, Армения и Грузия, за 23 дни ни излезе 2200 лв. за двама. Аз не деля храната, сувенирите и подаръците, смятам накрая колко съм похарчила. Например в Иран похарчихме 300$ за 7 дни. Разбира се знам ги по пера, хотел, транспорт...Сега за Колумбия и Еквадор през Рим до тук имам сметнати билети 3000 лв. за двама, нощувки 17 за 507 лв.двойни стаи, някъде с общи бани, повечето са със самостоятелни. Две нощувки на летището заради ранен полет и една в автобус, 12 часа преход. Транспорт с автобуси из Колумбия и Еквадор 100$. Точната сметка ще я направя след като приключи пътуването, че така не се знае на място как ще е, но мисля, че пак ще се побера в 4200, 4300 лв. за двама, още повече, че съм намерила от блогове по евтини нощувки на място. 26 Връзка към коментар
Krum4ov Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Интересна тема. За мен бюджетно пътуване най-общо казано е ако имаш два варианта за нещо и единият е по-скъп само заради някакво удобство, но и другият е приемлив. Например когато бях в Шри Ланка имаше вариант да се придвижваме между два града с кола с шофьор или с автобус. Колата ни я предложиха на уникална цена за "само" 40 лв. на човек, докато автобусът излезе по 4 лв. Въпросът е, че дали с колата или с автобусът пътят е един и същ, и времето за пристигане щеше да е едно и също. Познайте кое избрахме. Има обаче нещо друго. За целия престой в Шри Ланка дадохме около 30-40 лв. за междуградски транспорт и обиколихме половината остров. За мен това е бюджетно пътуване, но в темата за Шри Ланка някой като пита за евтин транспорт и всички казват, че най-оферта излиза да си наемеш кола с шофьор, което в крайна сметка излиза 4-5 пъти по-скъпо от начина с автобус. Но пък за много хора, начинът с колата е бюджетен. Така че възприятията са много различни и зависят от много фактори. Аз също съм за това да се споменават цените, като и аз съм от хората, които пътуват бюджетно и ако има по-евтин начин за нещо, без да правя големи компромиси със себе си, разбира се ще е полезно да го знам. 8 Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 - при мен има заложени повече градове из които за разглеждане на забележителностите е необходимо наемането на такси или индивидуални екскурзии, напр. Hue. Аз пък ще се радвам някой да опровергае това твърдение с конкретни примери от своя опит. Например как е направил Hue без индивидуална екскурзия и без това да е ощетило особено качеството на преживяването? Или как е стигнал без такси от летището до хотела, без това да му е подкопало сигурността по пътя. Така я разбирам аз полезността на темата. - нощувките са в хостели със стаи с най-малко 6 или 8 легла, при мен всичко е самостоятелни стаи с баня и прозорци;Рейтинг над 8.5 в букинг. - има 4 безплатни нощувки; Видиш ли, само хотелите над определен рейтинг и определен ценови клас си имат бани и прозорци в стаите, пък онези за по 5-10 долара със сигурност са някакви тъмни и мизерни дупки с по 8-10 миризливи говеда в стая, които ходят по нужда в двора и се къпят на мивката в коридора!?! Май тъкмо този тип коментари визираше Оги по-горе... Недейте така, хора! Уж сме се събрали тук, за да трошим стереотипите и заблудите в света на пътешествията, а не да робуваме ревниво на старите и да си създаваме нови стереотипи и заблуди! 3 Връзка към коментар
antea Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Така я разбирам аз полезността на темата. Видиш ли, само хотелите над определен рейтинг и определен ценови клас си имат бани и прозорци в стаите, пък онези за по 5-10 долара със сигурност са някакви тъмни и мизерни дупки с по 8-10 миризливи говеда в стая, които ходят по нужда в двора и се къпят на мивката в коридора!?! Май тъкмо този тип коментари визираше Оги по-горе... Недейте така, хора! Уж сме се събрали тук, за да трошим стереотипите и заблудите в света на пътешествията, а не да робуваме ревниво на старите и да си създаваме нови стереотипи и заблуди! а пък според мен точно този коментар никак не допринася за полезността на темата беше направено елементарно сравнение на какво се дължи разликата в бюджета, което може да е само от полза за другите (да решат кое ги устройва повече като вариант), без никакъв личен нюанс, просто не разбирам ти как успя да го приемеш иначе? 7 Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Аз обаче се кефя, и дори и милиони да имам, пак ще си пътувам така. Най-смисленото и "магеланско" мнение, което съм чел в този форум в последно време! Поздравления! 3 Връзка към коментар
