Прескочи до съдържание

Гръцки остров за излежаване и гледки с бебе

Георги

Препоръчани мнения

От много мислене, времето си минава, бебето си расте, а ние пуснахме корени в тая България :)

Щяхме да ходим далеч, щяхме да ходим близо, в момента решихме самолетните ни планове с бебето да не се пресичат с другото, а именно едноседмична почивка в Гърция. Не е отбиване на номера, моя милост все още не е ходил там, крайно време е!

Ето и спецификациите на пътуването:

- Търсим природа и евентуално градчета с атмосфера

- Големината на острова няма значение, но понеже ще ходим до там с кола, трябва или да има къде да я оставим на предишно пристанище или ферито да става за коли. Предполагам по-големите острови отговарят на тези условия. Съответно ще е добре да има сравнително лесен достъп до там, прекачвания с две ферита сигурно ще ни дойдат нанагорно.

- Семейство с малко бебе. Автоматично отпадат всякакви варианти за активна почивка, като никога, искаме мързел, излежаване и спокойствие. Никакви музеи, църкви, параклиси. Не държим на нощен живот въобще. Ол инклузив хотел не става, по-скоро малка виличка, студио или апартаментче. 

- Чудесни плажове и приятни гледки - може би топ изискването. 

- За храната е ясно, мисля че Гърция няма къде да разочарова, но ако има някое островче с определено отличаващи се морски и месни специалитети ще е чудесно. 

- Среден бюджет - наясно съм, че по-закътаните и красиви острови си идват със съответните цени, да речем Санторини е извън бюджета, но може и да надхвърлим стандартните нива на Халкидики. 

- Период: от края на май до края на юни, за около седмица. Предполагам южните острови вече ще стават за къпане през това време или поне ще има поносими температури на брега. 

Още съм в твърде ранна фаза на проучване, но просто да подам като жокер, че в момента гледам Кефалония, Закинтос и Лефкада. Не е задължително въобще избора да е между трите, просто давам първоначална насока :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

От трите съм ходил само на Лефкада и мога да препоръчам острова с 3 ръце. Другите два мисля да ги отметна още тази година.

Мисля, че отговаря на всичките ти условия. Достъпът до острова е лесен, не е нужно използването на ферибот. Има невероятни плажове и гледки. Храната е уникална, както на повечето места в Гърция. И според мен е доста по-евтино от северната част на Гърция - Солун, Халкидики, Тасос и т.н.

post-995-0-93751800-1485171986_thumb.jpg

Редактирано от Христиан
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Без да съм бил на Скиатос мисля, че ще отговори на вашите изисквания :) Красиви гледки, пясъчни плажове и летището, като топ атракция ;)

За юли месец фериботът от Волос до Скиатос за трима души и една кола е 75 евро еднопосочно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Без да съм бил на Скиатос мисля, че ще отговори на вашите изисквания :) Красиви гледки, пясъчни плажове и летището, като топ атракция ;)

Неееее, не отивай на Скиатос, заклевам те :)

Ще си отвисиш на кръчмата до летището да правиш плейнспотинг по цял ден и семейството ще те намрази, този филм съм го гледал :)

• Харесвам 10
Връзка към коментар

И аз бих предложила Скиатос, без да съм била на него.

Иначе била съм и на Лефкада и Закинтос - страхотни са. Относно периода - гледайте да е по към края на юни,  Била съм на Закитнос (най-южен, от всичкки споменати) точно края на май, началото на юни ... и не е много за къпане в морето.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Неееее, не отивай на Скиатос, заклевам те :)

Ще си отвисиш на кръчмата до летището да правиш плейнспотинг по цял ден и семейството ще те намрази, този филм съм го гледал :)

Може и обратното да стане и на Георги да му омръзнат по рано самолетите :lol:

Най-добре е ако има плаж и вила с изглед към летището ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Миналото лято в края на месец Юни бяхме в Лефкада . Достъпът до острова е по мост и спестява доста  пари за за ферибот !

Чудесен  за почивка с много чисти тюркоазни плажове, но предимно каменисти и бързо стават дълбоки .

Западната страна на острова е по-високата с хубавите гледки и там са  и повечето хубави плажове, източната е по-гъсто населената . Единственият град е Лефкада и там е една идея по-скъпо от другите селца  . Храната навсякъде е прясна и вкусна  .

Ако имаш фейсбук има много хубава страница greek islands с цели папки на повечето острови , от там също може да се разгледа и да се придобие някаква представа .

Редактирано от with0u7you
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съм била на Закинтос и Лефкада, на Кефалоня - само на пристанището. Лефкада най - много ми хареса като природа, а и до там се стига най - бързо. Бяхме във Василики, много спокойно селце,  в студио над залива,  със страхотна гледка, и обикаляхме плажовете на острова. Храната - в Гърция на лоша не съм попадала. Не обичам да повтарям места, но на Лефкада бих се върнала отново.

Връзка към коментар

Лефкада е много хубав и доста удобен остров от гледна точка на това, че не ти е нужен ферибот. Има уникално красиви плажове, но почти всички са с камъчета.  Почти всички хубави плажове са от западната страна на острова, но там е по-пусто и почти няма населени места.Курортите и населените места са от източната страна, което означава, че ще трябва да пътувате всеки ден с кола до плажовете.Ние бяхме отседнали в Нидри и всеки ден с колата ходихме на плаж, като ни отиваше от 45 до 60 мин. на посока - островът е планински и придвижването не става много бързо. Иначе Нидри е симпатично местенце, хапването е вкусно, цените са една идея по-високи от Халкидики (поне преди 3 години беше така, сега не знам). На Кефалония съм била само за няколко часа във Фискардо и много ме очарова, страхотно градче/селце, но за съжаления повече за острова не знам, но съм чувала единствено хубави неща от приятели и познати. Ходила съм и на Скопелос и на Скиатос - препоръчвам с две ръце, особено Скопелос има уникална пририода, много красив остров, има и пясъчни плажове, сравнително спокоен, не толкова туристически, цените - като на Лефкада. Доста отдалечен е обаче - 4 часа с ферибот от Волос и не беше хич евтино, ние оставихме колата във Волос. Скиатос също е много,много хубаво място, аз определено бих го повторила. Красива природа, в столицата е доста по-туристическо и по-пълно с хора от Скопелос, пълно с таверни заведения, има нощен живот, но не е невероятна лудница. На този остров се намира най-хубавия (според мен) плаж - Кукунарис - ситен, фин пясък със златист оттенък, дълга плажна ивица, кристално чиста вода с плавен наклон....ееех размечтах се пак. Скиатос, обаче, ми се видя по-скъп от Скопелос .Според мен на който от тези четири острова да отидеш - няма да съжаляваш. Аз лично, ако трябваше да избирам да повторя някой, сигурно бих избрала Скопелос (или пък Скиатос :blush: заради уникалния плаж).

Връзка към коментар

Била съм на всички от гореизброените. На Скиатос има плаж зад летището. Можеш да отскачаш между кацанията и излитанията. Най-красивият плаж Лалария се достига с лодка само.

От трите Йонийски Лефкада най-малко ми хареса. Има прекрасни гледки, но няма добър шнорхелинг. Западните плажове са впечатляващи, но са с вълни и не е бистра водата. И градовете са на изток. Източните плажове са с мътна вода и морска трева. Може би Василики е компромис.

Кефалония. Прекрасен голям планински остров. Но е за обикаляне. На юг е малко пренаселено. Ние бяхме в едно село Сами на 5 км. от плажа Антосамос, който ще отоваря на изискванията за бебе и добри скали за шнорхелинг. И Миртос е сравнително близо. Но се пътува.

Закинтос. Най-добър шнорхелинг около Кери пещерите, Сините пещери и евентуално големи пясъчни плажове като Лаганас. Невероятно място е и Лимнионас. Скален плаж с пещери на западния бряг. Островът е най-отдалечен.

Защо пренебрегвате Халкидики и Тасос? Вярно,че е по-балканско и по-скъпо, но ние септември бяхме на Ситония на западния бряг. Все още има незастроени места с добри плажове. Ако решите Тасос ще кажа на лични един плаж, който е много хубав и не го знаят много хора.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Юли месец бях на Самотраки и силно го препоръчвам

Все още е непретъпкан и може да си почине човек качествено, без тълпи от туристи.

Плажове на длъж и на шир - не очаквай големи удобства обаче, само 1-2 са облагородени, другите са доста дивички 

Има 1 селце което има много хубава атмосфера - и то се казва Самотраки - иначе големия им град Камариотица (където спира ферито) не е много приятен

Препоръчвам ти да идеш през юни , ние бяхме там юли и си беше доста топло

Ако обичате разходките има много прекрасни пътеки с различна трудност - каньони, водопади. Аз се качих до върха на планината което е около 6-7 часа общо, но има и доста други маршрути

Стигането е лесно през Александруполис с ферибот, като до края на юни има фериботи които са субсидирани от държавата и излизат значителни по-евтино (движат се в определени дни)

И така, мога да ти дам доста подробности ако се интересуваш.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мерси на всички, попивам общи мнения за сега, ще прецизирам малко по-късно :)

Но на първо време Лефкада изглежда добре, Скиатос също, макар че там мерака не ми е толкова за летището. Пък и вече ми изкоментираха: "ако искаш да гледаме самолети, ще ни водиш на Карибите"...та така :) Като цяло не търсим най-дивото заради бебето, трябва да има някаква инфраструктура, магазини, аптеки и т.н. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От трите съм ходил само на Лефкада и мога да препоръчам острова с 3 ръце. Другите два мисля да ги отметна още тази година.

Мисля, че отговаря на всичките ти условия. Достъпът до острова е лесен, не е нужно използването на ферибот. Има невероятни плажове и гледки. Храната е уникална, както на повечето места в Гърция. И според мен е доста по-евтино от северната част на Гърция - Солун, Халкидики, Тасос и т.н.

attachicon.gifFB_IMG_1485171887229.jpg

Съгласен съм, че Лефкада отговаря на изискванията. Невероятни плажове, красива природа, много лесен достъп, дори без ферибот. Само едно нещо не отговаря - градчетата с атмосфера. Поне аз не ги видях там, може е и да ги има в източната част на острова, но са прекалено далече от основните места за посещение.

Като друг недостатък бих изтъкнал и прекалено многото българи и румънци там. Поне за нас това малко убива атмосферата, но няма как с този лесен достъп.

При всички положения няма да съжалявате ако изберете Лефкада, но ако можете след средата на Юни защото Май месец може и да е малко хладно още.

На другите два съседни острова не съм ходил, но съм чувал само добри отзиви.

И за да вкарам малко лятно настроение в темата:

post-2889-0-64382800-1485181407_thumb.jpg

post-2889-0-78347900-1485181422_thumb.jpg

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

- Среден бюджет - наясно съм, че по-закътаните и красиви острови си идват със съответните цени, да речем Санторини е извън бюджета, но може и да надхвърлим стандартните нива на Халкидики. 

в общи линии на Халкидики в последните години е доста по-скъпо (като нощувки и храна) отколкото по островите :) до тях пък транспортът е скъп и по-дълъг, така че накрая може би се изравняват нещата

ако все пак Халкидики може да остане в сметките, препоръчвам този къмпинг - http://www.aktioneirou.gr/bg/, не на палатка, а в бунгалата

по моите представи плажът е чудесен, но аз обичам не толкова диви места, колкото удобни - с големи чадъри за сянка, готин плажен бар и приятно място за ядене, там го имаше всичко това + екстрата да стигнеш до плажа бос 2 минути след като си се събудил

иначе в района няма какво много да се прави, може да се обикалят други плажове (има и други къмпинги в близост), които са хубави, и едно малко градче в съседство - Сарти, за разходка и вечеря

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От трите изброени (Левкада, Кефалония, Закинтош) категорично - Кефалония.:

- Храната - ясно ... и все пак гърците имали израз "Агнешко от Кефалония" ...

- Плажове - NC

- Градчета с атмосфера - Да

- От трите острова - този е най-пожален от туристите.

- Ще минеш през Левкада

- Ще си вземеш едно корабче да видиш "Blue Caves" и емблематичния плаж Навагио, така че и Закинтош "ще отметнеш"

Ако решиш - има едни вили - е, малко са в горната част на бюджета, но ...

Я, първо изгледай филма "Мандолината на капитан Корели" ... пък после ще говорим ... :)

• Харесвам 5
Връзка към коментар

От трите изброени от теб йонийски острова за мен най-добрият е Кефалония - невероятна атмосфера, много красива природа и сърдечни хора. Това е  и най-спокойният остров. Храната не я коментирам, виното също. Вярно, че  е по-трудно достъпен от останалите, както са ти писали по-горе. Ние спахме в столицата Аргостоли,  разгледахме Сами /много приятно селце, близо до пещерите Мелисани/  и Фискардо - единственото неразрушето от земетресението  през 1953 г. селище на острова. Островът е планински и като го обикаляш, пред очите ти  непрекъснато изникват изумителни гледки. На острова живеят много диви кози и малките козлета скачат по клоните на дърветата, на детето сигурно много ще му хареса.  Бяхме на плажа Миртос и имахме късмета да сме почти сами там. Може би заради това, че е земетръсна зона, островът не  е толкова туристически. Така че ако искаш спокойствие, това е мястото за теб, ако търсиш  купони - избери Закинтос. Лично на мен Закинтос не ми допадна. Прекалено комерсиализиран е за моя вкус. Един познат екскурзовод ми каза, че трите места за алкохолен туризъм в Европа са нашият Слънчев бряг, един курорт на остров Мадейра и Лаганас на Закинтос.  Но от Занте има хубави крузи с посещение на различни плажове, каквито има в изобилие на острова. Прехваленият Залив на корабокрушенците може да доведе човек до клаустрофобия, но пък отгоре гледката е страхотна и стават невероятни снимки. Лефкада е много приятен,  лесно достъпен и от там имаш връзка и с другите Йонийски острови. Ако избереш Лефкада, Нидри е може би най-подходящото място да отседнеш, столицата също и много приятно местенце с атмосфера, това е и по-спокойната откъм море и вятър част. Ако искаш да караш сърф, за теб е Василики  Скиатос е супер, много ми хареса, но и той е за купони.  На мен ми харесва много остров Паксос, но не ти е списъка.  Който и остров да изберете, пожелавам ви приятно изкарване.

Редактирано от Asya Assenova
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Вярно, че искаш острови, но аз да си пробутам моята любима Парга. Не е остров, но има корабчета до Пакси и Антипакси. Има и до Албания. Атмосфера има, останки от крепост от времето на Венецианската република, котки айляци по улиците, сравнително по-рядко посещавано от българи и румънци. Имаш пътуване за плажовете по няколко километра.

Малко на юг от Парга, до селцето Амудя, се намира река Ахерон, която според гръцката митология е входът към подземното царство, Хадес. През лятото там има обиколка с лодки и коне нагоре по каньона. 

Наблизо се намира Некромантейон (мисля, че така се казва на български), което е датирано като най-древните останки, намирани на територията на Гърция.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз предлагам Корфу.По-специално Сидари-мнооого дълъг плаж,ситен пясък,много плитка вода,която се стопля бързо и най-спокойно можете да къпете бебока.Представи си северния плаж на Приморско,даже и нещо като дюнички има.Каналът на любовта е в левия край на плажа.Колкото си щеш заведения,магазини,,цивилизация.Палеокастрица не е далеч.Красиво е.Там има доста по-миниатюрно плажче и е дълбочко.

Ферито от Игуменица е голямо-никакво вълнение не може да ви притесни.Пътува се кратко.От столицата  към Сидари се тръгва на север по много живописен път през планина ли е ,хълмове ли са,но са красиви.

От ценители съм чувала за остров Елефоникус.Предпочитан от разбирачите за семейна почивка,но е доста под Атина.Все още ви е далечко.

От тройката-Лефкада,Кефалоня и Закинтош -гласувам за Кефалоня-красива природа,хубава храна и липса на пълчища почиващи.Колкото да световно известния плаж Миртос-там са си камъни,не са камъчета и от брега пропадаш.Никакво дете не можете изкъпа там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Имаше една тема преди време за това дали Лефкада е подходяща с бебе. Аз все така мисля, че не е. Много красив остров е, от време на време си мечтая за него, но е повече за гредане. Камъчетата са неудобни, плажовете труднодостъпни, а малката вече ще е проходила, но с тези големи вълни няма да може да се мотае дори на брега. И да прави замъци. И да яде пясък.. какво море ще е това, без лопатки, кофички и копаене на дупки? 

Минете през острова, ако искате да го видите и после отидете на Кефалония. И слушайте Леси. Може да погледнете и към Пелопонес, доста хора са доволни от него. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Поориентирах се, благодаря. 

Сега гледам, че до повечето места е трудно да се стигне за един ден, без междинна нощувка. 10 часа път шофиране + чакане на ферибот + пътуване с ферибот, не е май за бебе. 2 дни от 7 да се подложим на подобно преживяване май не е ок. Ферито добавя и доста серизен допълнителен разход. А и оставам с впечатление, че абсолютна истина няма и макар и повечето от вас да си имат лични предпочитания, то каквото и да изберем едва ли ще останем разочаровани, хеле па аз, дето ще ми е за първи път. Което е супер! :)

С условието, че искаме да пристигнем за 8-9 часа мисля, че остават единствено Лефкада и Халкидики, Тасос и т.н. За района около Халкидики и Тасос може ли малко смляно на лесен език? Бях останал с дълбоко погрешното впечатление, че това е едва ли не гръцкия Слънчев Бряг и там ги няма нещата, които търсим - плажове, природа, спокойствие и тишина? 

Като цяло с оглед на това, че са ни достъпни само по-северните райони май изместваме периода на пътуване да е твърдо през юни, може би втората половина.

П.П. Lindt, намерих темата. Изглежда е почти като нашата, отивам да чета. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз предпочитам Халкидики пред Тасос :) Не, в Гърция няма огромни хотели, високи постройки и прецакани плажни ивици. И морето е чисто. Малки заливчета са, някои с пясък, някои с камъчета, с горички наоколо, цветя, красиво е. Но наистина има много българи, сърби и македонци. 

Смляно и на прост език втория ръкав на Халкидики, тоест Ситония, е по-спокоен и незастроен от първия. С повече неорганизирани плажове. Няма много вълни. Ще ви хареса. Но няма да е толкова зашеметяващо красиво, колкото на изброяваните острови. 

И не си го представяй толкова дълго пътуването. Има места, на които да останете за нощувка и половин ден да има какво да правите. А и може да ги направите 9 дни. От събота до неделя. 

Връзка към коментар

А държите ли да сте на остров? Има много красиви места близо до България и на континента :) Аспровалта е лесно достъпна и съвсем близо- плажът е с камъчета в частта с шезлонгите, в морето си е ОК. До обяд морето е гладко като огледало, следобед има вълни. По същия път / в един момент стигаш на Т образно/, но в противоположната на Асппровалта посока има няколко селца с хубав плаж /има камъчета във водата, обаче/, където можете да наемете апартамент. Кръчмите са по- ограничени на брой, но са добри. Най- хубавият плаж, за който съм чувала в района е Неа Перамос -бил изцяло пясъчен, включително и на влизане в морето, но още не съм била там и не мога да го потвърдя лично. Иначе е близо до Кавала- има къде да се ходи, а и се предлагат различни частни апартаменти за настаняване в района.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.