Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Много харесах мерло от 2018 на една известна ивайловградска изба

От доста години се опитвам ( и почти успявам ) да си направя домашно вино. Грозде купувам от пазарите, защото нямам контакти със земеделци и производители. Болшинството търговци, предлагащи грозде за вино на въпроса от къде е гроздето отговарят еднозначно: " От Малко Градище". Като че ли само в това село до Свиленградс еотглежда грозде. Но миналата година ( реколта 2021) научих и се сдобих с грозде от Ивайловград. Смело мога да кажа, че се получи най-хубавото вино, което съм правил до сега. Така че потвърждавам, че матрИала от този край е доста добър. Както и продуктите на известната фамилия винопроизводители пак от там.     

  • Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, Травеолани каза:

И моят мъж пие уиски - ако някой ден се видим с теб, ние ще пием вино, те уиски 🙂 . Аз пия само ризлинг, в редките случаи, в които пия изобщо. Миналия месец ходих в магазина за алкохол да търся вина за парти и имаше толкова много избор, че се обърках (по принцип мъжа ми ходи за алкохол) - то не бяха калифорнийски, местни от нашата провинция, от Южна Америка и страшно много европейски. Радвам се, че намерих ризлинга накрая, но много време изгубих 😂🥂

Дани стане някога такава среща! Ризлинга е братовчед на муската, който е единственият сорт за бяло вино, който аз харесвам. Даже в САЩ само червено винаги пия, защото тук с шардоне, совиньон блан и пино грижио масово свършва изборът…В Австралия има пак някакъв роднина на муската, който много ме впечатли.

преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Трудно намирам добро българско вино от среден клас, цена в магазин 15-20 лв. Много харесах мерло от 2018 на една известна ивайловградска изба. Вероятно нямам право да напиша името и, но ще се сетите сами. Другите реколти не ми допадат, но тази е чудесна. Ако ви попадне, препоръчвам!

Трябва от някой малък производител да се търси, но и аз забелязах, че вината в Бг бяха доста скъпи за това, което бяха. Домашно вино обаче, където и да ме черпиха беше топ!

Преди 1 час, дядо Пепи каза:

От доста години се опитвам ( и почти успявам ) да си направя домашно вино. Грозде купувам от пазарите, защото нямам контакти със земеделци и производители. Болшинството търговци, предлагащи грозде за вино на въпроса от къде е гроздето отговарят еднозначно: " От Малко Градище". Като че ли само в това село до Свиленградс еотглежда грозде. Но миналата година ( реколта 2021) научих и се сдобих с грозде от Ивайловград. Смело мога да кажа, че се получи най-хубавото вино, което съм правил до сега. Така че потвърждавам, че матрИала от този край е доста добър. Както и продуктите на известната фамилия винопроизводители пак от там.     

Браво!! С много мерак и малко проба-грешка се случват нещата.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Изключително странно вино пих днес. Не мога да кажа дали ми харесва или е много зле, защото такова нещо не съм пил и имам големи съмнения, че това не е чисто вино, а има добавяно нещо.

 

Става дума за Памид Tempus Vini  2021 розе на Видинска гъмза.

За розе е доста скъпо, он лайн е 20-21лв лв, по магазините гони 28-29.

347580596__2022-11-13_141715626.png.9392ad495353231c657d40d81da88f29.png

На вкуса е като вино с добавен сок и много сладникаво. Естествено и нормално за българските производители никъде не пише нищо, включително на сайта им.

 

За мен има захар, а и след като никъде не пише сухо ли е какво е, това още повече доказва, че вероятно има захар.

Обаче вероятно има и други неща, защото не съм виждал нищо подобно през живота си, дори на мирис и на вкус е като плодов сок, малко като Сангрия, но с по-силен плодов вкус и аромат.

Може би да става за десертно вино, но за някакво ядене определено не става.

 

Определено не бих дал никога 28лв, а по кръчмите  предполагам, че ще е  50-60 лв.

  • Харесвам 1
  • Замислям се 4
Връзка към коментар

Докато четях за сладкия плодов сок, който @Alexander e пил, се сетих за най-омразното ми вино с подобен вкус, което е много популярно сред американците. Понеже бях като по поръчка в магазина, видях, че и двете марки са внос от Италия и доста се учудих. На етикета на едното директно си пише, че има добавена захар, на другото нямаше обозначен състав, но съм убедена, че има.


2783F7F4-D05C-4110-BE9F-5704A5AABAF6.jpeg.10e6b3942976f66bfe380fdc5292e424.jpeg

 

718834B2-51C2-4024-8E7D-828280995FD9.jpeg.90e090a3b3adcabb48a5a4eadfc80c24.jpeg

 

B72D3A9B-FD1E-4AE0-9845-DF2B876D8A46.jpeg.b150508adb2832fcf44264b2f7e00f70.jpeg

 

Иначе при нас в Коско миналата година за Коледа пуснаха каса с 4 различни вида френско бордо на супер цена от $30. Много ми харесаха и 4-те бутилки, та тази година като видях, че пак е в наличност виното, веднага се запасих.