noshtna_ptica Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Чета ви с интерес. Любимото ми предаване е Орел и решка и нерядко там виждаме как нискобюджетният турист вижда и усеща много повече. Нерядко, но не винаги ... 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 (редактирано) Аз пък ще се радвам някой да опровергае това твърдение с конкретни примери от своя опит. Например как е направил Hue без индивидуална екскурзия и без това да е ощетило особено качеството на преживяването? Или как е стигнал без такси от летището до хотела, без това да му е подкопало сигурността по пътя. Така я разбирам аз полезността на темата. Видиш ли, само хотелите над определен рейтинг и определен ценови клас си имат бани и прозорци в стаите, пък онези за по 5-10 долара със сигурност са някакви тъмни и мизерни дупки с по 8-10 миризливи говеда в стая, които ходят по нужда в двора и се къпят на мивката в коридора!?! Май тъкмо този тип коментари визираше Оги по-горе... Аааа, моля, моля, да не ми се приписват нито думи, нито мисли. Това с квалификациите е твое изявление, а не мое. Аз единствено твърдя, че за 5 долара няма или поне аз не съм намерила самостоятелни стаи с баня и прозорци във Виетнам. Ако си правил проучване за предлаганите места ще видиш, че във Виетнам повечето хотели предлагат стаи с и без прозорци и цените им са различни. Иначе който му харесва да спи в общи стаи и няма проблем, защо не. Лично аз предпочитам самостоятелни стаи с добър рейтинг. Е, не винаги високия рейтинг е заслужен, но почти винаги ниският рейтинг се потвърждава /поне в моите представи е така/. А иначе и аз бих искала да разбера как Hue и околности може да се разгледа за ден без такси или индивидуални екскурзии, като се има предвид, че аз съм си набелязала точно какво искам да видя, а не просто да ми се покаже нещо от района. Що се отнася до трансферите летище-град, за Европа напълно подкрепям мнението ти и не бих ползвала такси, най-малко, защото не ми е по джоба. За Азия, когато съм с целия си багаж, документи и пари не бих се подложила на риска да остана без тях докато все още нямам идея от града. Аз обаче съм си предпазлива така, че тук се презастраховам + че ако мога да си позволя някое удобство, не виждам причина да не го правя. Това си е моят начин на пътуване и пет пари не давам за чуждото мнение. Редактирано 17 декември, 2016 от mililia 13 Връзка към коментар
t_petkov Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 От два дена се чудя, дали да пиша в тази тема. И аз едно към едно като Оги. Отдавна спрях да пиша, не съвсем спрях, но много разредих, защото се почувствах засегната заради евтиния ми начин на пътуване. Аз обаче се кефя, и дори и милиони да имам, пак ще си пътувам така. Дори и пътеписа за Куба и Мексико, където бях написала с подробности за всичко възможно най евтините варианти си изтрих. Тогава за 17 дни похарчихме 4200 лв. за двама, всичко. Сега, миналия месец се върнахме от пътуване в Иран, Армения и Грузия, за 23 дни ни излезе 2200 лв. за двама. Аз не деля храната, сувенирите и подаръците, смятам накрая колко съм похарчила. Например в Иран похарчихме 300$ за 7 дни. Разбира се знам ги по пера, хотел, транспорт...Сега за Колумбия и Еквадор през Рим до тук имам сметнати билети 3000 лв. за двама, нощувки 17 за 507 лв.