patilana Публикувано: 19 декември, 2016 Публикувано: 19 декември, 2016 super_sunshine, ще следвам твоя пример,когато имам какво да споделя! Мисля,че целта на темата е точно тази-къде,как ,за колко дълго и на каква стойност.Може и по-дългичко като Asya Assenova. Пък как ме нацели с това Мароко!!!Не е истина! 1
Plovdivian Публикувано: 19 декември, 2016 Публикувано: 19 декември, 2016 (редактирано) Чисто информативно искам да споделя, че откак върви тая тема, от дълбокия контекст на различни мнения аз лично съм научил и гуглирал няколко места по света, които никога не ги бях чувал и виждал допреди да се отвори темата. Т.е. сама по себе си дискусията е повече от успешна, въпреки дребните моментни дразги. Редактирано 19 декември, 2016 от Plovdivian 13
neuromancer Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 Организацията за Цикладите тук http://magelanci.com/topic/8167-%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%8E%D0%BD%D0%B8/
AlexandraKo Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 Не знам защо никой не слуша съветите на моята мама и не яде сладолед като го боли гърлото. Много помага За разлика от чай с мед, което наскоро разбрах, че е отровно. Недей така, това е само, ако се слага мед във вряща вода.И, ако този мед е в големи дневни дози. " Медът е едно от най-добрите природни лекарства за всички болести. Той има както вътрешно, така и външно приложение. Много хора разчитат на това, че могат да предотвратят по-голямата част от простудните заболявания, като пият чай с мед. Понякога обаче, лъжицата мед в горещия чай може да не е лек, а истинска отрова. Доказано е, че при много висока температура медът отделя хидроксиметилфурфурол. Това вещество има мутагенни свойства, принадлежи към класа на токсичните вещества, които в големи количества могат да причинят отрицателни последствия за здравето. Но това се случва, само ако температурата на течността е над 60 ºC. Така че не забравяйте да подслаждате чая си поне 5 - 7 минути след като сте налели врящата вода. Това е достатъчно време, за да се охлади до необходимите градуси." източник. Да допълня от мен си - ровила съм из книгите и из нета, самият хидроксиметилфурфурол не е мутагенен, но като метаболизира в организма се превръща в 5 сулфометил фурфурол, който е мутагенен. Но в какви дози, не установих. 5
ven62 Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 (редактирано) Попрехвърлих темата. Много ми е интересна - от към фактология. Но като идея нещо ми бяга: Нашите пътувания са винаги бюджетни. Винаги си правим сметката, винаги преценяваме кое си струва и кое не. Винаги правим определени компромиси, за да влезем в някаква цена. Ключовата дума е "определени". Има компромиси които никога не сме правили, вероятно и няма да направим (напр. Да спим в стая с други хора, да спим на палатка и т.н.) Но това си зависи от човека. Също така никога не сме си купували първа класа самолетни билети, не сме спали в излишен лукс (когато спането е преспиване) Бюджетни екскурзии/почивки сме имали и за 2000 евро, и за 90 евро. Примери: 90 евро - петък - неделя - Берлин. В цената са вкл. сам. билети и хотел за двама с две нощувки и карти за градския транспорт на Берлин около 3500 евро - предстоящата почивка на Малдивите (дай боже). Цената е за 13 дни за двама, вкл. самолетни билети, 7 дни на местен остров и 6 дни в ресорт, като три от дните са във "водно" бунгало. за мен и двата примера са бюджетни пътешествия. Редактирано 20 декември, 2016 от ven62 15
Фил Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 (редактирано) самият хидроксиметилфурфурол ... Това ми звучи почти като витамин B12 Редактирано 20 декември, 2016 от Фичо 3
Популярно мнение Георги Матеев Публикувано: 20 декември, 2016 Популярно мнение Публикувано: 20 декември, 2016 (редактирано) Разнообразието е очарователно. Само нека не проектираме своите разбирания върху всички и върху целия форум. "Магеланско" може да е както ултра бюджетно пътуване с раничка за няколко месеца, така и околостветското на Георги Матеев за 3 дни, дето май слиза от самолет само за няколко часа. Тъкмо се чудех откъде да започна, та ми даваш добра насока. Именно сега е момента да развенчая една (доколкото съм забелязал) широко ширеща се заблуда тук - че не си правя сметка и пътувам предимно високо-бюджетно. Всъщност е буквално точно обратното: в последните 2-3 години повечето ми пътешествия са ултра евтини, което дефакто е и основната причина да си позволявам да щъкам толкова много. Главна заслуга за това има точно форума. Ще дам пример с цитираното по-горе 7-дневно околосветско пътешествие, което ми предстои през април. Самолетните билети са 4 - единият е грешка, другите два са промоция, а последният е взиман с мили и е почти безплатен. Имам 3 нощувки: една в Хонолулу в хостел за $25 (понеже не ми се даваха $150 за хотел) и две в airbnb квартира на Бермудските Острови за общо $120 (защото най-евтините хотели там започват от $200 на вечер, което е абсурдно). Оптимизирал съм също така всички трансфери, екскурзийки и тн, като крайният резултат е едно супер интересно и (поне в моите очи) свръх бюджетно пътуване, което ще ми струва под 1500 лв. тотал за абсолютно всичко. Ето моите 3 правила, които задължително спазвам и които спестяват огромни суми при всяко пътуване. Търсенето на евтини самолетни билети не го включвам, то е по подразбиране. 