Прескочи до съдържание

Лексикон на бюджетните пътешествия

Препоръчани мнения

Мисля, че темата е полезна и ако някой не се чувства комфортно да чете тук, да не го прави. Ако стигнем на струната на тънкообидчивостта, то това би било само минус за тези, които намират своите отговори. Аз чета с интерес. В предаването Орел и решка показват точно същото - двата вида пътуване с повече пари и с по-ограничен бюджет. 

Пожелавам на всички много пътувания - сбъднати или импулсивни, но пълни с емоции.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

За мен беше голям потрес, даже и до сега не мога да си го обясня съвсем, че в България (явно) къмпинг не е като разните му други -инг (трекинг, сърфинг, шнорекинг и т.н.) ами значело убитак-мизерник дето няма пари за хотел :blink:  Даже съфорумник беше изказал мнение че къмпингие трябва да се забранят. 

Точно за това говорим!!! За мен най-фрапиращият пример беше, когато преди време се пусна тема за едно симпатично българско семейство "мама, тате и аз", тръгнало на околосветско пътешествие с лодка - истински съвременни магеланци в смисъла на хора (пре)откриващи света по море. Е, как ли не бяха наречени тези хора - мизерници, безотговорници, просяци... Не от някой смачкан от робското си битие "байганьовец", ами от братя и сестри пътешественици-магеланци. Потресът беше пълен! :х

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Занимавах се да изчета почти всичко в темата и не мога да разбера какво й е полезното в този формат, в който се движи. Всеки има определени критерии, по които организира собственото си пътуване и това се отразява на общата цена. Почти всеки, който описва пътуване, слага и разходи. Иначе скелетът на бюджета се прави при информация за нощувки, атракции и транспорт - вътрешен и полети. За да разпределя нощувките се нуждая от програма и необходимо време за път и атракции. По този повод програмите на Оги са ми  изключително полезни и ми спестяват много часове преценяване на снимки, описания и отзиви от непознати. 

За всякакви грешки, оферти и изгодни варианти за придвижване и нощувки си има отделни теми. За определени дестинации (все повече :) ) си има цели пътеводители. Тук и да се напише нещо полезно, ще се загуби из многото редове на обсъждане на нечий личен избор. 

Обаче тема за соло пътуване на жени би била интересна и много полезна. 

• Харесвам 11
Връзка към коментар

Понеже няма как за всяка една дестинация да се даде много конкретна информация в една тема, защото тази информация се губи в страниците, а и понякога и начините за заобикаляне на ценовото статукво е малко по-динамично. Дали не е възможно във всеки форум и подфорум за дестинация да има една отделна тема, която да е от сорта на "Въпроси и отговори относно цените" или нещо подобно за съответната дестинация. Така пътуващите ще могат да обменят конкретен и навременен (сравнително) опит, да си дават съвети и т.н, но да бъде по-лесно за търсещите информация?

Да, такава тема може да се направи. Аз специално за Холандия съм ги нахвърлял нещата, но са разхвърляни в отделните теми за транспорт, храна и т.н. Ще видя как ще го оформя тия дни да е на едно място и от там вече може да тръгнем нататък. 

Занимавах се да изчета почти всичко в темата и не мога да разбера какво й е полезното в този формат, в който се движи. Всеки има определени критерии, по които организира собственото си пътуване и това се отразява на общата цена.

Ясно е, че няма да е тази темата, в която е полезната информация, тази е само дискусионна :) Въпроса е да изчистим някакъв формат, който да е:

- реалистичен - т.е. да е информация, която да е от полза, а не да подлъгва излишно. Трябва да се стремим да страним от "хубав", "приличен", "чудесен" и прочее субективни определения, които за всеки имат различен смисъл

- конкретен - тук ще е най-трудното, цените не са фиксирани, но поне може да се дадат в някакви поносими рамки. "Хотелите в Италия струват от 20 до 3000 евро" не помага на никой. 

- обновяващ се - валутните курсове много си играят с нас и дори нещо да е запазило константна цена на място, еднакво струващ хотел в САЩ и в Турция преди 2 години, сега има съвсем различно изражение. 

Темата хич няма да се превърне в автоматичен бюджетен съветник, където просто вкарваш някакви елементарни изисквания и получаваш готов бюджет под чертата, но може да е полезна поне за ориентир. От там нататък всеки ще си пречупва информацията през неговата призма кое точно може и иска да си позволи и кое може да пожертва. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Точно за това говорим!!! За мен най-фрапиращият пример беше, когато преди време се пусна тема за едно симпатично българско семейство "мама, тате и аз", тръгнало на околосветско пътешествие с лодка - истински съвременни магеланци в смисъла на хора (пре)откриващи света по море. Е, как ли не бяха наречени тези хора - мизерници, безотговорници, просяци... Не от някой смачкан от робското си битие "байганьовец", ами от братя и сестри пътешественици-магеланци. Потресът беше пълен! :х

Леле, значи да не споменавам по никакъв повод, че съм ходила бременна на къмпиг или пък с осем месечно бебе :) 

Сега като си прегледах поста май и аз малко съм реагирала прекалено драматично, извинявам се. Не е за това темата. Но и аз не знм точно за какво е...

Подкрепям че е добре да има бюджетна тема в подфорумите по страни, бих се радвала и на "глезотийска" тема, тема за сами жени, тема за пътуване с деца по страни (би ми било много интересно) - приветствам всякакви систематизации, защото наистина темата сега, в този си вид е интересна (силно активна), но освен да разбунва духове не е особенно полезна...

А Алекс е напълно права (добре че тя го написа, аз не посмях) - всички питат, разпитват, но много малко "докладват" в послествие. Дори да не е цял пътепис или подробен разказ - поне по някой спорен момент да споделят - нещо за кеото специално са питали и са се колебали - какво вместо какво да видят, в каква последователност, къде да отседнат, стигнало ли им е врето за трансфер...Много е кофти така. Ако не друго, поне едно "благодаря за съветите". <_<

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Леле, значи да не споменавам по никакъв повод, че съм ходила бременна на къмпиг или пък с осем месечно бебе :)

Сега като си прегледах поста май и аз малко съм реагирала прекалено драматично, извинявам се. Не е за това темата. Но и аз не знм точно за какво е...

....

Темата за къмпингуването беше изчерпателна и толерантна (аз я правих B) ).  Базирайки се на нея, едва ли някой ще те съди за пребиваването в къмпинг, бременна или не. 

Това ми напомня, че при по-дълги обиколки с кола/без в по-скъпи райони на Европа, може би къмпингите биха намалили бюджета. И е добре да направим теми за къмпингите във френския прованс, Исландия, Норвегия, Швейцария и да се споделя, ако някой има впечатления. 

За хижите също би било полезно. Въобще основно перо в бюджета са нощувките, а там изискванията, разнообразието и спецификите са най-много.

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Може би тези хора, които имат предубеденост за къмпингите имат спомени за последно от пионерските лагери, за това реагират така.

Може би и много къмпинги в България все още не са добре /пре-/устроени.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Недейте така моля ви се, чак такива квалификации (мизерници, просяци) не помня да е имало... Понякога хората взимат нещата по-навътре, отколкото е била целта, та дебелокожието наистина е полезно.

Докладвайте обиди и подобни, ще бъдат трити, аз уж всичко чета, но например пътепис чета само веднъж и повече не се връщам, не всичко може да бъде видяно навреме.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Ох, извинявам се, наистина, малко повече драматизъм от моя страна. Но имаше мнения, които бяха в посока че къмпинга трябва да се забрани и е неуместен в 21 век.

И да, само веднъж съм била в БГ на къмпинг, за една нощ и то на каравана - беше ужасно...

Приветствам идея за тема къмпинги в Европа, но малко са добрите, които са и бюджетни (по крайбрежието излиза по-евтино в хотел по-навътре от брега, отколкото къмпинг на брега). Да не говорим, че в Италия, Испания и Франция къмпингите с добри цени и условия са резервирани отнапред (много хора букват за догодина тръгвайки си от сегашната почивка). Но има много хубави фермерски къмпинги из Прованс и Аквитания. Chambres d'hotes са ми любим бюджетен вариант за нощувки във Франция, има и фермерски къмпинги.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

От друга страна обаче колежката се чуди кое ти дава право да приватизираш понятието "магеланец" и да твърдиш, че точно ти пътуваш по правилния начин, а аз - не.

Това, че си решил да спиш в общи помещения си е твоя работа, както си е моя работа, че предпочитам да спя в самостоятелна стая. И през ум не ми е минало да обиждам Гинес, за начина по който той е осъществил пътуването си. Когато обаче, той казва, че нощувка от 25-30 долара е огромна сума за Виетнам защото той е спал за 5 $ е хубаво да уточни при какви условия е било това. В моя бюджет са посочени конкретните хотели, така че всеки да прецени скъпо ли е или евтино. Моето уточнение беше с цел да не се сравняват круши с ябълки образно казано. Иначе някои може да остане с впечатление, че може да спи в хотел със самостоятелна стая за 5$ във Виетнам, което е пълна заблуда.

Колегата Meidj държи да уточни, че в цялата си "кариера" на "пътуващ куфар по белия свят" има точно една нощувка в общо помещение (всъщност са три, но при другите две бяха само "наши хора", тъй че не се броят) и то беше... нека го наречем неприятно :) Та в този ред на мисли, колегата Meidj не разбира кое дава право на колежката mililia да реди спекулативни предположения за начина му на пътуване, при положение че самият той не го е изтъквал в тази тема, камо ли да го е налагал като единствено правилен?!?  :huh:

Колегата Meidj също така недоумява на какво се дължи продължаващата упоритост на колежката mililia да прокарва стереотипа "евтино = оскъдно"? И за да не е голословен, колегата Meidj може да извади не един и два примера от собствения си опит, при които е спал за "жълти стотинки" (в съответствие с местния стандарт) на съвсем прилични места с бани, прозорци, отлични локации, в повечето случаи резервирани дистанционно (и нали тук се уважават цифрите: последният път за 7 евро нощувката в самостоятелна стая в хостел в идеалният център на Любляна).

* Тъй като се засегна въпроса за т.нар "сигурност" - под сигурност визирам не толкова физическата сигурност (която също е доста преекспонирана), колкото сигурността всичко с пътуването да ти е уредено от професионален посредник, така че измамният страх от това да се изгубиш, да пропуснеш някоя забележителност или транспортна връзка по пътя, да е притъпен до минимум. Не искам да ви се бъркам и не е моя работа, но твърде възможно някой ден да изпуснете пътуването на живота си, защото за него няма да има осигурен индивидуален тур и приличен хотел по пътя (най-образно казано). Няма ли да е жалко? :)

Относно "приватизирането на понятието Магеланец". Магеланец = пътешественик, авантюрист и откривател. Не съм го измислил аз - патронът е бил такъв. Поправете ме, ако греша ;) 

Връзка към коментар

Хахах, моите най-искрени извинения към колегата Meidj, че съм го нарочила да спи в общи помещения, което ако и да прави, аз не смятам за обидно. :-). Ама, какво друго да помисля като ме критикува, че не приемам спането за 5$, а искам комфортна по моите разбирания стая. И това го казвам със закачка, а не с ирония.

Била съм приемала "евтино=оскъдно"? И от къде този извод? Я ме цитирай, че да видя какви ги пиша? Може пък да не съм се изразила добре :-). Почвам да се чувствам като баровка, защото спя в хотели без звезди.

И докато сме на тази тема и съвсем да ме накараш да подвия опашка и развея бялото знаме и евентуално, ако решиш да изкараш някоя и друга бира, дай ми идеи за значително по -евтини нощувки във Виетнам, от резервираните от мен хотели на стойност 20-30 долара. Не съм толкова луда, че да не профукам спестените от това пари за нещо по приятно, пък и ти ще спечелиш точка, натривайки ми носа (иронизирам само себе си).

Уточнението ти за сигурност е необходимо, защото до сега друго влагах в това понятие.

За себе си знам, че ползвам и двата вида транспорт (обществен и индивидуален) според конкретните условия. Да изпусна нещо вълнуващо, за сметка на подсигуреното удобство? Ами, може да изпусна някоя история, която след време да разказвам със смях, но е валидно и другото - да си спестя хабенето на нерви, защото не съм платила 10 долара в повече. И да ти кажа глезла съм, та ако ми се наложи да мръзна или слънчасвам, мъкнейки куфар по прахоляка, защото съм изпуснала спирката, това може да ми скапе деня, без да ме прави голяма авантюристка. По-скоро ме е лишило от време да правя нещо, което ми харесва и ми доставя удоволствие. Обаче, там където има уреден и адекватен местен транспорт задължително го използвам.

И една случка от последното ми пътуване в Рим. Тръгвам за летището 3-4 часа преди полета, с идеята да хвана метрото до Термини. Случката се развива 10.30 сутринта, в неделя. Аз поради някакво странно хрумване за пръв и последен път в живота си пътувам с два малки куфара. Неделята е същата онази с голямото заметресение в Италия, което леко пораздруса и Рим. Метрото затворено поради съображения за сигурност 4 часа след труса. Разпитвам хората за друг превоз и те ме насочват към близката спирка на автобус. Ама автобусите минават на 40 минути и когато след 30 минути идва моят автобус, е препълнен. Никакъв шанс да се кача дори и да си зарежа куфарите на спирката. С нещастен поглед проследявам заминаващи автобус, а следващия е чак след 40 минути. Същевременно вече съм изпуснала автобуса с букнат за по-евтино предварително билет от Термини до летището. Аз се намирам на спирка Болония, хем близо, хем не толкова до Термини. Оставена почти без избор се присламчвам до един младеж да разбера как да си поръчам такси по телефона, защото няма шанс за празно такси на улицата. Та младежът ме уведомява, че и той прави опит да си поръча такси, обаче няма свободни и не могат да му кажат кога ще има налични. И изправена пред единствената възможност да стигна до Термини с надеждата да си хвана самолета в последния момент тръгвам пеша в съответната посока. Докато ходя и търкалям двата куфара, дамска чанта, плик с подаръци, за които няма място в куфара, яке и шал в ръка, питам хората дали съм във вярната посока. Просто нямам време да спирам и изучавам картата на Рим. И всички дето питам, първата им работа е да ме уведомят, че Термини е много далече и не може да ходя до там пеша. Хората ме съжаляват, а аз освен в стрес ставам и зла, защото ми губят от ценните секунди със съвети. Е след около 1.30-2 ч. ходене, мазоли по ръцете и вероятно ухаеща доста неприятно от тичането, стигнах до гарата и с още допълнителен стрес успях да се кача на самолета. Та, ако трябва всеки път да преживявам нещо подобно, вместо да си хвана такси и да си зяпам през прозореца, не, мерси. И това е в Рим, не в Хошимин, Янгон или Денпасар. Там не ми се мисли, какво би било. Та и тия дето си планираме всичките удобства, често ни се налага да интерпретираме ситуацията на място. А това да ползваш индивидуален трансфер или организирана екскурзия, не винаги е свързано с местен посредник. Аз поне наемам директно от транспортна фирма или организатора. Често ми се налага индивидуален тур, защото искам неща различни от общоприетите забележителности, за които няма турове. И програмата си я правя сама.

Та, колега Meidj,от всичко което научихме един за друг в този безмислен спор, оставам с впечатлението, че и двамата обичаме да спорим заради спорта :-), иначе имаме някои сходни навици, като това да спим в самостоятелни стаи на максимално ниски цени, задоволяващи собствените ни критерии за комфорт.

Хайде да сключим мир, че със сигурност сме станали досадни на останалите пътуващи бюджетно, не толкова бюджетно и направо разточително магеланци.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Ох, познавайки лично и двамата колеги, повярвайте ми, няма за какво толкова да спорите. Може би писанията малко размътват темата, но различията ви не са толкова големи.

По темата - имам молба - ако някой пише - "аз спах еди къде си за еди колко си (ниска цена)", да посочи, моля, хотела.

Георги е прав, че много трудно могат да бъдат правени обощения и систематизации за бюджетно пътуване. За чий бюджет става дума: на този, който получава 300лв или на този, който получава 3 000лв (напр.).

Благодаря на zon, за добрите думи. Последните 3 реда в моите "пътеписи" ги добавих по желание на магеланец. За целта трябва да си водя записки, което за мен е трудоемко. Пример за умело съчетаване на полезна инфомрация и емоции съм видяла само в пътеписите на Зани.

Бих взела отношение и по другите засегнати теми - като безопасност, куфар-предварителна програма и пр., но... постът ми би станал много дълъг.

Весели празници на всички!