двойни стаи, някъде с общи бани, повечето са със самостоятелни. Две нощувки на летището заради ранен полет и една в автобус, 12 часа преход. Транспорт с автобуси из Колумбия и Еквадор 100$. Точната сметка ще я направя след като приключи пътуването, че така не се знае на място как ще е, но мисля, че пак ще се побера в 4200, 4300 лв. за двама, още повече, че съм намерила от блогове по евтини нощувки на място. Не мисля, че трябва да се срамуваме да споделяме опит и знания за различните цени на местата, които сме посещавали. Най-малкото да се чувстваме засегнати. Всеки човек има различни изисквания и това е съвсем нормално. Това е хубавото на този свят - че сме различни. Ако за един 5 звездните хотели и скъпите ресторанти са задължителни, то за друг палатките и couchsurfing-a е начинът, по който да се запознаят с много местни хора и да направят приятелства за цял живот. И в това няма нищо лошо! Напротив! Аз например, направих едно пътуване с приятели в Югоизточна Азия това лято за около 20 дни. Големите полети, вътрешни полети, хотели, храна, автобуси, забележителности всичко ми стъпи на около 2100 лв. Но си изкарах страхнотно! И ще има със сигурност други хора, които ще искат да направят нещо подобно на моето пътуване. Затова не мисля, че трябва да не споделяме подробна информация и за тези пътувания, които показват на хората, че действително екзотиката не е толкова недостижима 20 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Нека ви кажа една притча.Ако Георги реши, да я изтрие. Отишъл един бедуин на пазара за камили.Харесал си една. - Колко струва ? - 2 пари, рекъл продавачът. - Ооооо, много ми е скъпо!- рекъл тъжно бедуинът. На следващата година пак същата случка, камилата струва 20, пак му е скъпо, пак не купува. На по-следващата е 200, пак същата история. Обаче, на още по - следващата, камилата струва 2000 и бедуинът казва: -Купувам я! Търговецът удивен - Купуваш я?2,20,200 ти беше скъпо... -Да, казал бедуинът, така беше.Но сега вече, 2000 не ми е скъпо... 14 Връзка към коментар
Spqr Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 (редактирано) Има едно нещо, което бих искал да споделя в темата. Оптимизирането на цените е едната страна на бюджетното пътуване. А времето? Как си организирате маршрутите? Имате ли въобще такива? За мен например безцелното ходене е огромна загуба на време. Какво като ми е евтин полет ако времето не е оползотворено правилно. Смятаме ли го това? Един материален актив, примерно телевизор, може да е добра сделка ако го вземеш на промоция. Пътешествието обаче не гарантира, че ще е чудесно преживяване на база цени. Искреното ми мнение е, че това е най-слабото място в организацията на пътешествениците. Моят опит показва, че има огромна разлика между прецизно подготвен и "куфар". Знаете ли, че може да видите Пиета Ронданини на Микеланджело в Сфорцеско, Милано всеки вторник след 14 ч. безплатно. В другите дни е 1 час преди работното време. И знаете ли какво? Случайно бях във вторник и си спестих, колкото е входът (10 евро примерно). Ето един бюджетен съвет. Да не споменавам как ако добре си организираш маршута колко по-наситено, смислено и емоционално е едно преживяване. Редактирано 17 декември, 2016 от Spqr 24 Връзка към коментар
zon Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Според мен всеки има право да избира и си е негова работа как и за колко /бюджет/ да пътува. 10 Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 ... Моят опит показва, че има огромна разлика между прецизно подготвен и "куфар". " Точно така, има огромна разлика, но аз мисля, че един истински "магеланец" никога не може да бъде "куфар". "Куфари" са онези, които препускат с организираните от тур-фирмите екскурзии. За тях сякаш е най-важно твърдението после "Аз съм бил.." еди-къде си, ама какво си видял, чул, пил-ял, разбрал - няма голямо значение. Връзка към коментар
patilana Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Ми зависи за колко време и дали си сама или ще делиш хотела с някой Но да, 2 седмици си изкарваш минимум, че ще и останат. 1000лв билет 14 нощувки по 50лв, ако двама делите супер хотел 300лв допълнителен транспорт и визи Георги,благодаря за подробната разбивка на виртуалните 4000лв. Извинявай,че пропуснах в предишния си пост. Връзка към коментар
