Прескочи до съдържание

Лексикон на бюджетните пътешествия

Препоръчани мнения

Темата за сега не добива ясни очертания, та ще си позволя още един по-общ коментар.

За мен планирането е почти съизмеримо (като удоволсвие) със самото пътешествие.

Не разбрах Lindt, как точно за 10 мин. планира нещо. Аз предпочитам да се ровя надълго и нашироко за нещо съвсем конкретно т.е. 2-3 популярни сайта, вкл. и magelanci.com са ми само отправната точка.

Ето няколко примера:

1. Въпреки Бай Добри и DenitsaS, които са неизчерпаем източник на информация за Исландия, или може би - точно заради тях - в Favorites bar-a си имам 24 линка за различни неща в Исландия, които трябва подробно да прочета в близкото бъдеще.

2. Като фен на плажовете - и за Португалия, и за Крит, и за Кефалония съм отделял не малко време да се ровя и да намеря точно такива плажчета, които мен ме кефят.

3. Като чревоугодник - За Милано и Беладжио, подобно на Spqr, отделих доста време за да намеря сладоледи, прехвалени ресторанчета, пици ... Сещам се и за Левкада - благодарение на моето проучване - ядохме див лаврак в една непретенциозна таверна - жена ми и досега твърди, че по-вкусна риба не е яла - а това нейно твърдение, как да го измеря - във време, в пари, ... :) . А за Крит - ... не, няма да пиша повече, щото отделна тема ще се получи.

• Харесвам 11
Връзка към коментар

До колкото разбрах Lindt си е подготвила файлове се информация, т.е. вече е проучила и е наясно какво и как иска да посети и види за конкретни дестинации, и само чака подходящият момент; има по няколко варианта за дестинации за съответния сезон.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз си мисля, че повечето се обединяваме около идеята, че да се направи едно пътуване по-бюджетно и в същото време качествено, трябва да се инвестира доста време в проучвания, та си мислех с цел да спестим време за ровене, ако може да направим нещо като tricks and tips, по държави може би (то по градове ще е още по-добре, но май много ще се раздроби или пък по градове, към които има по-голям интерес), където хората да споделят трикове, които позволяват да получиш същото или почти същото преживяване срещу по-малко пари.

Мисля, че такава беше и идеята на самурайка по-рано. Това може да са най-различни неща като безплатни гледки/ атракции, дни в които определни атракции са по-евтини или сайтове от които да ги купиш, автентични ресторантчета, където може да се яде евтино, но предлагат приятна обстановка и интересна/вкусна/ автентична кухня, находки за места за спане, които са много добри като съотношение цена, качество или пък такива райони, които хем са с добра локация, хем не са (много) скъпи и т.н, мисля, че списъкът може да е безкраен и всеки по собствена преценка да слага неща, които могат да икономисат пари и време, но тази информяция да е по-синтезирана и на едно мято, така че да се намира лесно, а от там всеки да си отсява, което е приложимо за неговият стил и желания за пътуване. Добре е тези съвети да са някакви по-общо приложими т.е. да не е нещо което се е случило случайно и едва ли ще се повтори (поне не на регулярен принцип), а неща които имат поне някаква периодичност и повтаряемост.

Не ми е много избистрена идеята, като може би си личи от нахвърленото по-горе, но нещо такова ми се върти като полезен формат.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Бръмбар, много добра идея! Но си мисля, че в подфорумите по дестинации да е по-подходящо да има по една бюджетна тема, в която всеки завърнал се да слага по 5 стотинки. Иначе тази тема ще се превърне в един ферман и ценна информация ще се изгуби. Както е казал Радичков - многото е като нищото.

Аз се замислих за нещо като "Алгоритъм на бюджетните пътешествия". Кой през какви стъпки минава, като подготвя пътуване и да се получи нещо като споделяне на сайтове и стъпки. А вече дребните хитринки, локации, ресторанти и т.н. - да са по раздели в нещо като "Препоръчвам".

• Харесвам 10
Връзка към коментар

До колкото разбрах Lindt си е подготвила файлове се информация, т.е. вече е проучила и е наясно какво и как иска да посети и види за конкретни дестинации, и само чака подходящият момент; има по няколко варианта за дестинации за съответния сезон.

Това е едното, имам базова идея колко време, къде и колко би трябвало да излязат доста бъдещи пътувания. Аз не обичам да проверявам неща като заведения. Или да прекарвам дни в изпиляване на нощувки и полети. Например колкото и да се дразня на букинг, пак снимките им са най-пипнати и ми е най-лесно да избера. И тези 2-20 лв  разлика не ме интересуват. И строги програми не харесвам, да бързам и нагласям също, имам си по едно задължително занимание дневно и останалото е въпрос на моментно желание. 

Хич не се подготвям за 10 минути. Напротив, мога цял ден да сравнявам къде има най-добро съотношение цена на бунгало на плажа - транспорт до острова - подводни обитатели из островите на Тайланд. И каква е разликата между тази и съседната джунгла. Какво ти ден, цяла седмица рових като побъркана. Но аз тези неща ги приемам за наслада от подготовката и го правя в свободното си време вкъщи. Както хората обичат да обикалят и сравняват/пробват дрехи и гримове в магазините, и го смятат за удоволствие, а не за харчене на време, в което могат да работят.  

Но бюджетната част - хотелът ще е толкова на ден, храната толкова, билетът толкова, екскурзиите толкова и резервациите си ги правя бързо. 

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Това е едното, имам базова идея колко време, ...

За кой ли път установявам, че всички пишем почти едно и също ... и така 8 страници.

Само това за ... свободното време, вкъщи, ... работното време.   На мен ми се е случвало да работя и докато се къпя... Да чета в magelanci.com докато "работя"...

Ех, ако можех да имам работа, която да хлопна в 17:30.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Времето в планиране на пътуване е време прекарано в практикуване на хоби, поне за повечето хора :) Ако тръгнеш да го смяташ колко пари си загубил, ако си работил през това време, просто това хоби не е за теб. А и не всичко опира до абсолютна финансова изгода, има я и спортната злоба. Понеже тръгнахте от отговора на Георги Матеев, с него специално сме го говорили това в някоя от другите теми, macf1an знам че е на подобен акъл също :) До ден днешен съм много доволен, че по неведоми пътища знам, че до центъра на Виена се стига за 4-5 евро по-евтино с градското влакче и само с 10-ина минути по-бавно спрямо влака CAT, който е нашарил цялото летище в реклами. Силно казано да съм забогатял от този факт и това, че го помня наизуст вероятно заема мозъчна памет за нещо много по-продуктивно, но аз си се кефя :)

Колкото до темите, аз все още съм малко резервиран, такива теми не може да са пенкилер и щем не щем - трябва да се чете и да се пита. Няма и не може да се създаде универсален шаблон, а в момента, в който се опитаме да направим такъв е силно вероятно повече да навредим, ако шаблона е недостатъчно точен, коректен и недостатъчно често обновяван.

Ето, мога да дам пример с цените на визите до Тайланд. Преди няколко месеца бяха на една цена виза от консулството и visa on arrival. В един момент VOA скочи двойно, сега пък са в промо, където визите от консулството са безплатни (почти безплатни, ама това е тема дъвкана другаде :)). Ако някой създаде бюджетен наръчник, в който се казва, че VOA е най-евтино например, в много голям процент от случаите това ще е грешна информация, която ще струва на пътника следващ сляпо между 30 и 40€, което в контекста на ултра бюджетно планиране хич, ама хич не е малко. 

Пример номер 2 - летял съм до щатите за $60, супер късмет и грешка, която едва ли ще се повтори някога. Ако го разпиша това като бюджетно пътуване, някой може да си остане цял живот с чакането пак да има такива цени. 

Пример номер 3 - музейните пасове. Спестяват пари, ама при една камара условности - колко музея ще обиколиш дневно, кои ще са. В един случай един пас е най-подходящ, в друг е втори, в трети случай въобще без пас. Няма как всички пермутации да се разпишат, а дори и да се направи на теория, хоп сменят цената на някой от пасовете и всичко започва отначало. 

Просто без питане не го виждам как ще стане. А питането е универсален начин да се провокира и споделяне, че много хора нещо ги е срам да пишат без да ги питат :)

Аз си го представям по-скоро като първоначална ориентация кое, къде колко може да струва. Ще се опитам да нахвърлям нещо за Холандия малко по-късно и да видим дали ще е полезно или объркващо. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

До ден днешен съм много доволен, че по неведоми пътища знам, че до центъра на Виена се стига за 4-5 евро по-евтино с градското влакче и само с 10-ина минути по-бавно спрямо влака CAT, който е нашарил цялото летище в реклами. Силно казано да съм забогатял от този факт и това, че го помня наизуст вероятно заема мозъчна памет за нещо много по-продуктивно, но аз си се кефя  :)

Гардермоен - Осло център е още по-фрапиращо: с експресния влак (flytoget) е близо два пъти по-скъпо и около 3 минути по-бързо, отколкото с обикновения влак на NSB  :lol:

В тези ред на мисли, бих добавил още едно към трите златни правила на бюджетното пътуване, описани от Георги Матеев по-горе: никога не ползвам експресите от типа САТ, Flytoget и тем подобни, когато имам друга транспортна опция.

Връзка към коментар

Аз явно съм от малцината, които мразят да планират пътуване. А по определението на колегата съм си пълен куфар.

Не винаги е било така. В началото се ядосвах, например, че не мога да посетя всичките до един музеи във Виена. Сега най-много ми харесва да се шляя безцелно. За мен са важни емоциите, които предизвиква някое място, най-вече с хората си.

Признавам, че понякога е добре да имаш твърди планове и да ги следваш. Но така лисва спонтанност и гъвкавост. Обикновено на място научавам за атракция, която искам да посетя. Или пък искам да остана по-дълго или рядко - не ми харесва или има някаква пречка, което води до промяна в плановете (напр. Дунав беше прелял, когато бях в Будапеща, Братислава пък ми се видя много потискащ град). Няма общо правило - ето в Мексико на няколко пъти беше поне два пъти по-скъпо да се появиш на рецепцията на хотел, отколкото, ако отидеш с резервация. На други пък - по-евтините хотели изобщо не фигурират в никакви онлайн системи, но пък дали ще има места в този момент и колко време ще изгубиш докато си търсиш хотел с раница на гърба.

Поне се успокоих, че не съм единствената в това, че не гледам колко съм изхарчила. Колкото-толкова. Важното е после да има нови постъпления по сметката. На око определям какво мога и какво не мога да си позволя. Съжалявам, че не успях да стигна до Бразилия, за да се срещна с neuromancer.

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Да, планирането е удоволствие и хоби, но не всеки го има това време. Мился това имаше предвид ven62 - фозически не е възможно.

И съм съгласна, че без питане не става. И с фискирани примери не става - менят се цени, котировки, разписания, ценоразписи...Аз друго имах предвид.

Във всеки подфорум както има :"Конкретни въпроси" тема, така да има и тема "Бях, видях, препоръчвам" или от сорта. В нея всеки завърнал се да пуска по едно-две актуални неща за дестинацията. Къде е ял вкусно, какви пасове е ползвал, какви отстъпки, къде е било по-евтино ако купиш онлайн, къде е било по-изгодно на место, къде е открил хубава гледка...Т.е. не конкретни въпроси и отговори, а място, където всеки да сподели нещо, което го е впечатлило. Така като изчете темата човек ще добие представа от опита на предните пътешественици, а в темата за въпросите ще си пита по-конкретно.

А за тази тема си мислех нещо оит типа на правилата на Георги Матеев :

Систематизирано всеки да даде пример през какви стъпки минава като планира пътуване, което би дало идеи на колегите. Не казвам да изковем единствено валиден алгоритъм за бюджетни пътувания, а да систематизираме и обменим опит.

Аз:

1. Чета форума сутрин с кафето и винаги си имам места, дето ми се ходи.

2. Чеквам поне веднъж седмично fly4free за идеи, промоции, грешки. Дори да не е точно показаната промоция, то ми дава представа кой до къде лети и кога пуска евтини билети. Така си купих билети до София с Търкиш, защото видях, че имат изгодна оферта за Букурещ на този сайт., проверих, и се оказа че София е малко по-скъпа. Също фърлям по едно око и на темите за изгодни билети във форума. Ако имам конкретна дестинация набелязана - тогава следя темите за съответните авиокомпании.

3. Нощувките и аз обикновенно буквам с букинг или airbnb - свикнала съм им и не ми се рови. Тук ме мнаучиха един трик, който мисля е много хитър - буквам нещо на букинг с право на канселация и после си дебна за нещо по-хитро из други сайтове. Но не влагам особенно много усилие в това, особенно ако търся място за преспиване, а не за отсядане. В момента в който моят бюджет, локация и рейтинг се пресекът в една точка - това е мястото.

4. Винаги чеквам какво да се прави в дадено място на TripAdviser като преглеждам и дневните турове - не че наемам тур, но последователността и обектите ми дават идеи.

5. Гугълвам задължително "Things to do in XXXX" и "XXXX on a budget". Винаги успявам да си открадна някоя идея, макар голяма чат от подобни статии да се генератори на кликове просто.

6. Накрая питам колегите. Ако отсядам някъде на airbnb питам хоста. Душата им взимам от питане, но досега винаги е било много успешно - като се почне от добър хранителен магазин, правилен транспорт, хубав ресторант - те си знаят най-добре.

7. Гледам карата - задължително се запознавам визуално с мястото. Да си имам една координатна система в главата, с кое "горе" кое "долу" в тоя град за да мога да се ориентирам. Когато се подготвям за пътуване винаги имам отворена карта на googlemaps.

Ми май е това...

• Харесвам 26
Връзка към коментар

Самурайка, обобщила си това, което правим и ние - не само преди конкретно пътуване, а дори и така само, за хоби, с надеждата че нещо може да изскочи, или да получим вдъхновение ;) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Samuraika, наистина много добре си го написала. Моят алгоритъм е почти същият с тази разлика, че обикновено, когато букна някъде нощувка, после не търся допълнително. Но пък обичам да си гледам из нета за неща, за които знам, че дори перспективата не е близка, но кой знае какво ще реши съдбата и дали няма да стане по-скоро отколкото очаквам.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Реално най-големия разход за всяко пътуване е пътят и нощувките. Форумът ни дава огромното предимство да можем да спестим и от двете, което веднага прави пътуването ни бюджетно.

Миналата година бяхме на Лефкада за 5 нощувки и целия тотал на пътуването излезе около 260 лв/човек.

Хотел: 75 лв./човек за 5 нощувки със закуски. Тогава имаше някаква грешка на Expedia с която за 5 нощувки, спестяваш 200$ от хотела (мисля, че това беше сумата, ако не ме лъже паметта). Хотелът беше чист, стаите с гледки към морето. Закуските бяха страхотни.

Транспорт: С кола от София излезе около 60 лв./човек. - 4 човека в колата.

Храна: Бяхме си взели от България домати, краставици и малко пържолки и първите 2 вечери си правихме маса със салати и месо на терасата в хотелчето и това хапвахме. Беше страхотно!  :)  Следващите вечери ходихме до главното градче Лефкада и там намерихме една крайбрежна кръчма, в която за 8Е/човек ти даваха една огромна тава с месо и салати и просто си облизвахме пръстите. За храна може би сме дали 120 лв. макс на човек за 5 дни - без лишения и с много вкусно хапване.

Сувенири: Аз съм голям фен на магнитите и общо взето главно за това си харча парите за сувенири. Не го включвам в общия тотал, защото всеки друг различен от мен, надали ще даде 60 лв. за магнити. :lol: П.С.: Не са само за мен, а и за подаръци. :rolleyes:

В крайна сметка не се лишихме от нищо, изкарахме си супер и обиколихме 80% от острова и на всичкото отгоре ни излезе почти без пари. Какво по-хубаво от това? В крайна сметка, наистина всеки си решава как да пътува. Сигурен съм, че нашето пътуване някой може да го направи и за 2000 лв., сигурно може и за по-малко и от нашата сума. Важното в накрая всеки да е доволен.

Имам и други примери за бюджетни пътувания, но надали на някой ще му е интересно.

За да не съм голословен, ето и гледката от хотела:

post-995-0-00382600-1482391552_thumb.jpg

Редактирано от Христиан
  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Да, планирането е удоволствие и хоби, ..............

Аз:

1. Чета форума сутрин с кафето и винаги си имам места, дето ми се ходи.

2. Чеквам поне веднъж....

3. Нощувките и аз обикновенно буквам с букинг или airbnb - .....

4. Винаги чеквам какво да се прави в дадено място на TripAdviser ....

.....

Присъединявам се на 99%. Само 2-3 допълнения:

-  Чашата ми за кафе не се изпразва през целия ден, така че т.1 я "поразтеглям" малко. ;)  

- За настаняване ползвам и ММТ - https://www.makemytrip.com/

- От както Chandni ме/ни открехна на този трик - не пропускам да го ползвам:

http://magelanci.com/topic/2209-навигации-за-мобилен-телефон-опит-за-категориз/?p=167792   :thankyou:

• Харесвам 4
Връзка към коментар

samuraika, искаш ли да оформиш такава тема за Япония? Ти имаш достатъчно знания, че да има доста приличен летящ старт :) После ще видим как върви и да плъзне и по другите дестинации. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ох, трябва да го разуча тоз индйски сайт. Нещо не съм му хванала цаката още. Талони, купони, рупии...но ще го преборя, явно си струва.

А на Chandni трика звучи страхотно, ще търябва да го прочета 15 пъти, дано го вдяна :blush:

А каква тема да оформя? За "Бях, видях, препоръчвам" ли? Ми...мога, ама ако малко жокери ми се дадат ще ми е по-лесно. Или за как да си подготвим пътуването?

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 5
Връзка към коментар

А каква тема да оформя? За "Бях, видях, препоръчвам" ли? Ми...мога, ама ако малко жокери ми се дадат ще ми е по-лесно. Или за как да си подготвим пътуването?

За "бях, видях, препоръчвам" :) 

Връзка към коментар
  • 2 години по-късно ...
На 17.12.2016 г. в 20:32, slujitel каза:

Ооо, мен не ме е срам, просто ми става неприятно от коментарите. Така, както аз не коментирам хората, които плащат луди пари за частни трансфери и гидове в градовете, което за мен е глупост, така не искам да чета и обратните коментари.

Винаги си оптимизирам времето и маршрутите с голяма точност, така, както и разходите. Предварително разглеждам какво искам да видя, после разпределям времето, кое, как, и накрая търся най-евтиния начин за осъществяване на плана.

За мен пътуването с обществен транспорт е безценно, и с часове да е, още по-добре. Минавам през селца и паланки, през квартали и се смесвам с местните. Ще дам пример, в Канкун. Хванахме си селския автобус до Чичен Итца, пътувахме 3 часа в посока, минахме през десетки селца, местните слизаха и се качваха, ученици, хора...усещането е друго, не мога да го обясня с думи. За сигурността, това за София направо ме уби. Вярно, има места, като Канделария в Богота, където препоръчват да не се пътува по тъмно с обществен транспорт и да не се излиза, което ще споделя дали е така на място като се върна края на февруари, и затова ние ще хванем такси, като пристигнем в 19,30 вечерта, но обратния път към летището през деня ще е с автобуса.

Звучи много добре, но не е ли опасно, особено ако си водиш и детето? 

Връзка към коментар
преди 2 минути , Dream to travel каза:

@slujitel не пътува с дете. Със сигурност си има сериозно съобразяване, когато човек е с такива обстоятелства... 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Dream to travel каза:

Ми аз пътувам с автобус в Бразилия с деца, предполагам Мексико и Колумбия е същото...

Човек свиква (претръпва).

ПП междуградски автобус в Бразилия не е много бюджетен, ама като остана само една компания да лети по маршрута цените и са астрономически, а ако шофирам не мога да спя по пътя...

Цветна история от миналата година: 

В автобуса до жената сяда някакъв младеж целия в татуировки и със съсирена кръв по ръката. Тя го питала защо така и той казал, че "сестрата каза, че по-добре да не я бъзика, сама ще се оправи",което и се видяло странно.

После телефона му звъни и той казва "пътувам към къщи, пуснаха ме пробно от затвора"...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.