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Ханой - 2 нощувки по $5 = $10 (в най-хубавия хостел, който някога съм виждал)

Хо Чи Мин - 2 нощувки по $5 = $10 (хостел)

Фу Куок - 2 нощувки по $15 = $30 (Тук е малко по-скъпо, защото си наех бунгало)

Сием Реп - 2 нощувки по $5 = $10 (хостел)

Банкок - 4 нощувки (безплатни)

Ханой - Сапа - Ханой ( 2 пътувания с нощен автобус)

Общо нощувки: $60

Ханой - Ха Лонг Бей - $35

Ханой - Чанг Ан - $22

Ханой - Сапа - $50 (автобус отиване и връщане)

Трекинг - $23

Ханой - Хо Чи Мин - $30 (самолет)

Тур за тунелите Ку Чи - $8

Хо Чи Мин - Фу Куок - $35 (самолет)

остров Фу Куок - Сием Реп - $28

Сием Реп - Банкок - $40 (самолет)

Вход за Ангкор Ват - $20

Тук-тук - общо дадени за два дни - $15

Общо: $306

Храна+напитки: $200 (тук е значително по-малко, защото храната беше много евтина във Виетнам, но да кажем грубо 200)

Визи:

Виетнам - $33 (8 за покана + 25 на място)

Камбоджа - $37

Тайланд - $35

Общо: $105

Всичко: $671 + допълнителни разходи $150 = $821

Хвала за максималното оптимизиране на разходите! Впечатлен съм!

Как правихте предвижването от летищата до хотелите? Виждам, че има споменато само на едно място за тук-тук такси. Разстоянието от летището до Ханой си е голямо, летището на Фукуок си е по-далеч от населените места, хотели, питам от любопитство! Моите транспортни разходи от/до летищата възлизат на $54. Този разход би могъл да се намали, но не и да изчезне. До Ангкор Ват как стигнахте? Между другото, в Ханой видях на едно място нощувка за $2. Малко сте се минали! Това последното го приемете като закачка, шегувам се!

Ако бях сам във Виетнам, щях да имам и графа в разходите "приятелки" и там нямаше да пестя!

Моля, кажете името на хостела, който ви е впечатлил, искам да го видя. Защо го определяте като най-хубавият хостел?

Редактирано от Евгени Димитров
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Е това е супер тенденциозно от твоя страна, виж че уплаши samuraika. Ако имаше такива намеци в темата, те въобще не бяха за стила им на пътуване, а за начина, по който беше взето интервюто нагласено журналистически. Първо как финансират пътуванията си включително с дарения, а как те били извън системата, а после огромната част от хората на планетата са модерни роби с 9 до 5 на работа. Всичко това предизвика съвсем нормална ответна реакция, че защо е необходимо робите от системата да им дават дарения. Почти не е ставало дума за стила им на пътуване и някой да твърди, че хората преоткриващи света по море са мизерници, безотговорници и просяци, както ти намекваш!

В последствие се разбра, че просто материала е поставен по много крив начин от вестника, нещо което и ти правиш тук с този коментар. Всъщност няма какво да преразказвам, ето я темата, нека всеки си прецени дали Meidj е прав с обобщението : http://magelanci.com/topic/3371-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B2%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/ (нарочно съм я заключил за сега, само временно е, за да не се води дискусията на 2 места)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Бях питал колко пари горе-долу ще ми трябват за Виетнам и Камбоджа, ама пак не се ориентирах с относителните сметки, които дадоха някои магеланци. Просто взех една сума Х и разчитах на кредитни карти.

Давам пример с храмоветв в Сием Реап, лично мен ме изненада вход от $20 на човек на ден. Като платихме тура от агенцията, излиза че ти трябват $66 на ден за двама човека да се видят храмовете, в един от двата кръга. Разбира се, всеки щом е там ще ги има тези пари, но идеята да го предвидим.

Друг пример, плаващото село до Сием Реап, ако запазиш екскурзия от агенция, излиза по-евтино. Ние не запазихме, хванахме тук-тук дотам и обратно $10 и там ни искаха по $20 на човек за разходката, защото сме само двама. Ако го дам това като информация, следващият магеланец няма да се нашие като нас.

Водехме преди време спор с един магеланец, моята теза беше, че колкото и да се стараеш да пишеш и даваш конкретна информация, повечето хора изобщо не използват такова нещо като търсачка в сайта. :) Конкретно по това твърдение, аз имам поне два поста тук за цените в Сием  Рип - входни такси, колко струва тук тука, как се комбинира плаващата гора и селото да се оптимизира максимално и т.н. Просто няма как през ден-два във всяка пусната тема да пишем един и същ роман.

Пак да напиша, ама е ясно че пак ще има изненадани, еднодневния билет за Сием Рип от 1ви февруари 2017 става от $20 - $37 , тридневния ot $40 - $62, седмичния от $60 -$72.

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Хвала за максималното оптимизиране на разходите! Впечатлен съм!

Как правихте предвижването от летищата до хотелите? Виждам, че има споменато само на едно място за тук-тук такси. Разстоянието от летището до Ханой си е голямо, летището на Фукуок си е по-далеч от населените места, хотели, питам от любопитство! Моите транспортни разходи от/до летищата възлизат на $54. Този разход би могъл да се намали, но не и да изчезне. До Ангкор Ват как стигнахте? Между другото, в Ханой видях на едно място нощувка за $2. Малко сте се минали! Това последното го приемете като закачка, шегувам се!

Ако бях сам във Виетнам, щях да имам и графа в разходите "приятелки" и там нямаше да пестя!

Моля, кажете името на хостела, който ви е впечатлил, искам да го видя. Защо го определяте като най-хубавият хостел?

От летище Ханой до Катедралата в Стария квартал с градски автобус за 40 000 VND

Хостел в Ханой - Vietnam Backpacker Hostels - Original ( http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Vietnam-Backpacker-Hostels-Original/Hanoi/10991?dateFrom=2017-01-20&dateTo=2017-01-22&number_of_guests=1#propname ). Ето и това, което ме спечели " Once an old French Diplomat’s House, it was converted into Vietnam’s FIRST ever hostel and it’s where the VBH story began."

От Ханой до летището отново с градски автобус за същата сума

Летище Хо Чи Мин до центъра - с градски автобус (не помня цена); 

Летище Фу Куок до бунгалото - безплатен шатъл от бунгалото. Дойде един с кола и ме взе напълно безплатно. 

От хостела в Сием Реп до Ангкор Ват спазарих едно тук-тук за 2 дни за обща сума $30, която я разделих с друг човек. Даже ни закара и до летището.  :lol:

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Като знам и съм намерила варианта за обществен автобус, това прави ли ме по-знаеща, търсеща  комбинативна, но пък не съм го използвала този вариант? И пътуването с обществен транспорт с какво точно е по-пълноценно? А понякога даже няма и вариант за обществен траспорт.

Еее, зависи :)  Пътуванията ни с локални автобуси в Непал бяха от най-запомнящите се преживявания. Никога не бих ги заменил за пътуване с такси и не сме ги избрали заради ниската цена. Не трябва да се абсолютизира само защото ти не си видял нещо интересно в определен избор.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Еее, зависи :)  Пътуванията ни с локални автобуси в Непал бяха от най-запомнящите се преживявания. Никога не бих ги заменил за пътуване с такси и не сме ги избрали заради ниската цена. Не трябва да се абсолютизира само защото ти не си видял нещо интересно в определен избор.

Аз също се возя на автобус :)  и предимно го избирам заради по-ниската цена. Случвало ми се и да се возя в определени моменти и 'на един крак' и за разкош шофьорът да кара все едно вози картофи :lol: отделно нищо не виждах, т.е. виждах, но само гърбовете, раменете на другите пътници. Вярно запомнящо се преживаване е, но само защото не е ежедневно. Ставаше на въпрос за пътуване от летище до хотел в град.

В някои големи градове например Петербург, Москва в пикови моменти е невъзможно да се придвижваш в метрото с голям куфар. И без багаж се налага да изчакаш да минат няколко мотриси 5-6 докато успееш да се качиш, претъпкани са.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте и от мен. От дълго време чета форума, но тази тема ме провокира да стана официално част от него. 

Реших да споделя собствената си идея за "бюджетно" пътуване до Мароко, която нямаше как да се превърне в реалност без помощта на вашите мнения. 

След доста обстойно четене и дебнене за самолетни билети, се получиха следните цифри:

Маршрут: 

София - Барселона - Фес (цял ден, прекаран в Барса, умишлено, с цел ударно презареждане на батериите след доста интензивни работни седмици)

Маракеш - Ливърпул - София (дългото летене не е проблем).

Цена на самолетните билети - 270 лв. Пътуването почти беше пропаднало в един момент, та взех билетите 1/2 месец преди началото му. Иначе спокойно можех да ги купя за около и под 200 лв. 

Полетите бяха само с RyanAir. 

Продължителност на пътуването: 8 нощувки, м. Ноември'16.

3 във Фес (120 лв на човек за двойна стая за целия престой в чудесен риад в непосредствена близост до Синята порта)

1 в Шефшауен (39 лв/човек, този път в хотел, а не риад)

4 в Маракеш (170 лв/човек за целия престой, отново много добър риад, на разстояние от 7-8 мин до площада).

Общ бюджет до момента за път и спане - 610 лв. Държа да отбележа, че избраните хотели/риади бяха среден клас, в Медините на съответените градове и с много детайно прочетени ревюта (професионално изкривяване...). Т.е. компромис с качеството на настаняването не е правен.

Задължителни транспортни разходи:

10 евро от/до летището в Барселона

14 евро двупосочен автобус (Шефшауен - Фес)

29 евро влак Фес - Маракеш, първа класа 

7 евро/човек трансфер летище Фес - риад

Общо: около 60 евро

Джобни: без стриктни спестявания, но и без излишни разходи, с ежедневни посещения на ресторанти за вечеря и храна на крак през деня, малко накупени сувенири и дребни подаръци (мароканска керамика!!!) + входни такси - около 200-220 евро. 

Разбира се дестинацията предполага и много по-щедър бюджет за джобни и безкрайни изкушения, но аз за придържах към предварително изяснени цифри и не съм се чувствал ограничен в нито един момент. 

Цялостно 8-те дни в Мароко с цел почивка, кулинарен и културен туризъм (пустинята нарочно беше оставена за следващия път) излязоха около 1100 лв с всички включени разходи. Единствената "грешка", бяха късно закупените самолетни билети, та с малко повече напасване сумата спокойно пада под 1000 лв. Разбирането за "бюджетна екскурзия" естествено е много относително и индивидуално, но за мен платеното, съпоставено с видяното, изпитаното и преживяното за тези 8 дни, е съвсем оправдана сума! 

Надявам се да съм допринесъл за дискусията и с моя опит!

Редактирано от super_sunshine
  • Харесвам 27
Връзка към коментар

Колеги Meidj и mililia, защо спорите (а различия нямате на практика)? Както колегата Айнщайн е казал - всичко е относиотелно. Аз ще пътувам с частен трансфер от летището в КЛ защото е по-евтино, макар и по-бавно. Защото "аз" сме 5 човека и билетите ни за експреса до града ще са повече от цената на трансфера, макар влака да стига за 37 минути, а таксито за час и повече (зависи от трафика). И съм спала в хостел в обща стая и ми е било по-скъпо от хотел - пак защото "аз" съм 5 човека и в стая за 5 в хостел ми беше по-скъпо от две стаи в хотел, но държах да сме с децата в една стя, в хотела нямаше как. Освен това хостелите имат предимството да се с по-добра локация от бюджетните хотели и там стават много интересни сбирки с други пътешественици в дневната и може да се получи ценна информация или просто да се сподели питие с някой и да не се чувства човек самотен. Има самостоятелни стаи (обикновенно трябва да се платят две легла ако си сам) и да, сервизните са общи.

Колега slujitel - не се обиждай от намеци, че пътуваш като Бай Ганьо, както колегите ми помогнаха да осъзная - зависи как погледнеш на това. Ето, на мен като ми казаха, че пътувам като Робинзон Крузо заради къмпинга, аз го "преведох" като "мизерник", а мога да приема като "герой от приключенски роман" :)  И ти така - пътуваш като един от най-известните български пътешественици от миналия век, обиколил Европа, отишъл чак до Чикаго и се върнал да разкаже! (Шега, моля, сега да не се обиди някой, наистина най-искренно осъзнавам вината в мен и разбирам какво се има предвид под малко здравословна доза дебелокожие, дори да прочетеш същите коментари след време помага да видиш, че си реагирал малко по-първосигнално от необходимото). Аз тук не съм видяла отковенно злонамерени коментари, никъде. Несъгласие с нечие мнение не е злонамереност, а различна гледна точка.

И не съм съгласна, че бюджета за пътуване за виси от това дали взимаш 300 или 3000. Има хора с 300, които правят едно пътуване на 2-3 години, но "както си трябва" с всичките му звезди и удобства. Има хора с 3000, които са фенове на каучсърфинг и пътуват в индийски влакове докато кокошки ги кълват по ухото - така ги кефи. Бях споменала тук за моя приятел банкер, дето обича къмпинги - той има цял сборник от невероятни истории. Понеже работата му е все в костюм, заобиколен от сноби и пътуващ по работа из разни скъпи хотели, начина му на пътуване беше пълната противоположност - каучсърфинг, хостели, спане по палатки и навеси, пътуване из разни забити места. Абе като в The Beach още преди да стане модерно. И след едно такова пътуване отива направо на работна среща. Влиза в лобито на лъскав хотел (Хилън, или Риц Карлтън, нещо от сорта беше) - чорлав, брадат, миришещ, по джапанки...Тъкмо охраната се насочва към него и той вади златна мембърс карта и пита дали са му пристигнали куфарите. На следващия ден слиза за бизнес срещата си и момичето дето го е чекнало предния ден не може да го познае - обръснат, с костюм, делови :lol:

Та не е и колко имаш. Ако много ти се ходи в Бора-Бора за по 700-800 евро на вечер - ще събираш с години и пак ще отидеш. Ако искаш да живееш заедно с хакка в кръглите къщи на Фуджиян почти за без пари - пак може.

И сега какво, ще има ли тема за къмпинги и за луксозни преживявания?

• Харесвам 21
Връзка към коментар

Хммм, защо темата завива в посока на прокламиране на "единствения верен" начин за пътуване и налагане на собствено мнение и възгледи?

Хора, разберете че всеки пътува по различен начин, с различни причини и различни интереси.

Понякога е бюджетно, друг път пък да искаш да се поглезиш, а в трети случаи времето е много по-ценно от парите. Нека пътуващите пътуват както искат, както могат и както обичат, а ние да не им казваме, че са сбъркали, ами да помогнем да се реализира И това пътуване. Аз започнах да пиша в този форум, защото Исландия ми беше далечна, неосъществима мечта, а тук разбрах, че има начин да не е нито далечна, нито неосъществима.

Сега конкретно по темата:

Понеже няма как за всяка една дестинация да се даде много конкретна информация в една тема, защото тази информация се губи в страниците, а и понякога и начините за заобикаляне на ценовото статукво е малко по-динамично. Дали не е възможно във всеки форум и подфорум за дестинация да има една отделна тема, която да е от сорта на "Въпроси и отговори относно цените" или нещо подобно за съответната дестинация. Така пътуващите ще могат да обменят конкретен и навременен (сравнително) опит, да си дават съвети и т.н, но да бъде по-лесно за търсещите информация?

Аз например се впечатлих от едно мнение за Италия в началото на темата и определено бих искал да чуя по-подробна информация за начина му на реализация. :)

"Аз например се впечатлих от едно мнение за Италия в началото на темата и определено бих искал да чуя по-подробна информация за начина му на реализация."

Ако имате предвид моето пътуване до Милано за 120 EUR, то споделям: сам.билет двупосочен-20 EUR, трансфер летище двупосочен - 18 EUR , 3 нощувки - 36 EUR , 1 гр.автобус- 1.50 EUR , храна -53 EUR ,  1 магнит-3 EUR :), музеи- безплатно. Не съм правила бюджет предварително, тръгнах с достатъчно, но като видях с колко се връщам го пресметнах. Пансионът беше много евтин, но чист, стаята с 6 легла. Обаче при моето единствено пътуване до сега с автобус на дълъг път се изхитрих и пих хапче за сън. Вълшебно хапче, което ми помогна и сега при нощувките - лягаме 2-ма в стаята, събуждаме се 6-тима. Нито съм ги чула кога са влезли, нито кога са легнали :). Пиците в Милано бяха дебели, каквито не обичам /ех, Венеция, защо не бяха твоите тънички пици в Милано, бюджета ми щеше да бъде троен/, джелато не ядох - болеше ме гърлото :), да живеят сандвичите и Макдоналдс. И ми беше кеф да се моткам 3 дни :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

...

джелато не ядох - болеше ме гърлото :), да живеят сандвичите и Макдоналдс. И ми беше кеф да се моткам 3 дни :)

Не знам защо никой не слуша съветите на моята мама и не яде сладолед като го боли гърлото. Много помага :)  За разлика от чай с мед, което наскоро разбрах, че е отровно. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Не знам защо никой не слуша съветите на моята мама и не яде сладолед като го боли гърлото. Много помага :) За разлика от чай с мед, което наскоро разбрах, че е отровно.

Сладолед е при сливици.

А ако ще е лек с мед за гърло, правилната комбинация е 50 грама греяна ракия с мед и щипка черен пипер на екс. Две в едно. Вирусите бягат само при мисълта.

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.