cck Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 И аз да споделя скромно мнение по темата. Парите са само елемент. Важен, но при все това - един от всяко пътешествие. Основополагащи други елементи са какво ми е интересно да видя, с кого пътувам/ще видя на място и т.н. Човек знае две и двеста. Може и съм бил на изключително евтини пътувания и с автобус, и с агенция, и с ученици от училище дори. Всяко пътуване си има чар и специфики. Да не е лошо, когато за по-малко пари вземеш повече от хубавите неща, които искаш да преживееш и видиш. Не винаги това е възможно, особено ако поставим и фактора време. Можеш да разгледаш съвсем безплатно десетки музеи в Лондон, но аз искам и на концерт да ходя - там поне аз нямам как да мина free. В много материален и изграден от човека свят живеем и редом с прекрасната природа обичам и "man made" атракциите, а те най-често имат вход Да не говорим за елементи като храната . Грях или не, ако си чревоугодник - може двойно да ти излезе пътуването, а може и това да е поантата. Та с пари или без, важното е да се пътува и да се чувствате добре. Уважавам и бюджетните, но и тези широки пръсти магеланци, защото страстта и интересите при всеки са различни. 24 Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 (редактирано) Точно така, има огромна разлика, но аз мисля, че един истински "магеланец" никога не може да бъде "куфар". "Куфари" са онези, които препускат с организираните от тур-фирмите екскурзии. За тях сякаш е най-важно твърдението после "Аз съм бил.." еди-къде си, ама какво си видял, чул, пил-ял, разбрал - няма голямо значение. А, не! Куфар е и моят мъж, защото не прави абсолютно нищо за организацията на пътуванията. Само знае къде отиваме. А иначе по темата. За мен е като спорт да намеря възможно най-евтините билети и най-евтините нощувки. Но не мога да спя в обща стая, нито да съм с обща баня. Така, че всеки избира. Аз също, когато разказвам пиша цени, защото и това е важно. За пътуването ни преди седмица до Рим - самолет по 2 х 20 евро, хотел 3* до Колизеума - 5 нощи за 169евро през ММТ +35 сити такси на място. Трансфери 2х 11 евро автобус. Безплатна първа неделя , посетени - Галерия Боргезе и Палацо Барберини. Спестени около 40 евро За манджарето и виното няма да се отчитам, че.... slujitel, а ти да си публикуваш пътеписа отново, защото беше много добър. И да ни разкажеш за последното пътуване, моля! Редактирано 17 декември, 2016 от Цвете 15 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Разнообразието е очарователно. Само нека не проектираме своите разбирания върху всички и върху целия форум. "Магеланско" може да е както ултра бюджетно пътуване с раничка за няколко месеца, така и околостветското на Георги Матеев за 3 дни, дето май слиза от самолет само за няколко часа. Който както го кефи и си го направи. Ако сме толерантни в неразбирането си на чуждия стил може да е само от полза за всички. 22 Връзка към коментар
Diana Doncheva Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Как да пътуваме? Бюджетно или луксозно. Започвам с ясната представа, че тези понятия в повечето случаи са пречупени през личната представа и възможности за пътуване. Да напиша тези редове ме провокира тази дискусия, която още един път ми доказва, че хората не са толерантни към избора на другите, дори и когато не го казват открито. Вечните понятия скъпо и евтино са доста субективни. Когато сравняваме само паричния еквивалент се сещам доста поговорки: „Не съм богат да купувам евтино.“, „Когато губиш, незнаеш какво печелиш.“ и т.н. Защо, когато оценяваме едно пътуване основният въпрос е: „Колко струва?“, а след отговор, репликата: „Ооо, аз немога да си го позволя.“ или „Е, едикойси е бил там на половин цена.“. И след това встъпление искам да изкажа моето виждане по въпроса. Първо, човек трябва да е наясно защо пътува? За да си достави удоволствие или само за да каже бил съм и там. Вторият въпрос е за приоритетите при пътуването. Не всеки може да понесе спартански условия за настаняване или пътуване в „индийски“ влак. И не защото съм лигла, но не виждам смисъла да си го причинявам и това да ме натоварва, а и да платя една торба пари за да стигна до там. Ако не мога да си позволя прилични условия по моите критерии – просто няма да ходя. Но ако мога да си го позволя, няма да си проваля пътуването с тънки сметки. Като казвам „тънки сметки“ нямам в предвид изгодни сделки, а примерно да наема хотел на лоша локация, защото е изгоден, а после да губя по 2 часа, от без това ограниченото ми време, за да пътувам до него. И пак повтарям, че кое е приемливо или не е субективно. И по никакъв начин не упреквам хора, които избират икономично да пътуват, но не искам и те да отричат моят начин, който далеч не може да се нарече луксозен, но е по „щадящ“. Защото всеки преценява освен финансовите си възможности и собствените си физически възможности. Не е без значение и склонността да експериментира в „ смесване с местното население“. Не всеки може да възприеме храната, обичаите, а дори и битовите им навици, но това не е причина да посети страната им. Различно е когато пътува сам млад мъж или сама жена. И ако някои наричат „куфар“ тези, които са предпочели да наемат местен гид, който да им покаже всичко най-добро, а и същевременно често да ги предпази от набезите на „търговците“, нека бъдат по-толерантни към желанията и предпочитанията на хората. И не смятам, че само когато съм спала по летищата с 50-килограмова раница на гърба, единствено съм усетила страната и не съм била там само за да твърдя – „била съм там“. Нека бъдем толерантни и да не налагаме собственото си мнение като меродавно. За мен най-важното е пътешественическият дух и желанието да видим нови места, а не как и колко сме платили за това! 9 Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 (редактирано) а пък според мен точно този коментар никак не допринася за полезността на темата беше направено елементарно сравнение на какво се дължи разликата в бюджета, което може да е само от полза за другите (да решат кое ги устройва повече като вариант), без никакъв личен нюанс, просто не разбирам ти как успя да го приемеш иначе? Напротив, сравнението беше направено на база чисто спекулативни предположения (примерно не видях колегата Гинес да е споменавал, че е спал в дорми стаи без прозорци и бани; спомена само за най-добрия хостел, който е посещавал някога). Подобно нещо само може да вкара в излишни заблуди по-незапознатите хора, което намирам за тъкмо обратното на целта и на темата, и на форума като цяло. В допълнение никак не ми се нрави (изглежда, не само на мен) така прокарваното внушение (не само в тази тема), че ако пътуваш два пъти по-бюджетно от някаква зададена (туристическа) цена, то това непременно трябва да е за сметка на качеството на пътуването и/или на огромни компромиси с комфорта и сигурността. Аз пък съм открил за себе си точно обратната зависимост - колкото по-бюджетно (да не се разбира "мизерно"), толкова по-пълноценно. Наличието на ограничен бюджет те прави по-комбинативен, по-търсещ, по-знаещ - абе с една дума по-"магеланец" Комфортът е въпрос на лични усещания, а не на ценови диапазони. Що се отнася до т.нар. "сигурност", същата представлява едно изкуствено подклаждано състояние на страх, от което недобросъвестни люде и паразитиращи посредници се възползват, за да ни вземат парите и да ни лишат от свободата за едно по-непосредствено и пълноценно преживяване. Както и да е, надявам се колежката mililia да не е приела твърде лично горните ми коментари. Цитирах нея, защото нейните изказвания ми бяха под ръка, но целта ми беше да засегна чисто принципни положения. Поздрави Редактирано 17 декември, 2016 от Meidj 11 Връзка към коментар
goldroks Публикувано: 17 декември, 2016 Автор Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 например аз все още съм в лек потрес от първото мнение на автора, според което 5 нощувки за 2 човека в Пиза и Флоренция може да струват общо 45 евро - ами съвсем нормално е да изпитам любопитство да видя въпросните места, за да знам за себе си дали изобщо те биха били опция за мен като условия и да преценя дали такъв би бил и моят предполагаем бюджет или ще трябва да умножавам по 10 Ще се радвам да споделя Малко не си ме разбрала правилно обаче - 45 евро на човек за 5 вечери. Бяхме общо 3ма, като в Пиза резервирахме тройна стая с обща баня и тоалетна в Maison dei Miracoli 2 през Make my trip с отстъпка - 43 Euro общо за 2 вечери. Мястото беше хубаво, близо до кулата, до спирка за градски транспорт. Чисто, като изключим убитите комари по стените. Банята беше студена, но в другите стаи имаше климатици. Без закуска, но имаше кафе машина и кафе. Като за 'без пари' беше супер Във Флоренция - една двойна и една единична стая в Plus Hostel - 43+34+13,5(city tax) = 90,5Euro за 3ма за 3 вечери. Мястото тук беше наистина супер. 8.3 оценка в Booking Ново, чисто, поддържано, почти в центъра. С басейн, сауна, турска баня. Резервирах през MMT отново, с промоция. 3 Връзка към коментар
