Прескочи до съдържание

Куба - един поглед през моите очи в началото на 2017-та

Mary

Препоръчани мнения

Предлагам да се въздържиш със снимките... хахаха... Няма лъжа, голямо кокорене падна - аз не уважавам горнището на банските :blush: - а аз искрено се забавлявах :lol:

Това нали не си го правила в Бразилия? Че тя си е католическа страна и доста консервативна. Явно в Куба соца има влияние.
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това нали не си го правила в Бразилия? Че тя си е католическа страна и доста консервативна. Явно в Куба соца има влияние.

Позволих си веднъж на Копакабана :) Иначе не забелязах да е особено консервативна, честно казано. Специално за Рио говоря...

Връзка към коментар

04.02.2017г. - Сиенфуенгос

Сутринта станахме рано, че на това място не е редно да се проспива изгрева.

Щастливци са тези, на които денят им започва с тази гледка:

1-P2044177.JPG

2-P2044180.JPG

3-IMG_0080.JPG

Закусихме и се отправихме към следващото място, където да сбъднем по още едно желание - Delfinario de Cienfuegos.

4-A-1.jpg

Не тръгвахме да гледаме шоу с делфини, а да плуваме с тях!

Предварително бяхме резервирали час, но предполагам, че става и с обаждане по телефона.

Цената на плуването с делфини е 50 кук за 20 минути.

Влиза се на групи, но поради липса на други кандидати си бяхме само ние двете.

Ако групата е от повече хора, според мен няма да е толкова готино, защото ще имаш по-малък досег с делфините.

Ние дори искахме да плуваме една след друга, за да можем да се снимаме сами, но трябваше да чакаме доста време и се отказахме.

Нашия час беше 9, след което е шоуто с делфините и после в 11 часа е другия възможен час за плуването с делфини.

Направиха ни кратък инструктаж - да не докосваме делфина по отвора за дишане на главата му и да не го докосваме по очите.

Да не ги стискаме и да не употребяваме сила върху тях и т.н.

Не може да плуваш с делфините с пръстени и други остри предмети - гривни, шноли и т.н.

Направих няколко снимки с телефона, преди да го прибера в багажа.

Ето ги и тези невероятни създания:

6-IMG_0123.JPG

7-IMG_0130.JPG

9-IMG_0148.JPG

Плува се задължително със спасителна жилетка.

Сложиха ни жилетките, скочихме във водата и делфините дойдоха при нас.

Запознаха ни с тях - моят се казваше Перла.

Абсолютно неописуемо е удоволствието да плуваш с делфин.

Кожата му е невероятна на допир - като най-фино кадифе.

Муцунките им са някак нежни и сухи на допир. Целувки получихме в изобилие.

Прегръщахме ги, а ти си издаваха някакви сладки звуци.

Последваха снимки, отново целувки и снимки...

След това една по една заставахме с разперени ръце и двата делфина минават покрай нас, а ние трябва да уловим перките им и така те плуваха и ни водеха с тях.

Това беше доста трудно, защото се иска сила за да се държиш за преките, а те развиват скорост и при всяко движение те пляскат с опашката. Мислех, че ще си тръгна с поне един посинен крак, но за щастие нямах травми.

След обиколката, последваха още прегръдки, дори и песен пяхме - Guantanamera.

След това ни дадоха знак да плуваме към края на мястото, в което се прави плуването.

Там трябваше да застанем по корем с изпънати назад крака и разперени ръце.

Оказа се доста трудно да се задържи човек в тази поза с жилетка за плуване на тялото си.

Делфините са в началото на пространството при инструкторите им, а ние в края.

Те дават знак на делфините и ето какво се случва:

Както си лежиш, делфините идват и започват да бутат стъпалата с муцунки.

Скоростта им е добра, а вероятно променят и наклона, защото с всяко преместване напред се показвах все повече над водата, а делфините заставаха във вертикално положение.

А там, на върха на муцуните им ... се намирах аз(и Rainy преди мен)!!!

И стоях там горе, носена от два делфина на метри от водата!

Неописуемо беше! Виках от удоволствие, а цялата публика здраво ни аплодираше.

Все още понякога не ми се вярва, че това ми се е случило на мен... Добре, че имаме снимки, та и отстрани видяхме, че сме били там, че се е случило с нас...

Приводняването става, като те пуснат от високото във водата.

Последваха финални прегръдки и целувки! Пляскаха делфините, а ние не знаехме къде се намираме..

На място има фотограф, който снима през цялото време и после продава СД със снимките на цена от 40 кук. Освен, че е доста скъпо, май го прави и нелегално, защото ни зави диска в някакъв лист и ни накара да го приберем в чантата преди да излезем от стаята на фотографа.

Ние си купихме заедно един диск.

Ето малко професионални снимки на делфините:

10-A-3.jpg

11-A-5.jpg

12-A-4.jpg

13-Z (3).jpg

И завършвам този пост с един колаж от моето участие, което още ми изглежда невероятно...

14-882.jpg

Следва...

• Харесвам 42
Връзка към коментар

...... Абсолютно неописуемо е удоволствието да плуваш с делфин......и т.н.

Браво, браво, браво на вас! Много ви се радвам за хубавите емоции   :)   Благодаря, че ги споделяте!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Навсякъде смисъла им е един и същ:

Практиката да се хвърлят обувки със завързани връзки, върху телефонни жици или електрически кабели се нарича "shoefiti" и се заражда в Америка. Според най-разпространената версия това е знак, че наоколо има дилър на наркотици. Според гангстерските хроники странната приумица започва през август 1998 в Атлантик сити, щата Ню Джърси, когато 23-годишен младеж в телефонен разговор с наркопласьор обяснява къде живее и изтъква, че като ориентир ще висне старите си кецове на жицата пред тях.

В моя квартал има точно пред един блок, но май само аз се впечатлявам.

Точно четях и се чудех дали някой е обяснил по-нататък за обувките. И аз знаех, че смисълът е един и същ и посветих много време в Тенерифе, чудейки се защо са увесени до една катедрала. Всъщност може и на площадчето да се събират хора вечер и в някой ъгъл да има дилър. 

Мари, чудесно разказваш. Жалко, че не ми се ходи в Куба и не чета внимателно, но пък се чувствам, все едно вече съм се разхождала по тези улици.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря за чудесния разказ и снимки, Mary!

Мога ли да запитам колко ви излезе разходката с кончета из Винялес? 

Подразбирам, че кончетата са кротки и добре обучени...в смисъл - нямаме особен опит в ездата, а аз лично съм падала от кон за краткия ми опит, та да не осакатим преживяването още в началото на пътуването (не че сме страхливи)  :-)

Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Благодаря за чудесния разказ и снимки, Mary!

Мога ли да запитам колко ви излезе разходката с кончета из Винялес? 

Подразбирам, че кончетата са кротки и добре обучени...в смисъл - нямаме особен опит в ездата, а аз лично съм падала от кон за краткия ми опит, та да не осакатим преживяването още в началото на пътуването (не че сме страхливи)  :-)

Благодаря предварително!

Ако си спомням добре, беше 30 кук. Почти сигурна съм, че може и на по-ниска цена, ако се контактува директно. Ние ползвахме хазяина в касата ни.

Кончетата са супер кротки и няма шанс да падне някой. Все пак си кажете това, когато ви дават коня.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря за отговора (освен, че съм го харесала  :) )

Чакам за продължението на разказа  :)...нали не е свършил? 

А долари или евро е по-добре да се носят? Извинявам се, ако съм пропуснала да прочета и вече е писано...

Връзка към коментар

Благодаря за отговора (освен, че съм го харесала  :) )

Чакам за продължението на разказа  :)...нали не е свършил? 

А долари или евро е по-добре да се носят? Извинявам се, ако съм пропуснала да прочета и вече е писано...

Днес ще продължа с разказа.

По-добре е евро, защото има такса от 10% при обмяната на долари.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Продължавам след кратко прекъсване.

Заредени с много положителни емоции след плуването с делфините, се върнахме в касата, взехме си багажа и се отправихме към Тринидад.

За да излезем от Сиенфуенгос минахме през истински интересни райони, цветни, живи и с много хора, превозни средства и животни.

Снимки не съм правила, че внимавах в навигацията.  :)

Вече излезли от града, снимах един типичен фотос на превозните средства на пътя:

1-IMG_0159.JPG

А пътя продължаваше в доста живописни райони.

Много зелено - като че бяхме отново по пътищата на провинциална Англия! ;)

2-IMG_0164.JPG

Спуснахме се отново до морето и понякога спирахме за да се насладим на гледките:

3-IMG_0166.JPG

4-IMG_0178.JPG

5-IMG_0179.JPG

Пътуването ни отне малко повече от час и половина. И вече сме пред надписа - Тринидад:

6-IMG_0195.JPG

Настанихме се в Casa Bernardo.

7-IMG_0200.JPG

Тук се наложи да ползваме преводача от телефона, защото Бернардо го нямаше, а дамата, която работи там, не беше силна с езиците. Както и преди писах - важно е да си сложи очилата за да може да прочете какво е написано. ;)

Разбрахме се без проблем, поръчахме си и вечеря и поехме на обиколка из града.

Обменихме малко пари в Cadeka, където курса не е по-добър от този в банките.

Тъкмо се зачудихме откъде да започнем обиколката и заваля... Излишно е да казвам, че чадърите си стояха на сухо в касата. :lol:  

8-IMG_0213.JPG

Видяхме много хора да влизат в едно заведение и решихме вместо да ходим под дъжда - да ядем.

Заведението беше много добро - Restaurante San Jose.

9-IMG_0218.JPG

Ето и какво хапнахме там:

10-IMG_0222.JPG

11-IMG_0228.JPG

12-IMG_0230.JPG

Докато ядохме дъжда беше понамалял. Аз обичам да вървя и да блея, та за малко да се пребия в една дупка на тротоара...Не, че при нас тротоарите са идеални, но това там си беше цял ров. Важното е, че не се нараних, а после бях по-внимателна.

Докато вървяхме по улиците и ... ей го къде бил ресторанта на някоя кубинска адашка, но вече бяхме преяли:

13-IMG_0235.JPG

Показвам ви три красиви превозни средства, които съм снимала в Тринидад:

14-IMG_0236.JPG

15-IMG_0309.JPG

16-IMG_0362.JPG

Стигнахме вече в центъра и се разходихме из уличките. Там имаше доста туристи, доста групи и понякога беше дразнещо.

17-IMG_0240.JPG

18-IMG_0248.JPG

19-IMG_0269.JPG

20-IMG_0284.JPG

21-IMG_0292.JPG

Кривнахме и в страничните улички, които не са толкова поддържани, но там е реалността.

Децата са на улицата и си играят:

22-IMG_0325.JPG

Хората също седят пред домовете си и вършат всякаква дейност - от бърборене по съседски до чистене на ориз(това на съм го снимала). Всички бяха много приятелски настроени - поздравяваха ни:

23-IMG_0335.JPG

Продължавайки да обикаляме - ето един символ на кубинско-канадската дружба:

24-IMG_0352.JPG

Накрая на обиколката решихме да видим какво става по света и у нас - време е за малко нет. Този път в ето този парк:

25-IMG_0365.JPG

По пътя за там видяхме този знак:

31-IMG_0382.JPG

Мдааа, все към хубави места сочи този надпис:

32-IMG_0376.JPG

Върнахме се при Барнардо, където вече се запознахме и с него, а вечерята ни очакваше.

По препоръка на Duke си бяхме поръчали Red snapper. Много ни хареса! Благодаря за препоръката. Освен рибата, ни сервираха и още неща, които почти не опитахме... 

26-IMG_0371.JPG

27-IMG_0372.JPG

28-IMG_0368.JPG

29-IMG_0375.JPG

30-IMG_0367.JPG

Доволни от видяното в този ден, препълнени с емоции, преяли обилно с вкусна храна си мечтаехме да имаме повече такива дни!

Следва...

• Харесвам 22
Връзка към коментар

Този Red snapper много дребен, бре! Бернардо нещо се е изложил. Ние едвам изядохме половината, ето снимки, като втората е направена след като бяхме приключили с вечерята и буквално беше останала храна за още двама души...

post-53-0-41828200-1489150059_thumb.jpg

post-53-0-72514700-1489150078_thumb.jpg

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Утре ще снимам три бележки от обмяната на евро в Куба. На трите места се различаваше с малко.

Картите за нета се купуват от офиси на ETECSA. Купуваш карта, въвеждаш паролите и ползваш определено време. Като свърши времето, трябва да въведеш данни от друга карта.

etecsa_infografias_nuevas_nauta.jpg

Връзка към коментар

...Какъв е курса евро-кук...

Към 09.03. 1000 евро са 1013 кук-а на летището. Ако на тръгване имате да обръщате обратно в евро, имайте предвид, че не приемат монети под 50 цента.

RX8iIG1T.jpeg

Редактирано от Vincent
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Много са бледи копията на бележките от обмяната на валута в Куба, затова ще напиша по какви курсове съм обменяла.

Летище - 1,01674 кук за 1 евро.

Банка в Хавана- 1,03648 кук за 1 евро.

Банка в Плая Ларга - 1,0394 кук за 1 евро.

Cadeca в Тринидад - 1,02311 кук за 1 евро.

Връзка към коментар

Този ден е последният в провинциална Куба.

Заминаването ни от Куба наближаваше, а имаше още толкова много да се види... Не стига толкова време за Куба, но и малко е по-добре от хич! :)

Решихме от Тринидад да не поемаме направо към Хавана, а да видим още някое градче в околността.

Ето две гледки от пътя:

4-IMG_0388.JPG

5-IMG_0412.JPG

Решихме това да бъде Sancti Spiritus.

Прекрасен избор се оказа и е жалко, че нямахме повече време за там, но пътя към Хавана е дълъг, а условията за пътуване понякога са странни, та трябваше да имаме достатъчно време.

Sancti Spiritus е чудесен стар колониален град. Основан е през 1514г. През 2014г. отбелязва своята 500 годишнина и по този повод са вложени доста средства във обновяване на сгради.

За разлика от Тринидад, тук няма много туристи. Потапяме се в една типична кубинска атмосфера.

Паркирахме се точно в центъра. Цена на паркинга 1 кук.

Гледка към Parque Serafín Sánchez:

6-IMG_0415.JPG

Точно до него е Biblioteca Provincial Ruben Martinez Villena - изключително красива сграда. Ние я видяхме само отвън, но и вътре е много красива:

7-IMG_0416.JPG

Още един поглед към парка и красивите сгради около него:

8-IMG_0426.JPG

Тази красива сграда е музей:

9-IMG_0427.JPG

Минахме и през църквата Iglesia Parroquial Mayor del Espiritu Santo, където имаше служба:

10-IMG_0445.JPG

11-IMG_0453.JPG

Автопарка пред магазина:

12-IMG_0454.JPG

Самият магазин беше добре зареден. Направих няколко снимки, но понеже гледах да го правя бързо за да не ми направят забележка, та всички са много размазани...

Стигнахме до едно малко площадче - Plaza Honorato, естествено с паметник в центъра и обградено от красиви сгради:

13-IMG_0455.JPG

14-IMG_0459.JPG

Из центъра на много места имаше разположени такива камбани:

15-IMG_0466.JPG

Имаше и скулптори:

17-IMG_0472.JPG

И интересни сгради:

16-IMG_0468.JPG

Още една красива и реставрирана сграда - La Colonia:

19-IMG_0476.JPG

И кратка разходка из пешеходните улици в центъра:

18-IMG_0474.JPG

20-IMG_0492.JPG

21-IMG_0493.JPG

Красиви сгради, наситени цветове, които създават настроение.

Имаше и интересни магазини с ръчнонаправени изделия.

Стигаме отново до Parque Serafín Sánchez и красивите сгради около него:

22-IMG_0495.JPG

И разбира се Монумента на Serafín Sánchez - кубински военен офицер, роден в средата на 19-ти век и загинал в края на века.

23-IMG_0497.JPG

Качихме се на колата и поехме към Хавана.

Всички пътища в Куба бяха интересни, но тази магистрала, е техния връх!

Както се движехме в дясната лента на магистралата, тя просто ... изчезна! Остана път с трема върху него. Без знак за престрояване, без уведомителни табели ... просто нищо. Има път и в един миг ... няма път. Видяхме колите двупосочно в другата лента, та и ние по тях... 

Точно по същия безумен начин беше и връщането в лентата. За съжаление не съм го снимала, защото бях със зяпнала уста... Нямаше да учудим никого, ако караме в насрещното, но нашия европейски мозък не можеше да го приеме...

24-IMG_0501.JPG

Караме си вече в правилната лента и се надяваме да няма повече изненади, но ... асфалта изчезна отново... Този път е сигурно, че не трябваше да минаваме в другата лента, защото тя дори не се виждаше.

25-IMG_0504.JPG

След малко асфалта се появи, но със сигурност маркировка липсваше.

Ха-ха, едно забавно пътуване беше това!

Пътя може да не беше хубав, но природата наоколо и облаците, бяха прекрасни:

26-IMG_0514.JPG

Решихме да спрем за обяд и да заредим с бензин.

Това беше мястото - Entronque de Aguada de Pasajeros

На едно място има бензиностанция, магазин и заведение.

27-IMG_0517.JPG

Характерни за заведението са сандвичи под формата на крокодили или раци от тесто, които са пълни с риба тон. Ние не ги опитахме, а си поръчахме това:

28-IMG_0528.JPG

29-IMG_0531.JPG

Тук вече имаше и вносни безалкохолни напитки, освен местните.

Неприятното беше, че и тук се опитаха да ни излъжат в цената с около 20%.

По този начин не оставят у нас удоволствието сами да им оставим бакшиш...

И отново сме на магистралата. В тази част вече ни беше позната и се отправихме към Хавана.

Следва...

• Харесвам 21
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте! Благодаря на Mary и Rainy за подробния разказ и снимките, както и на останалите пътешественици, споделили информация за Куба.

Нашето пътуване ще бъде от 26 май до 5 юни, 10 нощувки. Планирали сме първите 3 дни в Хавана, 2 нощувки във Viñales ( единия ден планираме да отидем до Cayo Jutias), 2 в Cienfuegos, 1 - Trinidad  и последните 2 отново в Хавана.

Със съгласието на Mary да попитам пътувалите сравнително скоро - относно резервациите за нощувките, дали заплащахте част от цената предварително или всичко на място в Куба? Видях, че някой от набелязаните къщи имат обяви в различни сайтове booking, airbnb, mycasaparticular.

И освен това, ако може да препоръчате casa за Viñales, тъй като тази, която харесах от темите Ridel y Claribel е заета за нашите дати.

Редактирано от NeDa13
Връзка към коментар

Здравейте! Благодаря на Mary и Rainy за подробния разказ и снимките, както и на останалите пътешественици, споделили информация за Куба.

Нашето пътуване ще бъде от 26 май до 5 юни, 10 нощувки. Планирали сме първите 3 дни в Хавана, 2 нощувки във Viñales ( единия ден планираме да отидем до Cayo Jutias), 2 в Cienfuegos, 1 - Trinidad  и последните 2 отново в Хавана.

Със съгласието на Mary да попитам пътувалите сравнително скоро - относно резервациите за нощувките, дали заплащахте част от цената предварително или всичко на място в Куба? Видях, че някой от набелязаните къщи имат обяви в различни сайтове booking, airbnb, mycasaparticular.

И освен това, ако може да препоръчате casa за Viñales, тъй като тази, която харесах от темите Ridel y Claribel е заета за нашите дати.

NeDa,

Аз се занимавах с нашите нощувки и ще споделя моят опит.

1) Хавана - с пет ръце ти препоръчвам нашата каса Casa 1932. Аз я намерих и с Mary бяхме наистина доволни. Комуникирах първо по мейл, като резервацията се прави електронно. Единствената каса, където платих сравнително скромен депозит - 10% - по електронен път. След това само с мейл комуникирах - доволна съм от отговорите (а аз съм претенциозно лай*о  :blush: )

2) Винялес, Сиенфуегос, Тринидад - по препоръка действах, комуникация само по мейл, като собствениците ме караха да попълвам едни формуляри. Нищо не сме плащали, но искат ден-два преди пътуване да препотвърдим. Аз изпратих на всички мейли от Европа преди да тръгнем, защото не бях сигурна в интернета в Хавана.

Не съжалявай, че местата са заети - има много, ама много предлагане и на трите места. Чети препоръки, намирай мейли и само през тях. 

Надявам се съм ти била полезна :)

Редактирано от Гост
Връзка към коментар

Благодаря, Rainy, ще следвам съветите :)  Casa 1932 също е заета за нашите дати, ще търсим други варианти, приемам препоръки за всички градове. Също така и за хубави места за плаж, освен Cayo Jutias.

Връзка към коментар

За Хавана - половината от нас бяха тук:  

https://www.facebook.com/casainhavana/ ,

а другата половина - тук:

https://www.facebook.com/casahavanasenses/?fref=ts

Първият адрес всъщност са няколко апартамента/стаи, прясно ремонтирани, не всички хазяи  знаят английски, но няма никакъв проблем с комуникацията, уреждат и трансфер от/до летището ... 

Вторият адрес е лека мизерия (малка стая без прозорци, но пък с нови матраци), много симпатични хазяи.Може да пишете на български, защото жената е българка, много любезна. Хазяинът в Куба , Улисес, (ако помня правилно името), знае английски и ще ви помогне с всякаква информация.. Бяха ми препоръчали и тази каса , във Ведадо, те също уреждат трансфер от/до летището ...  http://www.cartacuba.co/en/home.php

За Винялес - ние бяхме тук, много хубаво готвят:

https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g616288-d8738186-Reviews-Villa_Edenia_Casas_Alvarez-Vinales_Pinar_del_Rio_Province_Cuba.html

Никъде не сме плажали предварително, да не говорим, че след първите 4 нощувки , всеки хазяин ни намираше квартира за следващия град, нямахме проблеми с това.Наши приятели, с които се засякохме в Куба, бяха букнали и платили всичко през airbnb и също бяха много доволни. Единствените недоволни бяха тези , които спяха в хотели (и то доста скъпи), и бяха с организирана екскурзия....Само споменявам факта, че за кабаре в Парисиен им бяха взели 75 евро, при цена на билета 35 евро...

За плажовете:

Playa Pilar на Cayo Guilermo, (както и плажовете на Cayo Coco), Guardalavaca, Playa Ancon, Playa Rancho Luna...

За Cayo Jutias - внимавайте кой път ще хванете..На отиване минахме през лунен пейзаж, само дупки = ями - 50 км за три часа и спукана гума, от  която после извадиха железен ръждясал шиш, около 25 см. Взехме един човек на стоп, който ни каза навръщане откъде да минем, но помня  отпбивката само визуално, не и надписа....

Не сме губили никакво време в търсене на квартири,само обичайното загубване в търсене на определен адрес...

Най- хубавата ни квартира беше в Морон (която намерихме съвсем случайно), ако ще ходите дотам ще потърся адреса.

Благородно ви завиждам, че Куба ви предстои...:)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря, Ивайла, важни съвети и насоки. Морон не сме планирали, но имаме достатъчно време в района, ще разгледам и ако решим да нощуваме, ще пиша отново за контакти. За общуването и кореспонденцията, 2/3 от малката ни група ползват испански, така че ще се справим :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

След голямо прекъсване, продължавам за да бъде завършен разказа ми скоро.

Похапнахме, починахме малко и поехме към Хавана.

Пътя продължаваше да е все така колоритен, участниците в движението - също.

IMG_0535.JPG

Пристигнахме дори предсрочно в почти празната Хавана:

IMG_0544.JPG

Върнахме безпроблемно колата в офиса. Почти не са я оглеждали, защото имахме пълна застраховка.

IMG_0548.JPG

Разходихме се малко из Хавана, като посоката беше Hotel Nacional de Cuba. Искахме да видим представлението и там.

IMG_0552.JPG

IMG_0596.JPG

Освен всички реставрирани сгради, в Хавана има и много неподдържани, рушащи се, дори опасни, но и в тях живеят хора:

IMG_0600.JPG

Ето няколко снимки от Хотела - безспорно е красив, но в Куба все още предпочитам касите:

IMG_0554.JPG

IMG_0562.JPG

IMG_0568.JPG

IMG_0572.JPG

В района на хотела има голямо предлагане на разходка с лъскави стари автомобили:

IMG_0559.JPG

IMG_0585.JPG

IMG_0586.JPG

IMG_0589.JPG

Дойде време за шоуто в Cabaret Parisien - бяхме купили билети с вечеря - не беше нещо особено, но ставаше.

IMG_0612.JPG

Разположението на местата изглежда така:

IMG_0615.JPG

IMG_0618.JPG

В началото имаше само музиканти:

IMG_0619.JPG

Ето и вечерята:

IMG_0621.JPG

След като похапнахме, започнаха да пристигат и клиентите, които нямат вечеря, залата се напълни и шоуто започна:

IMG_0645.JPG

IMG_0672.JPG

IMG_0680.JPG

IMG_0703.JPG

IMG_0712.JPG

IMG_0738.JPG

IMG_0742.JPG

IMG_0746.JPG

IMG_0751.JPG

IMG_0761.JPG

Въпреки предварително прочетените от нас отзиви, че това шоу е по-добро и по-харесвано, то моето мнение е точно обратното.

Много повече ми хареса представлението в Тропикана.

В Тропикана шоуто е по-грандиозно, по-красиви са костюмите, повече размах има и наслада за сетивата.

Тук също ми хареса, певците бяха много добри, но пространството е по-малко, костюмите по-семпли.

Доволна съм, че имах възможността да видя и двете за да имам собствена преценка.

Натоварен беше и този ден за нас, но изпълнен с емоции.

Това беше последната ни нощ в Куба. Наближаваше времето за заминаване, а дали ни се тръгваше?!

Следва...

• Харесвам 18
Връзка към коментар

Последния ни ден в Куба...

Решихме да ползваме другата линия на Туристическите автобуси и да видим близките до Хавана плажове.

Вече показах откъде тръгват туристическите автобуси.

За отбелязване е, че по тази линия автобуса не е открит автобус, а си е нормален автобус.

Казаха ни, че заради преминаване през тунела към другата част на Хавана, не може да бъде открит автобус.

Цената за дневен билет е 5 кук. Използват го основно за да ходят на плаж. Автобуса се напълни с хора, което очевидно отиваха да плажуват.

Често пред автобуса спират таксита/частни автомобили, които предлагат превоз до там, та ако сте повече хора си е вариант.

Да кажа, че част от снимките ми са направени през прозореца на автобуса и им личи. :) 

Кой, ако не Че върху петолъчка да е поставен в центъра на кръговото?

IMG_0820.JPG

В автобуса ни казаха, че най-добрия плаж е ... Santa Maria  - е, с това име как няма да е най-добрия? :) 

Съжалявам, че нямахме достатъчно време за да останем цял ден на плаж. Водата беше чудесна, имаше чадъри, шезлонги, хора.

Видя ми се доста приятно място за плажуване, което е съвсем близо до Хавана.

Показвам няколко снимки:

IMG_0831.JPG

IMG_1086.JPG

IMG_1088.JPG

IMG_1091.JPG

Направихме една дълга фотосесия там, порадвахме се на топлата вода и тръгнахме към спирката на автобуса.

Съвсем близо до нея имаше заведение, в което решихме да обядваме, я някои да запалят и по една пура от най-добрите!

Яденето беше много вкусно!

IMG_1110.JPG

IMG_1114.JPG

IMG_1131.JPG

IMG_1132.JPG

Доволно събрали красиви гледки, наяли се с вкусна храна, се отправихме към автобуса, който на връщане беше доста празен, защото все още беше много рано да се прибират всички плажуващи.

Показвам няколко снимки направени от автобуса към морето, замъка и Хавана:

IMG_1159.JPG

IMG_1177.JPG

IMG_1183.JPG

Пристигайки в Хавана, се отбихме в хотел Севиля - от магазина за пури там си купихме желаните количества. Цените там са доста по-ниски отколкото на летището!

Предполагам, че и в другите официални магазини цените са еднакви с тези от хотелския магазин. Само на летището е по-скъпо.

Насладихме се на музиката там:

IMG_1205.JPG

И се отправихме към касата да си вземем багажа и да кажем довиждане на Куба.

Най-често използваната от нас кола ни откара до летището, а дъжда, който се изливаше, беше в унисон с нас - тъгувахме и ние, че си тръгваме...

IMG_1215.JPG

Давам отново няколко полезни съвета за летището.

Има стая за пушене(не съм влизала в нея):

IMG_1218.JPG

Има интернет в салона на заминаващи! Но ... купете си карти от друго място - тук са на доста по-високи цени!!!

IMG_1222.JPG

Същия модел самолет ни откара и на връщане - Боинг 747. :) 

И вече сме във въздуха над Хавана:

IMG_1232.JPG

Нахраниха ни(лично на мен храната в посока към Хавана ми хареса повече :) 

IMG_1229.JPG

Поспахме и ... вече сме над Англия:

IMG_1246.JPG

Тук някъде е колата на Rainy, която ни очаква :)

IMG_1250.JPG

Поех и малко английски въздух за аклиматизация и поех към София.

Пробвах един от салоните на Хийтроу, където закусих доволно, защото Бритиш вече не предлагат ядене на късите полети...

IMG_1271.JPG

IMG_1272.JPG

IMG_1274.JPG

И вече съм в самолета:

IMG_1304.JPG

И наближавам София, а тук ... сняяяяг, стуууууд, ех, защо не си останах на плажа в Куба?! :) 

IMG_1313.JPG

IMG_1316.JPG

Сега е момента да кажа, че Куба много ми хареса.

Труден е живота на повечето кубинци, но са запазили усмивките си. Обикновените хора са много любезни, отворени, винаги готови да помогнат!

Тези, които имат досег/работа с туристи, вече са се променили.

Аз не мога да кажа, че се доближихме дори и малко до живота на обикновените кубинци - просто нямахме достатъчно време за това.

Не ни се случиха повечето от предварително прочетените неща:

Никой не ни е дърпал да ни продава каквото и да било, никой не е искал да му пазаруваме от магазини, никой не ни е досаждал като сами пътуващи жени.

Изобщо не срещнахме негативно отношение.

Да, един-два пъти се опитаха да ни надпишат сметката, но това се среща достатъчно често и тук, и в Европа. :) 

Моите спомени от Куба са прекрасни!

Бих се върнала отново там с удоволствие!

С този пост слагам край, на моят разказ, но ... Всякакви въпроси, мнения и дискусии са добре дошли в темата! :) 

Благодаря на всички, които имаха търпението на изчетат моят продължил доста във времето разказ.

Благодаря на Rainy, че направи възможно това пътуване!!!

Чакам с нетърпение следващото ни съвместно пътуване, за което ще ви разкажа с удоволствие!

• Харесвам 26
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.