Прескочи до съдържание

Booking.com - полезни опции, съвети, възможности и трикове при търсене

rik4o

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , Doctor Who каза:

Бях ти цитирал поговорката, че "блага дума врата отваря". Радвам се!

Щастливо да ти е  специалното пътуване и късмет да стане още по-специално!  🙂

Поговорката е напълно точна! ☺️
Благодаря ти, дано пътуването наистина да е още по-специално! 😊

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

И така аз имам продължение от моята ситуация.....  

В крайна сметка оставам само с априлската ваканция в Рим ☺️
През септември няма да ходя повторно в Рим. 

@Doctor Who Явно ще ходя на друго място през септември, но дано да е още по-специално от това в Рим! 😉

Продължение по темата – как завърши историята с хотела и Booking

Да дам още едно продължение, защото случаят имаше развитие.

В събота /24.01/ получих първо това писмо от хотела, в което те обясняват, че са получили от Booking промяна на резервацията ми за периода 05–07 септември, при същите условия и цена (Junior Suite – 304,46 €), но тази категория стая реално не е налична за тези дати.
Хотелът изрично посочва, че:

• те не са приели промяната;

• са информирали Booking, че това не е възможно;

• изпратили са предложение за алтернативно настаняване, но въпреки това Booking отново е изпратил промяната без промяна в категорията;

• според тях това е грешка в системата на Booking;

• освен това промяната е дошла след изтичане на срока на предложението им (валидно до 12:00 ч. на 22 януари), което не е така.

Хотелът също така споменава, че са се опитвали да се свържат с call center-а на Booking и са подали официална жалба, но не са получили отговор.

След това получих второ писмо (без да им пиша) от хотела, в което вече ясно казват следното:

• тъй като Booking продължават да не отговарят, са били принудени едностранно да анулират резервацията ми за 05–07 септември;

• изрично подчертават, че проблемът е грешка в системата на Booking, а не по моя вина и не по тяхна;

• хотелът вече е възстановил цялата сума (304,46 €) към Booking;

• тъй като плащането е било през Booking, те трябва да ми върнат парите;

• като жест на добра воля ми предлагат директна оферта с 20% отстъпка, ако реша да отседна при тях.

Финалът:
След цялата тази комуникация Booking ми възстановиха напълно сумата днес, въпреки че първоначалната резервация беше с невъзстановяема стойност за датите ми 13-15 февруари, а се стигна само до промяна на датите.

С други думи:

от невъзвръщаема резервация, минала през промяна на дати,
в крайна сметка получих обратно всички платени пари.

Пиша го като реален опит – когато има документи, коректна комуникация и се докаже, че проблемът е системен, а не по вина на клиента, нещата могат да се решат.

Благодаря на Booking за реакцията и за това, че в крайна сметка проблемът беше решен коректно. В началото обаче хотелът се дърпаше и не искаше да промени нито резервацията, нито датите, което реално създаде цялата тази сага.

Явно при мен в Италия винаги нещо се случва 😄
Миналата година имах дублиране на влакови билети – както за пътуванията до Флоренция, така и за посещението на Ватикана.
Нито от Vatican tickets, нито от железопътната компания ми смениха билетите или възстановиха сумите и в крайна сметка се наложи да купувам нови влакови билети и нови билети за Ватикана.

Та… Италия си я обичам, но явно винаги ми поднася по някоя логистична изненада 😅

Благодаря още веднъж на всички, които писаха в темата и се включиха със съвети и мнения по случая ми! 😊

• Харесвам 9
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 25 минути , Иван Попов каза:

когато има документи, коректна комуникация и се докаже, че проблемът е системен, а не по вина на клиента, нещата могат да се решат.

Това не го разбрах. За какъв системен проблем става дума и откъде се вади извод за липса на вина на клиента? Нали в крайна сметка ставаше дума за направена резервация с невъзвръщаема стойност?

Иначе, развитието е добро. Не си представям след подобна комуникация с елементи на изнудване да се настаня в хотел, който по една или друга причина е ощетен от моите действия...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Duke каза:

Това не го разбрах. За какъв системен проблем става дума и откъде се вади извод за липса на вина на клиента? Нали в крайна сметка ставаше дума за направена резервация с невъзвръщаема стойност?

Иначе, развитието е добро. Не си представям след подобна комуникация с елементи на изнудване да се настаня в хотел, който по една или друга причина е ощетен от моите действия...

Не съм съгласен, че има вина от моя страна.
В случая не става дума за отказ от резервация по мое желание, а за проблем в комуникацията и обработката между Booking и хотела.

Фактите са следните:

• Резервацията беше с невъзвръщаема стойност и това никога не съм оспорвал.

• Не съм настоявал за анулация, а поисках промяна на датите, като бях готов да доплатя, ако е необходимо.

• Промяната на датите беше потвърдена от Booking, след което получих противоречива информация от хотела, че те не приемат промяната.

• Самият хотел писмено посочи, че става дума за грешка в системата на Booking и за липса на адекватна комуникация между двете страни.

• Впоследствие хотелът едностранно анулира резервацията и възстанови сумата към Booking, именно защото проблемът не е бил решен на ниво платформа.

Оттук идва и изводът, че клиентът няма вина – аз съм действал коректно, навреме и изцяло според информацията, която получавах от Booking.
Не мога да нося отговорност за това, че две търговски страни не са успели да синхронизират действията си помежду си.

Що се отнася до настаняването – след подобна комуникация е напълно нормално човек да не желае да отседне в хотел, с който вече е възникнал сериозен организационен проблем, независимо от чия страна е бил той.

Важното в случая е, че ситуацията беше решена коректно и без финансови загуби за клиента.

Това е като „царят дава, ама падарът не дава“…....

Публикувано:
преди 1 минута , Иван Попов каза:

Резервацията беше с невъзвръщаема стойност и това никога не съм оспорвал.

Което в повечето случаи включва и невъзможност за промяна на датите, както е при самолетните билети от по-ниска тарифа... 😉 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

Което в повечето случаи включва и невъзможност за промяна на датите, както е при самолетните билети от по-ниска тарифа... 😉 

По принцип е така – при по-ниските тарифи обикновено няма възможност за промяна на датите, както е и при самолетните билети.
В моя случай обаче не ставаше дума за стандартен отказ, а за потвърдена промяна, която впоследствие беше отказана заради проблем в комуникацията между Booking и хотела.

И логично възниква въпросът: ако при подобни резервации промяна изобщо не е възможна, ами защо тогава в системата на Booking съществува опция за промяна на датите?
Очевидно тази опция е предвидена именно за случаи като моя – след съгласуване с обекта и при определени условия, защо да не се промени..... 

Отделно от това, аз бях напълно готов да доплатя, ако това беше необходимо, но до такъв етап изобщо не се стигна.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ами всъщност ти нямаш право на отказ и промяна, те на добра воля са се навили на промяна, но системата не им е позволила...

Късмет си имал де.

• Харесвам 7
Публикувано:

Иване , виновен си.Хубаво, че всичко приключи добре , но не разчитай винаги да е така.Радвай се на пътуването и не дълбай повече 😉

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 43 минути , stanimir каза:

Иване , виновен си.Хубаво, че всичко приключи добре , но не разчитай винаги да е така.Радвай се на пътуването и не дълбай повече 😉

чак пък виновен 🙂 Букинг дават опция, дори да си букнал нон рифъндабъл, да се пробваш да те рифънднат - оттам нататък е на късмет, акто аз повече път съм бил рифъндван, въпреки че нямам право по дифолт (баси, как боравя с новобългарския 😉 ) Та той се е пробвал и го е огряло - ако си поискам, ша ли ми дадеш, както се пее в песента 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз да попитам - как е възможно аз да съм със Самсунг, мъжът ми с Айфон и моят профил в букинг да е вкаран и на двата телефона и да дава различна цена при едни и същи критерии на търсене. Дори един и същи Интернет ползваме вкъщи. Някой обяснява ли си това несъответствие освен с факта, че айфоните са най- най. Това не го приемам за аргумент. 

Публикувано:

Напълно е възможно при обекти, които са активирали опция за обработка на плащанията през Booking.com. В този случай платформата променя (намаля) цената в рамките на комисионната, която получава както си прецени, без съгласието на обекта. За България до 18%, но най-често около 4-6. Във всяка държава е различно, защото комисионната е различна.

Публикувано:

Това с разликите в цените при различните операционни системи винаги е било факт. Като особено силно важи за всички сайтове за резервации на хотели, самолетни билети, рант-а-кар и т.н. Аз най-значимо мисля, че съм го виждал при rideshare app-ове като Uber или Bolt (случвало ми се е цената за същия маршрут да е с до 50% по-ниска при човек с друг телефон).

Общо взето всички тези сайтове имат клиентски профил за нас, който съдържа доста голям набор от данни (включително тип и модел устройство което използваме). Това в допълнение с други фактори влияе на алгоритмите за динамично ценообразуване, което води до различни цени за едни и същи услуги.

Затова и някои хора тук препоръчват да се проверяват цените в приложенията, в мобилни и десктоп браузъри, както и в инкогнито прозорци.

• Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да се е случвало на някого нещо подобно? Вероятно е някакъв бъг в системата на Booking, но вчера попаднах на хотел в Швейцария с нереално ниска цена. Направих резервация, но се чудя, при положение, че цената по нея е символична дали може да ни върнат от хотела. Мастото е трудно за пътуване и ако не ни настанят не ми се мисли. Иначе хотела си е реален, проверих го отвсякъде и е доста скъпичък. Ще водя група пубери с мен, което допълнително усложнявя нещата и се чудя струва ли си риска да разчитам или да търся друга опция. 

Публикувано:
преди 3 минути , Helloweena каза:

Да се е случвало на някого нещо подобно? Вероятно е някакъв бъг в системата на Booking, но вчера попаднах на хотел в Швейцария с нереално ниска цена. Направих резервация, но се чудя, при положение, че цената по нея е символична дали може да ни върнат от хотела. Мастото е трудно за пътуване и ако не ни настанят не ми се мисли. Иначе хотела си е реален, проверих го отвсякъде и е доста скъпичък. Ще водя група пубери с мен, което допълнително усложнявя нещата и се чудя струва ли си риска да разчитам или да търся друга опция. 

Направи алтернативна резервация, с право на отмяна, за близка локация.

Публикувано:
преди 3 минути , Дани Магелани каза:

Направи алтернативна резервация, с право на отмяна, за близка локация.

Хм, трудна работа, става въпрос за 3 стаи и друга резервация би изтеглила плащането поне няколко дни по-рано. Иначе и аз това си помислих.

Публикувано:

Ами напълно е възможно ако е грешка да ви отменят резервацията, случвало се е много пъти. А е възможно и да не се усетят или пък просто да решат да уважат резервацията, и това се е случвало.

Аз мисля, че ако ще отменят, ще ви уведомят предварително, не на място като пристигнете.

Публикувано:
преди 31 минути , Helloweena каза:

става въпрос за 3 стаи

От известно време ровя точно за нощувки в Швейцария и като гледам какви са цените, малко ме съмнява, че за 3 стаи ще ви признаят грешка.

Публикувано:

Ако ще я отменят ще е почти сигурно преди настаняване, веднага щом някой служител погледне предстоящите резервации.

Въпросът е до колко искаш да заложиш твърдо на това настаняване.Аз не бих разчитал много.Букинг също трудно плащат голяма разлика в цената за алтернативно настаняване.

Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

Ако ще я отменят ще е почти сигурно преди настаняване, веднага щом някой служител прегледа предстоящите резервациите. Въпросът е до колко искаш да заложиш твърдо на това настаняване.Аз не бих разчитал много.

При такава цена много искам да заложа😆, като се има предвид, че не покрива дори закуската, но при алтернатива да спим в храстите.... не ми се играе хазартно.

Публикувано:

абе ако до седмица-две не ти откажат резервацията, можеш да рискуваш :)

сложи някоя резервация с право на отмяна до последния момент за всеки случай

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Helloweena каза:

При такава цена много искам да заложа😆, като се има предвид, че не покрива дори закуската, но при алтернатива да спим в храстите.... не ми се играе хазартно.

Плати резервацията веднага - ако я откажат ще е бързо и ясно, ако не - има шанс да се задържи и после при проблеми Букинг да те компенсират с алтернативно настаняване.

• Харесвам 5
Публикувано:
На 27.01.2026 г. в 16:10, Blago каза:

Това с разликите в цените при различните операционни системи винаги е било факт. Като особено силно важи за всички сайтове за резервации на хотели, самолетни билети, рант-а-кар и т.н. Аз най-значимо мисля, че съм го виждал при rideshare app-ове като Uber или Bolt (случвало ми се е цената за същия маршрут да е с до 50% по-ниска при човек с друг телефон).

Общо взето всички тези сайтове имат клиентски профил за нас, който съдържа доста голям набор от данни (включително тип и модел устройство което използваме). Това в допълнение с други фактори влияе на алгоритмите за динамично ценообразуване, което води до различни цени за едни и същи услуги.

Затова и някои хора тук препоръчват да се проверяват цените в приложенията, в мобилни и десктоп браузъри, както и в инкогнито прозорци.

Преки впечатления как работи апа на убер:

Избираш си маршрут, дава ти цена 50, чакаш и никой не се навива (шофьори в района има, но примерно е далече, много трафик, не им се работи за малко пари, кой знае). Пробваш пак веднага след това, цената вече е 70 и веднага се съгласяват.

Дали айфон или Андроид има значение още не съм определил 😀. Почвам да си мисля, че другия АП с пазарлъка може да е по-изгоден в някои случаи.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, neuromancer каза:

Преки впечатления как работи апа на убер:

Избираш си маршрут, дава ти цена 50, чакаш и никой не се навива (шофьори в района има, но примерно е далече, много трафик, не им се работи за малко пари, кой знае). Пробваш пак веднага след това, цената вече е 70 и веднага се съгласяват.

Дали айфон или Андроид има значение още не съм определил 😀. Почвам да си мисля, че другия АП с пазарлъка може да е по-изгоден в някои случаи.

И на мен ми се случи абсолютно същото миналата седмица в Истанбул. Таксита наоколо имаше поне 7–8, първоначално ми даде цена около 320 турски лири, но никой не прие курса. Пробвах отново (с по-високата цена) и цената скочи до около 500 лири, като буквално за 10–15 секунди вече имаше шофьор, който прие и тръгнах с него. Изглежда алгоритъмът наистина работи по този начин.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.