1) НЕ на такситата, особено от/до летище и от/до забележителности. В 95% от случаите се придвижвам с градски транспорт, като такси взимам само когато няма никакъв друг избор. 2) НЕ на излишно скъпите места за спане. Като цяло ми е достатъчно да имам чисто легло, душ и интернет, не съм особено претенциозен. Изключително рядко плащам за спане повече от 25-30 евро на нощ, като в повечето случаи дори е около €15-20 (в тази връзка да са живи и здрави MakeMyTrip). 3) НЕ на скъпите ресторанти, освен ако няма специален повод, разбира се. Свикнал съм да си пазарувам от супермаркети и да хапвам в локални ресторантчета, не отказвам и улична храна. Накратко - пестя от почти всичко за да остават повече средства за активности, които са ми най-важни. Разбира се, има и изключения. Не харесвам автобуси на дълги разстояния - при повече от 300-400 км. задължително взимам самолет, като в повечето случаи вътрешните полети са достатъчно евтини. Не съм и много хостелен тип, предпочитам самостоятелна стая. Или пък просто има дестинации, при които НЕ МОЖЕШ да минеш бюджетно - например още ми е лошо за парите, които платих за предстоящото пътуване до Антарктида, но за там друг начин няма. Очевидно е, че различните хора не могат да бъдат поставяни под еднакъв знаменател и в този ред на мисли споровете са напълно излишни, тъй като всеки усеща нещата по свой собствен начин. Но това не пречи да "крадем" идеи един от друг, аз лично го правя постоянно Като цяло не съм от най-споделящите хора - не пускам нито разкази, нито много снимки, нито цени. Не, че не искам, но просто въобще не ми остава време. Но ако някой попита нещо конкретно с удоволствие винаги бих дал информация. Редактирано 20 декември, 2016 от Георги Матеев 62 1
ivooo Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 От два дена се чудя, дали да пиша в тази тема. И аз едно към едно като Оги. Отдавна спрях да пиша, не съвсем спрях, но много разредих, защото се почувствах засегната заради евтиния ми начин на пътуване. Аз обаче се кефя, и дори и милиони да имам, пак ще си пътувам така. Дори и пътеписа за Куба и Мексико, където бях написала с подробности за всичко възможно най евтините варианти си изтрих. Здравей служител , При мен беше точно обратния проблем . Няколко месеца се колебаех дали да се регистрирам във форума , точно защото си мислех , че е насочен основно към бюджетните пътешественици, а аз не съм от тях . Преди време беше трудно да скиташ по света , като сега , но тук в България обикаляхме с приятели по палатки , спяхме по хижи или по полянки , всъщност то и нямаше много къде другаде да се спи , хотелите и почивните станции се раздаваха по определени от другарите начини . Спали сме в палатки без дъно , пътувахме на стоп или в претъпкани влакове и рейсове на един крак , тоалетната и топлата вода ни бяха последна грижа. Важното беше емоцията ,свободата , тръпката от приключението и това да разчупиш стереотипите . Ако тогава някой ми беше казал , че ще държа на самостоятелна стая ,на комфортно пътуване ,на течаща вода и на собствена тоалетна , щях да се пукна от смях и да го нарека пълен кретен. Минаха години , пораснахме , повечето от тогавашните ни приятели и познати се обзаведоха с вили и къщи на село , и почнаха да копаят лехи , да отглеждат пчели , да правят вино или ракия , а да и разбира се компоти, сладка и луканки. От малцината останали някои продължиха да пътуват и да се държат хипарски както преди , други яхнаха мотори , трети каравани , има и едни с колела дето въртят педалите , но когато се видим е страхотно , защото всеки от нас е наясно , че няма да направи нещо което правят другите. Как да карам мотор като така и не се научих да карам колело . Мога с часове да слушам и да ги разпитвам за приключеният им . На особено напрегнатите моменти затаявам дъх с тях. Радвам се когато ми разказват как примерно някой с ТИР ги е качил на стоп и после вместо пари ги е нахранил от собствената си храна . За тях пък са интересни моите преживявания. И през ум не може да ни мине ,някой от нас да се подиграва на другия или пък да му казва какво е истинско и какво не и как да се забавлява . Та с две думи аз и надявам се и повечето колеги тук ще сме ти много благодарни ако пак си качиш пътеписите , защото явно съм ги изпуснал , пък другото ще си дойде рано или късно на мястото. Използвам момента да благодаря на всички които пишат тук , те ни дават възможност да съпреживеем нещо , което вероятно няма никога да направим или да ни се случи , а пък има някои които го могат толкова добре ( съзнателно не цитирам имена ) , че ако издадат книга моментално бих си я купил . 29