 

1438A1FD-BC49-4B53-9DC4-EA29F3001639.jpeg.3ae27ad17f771d4025f007f4309019c6.jpeg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

През краткия си и нещастен живот такива бъркочи с името вино съм пил, че ми настръхва косата, която нямам, като се сетя. Но понеже са от държави-световни виноправци и са голямата работа.  А има БГ  винари, които правят много добри неща, но няма кой да ги научи как по-добре да си представят и пласират произведенията. Нещо, което е много стара слабост на нашите производители. И не само винари. В Австралия, в Бризбейн си купувахме тенакета със сирвене, на които имаше етикет същият като етикета на сиренето в кварталната бакалия до нас. Но отпред на витрината пише  "Greek cheese".     

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Не знаех, че има подобна тема и съм приятно изненадан, т.к. харесвам гроздовата течност повече от тази с хмел. Едно добро гръцко вино в ценови диапазон 20+ лева.

IMG_20221031_155851.jpg

  • Харесвам 4
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 52 минути , Alexander каза:

Едното си пише, че  е вино  с  вода, захар и есенции! Баси изродите..

Е, поне са написали .  Но както сподели @Marusinka  -  "...вино с подобен вкус, което е много популярно сред американците", та за всеки влак си има пътници. 

Блажени  такива като мен и @дядо Пепи, завладени от магията на домашното виноделие 🙂 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, дядо Пепи каза:

А има БГ  винари, които правят много добри неща, но няма кой да ги научи как по-добре да си представят и пласират произведенията. Нещо, което е много стара слабост на нашите производители. И не само винари. В Австралия, в Бризбейн си купувахме тенакета със сирвене, на които имаше етикет същият като етикета на сиренето в кварталната бакалия до нас. Но отпред на витрината пише  "Greek cheese"

За съжаление е точно така. И в САЩ продават бг сирене с гръцки етикет. Аз затова промивам мозъците на всички близки и познати за бактерия Булгарикус, бг “фета” и розово масло (и Пловдив 😍)

 

преди 6 часа, Светославов каза:

та за всеки влак си има пътници

Ми то на болшинството американци, които познавам, им сложи много захар/сол/сметана/кашкавал и другото не е от значение. Особено рецепти за сладкиши винаги намалям на половина захарта, защото иначе горчи от сладост. А навън като поръчвам десерти, винаги поръчвам нещо с черен шоколад, за да не получа захарен диабет.

Връзка към коментар

@Marusinka - между другото мъжът ми откри наскоро в нашия магазин за алкохол някакво бордо, произведено във Франция. Само $25 и беше наистина страхотно на вкус. Направи ни впечатление приличната цена, защото вината, които са произведени в БС, буквално на няколко часа от нас, са толкова скъпи и не винаги са хубави. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Пробвах едно ново за мен вино и бягах до Метро да си купя още..

В момента е на червен етикет и е 15лв.

Мисля, че в България за толкова пари не съм пил толкова добро вино, без значение дали е вносно или българско. 

 

B3678361-1E00-43B0-9943-799B0C9FF720.jpeg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
На 18.11.2022 г. в 11:09, дядо Пепи каза:

През краткия си и нещастен живот такива бъркочи с името вино съм пил, че ми настръхва косата, която нямам, като се сетя. Но понеже са от държави-световни виноправци и са голямата работа.  А има БГ  винари, които правят много добри неща, но няма кой да ги научи как по-добре да си представят и пласират произведенията. Нещо, което е много стара слабост на нашите производители. И не само винари. В Австралия, в Бризбейн си купувахме тенакета със сирвене, на които имаше етикет същият като етикета на сиренето в кварталната бакалия до нас. Но отпред на витрината пише  "Greek cheese".     

 

Ама нали се сещаш, че Гърция не е била затворена за света едни 45 години... и с добра реклама, узо, Антъни Куин, Микис Теодоракис и Казандзакис, днес са на това ниво.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Тук едно попадение при една разпродажба - Шабли за 5,99 лв.!!!!!!🤩🤩🤩 Малко скъпо дойде, но си заслужаваше парите. 🤣 Жалко, че имаше само 2 бутилки. Страхотно!

20221119_153112.jpg.9b672d0bebd5b9468b035b673dbc83a3.jpg

  • Харесвам 4
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 52 минути , Pantelej Putnik каза:

Тук едно попадение при една разпродажба - Шабли за 5,99 лв.!!!!!!🤩🤩🤩 Малко скъпо дойде, но си заслужаваше парите. 🤣 Жалко, че имаше само 2 бутилки. Страхотно!

20221119_153112.jpg.9b672d0bebd5b9468b035b673dbc83a3.jpg

Това наистина си е попадение. Това вино струва ~60 лв 😎 

 

За червено вино най-доброто, което съм пила, у нас за много време е едно италианско Примитиво, намерих го съвсем случайно в кварталното Аванти миналата година (тогава беше 18 лв, сега е 20 лв.), оттогава съм го взимала N броя пъти и за ходене на гости :) https://www.vivino.com/IT/it/varvaglione-papale-linea-oro-primitivo-di-manduria/w/1202838?year=2019 

Screenshot_20230129_153705_Vivino.jpg

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.