Branko Публикувано: 19 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2023 преди 22 минути , darinamarinova каза: @Branko в България ли ги намери? Миналата година ги търсих в (почти) всички магазини за вино и навсякъде го нямаха Не, купих ги от фреешоп на летище Хийтроу, има ги и на другите. Направих ресърч в нета и ми излезнаха в шоповете на сухопътните граници , че ги има. 1 Връзка към коментар
darinamarinova Публикувано: 19 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2023 преди 7 минути , Branko каза: Не, купих ги от фреешоп на летище Хийтроу, има ги и на другите. Направих ресърч в нета и ми излезнаха в шоповете на сухопътните граници , че ги има. @Branko благодаря. И аз видях тази информация сега. Вносителя е с адрет тук в София на Цариградско ( ще проверя в работен ден по тел.). Мерси 1 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 29 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 29 ноември, 2023 2 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 29 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 29 ноември, 2023 4 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 30 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 30 ноември, 2023 От 1 до 3 декември 2023, в зала 1 на Интер Експо Център, София ще се проведе 12-ото издание на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste. Който има желание, може да отиде и дегустира от близо 600 вина, представени от около 90 производители. Достъпът до изложението е с билети. 5 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 1 декември, 2023 Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 Така и не разбрах каква е разликата между билетите от 35 и 40лв. Излиза, че този от 35лв дори е по-добър, защото има избор за деня. В сайта за всички видове билети пише, че има само 5 места, не знам колко е вярно. Замислям се, но 70лв за двама при най-евтината версия ми се струва доста, за пиене на 200-300мл макс вина на човек, при условие, че не се знае какво вина ще има. Предполагам ще са масовите по около 10-15лв в магазините. Някой ходил ли е преди на това изложение? Връзка към коментар
дядо Пепи Публикувано: 1 декември, 2023 Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 преди 16 минути , Alexander каза: Някой ходил ли е преди на това изложениел? Да, ходил съм. Преди няколко години беше на последния етаж на НДК. Останах силно разочарован и повече не мисля да го посещавам. Останах с впечатлението, че има наши и ваши изложители. И това силно ме подразни. А и като че ли продуктите, които се предлагаха бяха доста напудрени. Изказвам лично мнение и не очаквам никой да ме подкрепя, или се съгласява с написаното. 3 Връзка към коментар
Ognyan Публикувано: 1 декември, 2023 Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 преди 3 часа, Alexander каза: Някой ходил ли е преди на това изложение? Аз ходя редовно. Билета за 35 лв за петък и неделя е с по-ниска цена защото, часовете за посещение са по-кратки в петък (след 16ч), а варианта за неделя е сложен предполагам да се разредят хората, които иначе биха отишли в събота. Относно виното, винаги е въпрос на вкус, но могат да се опитат невероятни вина, които иначе масовия потребител не би могъл да си позволи да опита (или поне не чак в толкова голямо разнообразие). Вината по 10-15 лв са по-скоро малцинство, като за долната граница дори се съмнявам, че ще има. Изложението е чудесен повод човек да открие някоя нова интересна изба и/или да провери дали любимите му вина продължават да поддържат същото качество. 9 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 1 декември, 2023 Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 На https://taste.divino.bg/exhibitors/ може да разгледате изложителите и вината които ще бъдат предлагани за дегустация. 