Прескочи до съдържание

дневник За 4-5 дни в Кипър през април


Препоръчани мнения

Ще сме в Кипър за 5 дни, като само три от тях пълни - кацаме сряда сутринта в Пафос и излитаме неделя вечерта от Ларнака.

Иска ми се да разгледаме възможно повече от острова, а и сме с малко дете, за това клоня към наемане на кола вместо пътуване с обществен транспорт. Но ме притеснява влизането в Северен Кипър с кола, наета в Южен. Май няма компания, която да позволява това? Въпросът е само застраховката ли не покрива влизане в северната част или има и глоби? Като алтернатива дали можем да оставим колата в Никозия и влезем пеш турската част? Има ли удобен транспорт до някои от забележителностите в северната част или трябва кора?

 

Иначе грубият ми план е:

Сряда:разглеждане на Пафос и района,спане в Пафос

Четвъртък:до разглеждане сутринта и пътуване към Никозия. По пътя отбиване и разглеждане на някое от малките планински селца. Минаване в Северната част,разглеждане и спане в Никозия или Гирне.

Петък: доразглеждане на избрани обекти и връщане в Южната част. Спане близо до небезизвестния във форума Ниси бийч.

Събота: ден за почивка на плажа, спането остава в този район

Неделя:разходка в Ларнака,връщане на колата и полет обратно късния следобед.

 

Ще се радвам на коментари и идеи къде да спим, притеснява ме най-вече второто спане в Никозия или Гирне? С кола или обществен транспорт там?

Връзка към мнение

Не мога да кажа за рент-а-кар, тъй като в моята компания никой не би се престрашил да щофира в чужбина. Ние ползвахме автобуси в Кипър и нямахме забележки. До северната част не сме ходили, но не мисля, че дотм има някакъв обществен транспорт.

Аз бих ви препоръчал в почивния ден вместо плаж да си направите разходка с корабче от пристанището на Ая Напа. има турове, които продължават около 5 часа и стигат, докъдето е разрешено в близост до границата. при ясно време се виждат руините на Фамагуста в турската част, но си е далечко, така че един бинокъл може да е от полза. А скалистият бряг в тази част на острова е доста живописен. Не съм сигурен, но би трябвало през април вече да има такива турове. Препоръчвам ви Captain Marco cruises - за разлика от останалите корабчета, тези не се препълват. А самият капитан Маркос е уникален образ. Но понеже сте с дете, може да пробвате и The Black Pearl - те пък разиграват на борда сценки с пирати и за децата е интересно.

Ние в Ая Напа спахме в хотел Androthea - близо до пристанището и до спирката на автобусите. Т.е.- Ниси идва малко далече, може би 3-4 км по брега, но това си е лежерна едночасова разходка. Има редовно и градски транспорт, пък ако сте с кола съвсем няма да е проблем. Не че, кой знае колко препоръчвам точно този хотел, но аз правих тогава резервация в края на сезона в последния момент и това беше най-изгодното. Апартаментчетата са просторни и уж имат кухня и печка, но липсва посуда.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Струва ми се, че планът ви е доста натоварен, особено с дете. Тъй като искате да обикаляте, определено е по-добре с кола под наем. Около Пафос, където ще пристигнете, има доста интересни места + плажове. Полуостровчето Акамас е национален резерват, там са баните на Афродита, много красиви пътечки с изглед към морето, хубав плаж /доколкото си спомням най-добрия беше Лара Бей/. Корал Бей е много добре за плаж, също е добре около Скалата на Афродити, наричат я още и Petra tou Romiou /смятата, че там се е появила от пяната Афродита/. В самия Пафос има много неща за гледане, вкл. и Kings Tombs, които са малко по-отдалечени. Пафос всъщност се намира на мястото на античното царство Саламис, което се споменава и в Библията.  Съвсем близо до Пафос, на по-малко от 10 км е артистичното село Лемба. Много артисти са взели къщи и са направили вещо като изложба на открито. Ако имате интерес към археология, на по-малко от 20 км от Пафос е Koukiia, антично селище, посветено на Афродита. 

Обикалянето на планинските селища ще ви загуби много време. Въпреки че пътищата са добри, има много завои и не може да се кара. най-известното село на пътя към Троодос и Какопетрия. По пътя от Пафос за Никозия, може да се отбиете от магистралата и да видите Лефкара, лесно се стига и е приятно село. Според мен спането в Гирне определено не си заслужава. Става за разходка, но не е нищо особено. В Северната част е интересно да се отиде в до Фамагуста /има много особена атмосфера със средновековно-лузинянското усещане смесено с ориентализъм/ , замъкът Saint Hilarion /изключително интересно място с българска аледа/, Кирения, която много напомня на Пафос.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И аз се опасявам, че искаме да видим прекалено много за дните, с които разполагаме, за това и вероятно ще трябва да съкращаваме и пропускаме забележителности. Средата на април не знам до колко ще става за плаж, така че около Пафос със сигурност няма да ходим на плаж, а само ще набележа интересни места за разглеждане.

Троодос вероятно ще го пропуснем, но ще се отбием поне в Лефкара.

 

Иначе почти реших, че ще наемем кола. Потърсих и в други чуждоезични форуми и там препоръчват местна компания (www.cyprus-car.com), която със сигурност няма глоби и не прави проблеми при преминаване в северната част с наетата кола.

 

Ако Гирне е малко, тогава къде препоръчват за втората нощувка? Иска ми се да е в Северен Кипър, за да си спестим пътуването и имаме повече време там. Може би турската част на Никозия?

 

Днес като почнах да търся места за спане осъзнах, че не само при нас, но и В Кипър въпросният уикенд ще и Великден и повечето хубави апартаменти/хотели са вече заети. Така че трябва да побързам с резервациите.

Връзка към мнение

Сайта за рент-а-кар, който си посочила го ползвахме. Доволни сме. В началото се случи да не знаем как се освобождава ръчната спирачка, колата си имаше някакъв проблем за който от фирмата знаеха. По телефона се разбраха със служител на паркинга, на когото обясниха как да действа и после той ни обясни и на нас каква е хватката.

 

Вземете си автоматик. За Северен Кипър се прави застраховка на границата.

 

Ние бяхме в Кипър общо 7 дни, 4 нощувки в Ларнака и 3 в Пафос. Плаж не сме правили, обикаляхме.

 

За Северна Никозия минете пеша през граничният пункт на централната търговска улица.

 

В Северен Кипър ходихме до Саламис, Фамагуста, Кирения и руините на манастира Bellapais.

 

За планинските селца ще ви трябва време, по-добре е да отпаднат от програмата ви.

 

Снимки:

# Национален музей на Кипър, Никозия https://goo.gl/photos/VyCHpmBph36A9iEDA

# Никозия  https://goo.gl/photos/R7JuX5diQCid6FmL8

# Фамагуста https://goo.gl/photos/gpyYkVihnnNT1JdQ8

# Кирения https://goo.gl/photos/2bySTC6zdUUHkGULA

# Пафос https://goo.gl/photos/b1zWsx3GcMmGTSYJ6

# Ларнака https://goo.gl/photos/BtMEbRXiHXfkJqdG9

# Саламис https://goo.gl/photos/DBPwh68uT51GEVAg9

# Лимасол https://goo.gl/photos/qquMtER5MdPadgxe6

# Пафос Археологичен парк https://goo.gl/photos/13ywvLpxCqDi5Ake6

# Белапаис https://goo.gl/photos/6A2oVBGJzGWw9vpU6

# Светилището на Apollo Hylates https://goo.gl/photos/mbtkbowVtJvKYcHo8

# Скалата на Афродита https://goo.gl/photos/L7Fvg536RJV3GJKD9

# Курион https://goo.gl/photos/N6vV8ie1J1curi5u8

# Гробниците на Кралете, Пафос https://goo.gl/photos/67yvp4P8BxdQCyVs8

# Айя Напа https://goo.gl/photos/1ge8q9C7BZF3PffC9

#  Кабо Греко https://goo.gl/photos/SLgYjgGkyhKqRcyNA

# Тродос https://goo.gl/photos/qtnsDN6ZCCMq7MJM6

# Кикос манастир https://goo.gl/photos/DSQiRfVZuY5uSGpv9

# Какопетрия https://goo.gl/photos/hynDTt7c2Za1QoJn8

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Според мен не си заслужава нощувка в Северен Кипър, освен ако не ходите някъде наистина далеч, но ако решите може във Фамагуста или Кирения. Ако е в Кирения, съчетайте го със Ст Иларион, Петопръстната планина е съвсем близо. В Кипър понякога още от април си става за плаж , само водата е малко студена. В Кипър има страшно много интересни неща за гледане. Имай предвид, че Великден си е голям празник там /семеен/ и много неща са затворени. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Публикувано: (редактирано)

Zon, прекрасни снимки! Май сте успели да видите много за 7 дни. Ако успеем и половината от това да разгледаме, ще съм много доволна.

Може ли да споделиш на кратко каква е била програмата ви? Предполагам две дни за посещение на Северен Кипър от Ларнака, а останалите?

Къде бяхте отседнали в Пафос? Апартаментът поне на снимки изглежда много добре.

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

zondag неделя 25/09/2016                                                       

                               (CRL) 07:25- (PFO) 12:30 Ryanair             

                Paphos Larnaca                134km  1h 31min            

15:00 at                The Josephine Boutique Hotel                

                Ayía Nápa & Cap Greco                                              

                Larnaca (Λάρνακα)                                      

                                                                             

maandag понеделник            26/09/2016                                                       

                Salamis                                               

                Famagusta                                                       

                Larnaca (Λάρνακα)                                      

                                                                             

dinsdag  вторник              27/09/2016                                                       

                Bellapais                                                            

                Kyrénia (Κερύνεια / Kerýneia Girne)                    

                                                                             

woensdag   сряда        28/09/2016                                                       

                Zuid-Nikosia  Южна Никозия                    Noord-Nicosia ( Lefkoşa)      Северна Никозия                     

                                                                             

donderdag четвъртък        29/09/2016                                                       

                Larnaca (Λάρνακα)                                      

                Limasol (Λεμεσός Lemesos)                     

                Kourion  Koúrion (Κούριον)                      

                New Day Appartements, Paphos                           

                                                                             

vrijdag  петък 30/09/2016                                                       

                Paphos (Πάφος, Páfos)                                              

                Pétra tou Romiou Aphrodite-rotsen                     

                                                                             

zaterdag    събота          1/10/2016                                                         

                Trodoos (Τρόοδος )                                      

                                                                             

zondag неделя 2/10/2016                           (PFO) 12:55- (CRL) 16:20 Ryanair

 

 

 

Larnaca (Λάρνακα)                                      

Kition    Mon-Fri 8:00-14:30 We 8:00-17:00           0,5km севеизточно от Архелогическия музей ten noordoosten vh Arch.mus    Makheras Street

Argelogish museum*    Архерогически музей Mon-Fri 8:00-15:00 Mo till 14:30 Thr 17:00 Sat 9:00-15:00                             Kalogration

Agios Lazaros    dag 8:00-12:30 14:00-18:30 sep 17:30     Agiou Lazarouplein площад Агиос Лазар       

Larnaca fort & Middeleeuws Museum  Крепост и Средновековен музей Mo-Fr 9:00-17:00 (jun-oct tot 19:30)                     

Büyük Cami Moskee   джамия                                 

Aquaduct (Kamares)     на 3km от Larnaca                             

Agia Faneromeni       църква                                    

                                              

Ayía Nápa & Cap Greco               Cape Greco (Κάβο Γκρέκο)       

                                              

Salamis               

dag sum всеки ден лято 8:00-19:00 win  зима 8:00-15:30          Jun-mid-Sep 08:00-19:00, mid-Sep-May 09:00-13:00 & 14:00-16:45         full €3.50

                Necropolis* : 1km ten westen van Salamis         sum лято всеки ден dag 9-19h; win зима 9-13 14-16:45            adult/student 7/3TL

                                              

Famagusta         (Gazimağusa, Αμμόχωστος, Ammóchostos)                    

Lala Mustafa Pashamoskee джамия всеки ден       dag 24h                Namik Kemal Meydoni

Agia Zoni & Agios Nikolaos          всеки ден dag 24h                Hisar Yolou Sokagi          

Fontein en Jafar Pashabaden  фонтан и бани                   Naim Effendi Sokagi      

Sinan Pasha Moskee     джамия затворена за публика gesloten voor het publiek           Abdullah Paşa Sokagi    

Venetiaans Paleis          Венециански дворец всеки ден  dag 24h                Namik Kemal Meydani

Nestoriaanse kerk     църква     затворена за публика gesloten voor het publiek           Somoundjououglou Sokagi       

Kerk van de tempeliers en de johannieter ridders    Църква на темплиерите и рицарите затворена за публика      gesloten voor het publiek           Kişla Sokagi       

Kerk van St.-Jan (Latijns)      църква       dag 8:00-15:30                 

Kerk St.Joris van de Grieken     църква всеки ден dag 24h                Mustafa Ersu Sokagi     

Cabulatbastion dag zom всеки ден лято 8-19 зима win 8-15:30                           

Venetiaanse stadsmuren    Венециански градски стени                                      

Citadel (Othello's Toren)           Цитадела, Кула на Отело всеки  зен лято dag zom 8-19 win  зима 8-15:30            Cengiz Topel Caddesi   

Biddulphpoort  порта dag всеки ден 24h                              

Kerk van St.-Maria van Karamel     църква                                         

                                              

Bellapais             dag всеки ден zom лято 8:00-19:00 win зима  8:00-15:30                        

                                              

                                              

Kyrénia (Κερύνεια / Kerýneia Girne)                                  

Kateel van Kyrenia & Scheepswrakmuseum  Замък и музей на корабокруширал кораб    dag всеки ден  zom лято 8-19 win зима 8-15:30            (9-13 14-16:45)

Byzantijnse Toren Византийска кула          dag всеки ден zom  лято 8-17 win зима 8-15:30            Ziya Rizki & Atilla Sokagi              

Markt   8:00-19:00           Canbulat Sokagi              

Stadshuis    сграда на общината                                      

Djafer Pashamoskee (Cafer Paşa Camii)   джамия           dag всеки ден 24                 

Haven    пристанище                             

Archangeloskerk*      църква    dag всеки ден 8:00-15:30  bij de haven  при пристанището   

                                              

Nicosia (Λευκωσία, Levkosía Lefkoşa)                                

Noord-Nicosia ( Lefkoşa)                                          

Büyük Han         хан сега са магазини за занаяти и традиционен ресторант всеки ден dag 8:30-15:30  Asma Alti Sokagi             

Belediye Ekpazari*         Mo-Fr 6-15 Sat 6-13                      

Bedesten            dag 12th cen Byz. St.-Joriskerk  bij de при джамията Selimamoskee    

Gotische Selimiye Camil (Agia-Sophiakathedraal)  Агия София катедрала сега джамия          Mo-Fr   Arasta sokagi    

Sultan mahmut II-bibliotheek**   бибиотека           dag 8:30-15:30  Kirilzade Sokagi               

Scluptuurmuseum**    Музей на склуптори всеки ден dag 9-13 14-16:45 15th c Venet.building               Kirilzade Sokagi               

Haydarpaşamoskee джамия (vr. St.-Catherinakerk църква)        Mo-Fr 8-13 14:30-17 Sat 8-13 mus ModKunst    Музей на модерното изкуство  Haydarpaşa Sokagi        

Venetiaanse muren        Венеци ански стени                            

Kyreniapoort       порта                            

Mevlevi Tekke**            dag 8-15:30  mus музей vr. moslimklooster      Girne Caddesi  

Atatürkplein площад (Sarayplein)                                          

Zuid-Nikosia  Южна Никозия                                  

Cyprusmuseum          Музей на Кипър     Mo-Fr 8-16 Sat 9-16 Su 10-13     Leoforos Mouseiou 1   

Volksmuseum*      Фолклорен музей         Mo-Fr 8:30-13 (We&Sa 15-17:30)             Plateia Achiepiskopou Kyprianou           

Kathedraal van St.-Jande Theoloog   катедрала     Mo-Fr 8-12 14-16 Sa 8-12             Plateia Achiepiskopou Kyprianou           

Aartbissop Makarios Cultureel Centrum**    културен център     Byzantijns Museum Византийски музей Mo-Fr 9-16:30 Sa 9-13         Plateia Achiepiskopou Kyprianou          

Omarmoskee (Ömeriye Cami)  джамия dag behalve tijdens diensten всеки ден с изключение по време на служба меса   Trikoupi & Plateia Tillirias            

Stadhuis, d'Avilabastion   сграда на общината                           Plateia eleftheria (Eleftheriaplein)         

Laiki Geitonia, wijk    квартал                                    

Constanzabastion, Bayraktarmoskee джамия                   Leforos Konstantinou Palaiologou         

Tripiotiskerk     църква  dag всеки ден 9-17              OdosSolonos    

Araplarmoskee       джамия                         Odos Lefkonos

Panagia Chrysaliniotissa          църква                     Chrysaliniotissas             

Famagustapoort, Garaffabastion   порта         Gemeentelijk Cultureel Centrum  Общински културен център          Mo-Fr 10-13 16-19 Sa-Su 16-19  Leoforos Athinon

                                              

Limasol (Λεμεσός Lemesos)                                    

Castle of Limassol    замък       Mon - Fri: 8.00 - 17.00    Sat: 9.00 - 17.00   Sun: 10:00 - 13:00                        Near the Old Port   4,5€

                Grote Moskee Голямата джамия; Agia-Napakathedraal катедрала ; Agios-Andronikoskerk църква; Kust-promenade        разходка алея с изкуство                    

                                              

Kourion  Koúrion (Κούριον)       dag 8:00-18:00 (sep, oct)             19km ten  weste va Limassol  на запад от Лимасол  

Heiligdom van Apollo Ylatis      dag 8:00-18:00 (sep, oct)             3km ten westen van Kourion  на запад от Курион 

                                              

Pétra tou Romiou Aphrodite-rotsen    скалите на Афродита                 25km ten oosten van Pafos   на изток от Пафос    

                                              

Paphos (Πάφος, Páfos)                                             

Grote Moskee (Cami Kebir)   Голямата джамия     vr. Agia Sofiakerk преди Айя София църква           Namik Kemal    

Agora* coverd market  покрит пазар Agora Street     

Mehmet Bey Ebubekir Hamam     бани                           naast до Agora      

Agios Kendas                    Leoforos Archiepiskopou makariou III  

Stadhuis    сграда на общината                          Plateia 28 Octovriou      

Agios Theodoros (St-Theodoroskathedraal) катедрала                                    

Bissoppelijk Paleis & Byzantijns Museum**  Епископски дворец и Византийски музий     Mo-Fr 9-15 Sa 9-13         Andrea Ioannou 5          

Archeologisch Museum*   Археологически музей         Mo-Fr 8-15 (Mo till 14:30 We till 17) Sa 9-15        Leoforos Georgiou Griva Digeni 43        

Koningstombes       гробниците на кралете        dag всеки ден 8-18 apr, may, sep, oct         Leoforos Tafon ton Vasileon     

Agia Kyriaki (Panagia Chrysopolitissa)    dag всеки ден       Odos Pafias Afroditis    

Catacomben van Agia Solomoni & Fabricaheuvel   катакомби         zonsopgang-zonsondergang  от изгрев  до залез Leoforos Apostolou Palou         

Archeologisch park Kato Pafos  археологически парк dag  всеки ден 8-18 apr, may, sep, oct                       

Middeleeuws kasteel   средновековен замък dag  всеки ден 8-18 apr, may, sep, oct                       

                                              

Trodoos (Τρόοδος )                                      

Kykkos                 Klooster, kerk & museum манастир, църква и музией jun-oct dag 10-18                     

 

Kakopetria    село

 

 

***                                    

You may use the following 3 border points to pay for insurance and pass 24/7: Ayios Demotios in Nicosia, Pergamos (Pyla) in Larnaca and Vvisoules Strovilia in Famagusta.      

 

***

 

Работното време на музеите в Южен Кипър често се разминаваше с обявеното в сайтовете и гидовете; зависи много от сезона и също празничните дни. Имаше и на някои места други цени на билети, не съм актуализирала с действителните цени.                  

 

 

 

Редактирано от zon
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Малко не разбрах, как като и седемте дни сте спали в Южен Кипър , сте обиколили и толкова от северен. Програмата нещо не мога да я разчета. Ние имаме 2 нощувки в Пафос и 5 в Айя Напа и ми се иска също да мръднем на север, като мисля да взема кола от същата фирма.  Въпроса с преминаването на границата при взимането на колата ли се урежда и плаща ?

Връзка към мнение

Zon, благодаря много. Вашият подрочен план ще ми е много от полза за оформяне на нашия маршрут, макар че най-вероятно няма да го изпълним на 100 процента.

 

И ние решихме да правим дневни трипове с кола от Ларнака. Само първата нощувка ще е в Пафос, а следвашите три в един хотел на плажа до Ларнака.

Връзка към мнение

Малко не разбрах, как като и седемте дни сте спали в Южен Кипър , сте обиколили и толкова от северен. Програмата нещо не мога да я разчета. Ние имаме 2 нощувки в Пафос и 5 в Айя Напа и ми се иска също да мръднем на север, като мисля да взема кола от същата фирма.  Въпроса с преминаването на границата при взимането на колата ли се урежда и плаща ?

От Ларнака до Саламис с Фамагуста не е далеч. Влязохме от един граничен пункт, джипиеса ни преведе на връщане през друг граничен път. Северна Никозия се стига пеша през граничния пункт за пешеходци на главната търговска улица. До Кирения ходихме за ден през друг граничен пункт и вечерта се разходихме в Южна Никозия.

 

Не всички фирми са съгласни колата им да бъде изнасяна/ползвана в Северен Кипър. Тази фирма, която избрахме няма проблем да се кара в Север Кипър, не се заплаща нищо допълнително на фирмата за това, но на границата трябва да си закупите застраховка, валидна за Северен Кипър.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Zon, благодаря много. Вашият подрочен план ще ми е много от полза за оформяне на нашия маршрут, макар че най-вероятно няма да го изпълним на 100 процента.

 

И ние решихме да правим дневни трипове с кола от Ларнака. Само първата нощувка ще е в Пафос, а следвашите три в един хотел на плажа до Ларнака.

В Пафос посететe Архелогическия парк, много са хубави мозайките и Гробниците на Кралете, и разходка така или иначе по променадата край морето.  Това е достачно. Ако имате време и колоната на Свети Павел и руините от и църквата Panagia Krysopolitissa.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

* Скалата на Афродита я посетихме на 29 септември, в края на деня на път за Пафос, след посещението на Корион и светилището на Apollo Hylates.

Връзка към мнение

Добър е списъкът на Zon!

 

От мен:

Shacolas Tower Museum - много ми беше интересно, а и приятно прохладно преживяване насред юнската  жега.

https://www.google.bg/maps/place/Shacolas+Tower+Museum+%26+Observatory/@35.0190162,33.6566361,12.01z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xd14d299b5638755b!8m2!3d35.1716893!4d33.3614599

 

Мемориалът на Макарий III - на километър някъде след Манастира Кикос.

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g190383-d7055150-Reviews-Monument_to_The_First_President_of_Cyprus_Archbishop_Makarios_III-Nicosia_Nicosia.html

 

Петра ту Ромио си е един много, много хубав плаж, особено като минат и си заминат организираните групи с автобусите.

Връзка към мнение

Интересно ми е движението - в Южен Кипър знам, че е обратно, а дали в Северен Кипър е като при нас и Турция, или също е обратно.

Връзка към мнение

Също е обратно т.е. и в Южен, и в Северен Кипър движението е обратно на нашето.

Аз не съм шофьор, но като съдя по мъжа ми нямаше никаква драма с обратното движение, е, стига да не си пишман шофьор.  На повечето места се пресича на кръгово и са нарисувани посоките.

Връзка към мнение

Да, изкажа и моето мнение по темата, а и по повдигнатия от ruwenzogy въпрос.

 

Според обикалянето по забележителностите с обществен транспорт е практически невъзможно, особено при по-кратък престой. Предполагам всички зноят, но все пак да спомена, че движението е обратно. Движението по междуградските им пътища е много лесно и спокойно, основно са магистрали, но ограничението е 100 км/ч.

 

Много малко от рент-а-кар компаниите имат забрана за пътуване в Северен Кипър, но правилата са идентични – пътуването там е на Ваша отговорност и при щета или кражба носите пълна отговорност за автомобила. При преминаването на пункта се заплаща застраховка „гражданска отговорност” за Северен Кипър, като при очаквани две влизания в различни дни, седмичната застраховка излизаше по на сметка. Според мен при кратък престой има две групи неща за гледане в Северен Кипър: (1) St. Hillarion, Girne и Bellapais, които спокойно се покриват за ден без никакво напрежение от Никозия или от Ларнака и (2) Фамагуста и Саламис, което също се минава за ден. Но двете за един ден не може. Честно казано, ако разглеждате Пафос и Кирион, Саламис ще ви се стори доста безличен, но пък Фамагуста е впечатляваща – както стария град и съчетанието на катедрала с минаре, така и Вароша.

 

Не съм сигурен дали е удачно избирането на Ларнака за база – на практика самият град се разглежда за 2-3 часа. А ако се правят трипове до Никозия и до Северен Кипър (St. Hillarion, Girne и Bellapais) – това не може да стане в един ден и ще минавате два дни по един маршрут. В тази връзка е удачна нощувка в Никозия.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Свети Иларион умишлено не го включих в програмата. Прекалено натоварено щеше да стане в един ден за коленете и глезана на мъжа ми, има си стари контузии. Програмата си беше доста пълна.

 

Ларнака като база за спане и вечеря беше много добра. Комбинацията от курортен град, но и не само курортен, не толкова голям, но не и малък, с живот в него, но и чувство, че си на ваканция беше идеална за нас. Никозия е натоварен град със сигурност бихме имали усещането за сититрип, ако бяхме спали в него.

 

Много ми се искаше да бяхме направили 10 дни вместо 7. Имаше и техническа възможност за това, полет в петъка до Пафос и връщането в понеделник от Ларнака, но за съжаление мъжът ми имаше ангажименти в понеделника.

 

Ако имах още 3 дни на разположение, бих направила една нощувка в Северен Кипър и бих включила в програмата още полуостров Karpass и свети Иларион. В Тродос манастира Agios Ioanis Lampadistis и по възможност още някоя църква от списъка на Юнеско, въпреки, че не лесно с работното им време и ограничение на достъпа.

 

Застраховките за кола в Северен Кипър бяха или за 3 дни или за месец.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

То е ясно, че всеки си има собствен подход и предпочитания към начина на пътуване, така че съм твърдо „за” различните мнения. Така пътуващите имат различна гледна точка и могат да направят самостоятелен избор и свои си грешки, които са част от чара.

 

Относно застраховките – може и да бъркам периодите, а може и да са променени, но се получаваше по-добре да се плати много по-дълъг период, а не два кратки.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

 

Относно застраховките – може и да бъркам периодите, а може и да са променени, но се получаваше по-добре да се плати много по-дълъг период, а не два кратки.

 Ако времетраенето на посещението в Северен Кипър е повече от 3 дни (или дните не са последователни), е по-изгодно да се направи застраховка за месец отколкото две застраховки за по три дни всяка. Седмичните застраховки са ги премахнали.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За три дни - 30 Е, за месец - 90 Е, а дали имаше оферта за междинен период, не си спомням.

 

Иларион, Гирне и Абатството стават за един ден, но си е доста изморително.

Редактирано от Звелина
Връзка към мнение
http://www.stevenscarrentals.com/ Това също е добра опция за кола под наем. В Кипър на обществен транспорт не бих разчитала, но аз съм се напатила там де. Шофьорите са много толерантни и обратното движение не е проблем
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Обществения транспорт в Кипър е на доста добро ниво, цепят минутата, спазват разписанията, чисти и климатизирани автобуси. Сайтът на транспорта им е един от най-добрите и подробни. Всички писания за лош и несъществуващ обществен транспорт в Кипър са стара информация.

 

Не съм чула да има изрични забрани да излиза рентакар в северната част, просто ако нещо се случи, си поемате всички разходи. Дори да изгасне колата, викате си репатрак или както се нарича, и си я връщате в агенцията. Те няма да дойдат да си я търсят.

 

С автобус не можете да отидете на доста места, Петра ту ромио е едно от тях, доста плажове също.

 

За туристи пешеходци базирани в Никозия е безкрайно лесно да стигнат навсякъде в северен Кипър, без плажовете. И там си имат обществен траспорт. Малко мърляв и раздрънкан, но безпорно точен и работещ.

В Гирне ако влезете в крепостта си отиват два часа минимум. До Свети Иларион и абатството без кола не става също.

 

Не разчитайте да получите каквато и да било информация за Северен Кипър от кипърец.  Ще ви кажат, че не знаят и там не е интересно. А и доста кипърци наистина не знаят, темата за Северен Кипър е болезнена отворена рана.

Доста брошури и инфо дават на пешеходната граница в Никозия. Брошурите са на няколко езика и за всичко, което може да се види там. Карти също има за навсякъде, леко несъразмерни, но има. Митничарите дори ще ви нарисуват кой автобус или долмуш от кое място потегля и в колко часа.

 

Между другото в туристическите бюра в Кипър има страшно много информация на поне пет езика, карти също. Всичко е страшно улеснено за туристите.

Редактирано от Bellaero
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Да напиша няколко реда какви ги свършихме в Кипър.

 

От набелязаните неща видяхме около половината, но бяхме с малко дете и приоритет ни беше да си починем и да се съобразяваме с неща като неговите дневни дрямки (обикновено заспиваше в колата и после го чакахме на паркинга пред поредната забележителност между 30 минути и час да се събуди).

Първият ден кацнахме преди обяд на летището в Пафос. Взехме колата под наем и се настанихме в хотела ни Capital coast resort and spa за първата нощувка. Бяхме запазили апартамент с кухня, две бани, балкон с гледка към морето. Хотелът ни хареса, беше директно на морския бряг (каменист, но красив), закускато бе разнообразна, като цяло беше чисто и просторно, но имаше малки липси и неточности, които не съответстваха на 4 звезди. Спа-то и басейните не остана време да ги пробваме.

20170412_131651.thumb.jpg.b488a71b785777920e341e02bd0248f1.jpg

20170412_131748.thumb.jpg.2744a82c50b05b3619a04d2c9327eddd.jpg

Бяхме изморени от ранното ставане, така че първия ден лежерно се разходихме по крайбрежната улица и разгледахме забележителностите в самия Пафос, кулата от снимката и археологическия парк в непосредствена близост. 

20170412_164041.thumb.jpg.176fd8c534e43e68a97e95d790288dd4.jpg

20170412_163639.thumb.jpg.6d5d265400c0580f3e3c5b96b0cc6b57.jpg

Следващите три нощувки бяха в Ларнака, сутринта на втория ден се насочихме на там. За съжаление времето се развали, беше облачно, ветровито, от време на време ни валя и дъжд. Така че доста на бързо видяхме Скалата на Афродита (не ме впечатли въобще) и селцето Лефкара, което много ни хареса и дори го посетихме втори път за да го видим и на хубаво време без да ни се налага да се крием от дъжда. Древният град Курион го пропуснахме заради дъжда.

 

В Ларнака бяхме запазили апартамент в хотел Tsialis. Платихме 138 евро за 3 вечери - две стаи, напълно оборудвана кухня, прекрасна тераса с изглед към морето, чисто, красива градина, плаж на пешеходно разстояние. Недостатък беше, че мебелите не бяха особено нови, нямаше интернет в апартамента, а само около рецепцията и самият плаж не беше нещо особено. 

Късният следобед се разходихму из центъра на Ларнака - променадата, храма Св. Лазар, джамията.

DSC01931.thumb.JPG.b9df7cd97dccda1879af2270f8820091.JPGDSC01930.thumb.JPG.fc5a43b143afbab420aabb2327f40169.JPGDSC01928.thumb.JPG.35d7945238ec695b54845fe3b92c0136.JPGDSC01936.thumb.JPG.63a98dada5c389d3cd2ef7345826a3d3.JPG

 

Третия ден бяхме планувала да посетим Никозия. С кола се стига за около 40 минути от Ларнака. Хареса ни много повече от Ларнака. Малките улички,  пълните кафета, множеството магазини, пекарните с великденски козунаци, реставрираните сгради. Усещаше се, че това не е просто курортно градче с туристически капани.

DSC01939.thumb.JPG.853f7cde71e94107e6c59373375d999d.JPGDSC01943.thumb.JPG.e56c71aba55bbe76e6ee8ff39e3d5fe9.JPGDSC01945.thumb.JPG.a3f00a2bde00fcec4afa7507a9f84bb6.JPGDSC01946.thumb.JPG.b34e7f382728c5e8aeecc8bf5354eaa8.JPGDSC01947.thumb.JPG.919eb0d76ea0a1d7ab1c41666c18126a.JPGDSC01952.thumb.JPG.bc6993e2099f6a265f705f30b6775ea0.JPGDSC01971.thumb.JPG.1fa95516be3918e49b5f38ac665b74db.JPG

Разгледахме централната час в приятна темпо за около два часа, след това минахме пеш в турската част. Провериха само паспортите без да слагат печат и отне не повече от 10 минути (чакане  на опашка и проверка общо).

Турската част не ни впечатли особено - малко като на битак от всеки ъгъл се показваха "маркови" чанти, дрехи, куфари, обувки, часовници. Все пак два обекта ни харесаха много, старинната сграда Буюк хан, в която има магазинчета и кафе, както и Selimiye Mosque, която в миналото е била катедрала.

DSC01983.thumb.JPG.142be777465b810161344b4b247e2221.JPGDSC01977.thumb.JPG.2bc6855597d0dbe7b15697535804bdc8.JPG

DSC01934.JPG

Редактирано от Masmiya
  • Харесвам 18
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.