antea Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 Самолетните билети са 4 - единият е грешка, другите два са промоция, а последният е взиман с мили и е почти безплатен има обаче и един друг фактор, за който ме подсети горния цитат, когато става въпрос за оптимизиране на бюджета, и това според мен е "време", в смисъла му на свободно такова и изцяло посветено на проучване не го казвам в някакъв лош смисъл, естествено, че това е доста приятно прекарано време - да ровиш, търсиш, сравняваш, колебаеш и тн, но въпросът е да го имаш, а това за доста работещи хора е рядък ресурс и дори лукс уви, при мен лично никога няма да се получи да хвана случайно error fare, или някоя грандиозна промоция, освен ако не прекарвам голяма част от работното си време в обмисляне на пътешествие и целева проверка на подходящите места, и то ежедневно; билетите, платени с мили, ако правилно схващам какво са - не са безплатни, те са платени с много-много-много други предишни пътувания, които всъщност са имали цена, нали така; същото е с местата за настаняване - и там изборът на нещо наистина изгодно би отнел време за търсене и сравнение не само на цени, а и на местоположение и удобство, което не може да се направи (сравнението), ако пак предварително не е отделено солидно време в предпроучване накратко се чудя, може аз да съм в заблуда някаква, или пък да има трикове, които са за напреднали играчи, които някак да "автоматизират" всичко това, но по-скоро вярвам, че хората, които са майстори в бюджетните пътувания (в смисъла на изгодно и евтино) влагат изключително много лично време в това, а за да го правят, значи разполагат с него, а то също има цена съответно и обратното, ако нямаш такова време, очевидно избираш от по-лесно достъпните опции, които са и по-скъпи... та на финала, вероятно пак се стига до природен баланс, и плащането няма как да се изгуби - или ще е с пари, или с време 13
zon Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 Ако отпуските и свободните/празнични дни са фиксирани в най-високите сезони (юли, началото на август, Коледа, Нова година), когато цените на самолетните билети и на хотелите са високи, а понякога и на атрациите, няма как да го направиш много 'бюджетно'. Предимството е че можеш да планираш напред във времето като имаш фиксирани дати. 3
Lindt Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 има обаче и един друг фактор, за който ме подсети горния цитат, когато става въпрос за оптимизиране на бюджета, и това според мен е "време", в смисъла му на свободно такова и изцяло посветено на проучване не го казвам в някакъв лош смисъл, естествено, че това е доста приятно прекарано време - да ровиш, търсиш, сравняваш, колебаеш и тн, но въпросът е да го имаш, а това за доста работещи хора е рядък ресурс и дори лукс уви, при мен лично никога няма да се получи да хвана случайно error fare, или някоя грандиозна промоция, освен ако не прекарвам голяма част от работното си време в обмисляне на пътешествие и целева проверка на подходящите места, и то ежедневно; билетите, платени с мили, ако правилно схващам какво са - не са безплатни, те са платени с много-много-много други предишни пътувания, които всъщност са имали цена, нали така; същото е с местата за настаняване - и там изборът на нещо наистина изгодно би отнел време за търсене и сравнение не само на цени, а и на местоположение и удобство, което не може да се направи (сравнението), ако пак предварително не е отделено солидно време в предпроучване накратко се чудя, може аз да съм в заблуда някаква, или пък да има трикове, които са за напреднали играчи, които някак да "автоматизират" всичко това, но по-скоро вярвам, че хората, които са майстори в бюджетните пътувания (в смисъла на изгодно и евтино) влагат изключително много лично време в това, а за да го правят, значи разполагат с него, а то също има цена съответно и обратното, ако нямаш такова време, очевидно избираш от по-лесно достъпните опции, които са и по-скъпи... та на финала, вероятно пак се стига до природен баланс, и плащането няма как да се изгуби - или ще е с пари, или с време Някак не съм съгласна, че отнема много време да се подготви едно пътуване. Ако си организиран и цениш времето си, много бързо можеш да превърнеш дадени стъпки в рутина. Ако не си... това време така или иначе няма да бъде пълноценно уплътнено в работа. Не че искам да звуча назидателно, просто така си говоря. Например знаейки, че няма логика да купуваш сега билети за юни месец до Атина, ти няма да проверяваш цената им по три пъти на ден през зимата. Ще я гледаш само когато получиш имейл/видиш във форума тема за промоции на компаниите, които летят до тази точка. Ето пестене на време. Ако обичаш да пътуваш, поне аз така си мисля, постоянно ще имаш списък с места, които много искаш да видиш. Много на брой, във различни сезони, при всякакви условия, за различен брой свободни дни. Ако имаш списък с желани дестинации, всеки път, когато имаш 10 свободни минути и видиш тяхна снимка, статия, пост, ще го преглеждаш и ще си трупаш информация. Аз само на служебния компютър на Жижо имам 15 папки за различни държави и за всяка помня какво искам да видя и кога в подходящо да се посети. Веднъж избрал място и дати, не отнема време и изборът за нощувки. Колко време отнема да избереш някаква стая? Задаваш си бюджет в букинг, airbnb или където интерфейс и условия са най-разбираеми за теб и хващаш нещо за ушите. Ако намериш по-евтино и ти харесваш, вземи го, ако е нереалистично очакването ти, затваряш сайтовете, чакаш два дни, за да свикнеш с покачването на бюджета и пак отваряш да хванеш някое за ушите. За забележителности ... имат си официален сайт, имаме си теми и пътеписи, има wikitravel и трипадвайзер. Има извадени цени и време за посещение, транспорт до там и всичко, което е нужно. Ако нещо не може да се нагласи за 10 минути или не ти се занимава, има готови отговори на въпросите ти поне от един магеланец. Има и търсачка, която много хора не са виждали. Или може просто да се гледат само промоции за места, които са подробно разяснени от А до Я. Та да си приключа излиянието с огромно благодаря за всеки, който трупа безценна информация тук вече толкова години и за когото разказът за пътуването е част от удоволствието. 15
ivooo Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 Има едно нещо, което бих искал да споделя в темата. Оптимизирането на цените е едната страна на бюджетното пътуване. А времето? Как си организирате маршрутите? Имате ли въобще такива? За мен например безцелното ходене е огромна загуба на време. Какво като ми е евтин полет ако времето не е оползотворено правилно. Смятаме ли го това? Един материален актив, примерно телевизор, може да е добра сделка ако го вземеш на промоция. Пътешествието обаче не гарантира, че ще е чудесно преживяване на база цени. Искреното ми мнение е, че това е най-слабото място в организацията на пътешествениците. Моят опит показва, че има огромна разлика между прецизно подготвен и "куфар". Да не споменавам как ако добре си организираш маршута колко по-наситено, смислено и емоционално е едно преживяване. Здравей Бояне , Много харесвам това което пишеш , особено за Италия , разбира се и последното за Лисабон ,харесвам съчетанието на снимки с остроумни коментари .Май и вкусовете ни за музика са подобни . Обаче категорично не съм съгласен с горното. Едни от най-ярките и красиви спомени които имам са тъкмо от неща които съм правил спонтанно , интуитивно и без всякакъв план . В момента се сещам за пътуването ни във Виетнам 2012г . Първото и последно ни пътуване в група . Бяхме 8 гмуркачи . Бяха ни казали ,че най хубаво е гмуркането в Ня Чанг ( на български името е по-друго разбира се ). Та след няколко дена , установихме че дайвинга на това място не е това което очаквахме . Виетамците бяха изяли всичко в рамките на 20 км от брега а това което не бяха се опитваха да убият с бомби .Решихме да се забавляваме по други начини. Повечето от хората от групата решиха да отидат до поредните паметници на културата , а ние с булката в желанието си да се откъснем от тях казахме , че ще ходим на аквапарк . Идеята за това с аквапарка беше брошурка, която бегло бяхме мернали във фоайето на хотела . Всъщност единственото ни желание беше да се махнем от тези хора, които съвсем бегло познавахме и определено не бяха от нашата кръвна група. Та така и така бяхме казали аквапарк , защо да не отидем все пак . Намира се в началото на града който , между другото е към 1 млн. жители . Самия парк всъщност е комбинация от увеселителен парк, ресторанти, аква парк, аквариум и т.н. на островче на около километър два от брега. До него се стига с кабинков лифт , който се движи на доста голяма височина над морето . Плаща се към 20 долара вход на човек още на брега и после всичко на острова без храната , алкохола и сувенирите е без пари. До този момент никога не бяхме стъпвали на такова място .......... Нямаше влакче на което да не се пуснахме, въртележка която да не сме пробвали ,бизон който да не сме яздили и електронна игра която не сме пробвали. Но разбира се аквапарка беше нещото , което , направо ни въодушеви . Стотици пъти се качвахме и пускахме по какви ли не глупости с пояс ,с двоен пояс ,с голяма лодка или само по бански . Още се учудвам като си помисля как не ни е треснало някое инфарктче . След пълна изнемога хапвахме по някой сладолед или сандвич и после пак юруш на маслините. Мисля си че се през цялото време се чувствах на около 12-13 години . Толкова ни хареса , че на другия ден вместо да се занимаваме с нещо смислено и зряло като пораснали , възрастни хора пак отидохме там . Този път половината от групата ни последва ,но ние пак се забавлявахме страхотно . Това е само един пример. Имам и по-интересен , когато си взехме билети за Куала Лумпур отиване ,и връщане след 20 дни и първата нощувка в КЛ без предварителни планове , само с една кредитна карта, която в последствие я хакнаха и се наложи да я блокирам и с ограничена сума кеш . Решавахме ден за ден , отскочихме до Борободур , гмуркахме се в Сипадан , изкархме и седмица на Борнео при орангутаните и пещерите с Гуано. Едно от най "смислените и емоционалните ни преживявания". Ама това си е дълга история. Та за мен , за нас нещата са по друг начин . Това не са безбройните катедрали ,руйни и музеи ,които сме посетили , Смислено и емоционално е спомена за нещото , което в най-тежките ми мигове ме кара да се усмихвам . 14