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 1 декември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 Излишно е да казвам, че ходя на повечето винени изложения. За мен това е начин да открия нови изби, ако има импровизирани вертикални дегустации - още по-добре. Специално за ДиВино - тук се представят вина в топ форма. Дали ще припознаеш в тях твоето вино или не, това е друг въпрос. Но никъде другаде не се сещам, къде може да се опитат толкова много български вина накуп. И да цитирам Питър Мей - "... не искам да ви губя времето с младите вина, когато има толкова много съкровища, готови за пиене." 6 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 1 декември, 2023 Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 преди 3 часа, Миланка каза: На https://taste.divino.bg/exhibitors/ може да разгледате изложителите и вината които ще бъдат предлагани за дегустация. Как не бях видял. Видях Питос на Добромир и разби други сериозни и веднага взех билети за утре. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 1 декември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 @Alexander след като спомена Питос на Драгомир, предполагам че харесваш червени вина с дъб. Мога да ти препоръчам още няколко, които са от този тип вина и са ми фаворити: Виа Антика - Дивата сира Двор #1 - Х Барел и Дилетант Шато Копса - Страдивариус руж Братанов - червения 3 Бленд Меди Валей - Велика България Либера естейт - Хотово мелнишки бленд Списъкът е дълъг, толкова засега. Наздраве! 7 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 1 декември, 2023 Сподели Публикувано: 1 декември, 2023 В момента, bulpa каза: @Alexander след като спомена Питос на Драгомир, предполагам че харесваш червени вина с дъб. Мога да ти препоръчам още няколко, които са от този тип вина и са ми фаворити: Виа Антика - Дивата сира Двор #1 - Х Барел и Дилетант Шато Копса - Страдивариус руж Братанов - червения 3 Бленд Меди Валей - Велика България Либера естейт - Хотово мелнишки бленд Списъкът е дълъг, толкова засега. Наздраве! Благодаря, 3 - бленда на Братанов за мен е много далеч от Питос, ама много. Ценово също са грубо 1/3 съотношението им. От на Братанов подобен на Питос са резервите му без етикет на бутилката, които и на цена са подобни. ще пробвам другите които си писала. 2 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 2 декември, 2023 Сподели Публикувано: 2 декември, 2023 Малък отчет от днешния ден на DiVino2023. Наблегнахме на избите, които се явяват за първи или втори път на форума, като най-открояващите са Jivankin (регион Сакар и Източни Родопи); Chateau Boshnakoff и Lozeto Estate (регион Северно Черноморие). Всички вина които представяха бяха отличителни и със собствен характер. Искам да отлича и винарна АгроФитнес от Северозападна България с факта, че използват само стари български сортове - Гарваново око (вид памид); Карапамид; Зарчин; Ванка; както и Гъмза и Рубин. Получили са им се много пивки и свежи вина. Интригуващи бяха вината на Tsarina и Topolovo от Западна Тракия. Cateau Avli (Източна Тракия) се заиграват със сорта Caladok (използвайки го за направа на розе и бели вина, както и типично червено) и им се получават много свежи и интересни вина. 3 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 3 декември, 2023 Сподели Публикувано: 3 декември, 2023 Посетих това изложение и останах доста доволен. Пробвах доста вина, има щанд с кашкавали на Родопа милк и се съчетава добре пиенето с тях. От това което пробвах това са по-интересните за мен: Някакво ново розе на Братанов, мисля, че са 900 бутилки само. Аз поне не съм пил подобно розе, супер силен вкус, както и градус 14. Няма общо с леките стандартни розета. Цена около 25лв Тази изба не я бях чувал и пробвал, но ми допадна около 20-25лв Това е скъпото вино на избата, добре е, но и цената му е доста висока 40+ лв Това ни хареса много, даже го пробвах два пъти. Избата също беше непозната за мен, другите им не бяха чак толкова добри. Тези са от същата изба Капатово, но са само от един сорт и бяха по-скъпи, но не по-добри. От по-евтините вина, това за мен е най-доброто, чак се изненадах, че е 15-на лева Тези не са лоши, нито много добре , но са над 20лв 10 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 3 декември, 2023 Сподели Публикувано: 3 декември, 2023 За неделният ден бяхме оставили добре познати изби, да видим развитието им. От региона на Северно Черноморие бих отличила избите на Старо Оряхово, Царев брод u Салла Естейт; от Източна Тракия - Балар. Любима винена дестинация е Долината на Струма. Бяхме избрали да дегустираме вината на избите Капатово, Орбелия и Рупел. Фаворит ни е Капатово. Вината са им от френски сортове Гренаж, Мювердер, Пти Вердо, Примитиво и Сира. Рупел имат типични сортове за региона Тамянка, Сандански мискет, Рубин, Мелник 55 + Марселан. Предлагат Мелник 55 от 2017 год., който след бутилиране се слага в амфора и отлежава 6 месеца на дъното в Черно море (налягането и постоянната температура правят чудеса). Не мога да изброя всички вина които са ни впечатлили, но определено вече има много добри български вина за всеки вкус. Аз предпочитам по-свежи и плодови червени вина, без отлежаване в дъб, но вече има и отлежавали 6 до 12 месеца, при които дъбовия аромат така се е интегрирал, че само подчертава достойнствата на определения сорт. Факт е, че вече не питам за цена, а гледам качество. Да има много надценени вина, но има и такива с цена под 20 лв. със завладяващ вкус. 7 1 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 4 декември, 2023 Автор Сподели Публикувано: 4 декември, 2023 преди 14 часа, Миланка каза: Факт е, че вече не питам за цена, а гледам качество. Да има много надценени вина, но има и такива с цена под 20 лв. със завладяващ вкус. Напълно съвпада с моето мнение. И не се отнася само до българското вино, а важи с пълна сила и за вносните вина. По-важно ми е какви сортове има в чашата ми и колко омагьосващо ми презентират виното, отколкото цената. И да допълня, вече има много добри български вина от български сортове, не само бели, червени, розета, но и оранжеви и пет-нат. Купажите от международни сортове и български са интригуващи, вълнуващи. По дегустации - опитвам всички вина, за да имам поглед над нещата, но в личен план пия леки бели вина с по-нисък алкохол. За някоя тежка вечеря, предпочитам барел ферметед шардоне (също има избор от марки). На сегашното дефиле на младото вино, опитах интересен прочит на Ркацители и Керацуда (а това са сортове, които не ми допадаха, до този момент). На пазара има совиньон блан не само агресивни новозенландски аромати, вече се намират елегантни совиньон блан с деликатни аромати и вкус. Тамянката също показва различни лица, в зависимост от теророара и от технолога. Врачанският мискет и той. ---------------------------- За мен откритието на година е винарна Горун, гр. Искър, Плевенско. Предлагат български сортове - Кайлъшки мискет, Кайлъшки рубин и Гъмза, естествено и международни. Купажи с местни и международни сортове, както и чисто сортови вина. Вината с етикет Резерва са лежали 12 месеца в дъб. За следене съм сложила под наблюдение - Ценино, Леге Артис, вила Дарос, One Vin (това са съвсем млади изби, които надявам се да развият потенциала си). 9 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 24 декември, 2023 Сподели Публикувано: 24 декември, 2023 Покрай коледните празници някои попадения. 8 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 4 февруари Сподели Публикувано: 4 февруари Регион Венето 5 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 6 февруари Сподели Публикувано: 6 февруари Аз поне не схващам смисъла на последните снимки-постове. Дори в темата В момент съм се пише по няколко думи. Харесаха ли ти и някава ориентировъчна цена щеше да е добре да се пише. 4 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 6 февруари Сподели Публикувано: 6 февруари преди 47 минути , Alexander каза: Аз поне не схващам смисъла на последните снимки-постове. Дори в темата В момент съм се пише по няколко думи. Харесаха ли ти и някава ориентировъчна цена щеше да е добре да се пише. Харесаха ми, затова ги поствам вина от Южен Тирол. Ориентировъчна цена на заведение между 29 и 42 евро. 4 Връзка към коментар
Nayden Bondzhev Публикувано: 9 февруари Сподели Публикувано: 9 февруари Едно откритие, Силванер 100%, цена 30 евро в 4 звезден хотел, местен южнотиролски сорт 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега