Прескочи до съдържание

Гръцки остров за излежаване и гледки с бебе

Георги

Препоръчани мнения

Остана по-малко от седмица до пътуването! Понеже вероятно ще правим отсечката София - Лефкада в един ден, искам да попитам има ли по този маршрут някъде да спрем по средата за приятна разходка в парк или нещо подобно? Главната цел е да изкараме за час-два-три бебето от колата за да разделим пътуването. 

Така, че ако знаете хубав парк в отсечката Сандански - Солун ще е чудесно. Ако става и за хапване наоколо, още по-добре!

Връзка към коментар
преди 13 минути , Георги каза:

Остана по-малко от седмица до пътуването! Понеже вероятно ще правим отсечката София - Лефкада в един ден, искам да попитам има ли по този маршрут някъде да спрем по средата за приятна разходка в парк или нещо подобно? Главната цел е да изкараме за час-два-три бебето от колата за да разделим пътуването. 

Така, че ако знаете хубав парк в отсечката Сандански - Солун ще е чудесно. Ако става и за хапване наоколо, още по-добре!

Между Сандански и Солун няма.

В коя част на Лефкада сте и в колко смятате да тръгвате? Щото ако спирката е за 2-3 часа, в Лефкада ще пристигнете за второто узо.

Връзка към коментар

За парк по пътя между Сандански и Солун не се сещам, но можете да направите разходка в един от двата града. В центъра на Солун има платени подземни паркинги, където може да оставите колата /за съжаление не мога да дам точни координати, че сме ги ползвали отдавна/ и да се разходите по крайбрежната улица например. 

Връзка към коментар
преди 42 минути , Zaro каза:

Между Сандански и Солун няма.

В коя част на Лефкада сте и в колко смятате да тръгвате? Щото ако спирката е за 2-3 часа, в Лефкада ще пристигнете за второто узо.

По средата на западния бряг и тръгване може би около 10 сутринта, зависи какво ще каже шефа :) Ако узо-то е като ракиеното време, баш за второто някъде се гласим да сме там. 

преди 41 минути , lyusi каза:

За парк по пътя между Сандански и Солун не се сещам, но можете да направите разходка в един от двата града. В центъра на Солун има платени подземни паркинги, където може да оставите колата /за съжаление не мога да дам точни координати, че сме ги ползвали отдавна/ и да се разходите по крайбрежната улица например. 

А колко време бихме загубили във влизане/излизане от Солун? Сякаш ми се щеше да го минем по допирателната, но това с крайбрежната разходка е вариант. 

Връзка към коментар
4 minutes ago, Георги said:

А колко време бихме загубили във влизане/излизане от Солун? Сякаш ми се щеше да го минем по допирателната, но това с крайбрежната разходка е вариант. 

Сложен въпрос. Аз при всичките ни минавания оттам съм била куфар, но нямам спомен да сме се мотали много при влизане или излизане /освен при първото ходене, когато джипиес-а ни завъртя няколко последователни пъти през едни и същи места преди да успеем да намерим пътя към Халкидики/. Може би ако си сложиш по един час влизане и излизане да е реалистично.

Иначе ето тук можеш да видиш удобни паркинги в центъра.  

Връзка към коментар

Въобще не ви съветвам да влизате в Солун за това време. Няма паркове по пътя. Средата ви е ако се отбиете в Пела. Полезното с приятното. Ще видите древната македонска столица и родното място на Филип  и Александър Македонски. Има и нов хубав музей. Приятно и спокойно градче за вашата цел.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Това е паркинг със заведение след Йоанина. Достатъчно голям, чисти санитарни помещения, кафене, магазин.

При пътуванията ни към Йонийските острови там спираме.

Редактирано от lesy
Не беше това заведението.
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, Георги каза:

По средата на западния бряг и тръгване може би около 10 сутринта, зависи какво ще каже шефа :) Ако узо-то е като ракиеното време, баш за второто някъде се гласим да сме там. 

До Лефкада с тръгване в 5 сутринта се стига за около 7 часа. С тръгване в 10 с малко дете, сложи още 2-3 часа отгоре. Влизане в Солун, търсене на паркинг и т.н. си е загуба на време.

Откъм западният бряг се пътува бавно, пътят е тесен и със завои. Ама това ти е най-малкият проблем, щото вече си стигнал.

Аз бих препоръчал максимално ранно тръгване, за да спят куфарите.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Добре. Не мога да редактирам предния си пост.

След слезане от магистралата, от страната на пътуване, след Шел е заведението Food and Cafe - Stop and Go. Достатъчно голямо е и за 30-40 мин. почивка е ОК.

Връзка към коментар
преди 8 минути , lesy каза:

Това е паркинг със заведение след Йоанина. Достатъчно голям, чисти санитарни помещения, кафене, магазин.

При пътуванията ни към Йонийските острови там спираме.

Това е добро, защото е точно след слизането от магистралата и хващането на пътя за Лефкада.

Аз пак да си кажа за тръгване в 5 сутринта. :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 34 минути , Zaro каза:

Аз пак да си кажа за тръгване в 5 сутринта. :)

Разбирам те идеално, но шансът да се случи е нулев. Няма как да будим бебето, пък и да тръгвам за дълго шофиране недоспал. Ще утреме допълнително време, живи и здрави :)

Връзка към коментар

А бебето пробвали ли сте вече как пътува с кола на дълги разстояния? Защото моето повече от 30 минути будно в кола не иска де седи - или пътуваме докато е времето му за спане, или летим. 

На ваше място или бих тръгнала през нощта/много рано сутринта (не е нужно да я будите, а просто да я преместите с пижамата директно в столчето/коша), или ще добавя една нощувка на интересно място по средата. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , Masmiya каза:

А бебето пробвали ли сте вече как пътува с кола на дълги разстояния? Защото моето повече от 30 минути будно в кола не иска де седи - или пътуваме докато е времето му за спане, или летим. 

На ваше място или бих тръгнала през нощта/много рано сутринта (не е нужно да я будите, а просто да я преместите с пижамата директно в столчето/коша), или ще добавя една нощувка на интересно място по средата. 

До Бургас, 4-те часа са горе-долу 50/50 спане/будно състояние, като будното състояние преминава и е леко мрънкане към края :) Точно за това искаме да разделим периода на две. Междинната нощувка също я обсъждаме все още, резервацията ни почва от неделя, така че е вариант. 

Връзка към коментар
преди 1 час, Kris каза:

Въобще не ви съветвам да влизате в Солун за това време. Няма паркове по пътя. Средата ви е ако се отбиете в Пела. Полезното с приятното. Ще видите древната македонска столица и родното място на Филип  и Александър Македонски. Има и нов хубав музей. Приятно и спокойно градче за вашата цел.

Допълвам се. На връщане почивката я направете с малка отбивка във Вергина. Така тематиката ще е пълна. Ще разберете защо гърците не си дават името Македония. И ще видите Звездата на Вергина, македонския символ. Както и могилата-музей, невероятния гроб на Филип Македонски.

И на двете места има това, което искате. Приятни места за хапване.

Аз също препоръчвам нощувка заради бебето.  И до двете градчета има хотели. Както и един евтин четири звезди по средата на пътя.

Kornilios Palace 41 евро.

Връзка към коментар

Според мен трябва да предвидите и вариант, че в момента в който сте планирали разходката, то тогава бебока , може да спи и май няма де е добър вариант да спирате. В този случай, май и аз бих препоръчала Йоанна.

Връзка към коментар

За мен също не е добра идея влизане и спиране в Солун. Града е голям, има много трафик, няма вътрешни магистрали или скоростни булеварди и се губи много време. Освен това, месните не са от най-примерните шофьори.

Само влизане, излизане и паркиране, ще отнеме 2 часа. Прецени си дали си струва или не.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Като за първо ходене с малко дете, бих препоръчал нощувка в Сандански, след като не е възможно ранно тръгване. На другия ден тръгвате в удобен час, може да спрете за час в Мецово или Янина. Имай предвид, че в Гърция няма бензиностанции по магистралите с много малко изключения. Малко след включването в магистралата за Игуменица, има един голям комплекс от бензиностанция и заведения, където може да се спре, но няма място за разходка. В останалия участък от пътя трябва да се излиза от магистралата.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Каквито и планове да правиш - бебето ще ги промени.

Така че, разгледай градчетата/селцата по пътя (дори и със слизане от магистралата), нацъкай няколко през 2-3 часа и имай готовност да влезеш в кое и да е от тях. Във всяко населено място в Гърция има приятни заведения, а в повечето и градска градинка/малко паркче с по няколко пейки, така че да се разтъпчете и отпочинете с по едно фрапе.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Ясно. Ще обмислим междинната нощувка пак, там има допълнителни проблеми, че трябва да търсим места, които приемат кучета. Ще набумкам и газовата бутилка и резервоара с бензин някъде преди границата и така. А пък ако/като се почне помрънкването отбиваме в първото градче и така :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Междинна нощувка в Йоанина на мен ми изглежда най-добър вариант. Градчето е приятно, достъпът от магистралата е лесен и бърз и се намира долу-горе по средата на пътя. Влизане в Солун по никакъв начин не се вписва в маршрута - огромни задръствания и губене на време - понякога движението просто е спряло...

Аз обмислям подобен вариант, но през септември. Тогава - живот и здраве - бебето ще е на пет месеца, а кучето - на десет /лаещото сега е 20 кг, не ми се мисли до септември колко голямо ще е :) - но си е страшна допълнителна тежест, заради ограничените места, които приемат песчета./ В момента ги тренирам да понасят добре пътуването в кола заедно - имат над 2 000 км вече, до септември трябва да са доста повече, така че се надявам да не им е проблем, но при всички положения едва ли бих се навила да направя прехода без допълнителна нощувка.

Така че с голям интерес ще следя темата :).

P.S. На пръв поглед - в Йоанина има доста прилични хотели, на сносни цени, които приемат кучета.

Редактирано от Eleonora
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 36 минути , Eleonora каза:

Междинна нощувка в Йоанина на мен ми изглежда най-добър вариант. Градчето е приятно, достъпът от магистралата е лесен и бърз и се намира долу-горе по средата на пътя. Влизане в Солун по никакъв начин не се вписва в маршрута - огромни задръствания и губене на време - понякога движението просто е спряло...

Аз обмислям подобен вариант, но през септември. Тогава - живот и здраве - бебето ще е на пет месеца, а кучето - на десет /лаещото сега е 20 кг, не ми се мисли до септември колко голямо ще е :) - но си е страшна допълнителна тежест, заради ограничените места, които приемат песчета./ В момента ги тренирам да понасят добре пътуването в кола заедно - имат над 2 000 км вече, до септември трябва да са доста повече, така че се надявам да не им е проблем, но при всички положения едва ли бих се навила да направя прехода без допълнителна нощувка.

Така че с голям интерес ще следя темата :).

P.S. На пръв поглед - в Йоанина има доста прилични хотели, на сносни цени, които приемат кучета.

Бъркате. Много харесвам Янина, но това въобще не е средата. Там вече сте стигнали. Мога да дам всякаква информация за града на Али паша ако ви е нужна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Относно "средата" - донякъде е въпрос на гледна точка. Минавала съм го разстоянието няколко пъти в посока към Корфу - точно уж "последните" километри са най-уморителните - до Игуменица, след това ферибот, после още шофиране, колкото и да е малко на самия остров. А до Лефкада е още по-далеч. До момента не съм нощувала в Йоанина, само съм спирала за почивка там, но при пътуване с бебе /и куче/ определено бих избрала града, за да разделя пътуването. Освен многото километри, високите температури също изморяват, а бебето си иска своето - едва ли ще му е достатъчно кратко сядане за по кафе.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Eleonora каза:

Относно "средата" - донякъде е въпрос на гледна точка. Минавала съм го разстоянието няколко пъти в посока към Корфу - точно уж "последните" километри са най-уморителните - до Игуменица, след това ферибот, после още шофиране, колкото и да е малко на самия остров. А до Лефкада е още по-далеч. До момента не съм нощувала в Йоанина, само съм спирала за почивка там, но при пътуване с бебе /и куче/ определено бих избрала града, за да разделя пътуването. Освен многото километри, високите температури също изморяват, а бебето си иска своето - едва ли ще му е достатъчно кратко сядане за по кафе.

Вие най-добре си знаете. Аз минавам този път няколко пъти годишно и не е едно и също.

София-Янина 560+- км.

Янина-Агиос Никитас 140+-км.

Огромна разлика, но всеки си решава.

Понякога на мен ми тежат първите км. После е по инерция.

Сега поне е магистрала, а преди ?

Връзка към коментар

Струва ми се, че влизаме в някакъв спор, което е напълно излишно.

За мен акцентът в тази тема е пътуване с бебе /и куче/, което предполага, че се гледа на тях какво им е най-удобно. Кучето допълнително утежнява нещата и е добре да се знае предварително къде се отива, защото не навсякъде гледат с добро око и като нищо отказват настаняване :(.

И тъй като това е абсолютно непредсказуемо - как ще понесат конкретно това пътуване - в този ден, в тези часове и т.н., аз - обмисляйки своето пътуване през септември - бих се застраховала с една допълнителна нощувка в Йоанина. Преди можех да шофирам по 8 - 10 часа със съвсем кратки прекъсвания, в момента ми е абсурдно да го правя - дребното си иска млякото през няколко часа, кучето си има своите желания :). Така че пътуванията ми търпят известни корекции. Отделно нека не забравяме, че пътят си е път - всеки тръгва с нагласата, че всичко ще е наред, но понякога се случват и непредвидени неща. По този маршрут последното ми пътуване беше съпроводено с безумно задръстване на магистралата преди Дупница през септември 2015 г., откъдето с много късмет успяхме да се откъснем само с три загубени часа. Така планираните около седем часа в път се превърнаха в десет плюс часа, което си е сериозна разлика...

Връзка към коментар

Ние ходихме по Великден но Корфу, това е 85% същия маршрут. Според мен правилно си преценил отсечката между Сандански и Солун за почивка. Ще са минали 2-3 часа, граница, задръстване, жегичка (очаква се). След това до Серес доста друсащия път също е бавно и отнема време. И ще настъпи мрънкане. Аз се сещам за разклона при Серес на отклонението към Солун има голямо Джъмбо на пътя. Става за разтакаване а и може да му купите некоя джуджурия и то на климатик. Другата опция е като катерите възвишенията към Солун, там най-горе имаше място с малка горичка и бензиностанция, възможно е да бъде по-хладно мисля че се казваше Саранта 40°56'25.71"С   23° 8'6.46"И. Иначе по пладне в Солун, мисля ще ви е тегаво с детенце. После пътя тръгва по виа Егнатия - магистрала  и е бързо. Там сме спирали за газ на Kouloura - селце с обичайните гръцки неща, спокойно и безгрижно. Винаги има нещо за хапване и разходка за раздвижване.
А ако ще е нещо за повече време то Мецово е топ мястото, на отклонение от 10 на километра от магистралата, но пък си заслужава. Една гръцка Копривщица. Хем хладно хем готино. Ще иска поне час, ама и вие ще имате нужда.  39°46'11.33"С  21°10'57.06"И

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.