Прескочи до съдържание

Споделяне на съвети в лични съобщения

Препоръчани мнения

Причини:

Първо - винаги има потребители, които дебнат в засада, за да имат забележки.

Пример - не е важно колко е полезно това, което съм описала, ами - пропусната буква "вади очите на някого", та ми пише ЛС да се поправи, че е едва ли не - жизнено важно.

Или пък, друг ехидничи по повод сгрешено географско понятие.

Прескачам го его-то и продължавам. Да, но следва :

Грамар нацитата като цяло не са добре дошли и извън изискването за кирилица, нямаме кой знае какви за спазване на абсолютно стриктен правопис и граматика. Такива забележки почти винаги ги трия, но такива забележки ги има от зората на интернет, ако това нещо е способно да събори човек, наистина не му е мястото в публични дискусии. 

Второ - консуматорите са много повече, от тези, които споделят информация. Влиза нов потребител, черпи информация, пита, който знае - любезно отговаря и до там.

Пример - колко народ отиде на Маафуши и колко дадоха полезна информация в темата?Че това ми е най-прясно.

И аз искам да науча още нещо, може да съм пропуснала, може да планирам ново посещение.

Това води до:

Факт за АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ФОРУМИ по света. Хората, които предоставят информация са много повече от тези, които консумират. Е, и? Защо това въобще трябва да е определящо? Ако на теб ти е приятно да помагаш, ще помагаш, защо поведението на този, на който помагаш трябва въобще да има значение, нали идеята е помощта да е безрезервна?

Трето - Вероятно аз съм едната, с най- много дадени съвети на ЛС към много и  различни хора, които са ме помолили. Благодаря за интереса и винаги отговарям  с огромно  удоволствие. Но понякога има деликатни моменти, които не касаят цялата аудитория и няма защо да се пишат из темите.

Има деликатни моменти да, повтарям, че опцията за това е налична, заради деликатните моменти. 

Четвърто. Да, това за дебелокожието в нета е ясно.  Както е ясно, че и когато се съберат на едно място най-различни хора, не всичко е цветя и рози. Но когато, за да съм полезна употребявам част от ценното си лично време - подбор на снимки, сверяване на информация, даване на правилни линкове, имам пълното право да реша как да продължа да споделям.  :)

Разбира се, имаш пълното право да се затвориш в черупка. Само че ако всички реагираха така, нито ти, нито който и да било друг би попил съвет от тук, просто мястото няма да го има. В един момент се превръщаш в от тия, несподелящите, които критикуваш във "Второ". Има ли разлика дали тези хора не пишат в темата за Маафуши от мързел или просто си дискутират в лични съобщения как са прекарали там?

Редактирано от Георги
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Изненадвам се колко отрицателни мнения има в темата, не че не сте прави, просто аз не съм предполагал.

Консуматори има във всеки форум, това е неизбежно, няма какво да се направи.

Аз рядко си описвам пътешествията, освен че не ме бива много, мисля че ще получа доста критики, защото програмата ни е доста сгъстена и това се приема от повечето за губене на време в път и отделяне на недостатъчно време на забележителностите. За това предпочитам да давам съвети.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз напоследък отговарям на съобщенията с линк към темата, където вече е дискутирано същото. :D

Майтапът настрана, извинявам се, че не успях да отговоря на всички, ама точно като тръгнах из джунглите, почнах да получавам огромни фермани с програми и въпроси. :) Много сме, силни сме, групово се отговаря по-лесно и по-полезно. :)

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Признавам си, че съм от тези тънкообидните ;) Такава съм си и надали ще се променя. Давам пример: отварям тема за да попитам дали някой е виждал да се продава в България конкретно лекарство против прилошаване при пътуване. Доста хора се включиха, всеки каза какво му е помогнало и тн. На мен ми е приятно, че толкова народ е отделил от времето си за да ми обърне внимание и не правя забележка, че всъщност питам за конкретно лекарство. И това до момента, в който една потребителка ми се "нахвърли" как така ще искам съвети от простосмъртни, а не се допитам до лекар и едва ли не трябва да горя на клада. Тогава проведох кратка кореспонденция в съобщенията с друг магеланец за да обсъдим моя въпрос и да ми даде съвет. Разбирам цялостната картинка, Жоро и добре направи, че обърна внимание. Но случаи като моя надали са единични.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

За личните съобщения съм съгласна. Винаги съм препращала към темите, когато ми се задават въпроси. И не за друго, а защото ми се е случвало за едно и също нещо да ме питат 4, 5 човека. По-лесно ми е да отговоря публично веднъж и после да препращам с линк, отколкото няколко пъти да описвам една и съща информация. За мен това е излишно губене на време. :)

Промяната в моето отношение към форума и участието ми в него има връзка с третата точка от резюмето на Жоро: Криейки различната си гледна точка не спомагате за многообразието във форума. Да, разбирам какво имаш предвид, но ... През последните две години няколко пъти ми се случи да изразявам различна позиция. До какво доведе това, негативизъм показан не толкова във форума, а в личните контакти на живо, защото аз винаги съм била от активните участници в сбирките. Хора, които почти не познавам започнаха с леко ехидни изказвания, което силно ме втрещи. Има и разни други случаи. Съжалявам, но това ми идва малко в повече. И вече нямам никакво желание да ровя стара информация или да седна и да обработя снимки за конкретна тема, както правех преди, защото това изисква много време и преценката дали си заслужава е моя. Да, продължавам да помагам, ако мога да го направя бързо и на момента, но за повече нямам желание. Аз съм позитивен човек и за мен форума е място, където да разпускам от ежедневието с приятни хора или поне така беше доскоро.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 17
Връзка към коментар

И това до момента, в който една потребителка ми се "нахвърли" как така ще искам съвети от простосмъртни, а не се допитам до лекар и едва ли не трябва да горя на клада. Тогава проведох кратка кореспонденция в съобщенията с друг магеланец за да обсъдим моя въпрос и да ми даде съвет.

Аз съм сигурен, че "нахвърлянето" не е било с лошо, а просто да припомни, че лекарствата имат и странични ефекти и е добре да се питат и квалифицирани лица, за да ни стане по-лошо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От скоро съм във форума и нямам ясно изразена позиция за или против личните съобщения, но от мненията усещам по-скоро намаляваща липса на желание да се споделят публично лични преживявания от пътуванията. Към момента съм по-скоро от консумиращите, тъй като нямам много богат опит в организирането на пътувания и местата, които съм посетила досега за скромните ми години не са много. Откакто съм регистрирана във форума изпозлвам информацията като помощ за плануването или за избор на нова дестинация, дори нещо повече като в разговори с познати цитирам форума като извор на неоспорима информация. (Сещате се нещо като БГмама за пътешествия :Д).

Аз не мога да направя избор между потребителите на кого да задам моя въпрос и затова предпочитам ако имам такъв да го задавам публично. Аз също смятам, че многото и различна информация е силата на форума и всякакво ограничаване на такава информация е негатив.

В заключение ми се иска повече хора да не приемат това като тема лично за тях или размахване на пръст, а като опит да се изчисти една тема, след което да има все по-малко потребители с наранени чувства поради мнение на други.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Ясно е, че темата замина в киреча. Чудех се дали да коментирам темата за обидите, конкретно, но ще си го спестя. Само съветвам и Meidj, AlexandraKo, Elena и всички тези, които се осмелиха да кажат оплакванията си, да погледнат малко по-внимателно в ситуациите. Колко често някой ви е казвал на въпреки, какъв е процента спрямо благодарностите, които сте получили за полезен съвет?

Не искам отговор. Защото, ако вие сте се засегнали от някой епизодичен случай за една камара време присъствие във форума, на мен ми е адски обидна картинката, която рисувате, че тука върлуват заядливи хора, които само се чудят как да те захапят, коя запетайка да ти натрият в главата и да ти кажат колко си тъп/а. А всички знаете, че това са единични случаи. И че поддържането на това да са само единични случаи ми струва адски много нерви, време, спокойствие и една камара други неща. 

В крайна сметка форума расте. Което означава, че както се увеличават доволните и благодарни от вашата помощ, така ще се увеличават и критикарите. Като абсолютна стойност, не като процент. Само вие може да позволите на вторите да се наложат над първите, дори да са минималния незначителен (лично мнение) процент, който имаме тук.  Ако това ви отказва от участие - така да бъде. Популярните форуми не са за всеки. 

• Харесвам 18
Връзка към коментар

Аз съм сигурен, че "нахвърлянето" не е било с лошо, а просто да припомни, че лекарствата имат и странични ефекти и е добре да се питат и квалифицирани лица, за да ни стане по-лошо.

Ми не, не беше с добро. Още повече тук сме възрастни мислещи хора и не питам дали да го купя, а откъде. В моя случай съм се допитала до лекар, но дори да не съм отговорността си е моя :) Някак ми се струва,че се набляга на това да не се връзват хората на коментари, отколкото, че има дразнещи и откровено заядливи коментиращи. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

и всички са се вкиснали. 

Не всички. ;)

Нали трябва да мине зимата,за да дойде лятото и да тръгнем да обикаляме света,че дните са по-дълги а времето е ценно и не стига.

По-темата:

Форума е причината през последните години да пътувам къде повече,къде по-малко/заради децата/ и съветите получени тук са ми били безценни.Когато съм компетентен по даден въпрос,се опитвам да дам и компетентен отговор/поне според мен/.

Писал съм,пиша и ще пиша единствено тук,защото ви имам и ви чувствам,като много близки!!!

И аз разменям инфо на лични,но след това се опитвам по-някакъв начин да го споделя и във форума.Публичните дискусии са безценно богатство и ще ви дам пример, с дамата ,на която откраднаха документите в Тайланд.Там откликнаха много хора на зовът за помощ.Сигурно има обменена информация и на лични,но така,в публичната тема,много хора предложиха помощ.

• Харесвам 13
Връзка към коментар

Второ - консуматорите са много повече, от тези, които споделят информация. Влиза нов потребител, черпи информация, пита, който знае - любезно отговаря и до там.

аз наистина повече чета, но ние пътуваме основно с кола и не мога да бъда особено полезна в момента. Иначе лично аз предпочитам да питам на лични, едно да не спамя темата. Друго, че предпочитам по-личен конакт /не казвам, че съм права/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Съгласен съм напълно с Георги, че въпросите трябва да се дискутират публично, за да са полезни на много повече хора.  Съгласен съм и с Дюк, че първите години форума го чувствах доста повече като магеланско общество. Сега е друго. Хората нарастват, но количествените натрупвания не доведоха до качествени изменения.  Много хора ми липсват като например Тони и Вальо като лични приятели, като Блед  с безценна информация по съществен за мен въпрос, и други да не изброявам. А и толкова още , които престанаха да пишат.....Помагаме си доколкото можем, но я няма първоначалната искра на магеланското общество.     И  аз съм се обиждал, със сигурност съм засягал и други хора,писал съм на лични и съм получавал въпроси,..... но мисля да продължа да пиша, и то публично. 

Да си пожелаем да бъдем по-толерантни, да си помагаме повече и да се обичаме.   За да ги има МАГЕЛАНЦИ...

• Харесвам 33
Връзка към коментар

И аз съм повече от четящите, отколкото от пишещите по ред причини. Основната е , че ние пътешестваме основно с цел почивка и релакс, не обикаляме толкова много забележителности колкото вие и освен с добри хотели и услуги в тях не бих била особено полезна. 

Това е един от малкото форуми запазили добрия дух и сплотеност .

Изключително е полезен и надявам се дребните дразги няма да ви накарат да се откажете от добрата идея .

Все пак, хората отдали се на пътешествия , по мое мнение и наблюдение, са едни от най-широко скроените.

По темата - благодарна съм на всички споделяли информацията си публично.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Когато искам да съм част от нещо първата ми мисъл е какво мога да му дам. "Получаването" е следствие и не е задължително. За да се намира "нещото" в равновесие/хармония/позитивизъм и т.н. ,"даването" и "вземането"  се предполага  /може би е задължително/ да са в относително равновесие.

Четох внимателно мненията и във всяко от тях има частица истина и точно тези много частици истина правят обществото магеланци. Всеки знае по нещо - нека го споделя публично, защото така дава на другите, а няма нищо по-хубаво от това да даваш... 

... и както беше казал един от модераторите: "Несподеленото знание няма стойност", а аз бих добавил - споделеното знание ни дава място в света и остава след нас.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Хората нарастват, но количествените натрупвания не доведоха до качествени изменения.  Много хора ми липсват като например Тони и Вальо като лични приятели, като Блед  с безценна информация по съществен за мен въпрос, и други да не изброявам.

Напротив, доведе до качествени изменения. Това, което виждаш и четеш е резултатът.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От всичко написано разбрах, че ми оставяте поле за изява! :)

Ще започна с Куба, само да се добера до България. :)

По повод на личните съобщения - аз винаги отговарям и след това следва покана да се пита в тема - налична или новосъздадена. Резултата обикновено е - няма нови въпроси.

Никога не ми е пречело да отговарям и в тема, а още повече там ще получат по-разнообразни гледни точки.

Тези, които ме познават по-отдавна, знаят, че съм много търпелива и с години мога да отговарям любезно на един и същи въпрос. :)

Та задавайте въпроси - така ще откриете вашата истина!

• Харесвам 15
Връзка към коментар

От моя гледна точка идеята на тази дискусия не е да се сочим взаимно с пръст, а да опитаме макар и малко късно, да възстановим основната функция на общността - споделяне на информация под формата на безкористна взаимопомощ, търпимост към чуждото мнение и внимателна преценка на споделеното от гледна точка на обективност, точност и навременност на поднесената информация. И ако за всички е видно, че аз съм може би най-големия критик на Георги, това е защото вътрешно в себе си считам това място за точно толкова негово, колкото е и мое и на всеки един от вас. Общността се създава трудно, а още по-лесно се разваля. Професионалната ми деформация и двадесет годишен опит при работа с различни по характер, образование и социално положение хора, ме е направила свръхчувствителен по темата. Не е важно какво мисля аз, нито е важно какво мисли Георги или какво мисли анонимния потребител, който има регистрация във форума, но никога не е публикувал мнение. Важно е какво мисли инай-важното какво ще предприеме общността. Затова винаги съм апелирал за прозрачност при администриране, както и за демократично обсъждане на идеите за развитие на форума. Бях споделял, но нека отново. През първите две години имах усещането за общност и непрекъснато търсих различни форми за дискусия относно бъдещето финансово обезпечаване на форума. Единственото, което можех да направя, беше да дарявам определената сума. Бях готов на нещо много по-голямо от въпросните дребни суми, но по една или друга причина Георги реши, че търся собствена изява или пък роля в така нареченото ръководство. Толкова погрешно, толкова погрешно! 

Пиша за последен път по темата. Магеланци, събудете се, обмислете какво означава това място за всеки един от вас, колко много информация сте получили тук, колко много пари сте спестили благодарение на съветите на всички тук, колко хубави пътешествия сте направили подтикнати от прочетено тук. Нека после намерим онази форма, която хем да не се струва обсебваща или поставяща в някаква зависимост Георги, хем от друга страна да споделим с него бремето по финансиране на начинанието с ясно изградена концепция за развитие. Само от нас зависи, повярвайте, а без дискусия между всички нещата отиват постепенно към затихване на основната функция. Сигурно не ви се вярва предвид ежедневното "движение" във форума, но повярвайте, знам какво говоря...

• Харесвам 21
Връзка към коментар

Много се чудих дали да пиша изобщо по темата. В крайна сметка реших да кажа от позицията на човек, който принципно е доста отрицателно настроен към социалната мрежа, не е участвал в никакви форуми преди магеланци и абсолютно нямащ желание и нужда да се популяризира в интернет пространството. В магеланци открих много и неочаквани познания във връзка с пътуванията, хубав език, забавни събеседници, мотивация. Също така се запознах виртуално и реално с много интересни и вдъхновяващи хора, които ме научиха на много неща. Възхищавам се много на тези, които отделят много време, ентусиазъм и енергия да пишат така сладкодумно. За съжеление по ред причини, не съм от най-подробно пишещите, но се опитвам, когато мога да давам информация. Винаги съм получавала отговор на въпросите, които съм задавала: дори и кратък, може да ти даде много идеи. Всяко нещо се променя, дори и най-затворената и консервативна група на определен етап има нужда от промяна. Във връзка с убожданията: ака идват от съфорумец, когото ценя, просто отминавам /никой не е съвършен; ако е от съфорумец, който не ми е направил много впечатление, включвам "ignoring muscles". Съжелявам, ако стана малко дълго.  

• Харесвам 14
Връзка към коментар

Само точно дефинираният проблем ще ви отведе до решението му (на проблема). Дали то ще е повече или по-малко оптимално, е друга тема.

Ако няма проблем, значи не му трябва и решение :)

Negative reinforcement, използван не на място, може да доведе до неподозирани странични ефекти...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Само точно дефинираният проблем ще ви отведе до решението му (на проблема). Дали то ще е повече или по-малко оптимално, е друга тема.

Ако няма проблем, значи не му трябва и решение :)

Negative reinforcement, използван не на място, може да доведе до неподозирани странични ефекти...

Извини ме, но защо казваш:" ще ви отведе..."?

Ти не се ли считаш за член на това общество?

Връзка към коментар

Извини ме, но защо казваш:" ще ви отведе..."?

Ти не се ли считаш за член на това общество?

ви = тези, които виждат проблема така, както е описан в първия пост на темата. В общия сучай, те са подмножество на пишещите и четящите.

И за да не звуча отнесено: Големият брой съобщения може да бъде проблем, защото изисква много време за преформатиране на съобщенията при обновяване на платформата. Но нищо повече. Големият брой съобщения не може да бъде белег за несподеляне на информация. Само съдържанието на съобщенията може да доведе до обосновано предположение, че в големия брой съобщения се обменят съвети, които могат да бъдат полезни на ползвателите на платформата (или на обществото, ако това е приетия термин).

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.