Прескочи до съдържание

Фарьорски острови

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 26 минути , polyglota80 каза:

в Eвропа не ти трябва паспорт с изключение на Pусия, Беларус и Aнглия.

За Украйна също е необходим паспорт. 

Публикувано:

Пак се започна с дребнаво заяждане.Всеки разбра смисъла на казаното от Здравко Несторов.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 26.05.2026 г. в 9:45, Plamsi каза:

Имам закупени билети за Фарьорските острови за юли за 7 нощувки. Може ли да дадете съвет как е хубаво да се разпределят нощувките? Дали да спим на едно място или да ги разделим на две? Ще сме с кола под наем.

Сигурно вече сте резервирали настаняването, но аз бих препоръчал по принцип да е на две места 4+3 , разположени според програмата, още повече че при ограниченото предлагане там, изглежда да е по-лесно да се намерят две места за 3 или 4 дни, отколкото едно за 7. Друг въпрос е, че там времето е много променливо и често програмата трябва да се коригира в движение.
P.S. Много са красиви Фарьорите, едно от най-хубавите ми пътувания! 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 36 минути , polyglota80 каза:

без значение дали е Балканите или друга държава, в Eвропа не ти трябва паспорт с изключение на Pусия, Беларус и Aнглия.

Но това са по-скоро изключения и не трябва да се генерализира в контекста на пътуване в чужбина.

Публикувано:
преди 1 минута , Фил каза:

Много са красиви Фарьорите, едно от най-хубавите ми пътувания! 

Фарьорите и за мен ще си останат в челните ми места по красота на природата и прекрасно усещане там. А дори не видяхме пъфини. :wink:

Нощувахме само на едно място, близо до столицата, откъдето ни беше удобно да достигнем до всички острови.

Имах пари в брой за всеки случай. Преди се е плащала една от таксите в брой, но сега май навсякъде имаше възможност за плащане с карта. 

Паспорт ми трябваше, прекачкавхме в Единбург.  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , Mary каза:

Преди се е плащала една от таксите в брой, но сега май навсякъде имаше възможност за плащане с карта. 

Да, аз нищо не съм плащал кеш. Даже имахме да плащаме на хазяина таксите за един от тунелите (понеже колата вървеше в пакет с настаняването) и се чудехме как ще платим без кеш, но човекът бързо извади ПОС-терминал. 

• Харесвам 3
  • Шок 2
Публикувано:
преди 58 минути , Фил каза:

Сигурно вече сте резервирали настаняването, но аз бих препоръчал по принцип да е на две места 4+3 , разположени според програмата, още повече че при ограниченото предлагане там, изглежда да е по-лесно да се намерят две места за 3 или 4 дни, отколкото едно за 7. Друг въпрос е, че там времето е много променливо и често програмата трябва да се коригира в движение.
P.S. Много са красиви Фарьорите, едно от най-хубавите ми пътувания! 

Резервирано е вече, но гледахме да е в центъра на островите. 

преди 49 минути , Фил каза:

Да, аз нищо не съм плащал кеш. Даже имахме да плащаме на хазяина таксите за един от тунелите (понеже колата вървеше в пакет с настаняването) и се чудехме как ще платим без кеш, но човекът бързо извади ПОС-терминал. 

Освен ще рискуваме без кеш. За Mykines пише, че се плаща такса на място, но предполагам няма да е проблем с карта.

Публикувано:

Извинявам се, ако отговорът ми е звучал подвеждащо, но повечето хора тук са пътуващи и са доста запознати с факта, че двете неща са доста различни и има държави, до които се пътува с лична карта, без да са част от Шенген. Важното е, че въпросът беше отговорен и със или без Шенген, нещата са ясни 🙂 Няма нужда да се задълбава по тази тема. Фарьорите са невероятно място и нека те да си остнат фокуса на тази тема.

Отосно плановете за там - никога не се разочаровайте от времето и винаги проверявайте камерите на живо. Буквално на 25 км разстояние от непрогледна мъгла, има невероятно време. Променяйте всичко в движение (дори аз, който толкова обичам всеки детайл да е точен и ясен, в държава като Фарьорите, това е невъзможно) и това, че ще си удължите пътя с едни 20-30 минути, няма никакво значение. Утре има голям шанс да е наобратно. Особено ако държите на нещо да го видите (според мен 2-3 места са наистина такива), видите ли, че времето е добро - отивайте задължително натам, не е сигурно, че в следващите дни ще имате отново този шанс.

Микинес е може би най-непредвидимото на това пътуване. Ние така и не успяхме да отидем до там. И там не само времето на сушата е важно, а и в какво настроение е океана. 2 пъти запазвахме билети, времето беше като по учебник, ама океана... беше по друг учебник (от тези за оцеляване). За таксата - платете си я онлайн, защото е със 100 ДКК по-малко. Ако пропадне пътуването, ви я връщат 🙂 Относно фериботите до там - запазвайте от рано, защото сутрешния час се запазва със седмица по-рано. Дори при нас в слабия сезон дебнехме, за да запазим в последния момент (освобождават се по 2-3 места понякога).

Да си изкарате невероятно и се извинявам, ако съм подвел някого с предния коментар. И дай боже да ви е много слънчево, но дори и да не е така... пак ще е невероятно. Тази държава има своя чар във всякакво време. Както вече коментираха и други... и за нас Фарьорите се превърна в едно от най-любимите и незабравими приключения до този момент.

П.С. И планувайте тунелите, че накрая има шанс колата ви под наем да е по-евтина от таксите за тунелите. Ние имахме късмет и нашата каравана беше с безплатно преминаване (хората бяха платили годишен абонамент) и постоянно ги ползвахме (нали знаем, че е безплатно). Но ако не е така, имайте едно наум, защото всяко преминаване е цифра (абе направо си е число, ама нали така се казва :D).

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

А застраховки правилили сте си? Че не излизат като опция, ако искам да си направя такава онлайн

Публикувано:
преди 1 минута , Zdravko Nestorov каза:

Извинявам се, ако отговорът ми е звучал подвеждащо, но повечето хора тук са пътуващи и са доста запознати с факта, че двете неща са доста различни и има държави, до които се пътува с лична карта, без да са част от Шенген. Важното е, че въпросът беше отговорен и със или без Шенген, нещата са ясни 🙂 Няма нужда да се задълбава по тази тема. Фарьорите са невероятно място и нека те да си остнат фокуса на тази тема.

Отосно плановете за там - никога не се разочаровайте от времето и винаги проверявайте камерите на живо. Буквално на 25 км разстояние от непрогледна мъгла, има невероятно време. Променяйте всичко в движение (дори аз, който толкова обичам всеки детайл да е точен и ясен, в държава като Фарьорите, това е невъзможно) и това, че ще си удължите пътя с едни 20-30 минути, няма никакво значение. Утре има голям шанс да е наобратно. Особено ако държите на нещо да го видите (според мен 2-3 места са наистина такива), видите ли, че времето е добро - отивайте задължително натам, не е сигурно, че в следващите дни ще имате отново този шанс.

Микинес е може би най-непредвидимото на това пътуване. Ние така и не успяхме да отидем до там. И там не само времето на сушата е важно, а и в какво настроение е окенана. 2 пъти запазвахме билети, времето беше като по учебник, ама океана... беше по друг учебник (от тези за оцеляване). За таксата - платете си я онлайн, защото е със 100 ДКК по-малко. Ако пропадне пътуването, ви я връщат 🙂 Относно фериботите до там - запазвайте от рано, защото сутрешния час се запазва със седмица по-рано. Дори при нас в слабия сезон дебнехме, за да запазим в последния момент (освобождават се по 2-3 места понякога).

Да си изкарате невероятно и се извинявам, ако съм подвел някого с предния коментар. И дай боже да ви е много слънчево, но дори и да не е така... пак ще е невероятно. Тази държава има своя чар във всякакво време.

П.С. И планувайте тунелите, че накрая има шанс колатава ви под наем да е по-евтина от таксите за тунелите. Ние имахме късмет и нашата каравана беше с безплатно преминаване (хората бяха платили годишен абонамент) и постоянно ги ползвахме (нали знаем, че е безплатно). Но ако не е така, имайте го в предвид, защото всяко преминаване е цифра (абе направо си е число, ама нали така се казва :D).

За Микинес имаме билети вече, като се надяваме да имаме късмет с времето. Но за времето на престоя ни там, най-ранните бяха от 13,30,

• Харесвам 1
Публикувано:

Какви застраховки? По принцип в такива държави винаги правим планинска, защото правим доста трекове. Лично за нас най-много ни харесват условията на Армеец и там правим такава. Според държавата залагаме различни лимити, като за Фарьорите сложихме най-високите (или предходните) и излезе по около 12 евро на човек за целия престой.

Относно плащането в кеш, по-скоро в някакви магазинчета в най-малките населени места. Например в Gjørv си взехме гофрети с кафе и можеше само с кеш 😛 А с тази гледка там, нямаше как да пропуснем след изкачването на хълма 😄 Но като цяло не трябва много кеш, но дори и да си вземете (ние имахме 100 евро за двамата за 7 дни), винаги може да ги похарчите последния ден или малко преди това. Винаги ще ви ги вземат. Ние си запазихме дори 1-2 банкноти от техните, защото са невероятно красиви (бих казал едни от най-яките, които поне ние сме виждали).

За Микинес всичко е нагласено според пристигането на ферибота, така че няма какво да го мислите. Просто при нас нещата се развиха така, че следобедно не ни беше вариант, заради други много по-важни за нас места 😛 Ние видяхме пъфини и на други места, така че... не се ядосвайте и да не стане 🙂 Но ви стискам палци да е като по учебник!

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, Zdravko Nestorov каза:

Какви застраховки? По принцип в такива държави винаги правим планинска, защото правим доста трекове. Лично за нас най-много ни харесват условията на Армеец и там правим такава. Според държавата залагаме различни лимити, като за Фарьорите сложихме най-високите (или предходните) и излезе по около 12 евро на човек за целия престой.

Относно плащането в кеш, по-скоро в някакви магазинчета в най-малките населени места. Например в Gjørv си взехме гофрети с кафе и можеше само с кеш 😛 А с тази гледка там, нямаше как да пропуснем след изкачването на хълма 😄 Но като цяло не трябва много кеш, но дори и да си вземете (ние имахме 100 евро за двамата за 7 дни), винаги може да ги похарчите последния ден или малко преди това. Винаги ще ви ги вземат. Ние си запазихме дори 1-2 банкноти от техните, защото са невероятно красиви (бих казал едни от най-яките, които поне ние сме виждали).

За Микинес всичко е нагласено според пристигането на ферибота, така че няма какво да го мислите. Просто при нас нещата се развиха така, че следобедно не ни беше вариант, заради други много по-важни за нас места 😛 Ние видяхме пъфини и на други места, така че... не се ядосвайте и да не стане 🙂 Но ви стискам палци да е като по учебник!

Благодаря за изчерпателната информация. Иначе имах предвид здравна застраховка, но ще погледна как са планинските в Армеец. 

Публикувано:
преди 3 часа, Plamsi каза:

Благодаря за изчерпателната информация. Иначе имах предвид здравна застраховка, но ще погледна как са планинските в Армеец. 

То си е точно здравна застраховка, просто с включена планинска помощ 😛 Тя е добавка!

• Харесвам 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
On 6/11/2026 at 4:28 PM, Фил said:

Може ли координати на хазяина, моля.

Публикувано:
Кратък виртуален тур - един от дните на Фарьорските острови с местни екскурзоводи.

Можете да видите снимките, които екскурзоводите ни направиха по време пътуването и да проследите маршрута, по който карахме около Стреймой, Ейстурой и Въгой.

При интерес за активности на Фарьорски острови: Елза Мария Берентсен и Йенс Петур, Whatsapp +298 213 213 и elsam.baerentsen@gmail.com - www.GetAround.fo

И малко мои снимки

image.png.9eb39856ee79202c4cea28719915a171.png

image.png.c7ee1e21215d28d1a841066fb7bf9564.png

image.png.34f9080555a5ed5372788ecf17aee33e.png

image.png.e41dd8723556206a97705943d8e4b63d.png

image.png.9165374afa82e5c0713ec90423efa710.png

image.png.2de4ab2b1a1404eb2e9c13028edc576e.png

image.png.2765bd251cb8ae9c89e3f546ed4a0abd.png

image.png.0a48ded009504e7aec00a8e63f68fbf2.png

image.png.fde375256ec8837fef2173f9f3c48545.png

image.png.ff15851a0eef5f58de91693ff28bfd07.png

image.png.12c85d14319f3d31cbe9259b0283c133.png

image.png.0ad054f15878c836434e45332a733735.png

image.png.50bd93d7cf26ff3c5ee53eb3e7534de5.png

• Харесвам 18

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.