Meidj Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 (редактирано) В духа на горните размисли за цената на времето се сещам за един познат, който живее в средно голям провинциален град и работи на свободна практика от вкъщи. Та въпросният познат винаги се придвижва с такси, дори когато отива на кафе в центъра (разстояние, което се взима за около 20 минути умерен ход), защото е изчислил, че за 15-те минути, които ще спести, ще изкара 2 пъти повече пари, отколкото е платил за таксито Един скорошен пример с елементи на хипотетичност от моята собствена камбанария. Онзи ден прекарах над 12 часа, за да си минимизирам разходите на една отсечка в Швеция (където е много скъпо и всяка спестена крона е от значение, поне ако искам да съм редовен клиент на Systembolaget до края на престоя си ). Та в резултат на тези 12 часа усърдно ровичкане успях да сваля цената на отсечката с малко под 7 лева (което откъдето и да го погледнеш, си е половин бира в бар средна ръка ). С логиката на моя познат от горния пример за същото време, което изгубих в търсене на по-добра цена, можех да изкарам примерно 10 пъти по 7 лева. Какво излиза по тази логика: не съм спестил 7 лева, ами съм добавил още 63 към цената на отсечката заради пропуснатите ползи във времето на ровичкане... А дали е така в действителност? Ако погледнем едностранчиво, си е точно така - цифрите са безпристрастен и безмилостен арбитър. Но ако разглеждаме вложеното време като една дългосрочна мулти инвестинция, картинката се променя коренно. Защото за тези 12 часа открих няколко чудесни инструмента за търсене и резервиране и още толкова полезни сайта, които заеха почетно място в моята линк библиотека и ще са ми от голяма полза и вбъдеще. През тези 12 часа придобих обща представа за периодичността на промоциите и движенията на цените на местните транспортни оператори. През тези 12 часа натрупах онлайн ресурси, изградих рутина и придобих опит, чрез които утре същото това търсене ще ми отнеме не повече от 10 часа, вдругиден - 8 часа и т.н. Като бонус, докато през тези 12 часа отчаяно сглобявах различни отсечки през различни трансферни точки, открих няколко чудесни местенца-находки и един прекрасен панорамен маршрут. И не на последно място - през тези 12 часа прерових Гуглето надлъж и нашир, вследствие на което намерих Магеланци... -))) В следващите месеци само Магеланци ще ми спести поне 100 пъти по 7 лева Та теглиме чертата и какво имаме като сметка: Изгубих 12 часа, за което време спестих само 7 лева, но в същото време образно казано си изработих ваучер за най-малко 700, който ще ползвам в бъдещите си пътувания, както Матеев си ползва милите И после нека тоя моят познат от първия пример да пресмята как съм загубил време за еди-колко си пари. Това въобще няма да е вярно, защото времето е безценен ресурс, който не може да се обръща в пари по никой курс Редактирано 20 декември, 2016 от Meidj 17
zon Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 Meidj, признай си, че ти харесва да търсиш разни неща. *** В градовете избягвам по възможност транспорт, така ми е по приятно да разглеждам, а и обичам да ходя пеша. В големите градове се налага да ползвам метро или трамвай за по-отдалечени места, но иначе пак пеша. 7
Sirenia Публикувано: 20 декември, 2016 Публикувано: 20 декември, 2016 (редактирано) Аз винаги съм целяла бюджетно пътуване, но с доста неща не мога да напрая компромис. Така например с хотелите, не държа да са лукс, но държа на уют, чистота и удобство. Последните ни две пътувания излязоха доста над планирания бюджет, та освен да предупрядя за грубите ни грешки, друго не мога да направя. На първо място никога, ама никога не слушайте мъжте си, че днес в Берлин било неделя и плюс това валяло дъжд, а и Бирен Фест имало, та кой щял да се занима точно с нашата кола, която видиш ли, не била чак пък толкова зле паркира... Няколко бири по-късно, ест., колата я няма, а глобата, ах глобата...цифрата е точно 300 евро, "СКЪПООО", ей тая думичка, примесена с гаден хилеж, дуднеше таксиджията през целия път, докато закара увисналите ни физиономии до паркинга за репатрирани коли. Последното пътуване беше до Тайланд, за две седмици тупнахме малко над 6000лв., всъщност планирах около 5000лв, но и там сметката не излезе. Оказа се, че мъжът ми много обичал омари...и те като се заредиха едни омари, всяка вечер за по 50-100лв.... Та така, трудно ни излизат сметките на нас, въпреки огромното ми желание... Редактирано 20 декември, 2016 от Sirenia 8
samuraika Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 (редактирано) Аз пак да кажа, относително е. "Големи градове" в Европа и "големи гардове" в Азия и Северна Америка са две много различни неща. В темите за Япония съм като някоя досадна стринка - не тръгвайте пеша, макар да ви се види близо на картата, само гарата ви е километър и половина в диаметър, големи разстояния, големи, големи..." И накрая хората пишат : " ама те разстоянията много големи бе!" Разбирам antea - много ресурс си е цялото време посветено в търсене и правене на планове, но наистина, като му хванеш цаката (няколко любими сайта) и като четеш тук за идеи и става доста по-лесно. Ми то човек организирана екскурзия да си избере или пакет за почивка пак е търсене, сравняване... И моя мъж нито има възможност да търси каквото и да било, нито има желание, а и винаги ми излиза със сметката на Meidj за това колко му е високоплатено времето и да не го занимавам. Аз съм генератора на идеи, инициативи и енергия за търсене и организация. Той е точно куфар. Но ме устройва напълно (свобода на действие). А форумът е такова богатство, че нямам думи да благодаря!!! Винаги е от полза. Както и тук беше споменато - дори и да не направиш/отседнеш/летиш по същия начин, то винаги ти дава ценни насоки. Конкретен пример : за две нощувки в КЛ питах колегите за мнение къде да отседна. Изказаха съображението, че в Куала Лумпур високия клас хотели са на поносими цени и за две нощи си струва да се отседне в Мандарин Ориентал с гледка към кулите Петронас. Супер! Но ние сме 5тима и трябваше или две стаи или президентски апартамент. Поразтърсих се и на airbnb намерих този апартамент - вярно гледката не е от прозореца, а от басейна, но още по-добре. А си имах и талонче за 100$ намаление и ми излезе под 10$ за двете нощи. И не се отказвайте от дестинация заради пари! Разговор с приятел : Аз - Ооох, как ми се ходи Едикъдеси! Той - Ми отиди! Аз - Ама скъпо е там... Той - Значи не ти се ходи достатъчно! Абсолютно вярно, но ми трябваха години за да го разбера. Винаги има начин! За да не е лан-дрън само, ето бюджетна версия за 5 дена в Япония (подходящо за клонче към азиатско пътуване) : Кацане в Осака (много нискотарифни летят до там). Трансфер от летище до града - 25$ в двете посоки. 5 дневен пасс на частните линии Кинтецу за 30$ и отсядане на някое бюджетно място по протежението на тези линии, да речем тук за 76$ за 5 нощувки. Храната е евтина и има много хубави топли витрини и кутии с готови менюта по супермаркетите, които след 6 се намаляват и на половин цена. Има и много хубави малки ресторантчета с менюта за по 6-10$. Като сложим и входни такси 10$ на ден и малко джобни (30$ х 5 дена е 150$). Получават се 5 дена с обиколки в Осака, Киото, Нара за 280$ (без самолетните беилети до там). ivoooo - на 39 взех книжка за мотор. Винаги може! П.С. Като се споменаха омарите - аз съм от чревоугодниците в пътуването. И много сериозно се бях замислила за тема за висок клас ресторанти по света. Но като прочетох в темата за софийските ресторанти много негативни мнения за Мишлин класацията и се отказах. Мислите ли че има място за тема за споделяне на хубави ресторанти? По-трудно се намират от бюджетните такива и проблема е сериозен. Трудно се намира нещо, което да не е с много противоречиви мнения. Моля, подскажете нещо много хубаво в Бали (не е за тук, затова моля на лични). Редактирано 21 декември, 2016 от samuraika 28
Бръмбар Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 (редактирано) Някак не съм съгласна, че отнема много време да се подготви едно пътуване. Ако си организиран и цениш времето си, много бързо можеш да превърнеш дадени стъпки в рутина. Ако не си... това време така или иначе няма да бъде пълноценно уплътнено в работа. Не че искам да звуча назидателно, просто така си говоря. Например знаейки, че няма логика да купуваш сега билети за юни месец до Атина, ти няма да проверяваш цената им по три пъти на ден през зимата. Ще я гледаш само когато получиш имейл/видиш във форума тема за промоции на компаниите, които летят до тази точка. Ето пестене на време. Ако обичаш да пътуваш, поне аз така си мисля, постоянно ще имаш списък с места, които много искаш да видиш. Много на брой, във различни сезони, при всякакви условия, за различен брой свободни дни. Ако имаш списък с желани дестинации, всеки път, когато имаш 10 свободни минути и видиш тяхна снимка, статия, пост, ще го преглеждаш и ще си трупаш информация. Аз само на служебния компютър на Жижо имам 15 папки за различни държави и за всяка помня какво искам да видя и кога в подходящо да се посети. Веднъж избрал място и дати, не отнема време и изборът за нощувки. Колко време отнема да избереш някаква стая? Задаваш си бюджет в букинг, airbnb или където интерфейс и условия са най-разбираеми за теб и хващаш нещо за ушите. Ако намериш по-евтино и ти харесваш, вземи го, ако е нереалистично очакването ти, затваряш сайтовете, чакаш два дни, за да свикнеш с покачването на бюджета и пак отваряш да хванеш някое за ушите. За забележителности ... имат си официален сайт, имаме си теми и пътеписи, има wikitravel и трипадвайзер. Има извадени цени и време за посещение, транспорт до там и всичко, което е нужно. Ако нещо не може да се нагласи за 10 минути или не ти се занимава, има готови отговори на въпросите ти поне от един магеланец. Има и търсачка, която много хора не са виждали. Или може просто да се гледат само промоции за места, които са подробно разяснени от А до Я. Та да си приключа излиянието с огромно благодаря за всеки, който трупа безценна информация тук вече толкова години и за когото разказът за пътуването е част от удоволствието. Честно казано не съм съгласна с горното. Организирането на пътуване, ако не се престараваш много и не търсиш най-евтиния и оптимален вариант наистина не отнема много време и аз обикновено го докарвам дотам. В моментите, когато имам време гледам промоции, които са ми изпратили по пощата или ако съм влизала в Магеланци и някоя промоция ми се стори интересна може да и отделя повече време. Разбира се, имам много дестинации, които са ми някъде в шорт листата, която не е много шорт. Но това ми отнема поне 1-2-3 часа, pонеже почвам да мисля, как да го наглася откъм дати. времето между двата полета достатъчно ли ще е, ако преместя малко датите и все пак са е в приемливи дати и т.н. та времето неусетно си лети Изборът на място за спане също отнема при мен поне 2 часа и то за да стигна до нещо приемливо т.е най изгодното според мен в момента, в който съм гледала. Това няма да е вероятно най-изгодното след седмица или след 2, но аз обикновено съм приключила до този етап. Може и да направя още една итерация, но със сигурност няма да преглеждам редовно следващите 2-3 или повече месеца, колкото остават. Какво искаш да гледаш, също отнема време, ако гледаш и работно време, съобразяваш транспорт и т.н, освен това обикновено търся повече от един източник. А за да търсиш и вариянт, в които да спестиш т.е да ти излезе безплатно, с намаление и т.н си трябва още повече ровене Разбира се има действия, които могат да се автоматизират, но първо трябва пред това да си отделил доста време, а и не всичко може да се автоматизира и знания които си придобил за едно пътуване, не винаги са приложими при друго. Разбира се Магеланци помага много, но и за това трябва да имаш време да четеш, да постявяш въпроси и да следиш отговорите. С други думи, колкото повече време вложиш в огранизацията на едно пътуване, толкова по-вероятно е да я изпипаш добре, и за по-малко пари да получиш повече т.е. да организираш бюджетно пътуване, от което качеството не страда, отколкоко ако времето е ограничено и гледаш да го докараш до ниво, което си преценил, че не оптимално може би, но е достатъчно добро. Редактирано 21 декември, 2016 от Бръмбар 5
Juliaaa Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 Офтопик - извинете samuraika, много харесвам мнениятат ти 4
Spqr Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 (редактирано) Та за мен , за нас нещата са по друг начин . Това не са безбройните катедрали ,руйни и музеи ,които сме посетили , Смислено и емоционално е спомена за нещото , което в най-тежките ми мигове ме кара да се усмихвам . Привет ivooo, разбирам добре написаното от теб. И аз преди време се кефех на безплановите пътешествия, вече - не. Само не разбирам защо свързваш емоционалното с планирането? Те не са противоположности от моя гледна точка. Даже когато си подготвен може да имаш и по-емоционално изживяване, защото ще минимизираш невълнуващите отсечки от града. Пиша града, защото по такива места пътувам. Бил съм и от "двата бряга". Преди 4 години пътувах от София до Бургас на стоп и там спахме на палатки, където падне на плажа. Беше готино. Но какво от това? Пътешествието не е мистично приключение с неизвестен край, а начин да се усъвършенстваш духовно, интелектуално и морално. И първата стъпка е през планиране, информиране, анализиране. За да не се случи "да търсим мозайки на 1500 години в Равена по тротоарите на града". Мен би ме било изключително срамно да напиша такъв отзив в магеланци и не бих го направил, защото ще съм подготовен. Надявам се темата да не е само за "чесане на езици", а да се случи нещо конструктивно. Нужни са повече хора да започнат да споделят информация. Редактирано 21 декември, 2016 от Spqr 12
slujitel Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 Естествено, че за да получиш вариант, хем възможно най евтин, хем да не пропуснеш нещо, за което после да съжаляваш, хем хотели на цени и без компромиси, които не желаеш да понесеш и т. н. си иска време и ровене в нета и четене, иначе не става. Моите пътувания са много бюджетни, но и аз не правя кой знае какви компромиси, грешно е мнението евтино значи мизерно. Просто аз започвам винаги много рано с подготовката, имам свободно време и ровя и чета много, и ми е приятно да го правя. Ако не ви е приятно, и го правите защото искате да отидете, а парите не ви стигат и се налага, сигурно няма да се получи. Или, ако нямате време, ако имате бизнес, и смятате, че за това време ще изкарате много повече пари, направете така, изкарайте и не минимизирайте разходите. Кой както му харесва. 10
samuraika Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 Надявам се темата да не е само за "чесане на езици", а да се случи нещо конструктивно. Нужни са повече хора да започнат да споделят информация. И аз чакам по-структуриран вид или да се пръкнат нови теми, или ...абе дето казваш "нещо по-конструктивно", но като как да го разбирам? Повече конкретни дестинации с цифри, или да опишем какво за колко може да се види? Нещо не схващам защо обвързваш бюджетното пътуване с празното обикаляне? Ти като си бил на палатка на плажа може и нищо да не си видял, но аз ставах в 5.30 и си общувах с морски костенурки . Нагазваш до колене, топваш глава и си като в аквариум. И за градски туризъм е същото. И в най-скъпите градове ще се намери страшно много за правене и гледане "on a budget". А и в най-тънкия бюджет трябва да има заложено перо "must see" (макар да трябва, да трябва...колко да трябва - колкото всеки сам си прецени). Това че си отишъл някъде с евтини билети и нощувки не значи че няма да посетиш това, за което хората ходят там по принцип. И пак си мисля, че и без да имаш аудиенция с папата си струва да се отиде до Рим. Важно е да е удовлетворен човек. Дали си отишал до Айфеловата кула, или си се качил до втория етаж, или си се качил до горе - не мисля че е чак тооолкова вжано. Пак личен пример - идват гости от Израел, строго спазват сабат. Два дни са при мен - петък и събота. И ми казват - моля, направи ни програма за събота - без да се ползват транспорт, пари и ток! Ами направих им! И много доволни останаха. 11
ven62 Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 ... На първо място никога, ама никога не слушайте мъжте си, че днес в Берлин било неделя и плюс това валяло дъжд, а и Бирен Фест имало, та кой щял да се занима точно с нашата кола, която видиш ли, не била чак пък толкова зле паркира... ... Ей, какъв мъж имаш - жена му го слуша. Може ли координатите му. Да се свържа с него, да ми проведе един бърз курс, че и аз, поне частично, да бъда като него. А пък това - да се излезе от бюджета заради мъжа - ех, това даже не мога и да го сънувам ... 5
Asya Assenova Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 Някак не съм съгласна, че отнема много време да се подготви едно пътуване. Ако си организиран и цениш времето си, много бързо можеш да превърнеш дадени стъпки в рутина. Ако не си... това време така или иначе няма да бъде пълноценно уплътнено в работа. Не че искам да звуча назидателно, просто така си говоря. Например знаейки, че няма логика да купуваш сега билети за юни месец до Атина, ти няма да проверяваш цената им по три пъти на ден през зимата. Ще я гледаш само когато получиш имейл/видиш във форума тема за промоции на компаниите, които летят до тази точка. Ето пестене на време. Ако обичаш да пътуваш, поне аз така си мисля, постоянно ще имаш списък с места, които много искаш да видиш. Много на брой, във различни сезони, при всякакви условия, за различен брой свободни дни. Ако имаш списък с желани дестинации, всеки път, когато имаш 10 свободни минути и видиш тяхна снимка, статия, пост, ще го преглеждаш и ще си трупаш информация. Аз само на служебния компютър на Жижо имам 15 папки за различни държави и за всяка помня какво искам да видя и кога в подходящо да се посети. Веднъж избрал място и дати, не отнема време и изборът за нощувки. Колко време отнема да избереш някаква стая? Задаваш си бюджет в букинг, airbnb или където интерфейс и условия са най-разбираеми за теб и хващаш нещо за ушите. Ако намериш по-евтино и ти харесваш, вземи го, ако е нереалистично очакването ти, затваряш сайтовете, чакаш два дни, за да свикнеш с покачването на бюджета и пак отваряш да хванеш някое за ушите. За забележителности ... имат си официален сайт, имаме си теми и пътеписи, има wikitravel и трипадвайзер. Има извадени цени и време за посещение, транспорт до там и всичко, което е нужно. Ако нещо не може да се нагласи за 10 минути или не ти се занимава, има готови отговори на въпросите ти поне от един магеланец. Има и търсачка, която много хора не са виждали. Или може просто да се гледат само промоции за места, които са подробно разяснени от А до Я. Та да си приключа излиянието с огромно благодаря за всеки, който трупа безценна информация тук вече толкова години и за когото разказът за пътуването е част от удоволствието. А кога трябва да се купуват билети за Атина през юни? Сериозно питам. В момента билетите на Raynair са на по-висока цена, от тази, на която ги взехме преди време /с багаж и места за около 40 евра на човек в събота/.
Spqr Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 (редактирано) Нещо не схващам защо обвързваш бюджетното пътуване с празното обикаляне? Защото ако си организираш престоят, ще ти излезе по-бюджетно. Дадох пример на някои от предните страници с Кастело Сфорцеско в Милано, който е безплатен във вторник след 14 часа. И се насладих на най-великия артист безплатно. Но го знаех това и го бях планирал. Макар че ми беше кратък престоят, го оползотворих максимално, защото си бях "написал домашното". Милано не е само катедралата, галерията и Леонардо. Има и Микеланджело, но не помня да съм чел отзиви в магеланци за този факт. А също така знаех къде ще хапвам. И пробвах любимия ми десерт: каноли в сицилианската сладкарница в Милано. А вечерта не каквато и да е пица, а неаполитанска. Но всичко беше планирано и няма място за случайности, и оправдания. И беше по-ползотворно, отколкото да обикалям безцелно в не особено красив град като Милано. От тази гледна точка споменавам, че бюджетно пътуване не е само разходната част по транспорта и спането. Редактирано 21 декември, 2016 от Spqr 7
samuraika Публикувано: 21 декември, 2016 Публикувано: 21 декември, 2016 Защото ако си организираш престоят, ще ти излезе по-бюджетно. От тази гледна точка споменавам, че бюджетно пътуване не е само разходната част по транспорта и спането. Разбрах, така съм напълно съгласна! И колкото повече време вложено в планиране - толкова по-голяма възвръщаемост в пари и удоволствие. 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега