Прескочи до съдържание

Лексикон на бюджетните пътешествия

Препоръчани мнения

Не мисля, че трябва да се срамуваме да споделяме опит и знания за различните цени на местата, които сме посещавали. Най-малкото да се чувстваме засегнати. Всеки човек има различни изисквания и това е съвсем нормално. Това е хубавото на този свят - че сме различни. Ако за един 5 звездните хотели и скъпите ресторанти са задължителни, то за друг палатките и couchsurfing-a е начинът, по който да се запознаят с много местни хора и да направят приятелства за цял живот. И в това няма нищо лошо! Напротив! Аз например, направих едно пътуване с приятели в Югоизточна Азия това лято за около 20 дни. Големите полети, вътрешни полети, хотели, храна, автобуси, забележителности всичко ми стъпи на около 2100 лв. Но си изкарах страхнотно! И ще има със сигурност други хора, които ще искат да направят нещо подобно на моето пътуване. Затова не мисля, че трябва да не споделяме подробна информация и за тези пътувания, които показват на хората, че действително екзотиката не е толкова недостижима :)

Ооо, мен не ме е срам, просто ми става неприятно от коментарите. Така, както аз не коментирам хората, които плащат луди пари за частни трансфери и гидове в градовете, което за мен е глупост, така не искам да чета и обратните коментари.

Има едно нещо, което бих искал да споделя в темата. 

Оптимизирането на цените е едната страна на бюджетното пътуване. А времето? Как си организирате маршрутите? Имате ли въобще такива? За мен например безцелното ходене е огромна загуба на време. Какво като ми е евтин полет ако времето не е оползотворено правилно. Смятаме ли го това?

Винаги си оптимизирам времето и маршрутите с голяма точност, така, както и разходите. Предварително разглеждам какво искам да видя, после разпределям времето, кое, как, и накрая търся най-евтиния начин за осъществяване на плана.

Meidj,

"...открил за себе си точно обратната зависимост - колкото по-бюджетно (да не се разбира "мизерно"), толкова по-пълноценно. Наличието на ограничен бюджет те прави по-комбинативен, по-търсещ, по-знаещ - абе с една дума по-"магеланец" :)

Ако пътуваш например от летището с обществен транспорт автобус и пътуваш час и половина защото има много спирки и обиколен маршрут, а и автобусът е на половин час, и стават общо 2 часа от летището до хотела, вместо 15-20 минути с такси и имаш допълнително час и половина за разглеждане допълнителни. На връщане пак така час и половина допълнителни свободно време.

Като знам и съм намерила варианта за обществен автобус, това прави ли ме по-знаеща, търсеща  комбинативна, но пък не съм го използвала този вариант? И пътуването с обществен транспорт с какво точно е по-пълноценно? А понякога даже няма и вариант за обществен траспорт.

Ако пътувам за уикенд - петък-събота-неделя, включително полетите, ще са ми ценни тези три допълнителни три свободни часа, и не само. Ако полетите пристигане петък вечерта и отпътуване в неделя рано сутринта са ми на по-ниска цена отколкото тези петък сутрин - неделя вечер, ще си избера да имам повече време на място, нищо, че е на по висока цена.

Относно сигурността: например в София (а и не само там) не бих се прибирала сама късно вечерта с обществен транспорт или пеша.

За мен пътуването с обществен транспорт е безценно, и с часове да е, още по-добре. Минавам през селца и паланки, през квартали и се смесвам с местните. Ще дам пример, в Канкун. Хванахме си селския автобус до Чичен Итца, пътувахме 3 часа в посока, минахме през десетки селца, местните слизаха и се качваха, ученици, хора...усещането е друго, не мога да го обясня с думи. За сигурността, това за София направо ме уби. Вярно, има места, като Канделария в Богота, където препоръчват да не се пътува по тъмно с обществен транспорт и да не се излиза, което ще споделя дали е така на място като се върна края на февруари, и затова ние ще хванем такси, като пристигнем в 19,30 вечерта, но обратния път към летището през деня ще е с автобуса.

Редактирано от slujitel
  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

Не е без значение и склонността да експериментира в „ смесване с местното население“. Не всеки може да възприеме храната, обичаите, а дори и битовите им навици, но това не е причина да посети страната им. Различно е когато пътува сам млад мъж или сама жена. И ако някои наричат „куфар“ тези, които са предпочели да наемат местен гид, който да им покаже всичко най-добро, а и същевременно често да ги предпази от набезите на „търговците“, нека бъдат по-толерантни към желанията и предпочитанията на хората.

Ако не възприемеш навиците на местното население, ако не комуникираш с тях, никога няма да се получи. Една страна не е само паметници и природа. Пак давам пример, Иран, понеже ми е последното пътуване. Няма как да харесаш страната, а тя е невероятна, ако не приемаш например това, че жените се забулват, и ти също трябва да го направиш, че алкохола е забранен, и ти също трябва да спазваш това и т.н. И понеже стана въпрос за транспорта, знаете ли, например, че там в нощните автобуси пътуват сами жени, толкова е безопасно. И те ни заговаряха, научихме интересни неща, черпиха ни с местни неща...Хората са много мили и любезни и така ни се радваха, на нас чужденците. Без контакта с тях, просто не можеш да го разбереш.

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Интересна тема :) Набързо ще се отчета и аз:

Милано-Буенос Айрес (двупосочен) - 300 евро
6 нощувки в БА - ~130 евро самостоятелна стая на центъра на БА
Транспортни разходи до Монтевидео + 1 нощувка там ~ 150 евро
Другите неща много не ги помня. Само си спомням, че преядох от стекове и препих с малбек.

Общо сумата не беше повече от 1200 евро за всичко. И като приспаднем обезщетението за отменения полет на отиване, 600 евро, ей ги на - Бюджетна Южна Америка за 600 евро. :)

Редактирано от Vanko
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Ако не възприемеш навиците на местното население, ако не комуникираш с тях, никога няма да се получи. Една страна не е само паметници и природа. Пак давам пример, Иран, понеже ми е последното пътуване. Няма как да харесаш страната, а тя е невероятна, ако не приемаш например това, че жените се забулват, и ти също трябва да го направиш, че алкохола е забранен, и ти също трябва да спазваш това и т.н. И понеже стана въпрос за транспорта, знаете ли, например, че там в нощните автобуси пътуват сами жени, толкова е безопасно. И те ни заговаряха, научихме интересни неща, черпиха ни с местни неща...Хората са много мили и любезни и така ни се радваха, на нас чужденците. Без контакта с тях, просто не можеш да го разбереш.

Мисля, че това е въпрос на предпочитания, човек как и до колко да се вписва в нова среда. И не е необходимо да се "измъчвам" с определени порядки (основно имам в предвид от хигиенно естество) за да смятам, че  пътуването ми е пълноценно. А с религията им, винаги се съобразявам - покривам си главата, събувам се в храмовете. Уважавм религията и вярванията на хората, но съжалявам, не искам да се храним от една паничка. Аз и в БГ не го искам. С втренчените погледи и досадното предлагане на всякакъв вид стока съм свикнала, но просто не съм съгласна да ме смятат за ходещ банкомат или още по-абсурдното за сексуален обект. Така, че в някои държави предпочитам да съм с водач и да си спестя негативни емоции. И не виждам нищо лошо в това.

И понеже говорим за цени ще ви кажа, че за 50$ в Бали наех кола с шофьор и гид. Цял ден се отнасяха с мен като вип персона. Гидът ми влизаше в ролята и на фотограф. Толкова снимки през цялото пътуване нямах, колкото той ми направи този ден. Бяхме в храма Бесаки, за който се пише, че рекетират чужденците да правят дарения. Ами никой не ме е притеснил и за секунда. Просто всички разговаряха с него, а аз се наслаждавах на прекрасния храм. Сигурно има и друг начин да посетя този храм. Да наема мотор и ако не се пребия да пристигна мръсна, нервна и потна, да се скарам с месните рекетьори и после да не искам да чуя за Бали. А сега спомените ми са прекрасни. Ами нека да преценим дали това са добре изхарчени пари или не.

И пак казвам, хората са различни и трябва да бъдем толерантни към предпочитанията им.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Ами пишете ги тези неща, хората си мислят, че в Иран е опасно, другаде скъпо... Ти специално не си разказвала за пътуване от много време

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами пишете ги тези неща, хората си мислят, че в Иран е опасно, другаде скъпо... Ти специално не си разказвала за пътуване от много време

Ами не съм, от както си направих труда да опиша Куба и Мексико, и после си изтрих пътеписа, защото прочетох коментар, че пътувам като бай Ганьо....как да разкажа?

• Харесвам 6
Връзка към коментар

За мен пътуването с обществен транспорт е безценно, и с часове да е, още по-добре. Минавам през селца и паланки, през квартали и се смесвам с местните. Ще дам пример, в Канкун. Хванахме си селския автобус до Чичен Итца, пътувахме 3 часа в посока, минахме през десетки селца, местните слизаха и се качваха, ученици, хора...усещането е друго, не мога да го обясня с думи. За сигурността, това за София направо ме уби. Вярно, има места, като Канделария в Богота, където препоръчват да не се пътува по тъмно с обществен транспорт и да не се излиза, което ще споделя дали е така на място като се върна края на февруари, и затова ние ще хванем такси, като пристигнем в 19,30 вечерта, но обратния път към летището през деня ще е с автобуса.

Все пак примерът ми беше за пътуване за уикенд - петък, събота и неделя, чисто време без пътя по-малко от три дни :)

Във всеки един голям град има по-голяма престъпност. Даже не е необходимо да е късно вечерта за да ти се случи случка. Преди няколко години зимата, около 7 часа вечерта, тъмно е, стоим с приятелка на пресечка до нейният апартамент и си говорим. Оживено е минават непрекъснато хора, има осветление. По едно време профучава някакъв тип и след него бяга млада жена, на пресекулки вика някой да го спре, че ѝ е откраднал чантата. Това става в нормален Софийски квартал, Гео Милев.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мисля, че това е въпрос на предпочитания, човек как и до колко да се вписва в нова среда. И не е необходимо да се "измъчвам" с определени порядки (основно имам в предвид от хигиенно естество) за да смятам, че пътуването ми е пълноценно. А с религията им, винаги се съобразявам - покривам си главата, събувам се в храмовете. Уважавм религията и вярванията на хората, но съжалявам, не искам да се храним от една паничка. Аз и в БГ не го искам. С втренчените погледи и досадното предлагане на всякакъв вид стока съм свикнала, но просто не съм съгласна да ме смятат за ходещ банкомат или още по-абсурдното за сексуален обект. Така, че в някои държави предпочитам да съм с водач и да си спестя негативни емоции. И не виждам нищо лошо в това.

И понеже говорим за цени ще ви кажа, че за 50$ в Бали наех кола с шофьор и гид. Цял ден се отнасяха с мен като вип персона. Гидът ми влизаше в ролята и на фотограф. Толкова снимки през цялото пътуване нямах, колкото той ми направи този ден. Бяхме в храма Бесаки, за който се пише, че рекетират чужденците да правят дарения. Ами никой не ме е притеснил и за секунда. Просто всички разговаряха с него, а аз се наслаждавах на прекрасния храм. Сигурно има и друг начин да посетя този храм. Да наема мотор и ако не се пребия да пристигна мръсна, нервна и потна, да се скарам с месните рекетьори и после да не искам да чуя за Бали. А сега спомените ми са прекрасни. Ами нека да преценим дали това са добре изхарчени пари или не.

И пак казвам, хората са различни и трябва да бъдем толерантни към предпочитанията им.

Разбира се, че сме различни, и че всеки си решава, не казвам, че другия начин е лош, то и аз не ям от една пъничка, нямах това впредвид. Искам да кажа, че ако се движиш само с кола с шофьор или с такси, спиш в скъпи хотели, а не в къщи на местни как разбираш какви са местните, добри и мили, или враждебни? И не се ли чувстваш като ходещ портфейл, когато знаеш, че и шофьора и персонала на хотела се стараят толкова защото им плащаш? Друго е когато местния човек, който си спрял на улицата и си попитал за посоката се върне от пътя си и те качи в колата си и те закара, безплатно, защото пътя е дълъг и стръмен, а ти си тръгнал пеш. Това ми се случи в Йордания. Пак там в заведение за бързо хранене ни донесоха едни местни зелени кюфтета, да опитаме, подарък от персонала, защото били тяхно традиционно ядене, а ние не сме си поръчали. Или семейството, което ни покани от пътя в Армения, без да ни познава, да разгледаме къщата им пещера, и ни нагости, нас непознатите чужденци. Това са моите безценни мигове от пътуванията, те не се получават срещу пари, иначе никой не убеждавам за нищо, просто не е страшно да се доближиш до местните.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Относно сигурността: например в София (а и не само там) не бих се прибирала сама късно вечерта с обществен транспорт или пеша.

И от мечки ни е страх. Нищо, че не се срещат много в градовете. Виж, от коли не се страхуваме, макар вероятността да ни блъсне е многократно по-голяма.

Това са насадени стереотипи. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И понеже говорим за цени ще ви кажа, че за 50$ в Бали наех кола с шофьор и гид. Цял ден се отнасяха с мен като вип персона. Гидът ми влизаше в ролята и на фотограф. Толкова снимки през цялото пътуване нямах, колкото той ми направи този ден. Бяхме в храма Бесаки, за който се пише, че рекетират чужденците да правят дарения. Ами никой не ме е притеснил и за секунда. Просто всички разговаряха с него, а аз се наслаждавах на прекрасния храм. Сигурно има и друг начин да посетя този храм. Да наема мотор и ако не се пребия да пристигна мръсна, нервна и потна, да се скарам с месните рекетьори и после да не искам да чуя за Бали. А сега спомените ми са прекрасни. Ами нека да преценим дали това са добре изхарчени пари или не.

Аз направих точно това! Бяхме трима приятели, наехме си мотори. Никога преди не бях карал мотор, но се справихме. Нито бях изнервен, нито мръсен, нито кой знае колко по-потен. Не си спомням да са ме рекетирали в някой храм. Единствено в Mother Temple се опитаха да ни продадат гид, но ние с настоятелни откази пак си взехме нормални билети. Затова говорим, че хората имат различни представи за пътуванията си. Понякога не е въпрос дори на пари! Това, че даден човек разполага с неограничена сума пари, не означава, че ще си изкара по-добре от човек, който спи по хостели. В случая, това, че даден човек ще си наеме шофьор може да означава, че ще виси по 2 часа в задръстванията на острова. Това няма ли да е пак изнервящо, въпреки дадените 50-100$ уж за ''комфорт''? Всичко е изключително относително и понякога колкото и да си мислим, парите нямат такова голямо значение :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз направих точно това! Бяхме трима приятели, наехме си мотори. Никога преди не бях карал мотор, но се справихме. Нито бях изнервен, нито мръсен, нито кой знае колко по-потен. Не си спомням да са ме рекетирали в някой храм. Единствено в Mother Temple се опитаха да ни продадат гид, но ние с настоятелни откази пак си взехме нормални билети. Затова говорим, че хората имат различни представи за пътуванията си. Понякога не е въпрос дори на пари! Това, че даден човек разполага с неограничена сума пари, не означава, че ще си изкара по-добре от човек, който спи по хостели. В случая, това, че даден човек ще си наеме шофьор може да означава, че ще виси по 2 часа в задръстванията на острова. Това няма ли да е пак изнервящо, въпреки дадените 50-100$ уж за ''комфорт''? Всичко е изключително относително и понякога колкото и да си мислим, парите нямат такова голямо значение :)

Ако погледнеш снимката ми, ще видиш, че ако не е трагично, най-малко ще е комично да стигна до там на моторетка. Дори само като го пиша започвам да се смея. :lol:  Е, бъги съм карала в пустината, но мотор - не благодаря. А преди 20 години и аз спях в квартири с хазяйки, но всичко се променя. И да, не е само въпрос на пари.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Zaro, що четири пъти си ме цитирал и отговорил, да не пишеш в някоя стихотворна стъпка :lol: ?

Мен и от коли ме е страх, особено много в Куала Лампур и Джакарта, още повече когато не работят светофарите, а на някои места даже продължават и на червено да си карат. Лошото е, че са им им широки булевардите и интензивно движението, карат с висока скораст. В Индия например не ме е така страх, там няма много място на улицата, претъпкано е, и няма как да се развие голяма скорост.

Valle има един много готин пътепис: "БАЛИ - за хора със здрава психика"

Пътуване из Бали с градски транспорт между някои основни забележителности на този тропически остров в Индонезия - храмове, плащове, оризища.
Присъствие на кремация на местни покойници - тази част пътеписа е придружена със снимков материал, които не са подходящи за хора, които не понасят такъв тип изживявания!

Публикувано от Valle на 09 сеп 2014 14:34

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами не съм, от както си направих труда да опиша Куба и Мексико, и после си изтрих пътеписа, защото прочетох коментар, че пътувам като бай Ганьо....как да разкажа?

Игнорирай ги такива. Винаги съм смятал, че такива коментари говорят повече за този, който ги прави. Все пак се вижда, че такива хора са единици.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Да отбележа, че такива коментари винаги са трити при откриване и често придружени със съответното "набиване на канче" :) 

Но има и друг елемент - дори да има критики, че дори обиди (които се старая да премахваме своевременно), не трябва да се приема твърде лично.  Естествено, ако това разваля комфорта на пишещия и той вече не чувства мястото дружелюбно е съвсем разбираемо да спре да споделя, но като цяло ако човек е малко по-дебелокож в интернет помага неимоверно :)

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Meidj,

"...открил за себе си точно обратната зависимост - колкото по-бюджетно (да не се разбира "мизерно"), толкова по-пълноценно. Наличието на ограничен бюджет те прави по-комбинативен, по-търсещ, по-знаещ - абе с една дума по-"магеланец" :)

Ако пътуваш например от летището с обществен транспорт автобус и пътуваш час и половина защото има много спирки и обиколен маршрут, а и автобусът е на половин час, и стават общо 2 часа от летището до хотела, вместо 15-20 минути с такси и имаш допълнително час и половина за разглеждане допълнителни. На връщане пак така час и половина допълнителни свободно време.

Само да не излезе, че тези "изгубени" два часа в градския транспорт всъщност са спечелени. Както имаше една поговорка: "Човек като печели, не знае какво губи, и като губи - какво печели" ;)

Да не говорим, че този час и половина разлика е силно преувеличен. В общия случай става въпрос за разлика до 15-20 минути максимум, а в отделни случаи дори е по-бързо с обществения транспорт (ако е метро, а горе е час пик). 

Връзка към коментар

Оптимизирането на цените е едната страна на бюджетното пътуване. А времето? Как си организирате маршрутите? Имате ли въобще такива? За мен например безцелното ходене е огромна загуба на време. Какво като ми е евтин полет ако времето не е оползотворено правилно. Смятаме ли го това?

Това да си броиш минутите, е като да си броиш стотинките - и двете ти вгорчават удоволствието от пътуването :) 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Поиграх си и изчислих колко време ми е необходимо в делничен ден с обществен транспорт от летище София до дома на родителите ми в София:

автобус 84 за 7 спирки, продължителност на пътуването 13-15 минути, движи се на интервал 14+ минути

трамвай 20 за 4 спирки, продължителност на пътуването 7 минути, движи се на 10 минути

автобус 11 за 2 спирки, продължителност на пътуването 3 минути, движи се на 10 минути

пътуване между 41-58 минути, без задръствания; билети 3x1,60 + 3x1,6 за куфар 9,6

с такси 4,7 км, 10 минути

ще попитам нашите колко им било таксито последно с поръчка.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Това да си броиш минутите, е като да си броиш стотинките - и двете ти вгорчават удоволствието от пътуването :)

Ако много искаш да видиш нещо, а и още други неща, си ги броиш :)

Например, държах да видя Igreja do Carmo, Лисабон. Имаше вариант да го направя в деня на пристигането, но ако преди това си хвана такси до хотела, а след това с метрото за 3 спирки. За съжаление музите не работят до късно. Познай дали си хванах такси.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Уф, темата е почнала да завива към бакалски сметки и дребно заяждане.

Не може ли да е просто информативна? Няма "правилен" и "грешен" начин за пътуване, няма "правилна" и "грешна" култура, няма стандарт по който да се оцени удовлетворението от пътуването. На един му е удобно с такси, на друг - с метро. Важно е да се знае какви опции има за придвижване от точка А до точка Б пък кой каквото иска да си избере. Има хора които обикалят света с колела, например. Звучи много интересно, но не значи, че аз бих го направила. Мечта ми е да се воя на транссибирската железница от Владивосток до Москва (при мен е наобратно :) ), също и да обикалям островите с яхта.

Всички пътеписи и разкази за пътувания са интересни, дори се учудвам как някой би критикувал начина на пътуване на някого! Че то е като да седна да давам акъл на някой какви пози ще са му най-приятни в секса :rolleyes:  Ми каквото него си го кефи, аз откъде да знам! Честно, като знам манталитета на някои балканци, понякога си мисля че гледат порно подвиквайки - "ама не така бе пич, завърти се сега, дай малко в колената, нееее, чакай бе, бързаш..." и от сорта (неделно ми е, простете игривото ми настроение) :lol:

За мен беше голям потрес, даже и до сега не мога да си го обясня съвсем, че в България (явно) къмпинг не е като разните му други -инг (трекинг, сърфинг, шнорекинг и т.н.) ами значело убитак-мизерник дето няма пари за хотел :blink:  Даже съфорумник беше изказал мнение че къмпингие трябва да се забранят. Аз все съм живяла с мисълта, че е хоби, вид спорт, фрома на единение с природата и възпитание на уважение към нея. Даже и децата се учат на това - разните му бойскаути, гърлскаути и т.н. Както всеки трябва да може да плува, така и да запали огън и да си направи подслон. Имам приятели от цял свят, с които си споделяме разни яки къмпинг преживявания и трекове - всякакви хора - от банкер в Швейцария, до инженер в Австралия. Имат невероятни разкази, просто уникални! Но, в българския форум за пътешествия рабрах, че това не е спорт или хоби, а висша форма на мизерия. Вече много рядко споменавам за това си хоби.

Не виждам изобщо място за преценка/оценка на което и да е пътуване в плоскост "ама защо така а не иначе". Получаваш информация за пътуването на съответния човек, обогатяваш се (всеки пътепис ти дава ценна информация, дори да не е твоят стил на пътуване), и си правиш твоя си план, по твой си вкус. Толкоз. Ако има тема за евтини тътувания, нека си има. Ако има за глам-туризъм - супер, би ми било много интересно. Даже ТРЯБВА да има - за скъпи хотели, които си струват, за ресторанти, за турове. Много би било ценно са се прочете къде може заслужено да си похарчиш парите (даже по-ценно от бюджетните вариянти, че там флуктоациите не са чак толкова големи).

Защо трябва да изпадаме в дребнави обяснения на кого как му е по-удобно? Че и доказателствен материал да прилагаме!

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 30
Връзка към коментар

Напротив, сравнението беше направено на база чисто спекулативни предположения (примерно не видях колегата Гинес да е споменавал, че е спал в дорми стаи без прозорци и бани; спомена само за най-добрия хостел, който е посещавал някога). Подобно нещо само може да вкара в излишни заблуди по-незапознатите хора, което намирам за тъкмо обратното на целта и на темата, и на форума като цяло.

В допълнение никак не ми се нрави (изглежда, не само на мен) така прокарваното внушение (не само в тази тема), че ако пътуваш два пъти по-бюджетно от някаква зададена (туристическа) цена, то това непременно трябва да е за сметка на качеството на пътуването и/или на огромни компромиси с комфорта и сигурността. Аз пък съм открил за себе си точно обратната зависимост - колкото по-бюджетно (да не се разбира "мизерно"), толкова по-пълноценно. Наличието на ограничен бюджет те прави по-комбинативен, по-търсещ, по-знаещ - абе с една дума по-"магеланец" :) Комфортът е въпрос на лични усещания, а не на ценови диапазони. Що се отнася до т.нар. "сигурност", същата представлява едно изкуствено подклаждано състояние на страх, от което недобросъвестни люде и паразитиращи посредници се възползват, за да ни вземат парите и да ни лишат от свободата за едно по-непосредствено и пълноценно преживяване.

Както и да е, надявам се колежката mililia да не е приела твърде лично горните ми коментари. Цитирах нея, защото нейните изказвания ми бяха под ръка, но целта ми беше да засегна чисто принципни положения. Поздрави :)

Колежката Mililia изобщо не се сърди, защото е широко скроена и приема разнообразието :-) За мен е напълно в реда на нещата да има хора, които пътуват по начин различен от моя и през ум не би ми минало да обиждам техния начин на пътуване. От друга страна обаче колежката се чуди кое ти дава право да приватизираш понятието "магеланец" и да твърдиш, че точно ти пътуваш по правилния начин, а аз - не.

Това, че си решил да спиш в общи помещения си е твоя работа, както си е моя работа, че предпочитам да спя в самостоятелна стая. И през ум не ми е минало да обиждам Гинес, за начина по който той е осъществил пътуването си. Когато обаче, той казва, че нощувка от 25-30 долара е огромна сума за Виетнам защото той е спал за 5 $ е хубаво да уточни при какви условия е било това. В моя бюджет са посочени конкретните хотели, така че всеки да прецени скъпо ли е или евтино. Моето уточнение беше с цел да не се сравняват круши с ябълки образно казано. Иначе някои може да остане с впечатление, че може да спи в хотел със самостоятелна стая за 5$ във Виетнам, което е пълна заблуда.

Както правилно пишеш комфорта е лично усещане и поради тази причина за мен е некомфортно да спя с много хора в общо помещение, което не изключва за теб да е ок. Ама не твърди, че не съм "магеланка" щом не го правя.

И ти като мъж няма как да влезеш в моите обувки, за да прецениш дали сигурността ми като жена е същата, ако пътувам с обществен транспорт вместо с личен трансфер.

И не мисля, че опознавам по малко една страна, ако ползвам такси или кола с шофьор. Защото често се случва точно шофьора да ме покани на гости и съвсем пряко да добия представа от местния живот. Точно защото похарчих някои долар отгоре, имах възможност да гостувам на едно мианмарски семейство, да играя с децата на шофьора, да разменя готварски рецепти с жена му и да видя дома му. Приятелството ни продължава и до днес.

Хубаво е да приемаме различието и да го уважаваме.

• Харесвам 29
Връзка към коментар

Стига бе, наистина ли го изтри?Такива хубави снимки имаше там.)

То и при мен имаше високо интелигентни коментари от сорта "то, с много пари и баба знае", ама не ми пука и пак си пиша.Който може да извади нещо полезно за себе си, да извади.На когото не му харесва, има пъъълното право да не чете.

Всъщност, аз бих се притеснила, ако хареса на всички.:(

Сега има много коментари в тази тема.Аз друго да питам - колко от сега даващите мнение, всеки път, след пътуване написаха дневник или пътепис?

Че да осветлят магеланското общество кое, къде и как?

Хихи, сега прочетох на Жоро мнението, дето да си малко дебелокожо в нета е добре.

Страхотно казано - точно така е.:))))

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 20
Връзка към коментар

Ей, хора,

Идва един от най-хубавите християнски празници!

Дайте по-лежерно и усмихнато :) 

На вкус и на цвет...

Та като стана дума за бюджет, кой във вашето семейство, двойка или компания го играе лошия финмин? :)

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Хммм, защо темата завива в посока на прокламиране на "единствения верен" начин за пътуване и налагане на собствено мнение и възгледи?

Хора, разберете че всеки пътува по различен начин, с различни причини и различни интереси.

Понякога е бюджетно, друг път пък да искаш да се поглезиш, а в трети случаи времето е много по-ценно от парите. Нека пътуващите пътуват както искат, както могат и както обичат, а ние да не им казваме, че са сбъркали, ами да помогнем да се реализира И това пътуване. Аз започнах да пиша в този форум, защото Исландия ми беше далечна, неосъществима мечта, а тук разбрах, че има начин да не е нито далечна, нито неосъществима.

Сега конкретно по темата:

Понеже няма как за всяка една дестинация да се даде много конкретна информация в една тема, защото тази информация се губи в страниците, а и понякога и начините за заобикаляне на ценовото статукво е малко по-динамично. Дали не е възможно във всеки форум и подфорум за дестинация да има една отделна тема, която да е от сорта на "Въпроси и отговори относно цените" или нещо подобно за съответната дестинация. Така пътуващите ще могат да обменят конкретен и навременен (сравнително) опит, да си дават съвети и т.н, но да бъде по-лесно за търсещите информация?

Аз например се впечатлих от едно мнение за Италия в началото на темата и определено бих искал да чуя по-подробна информация за начина му на реализация. :)

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.