zon Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 В допълнение никак не ми се нрави (изглежда, не само на мен) така прокарваното внушение (не само в тази тема), че ако пътуваш два пъти по-бюджетно от някаква зададена (туристическа) цена, то това непременно трябва да е за сметка на качеството на пътуването и/или на огромни компромиси с комфорта и сигурността. Аз пък съм открил за себе си точно обратната зависимост - колкото по-бюджетно (да не се разбира "мизерно"), толкова по-пълноценно. Наличието на ограничен бюджет те прави по-комбинативен, по-търсещ, по-знаещ - абе с една дума по-"магеланец" Комфортът е въпрос на лични усещания, а не на ценови диапазони. Що се отнася до т.нар. "сигурност", същата представлява едно изкуствено подклаждано състояние на страх, от което недобросъвестни люде и паразитиращи посредници се възползват, за да ни вземат парите и да ни лишат от свободата за едно по-непосредствено и пълноценно преживяване. Meidj, "...открил за себе си точно обратната зависимост - колкото по-бюджетно (да не се разбира "мизерно"), толкова по-пълноценно. Наличието на ограничен бюджет те прави по-комбинативен, по-търсещ, по-знаещ - абе с една дума по-"магеланец" Ако пътуваш например от летището с обществен транспорт автобус и пътуваш час и половина защото има много спирки и обиколен маршрут, а и автобусът е на половин час, и стават общо 2 часа от летището до хотела, вместо 15-20 минути с такси и имаш допълнително час и половина за разглеждане допълнителни. На връщане пак така час и половина допълнителни свободно време. Като знам и съм намерила варианта за обществен автобус, това прави ли ме по-знаеща, търсеща комбинативна, но пък не съм го използвала този вариант? И пътуването с обществен транспорт с какво точно е по-пълноценно? А понякога даже няма и вариант за обществен траспорт. Ако пътувам за уикенд - петък-събота-неделя, включително полетите, ще са ми ценни тези три допълнителни три свободни часа, и не само. Ако полетите пристигане петък вечерта и отпътуване в неделя рано сутринта са ми на по-ниска цена отколкото тези петък сутрин - неделя вечер, ще си избера да имам повече време на място, нищо, че е на по висока цена. Относно сигурността: например в София (а и не само там) не бих се прибирала сама късно вечерта с обществен транспорт или пеша. 9 Връзка към коментар
Мрън Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Само да вметна, че в индийските влакове има няколко класи, а има и специални експресни влакове с много добри условия. Това, разбира се, няма как да го знаеш, ако просто отхвърлиш опцията 'индийски влак' поради впечатления, натрупани от гледане на филми. Това със сигурността за пътуващи сами, особено жени, изобщо не е изкуствено подклаждане на страх. И плащането за нея не е някаква глезотия, а необходимост, за съжаление. Отдавна имам желание за тема за соло пътувания, мисля, че би била интересна. 9 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 17 декември, 2016 Сподели Публикувано: 17 декември, 2016 Не мога да преценя дали пътуването ми до Рим беше бюджетно или не , но простите сметки показват следното: билети с Ryan по 20 € на човек, двупосочно транспорт Чиампино - Термини по 6€ на човек (само в едната посока) две нощувки в хотел със супер закуска и локация, нов, чист и прилично просторен като за Рим: 150€ - буквално на 5 минути пеш от фонтана Треви транспорт хотел - летище в 5 сутринта: 30€ Градски транспорт не използвахме. Общо за двама: 210€ Обядите, кафето и вечерите не ги броя, нито сладоледите - храната е много индивидуална за всеки пътуващ. Влязохме в Св. Петър, платихме за асансьор до купола и успяхме (с невероятен късмет) да влезем във Ватиканските музеи, без предварителна резервация, т.е. спестихме 8 € за on-line купуване на билетите. През другото време ходехме пеш, видяхме много, и искрено се наслаждавах на шматкането по улиците на Рим. Но ние сме пешеходки и двете, така че...по данни на девойката, (качила си някакво приложение, което без включен интернет измерва изминатото разстояние) - минали сме около 50 км за два дни. 11 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега