Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Да раздвижа темата.

Застраховка "отмяна на пътуване" при излязал положителен тест 72 часа преди полета, има ли такова нещо наистина? 230лв  за екскурзия на ст-ст  4500лв, 3ма човека ( 1 дете). Гледах в Армеец  и още 1 застраховател. Иначе от агенцията ми казаха, че ТОВА е застраховката, ако теста излезе положителен преди пътуването и няма как да анулирам. 

Ние си го минахме Covid, но някакси не вярвам на тия тестове...да не ме напишат положителна и да ми развалят почивката. 230лв не са много, но и не са малко. Някой с опит?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Питай направо застрахователя, не агенцията. На мен ми звучи като стандартната застраховка Отмяна на пътуване- т.е. ти не можеш да заминеш поради боледуване и активираш застраховката.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 часа, Denittta каза:

Да раздвижа темата.

Застраховка "отмяна на пътуване" при излязал положителен тест 72 часа преди полета, има ли такова нещо наистина? 230лв  за екскурзия на ст-ст  4500лв, 3ма човека ( 1 дете). Гледах в Армеец  и още 1 застраховател. Иначе от агенцията ми казаха, че ТОВА е застраховката, ако теста излезе положителен преди пътуването и няма как да анулирам. 

Ние си го минахме Covid, но някакси не вярвам на тия тестове...да не ме напишат положителна и да ми развалят почивката. 230лв не са много, но и не са малко. Някой с опит?

преди 8 часа, bobole4e каза:

Питай направо застрахователя, не агенцията. На мен ми звучи като стандартната застраховка Отмяна на пътуване- т.е. ти не можеш да заминеш поради боледуване и активираш застраховката.

@bobole4eти е дала съвет. Само да допълня - в  застраховката, изрично, трябва да е упоменато, че покрива отмяна на пътуване, “поради Ковид”, че гадните застрахователи, все гледат да се измъкнат.

Така че, като питаш застрахователя, точно така си задай въпроса - ако тестът излезе + и не можеш да пътуваш, ще платят ли.

Например: пез октомври, за пътуване в Белгия, направих здравна застраховка с покритие за Ковид.

Обаче, тя не покриваше, цената на тестовете, които направихме там. Като я сключвах, разпитах.

Ако се разболееш - покривали лечението, но платените тестове - не.

Винаги имат условия, неизгодни за клиента, винаги има нещо, “ със ситни букви”, за това, разпитай подробно. Хич не са малко 240 лева, но ако ще платят, си струва.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

В застраховката "Отмяна на пътуване" в Лев инс на страницата им пише, че включва Ковид. В Общите им условия Ковид не е споменат никъде.

Разликата в цената с Алианс и Евроинс е голяма.

image.png.42157061f38db7d03dc14fc24bbbb7f0.png

Някой с опит?

Връзка към коментар
преди 3 минути , lesy каза:

В застраховката "Отмяна на пътуване" в Лев инс на страницата им пише, че включва Ковид. В Общите им условия Ковид не е споменат никъде.

Разликата в цената с Алианс и Евроинс е голяма.

image.png.42157061f38db7d03dc14fc24bbbb7f0.png

Някой с опит?

Нямам опит, но виж дали в общите условия се изключва покритието при инфекциозни заболявания. Ако няма такова изключение би следвало да се покрива или пък да се спомене изрично покритието за Ковид в полицата. При втория случай вероятно ще се стигне и до промяна на цената. 

Връзка към коментар

В Общите условия са изключени някои хронични заболявания, но не и инфекциозни.

Звъннах им и казаха, че покриват невъзможност да се пътува поради ковид. Ако се включи някой с опит би било добре за такива като мен, които тепърва се сблъскват с всички формалности при пътувания с тур.агенция.

Връзка към коментар
Преди 1 час, lesy каза:

В Общите условия са изключени някои хронични заболявания, но не и инфекциозни.

Звъннах им и казаха, че покриват невъзможност да се пътува поради ковид. Ако се включи някой с опит би било добре за такива като мен, които тепърва се сблъскват с всички формалности при пътувания с тур.агенция.

Не разчитай на това, което са ти казали по телефона. Искай имейл, за да имаш доказателство, ако нещо се обърка. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Цитат

Уважаеми клиенти,

Във връзка със зачестилите претенции за изплащане на застрахователни обезщетения във връзка с пътувания, които няма да се осъществят поради предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVI9-19  ЗАД „Армеец“ АД  напомня, че застраховка „Отмяна на пътуване“ осигурява покритие в случай на отмяна на пътуването поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на Застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката.

Изчерпателно описание на медицинските и немедицинските причини е поместено в Раздел Определения на Общите условия по застраховката, а също и в Стандартизирания информационен документ.

Обръщаме ви внимание, че съгласно т. 12.2. от Раздел Изключени рискове на Общите условия по застраховка „Отмяна на пътуване“, Застрахователят не дължи застрахователно обезщетение или сума и не възстановява разходите на Застрахования за събития, които са настъпили в резултат на всякакво нежелание или невъзможност на застрахования да пътува или да продължи започнато пътуване, когато не са налице медицински или немедицински причини, покрити по условията на застраховката.

Напомняме ви, че голяма част от доставчиците на туристически услуги и превозвачите правят всичко възможно да предложат на клиентите си алтернативни решения за пътуванията, които няма да могат да се осъществят, поради предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и предоговаряне на закупените от потребителите туристически услуги и превози, както и че добросъвестно спазват всички разпоредби на законодателството по отношение на правата на потребителите, включително и чл. 89, ал. 5 и ал. 6 от „Закона за Туризма“, съгласно които пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.

С оглед на получената от ЗАД „Армеец“ информация, че на наши клиенти са дадени недобросъвестни съвети по отношение на предявяване на претенции за извършване на застрахователни плащания, молим да имате предвид и разпоредбите на т. 57 и 58 от Общите условия по застраховка „Отмяна на пътуване“, съгласно която със сключване на застраховката, Застрахователят се счита упълномощен да получава цялата необходима информация във връзка със застрахователното събитие от трети лица (полицейски органи, технически служби, медицински заведения и специалисти, личен лекар и други), включително и от личен характер, за случаите, когато се касае за получаване на информация, представляваща служебна или професионална тайна.

Ако претенцията за застрахователно плащане е измамлива в каквото и да е отношение или ако се използват измамливи средства и/или похвати, всички покрития и/или обезщетения по застраховката ще бъдат отказани, а застраховката прекратена едностранно, без да се възстановява застрахователна премия. Лицето, осъществило горепосочените действия или бездействия, ще бъде предадено на компетентните органи за реализиране на отговорността му, съгласно наказателното законодателство.

От сайта на Армеец

Връзка към коментар

В подобен дух ми отговориха и отказаха да ми заплатят дори нещо малко по застраховката. Истината е, че или нямаме нищо от АК и платформите или ако имаме ваучери, те са за къси срокове и/или са практически неизползваеми, поради невъзможен достъп до държавата.

Връзка към коментар

За Армеец е ясно. Питам за Лев инс. При условие на сайта им пише, че осигуровката покрива невъзможност да се пътува при разболяване от ковид, това би трябвало да е вярно все пак. Не включват обезщетения поради обявен локдаун, рестрикции или отмяна от тур.агенция. 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Чудя се къде е по-добре да сключа з-ка Помощ при пътуване - Алианц или Евроинс. Лев Инс като че ли отпадат, тъй като включват по-малко покрити рискове. Какви са ви впечатленията?

Връзка към коментар

Аз си направих застраховка "Отмяна на пътуване" в Лев Инс. За сума 4500лв застраховката беше 75лв. Армеец и другите ми искаха около 200лв за същите условия. Дано не ми се наложи да я ползвам... 🙂

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 22 часа, ivelina666 каза:

Чудя се къде е по-добре да сключа з-ка Помощ при пътуване - Алианц или Евроинс. Лев Инс като че ли отпадат, тъй като включват по-малко покрити рискове. Какви са ви впечатленията?

Аз първо отидох в Алианц, където има/х годишна застраховка за пътуване. Агентката там много убедено ми каза, че в техните застраховки не е включен Ковид.

Хм, не ми се спореше и си тръгнах. Същата след два часа ми звъня, за да ми предложи удъжаване на годишната застраховка - отказах ѝ.

След това отидох в Евроинс - тяхната включвала и Ковид, според служителката в офиса. Направих застраховка при тях.

За щастие не мога да кажа дали е на ниво, че не ми се наложи да я ползвам.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Denittta каза:

Аз си направих застраховка "Отмяна на пътуване" в Лев Инс. За сума 4500лв застраховката беше 75лв. Армеец и другите ми искаха около 200лв за същите условия. Дано не ми се наложи да я ползвам... 🙂

Много е важно какво пише в условията на застраховката. Още по-важно е какво се случва при събитие. Аз мога да кажа, че застраховката на Армеец работи. Лично проверено. Тази на Лев Инс не знам доколко е надеждна при толкова голяма разлика в премията...

Връзка към коментар
преди 1 час, Mary каза:

Аз първо отидох в Алианц, където има/х годишна застраховка за пътуване. Агентката там много "компетентно" ми каза, че в техните застраховки не е включен Ковид.

Просто се изумявам от служителите в застр. компании. Нали това им е работата - да четат условията, за да могат да дават адекватна и точна информация на клиентите си. Например, теб са те изгубили като клиент на този етап. Ето цитат от Общите им условия: "Застраховани съгласно лимита на покритие на застрахователния пакет са:

- непредвидено и акутно заболяване в чужбина (включително заболяване, което е обявено за епидемия или пандемия, като Covid-19)

- непредвидено и акутно влошаване на съществуващо заболяване в чужбина - злополука - карантина (съгласно раздел „Застрахователни понятия“ на „Общи условия за всички раздели“)..."

На националния им телефон бяха информирани и любезни. Важно е да се знае за Алианц и това: "Поради бързото нарастване на броя държави със забрана за пътуване, моля уверете се, че няма такава забрана за Вашата дестинация и за Вашите дати на пътуване, преди да закупите туристическа застраховка. Застрахователни полици, закупени по времето на вече известна забрана за пътуване, ще имат силно ограничено застрахователно покритие, и ние Ви препоръчваме, да НЕ закупувате туристическа застраховка при тези обстоятелства. Не се осигурява застрахователна защита при пътуване до страни/райони, за които има издадено най-високо ниво на предупреждение (ниво 5) от МВнР."

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivelina666 каза:

Просто се изумявам от служителите в застр. компании. Нали това им е работата - да четат условията, за да могат да дават адекватна и точна информация на клиентите си. Например, теб са те изгубили като клиент на този етап. Ето цитат от Общите им условия: "Застраховани съгласно лимита на покритие на застрахователния пакет са:

- непредвидено и акутно заболяване в чужбина (включително заболяване, което е обявено за епидемия или пандемия, като Covid-19)

- непредвидено и акутно влошаване на съществуващо заболяване в чужбина - злополука - карантина (съгласно раздел „Застрахователни понятия“ на „Общи условия за всички раздели“)..."

На националния им телефон бяха информирани и любезни. Важно е да се знае за Алианц и това: "Поради бързото нарастване на броя държави със забрана за пътуване, моля уверете се, че няма такава забрана за Вашата дестинация и за Вашите дати на пътуване, преди да закупите туристическа застраховка. Застрахователни полици, закупени по времето на вече известна забрана за пътуване, ще имат силно ограничено застрахователно покритие, и ние Ви препоръчваме, да НЕ закупувате туристическа застраховка при тези обстоятелства. Не се осигурява застрахователна защита при пътуване до страни/райони, за които има издадено най-високо ниво на предупреждение (ниво 5) от МВнР."

На пазара оперират два отделни застрахователя с марка Алианц - АВП П&С С.А. (Алианц Асистанс) и ЗАД Алианц България. Цитираните условия са на първите.

В общите условия на ЗАД Алианц България епидемии и пандемии са изключен риск и вероятно в мнението на Mary става въпрос за тях - https://www.allianz.bg/bg_BG/individuals/documents.html

• Харесвам 3
  • Шок 1
Връзка към коментар

Направо ме хвърли в тъч! Никога нямаше да се сетя, че има два Алианц-а. И утре вероятно щях да отида в Алианц България готова да се бия 😃 Благодаря ти, че ме светна! Значи към Евроинс ще се насоча.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, zzxxcc каза:

два отделни застрахователя с марка Алианц - АВП П&С С.А. (Алианц Асистанс) и ЗАД Алианц България.

Абсолютно точно. Алианц - АВП П&С С.А вече оперират като Allianz.Travel

https://www.allianz-assistance.bg/

А @Mary говори за

https://www.allianz.bg/bg_BG/individuals/other-products/travel-insurance-trip-cancellation.html

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, zzxxcc каза:

На пазара оперират два отделни застрахователя с марка Алианц - АВП П&С С.А. (Алианц Асистанс) и ЗАД Алианц България. Цитираните условия са на първите.

В общите условия на ЗАД Алианц България епидемии и пандемии са изключен риск и вероятно в мнението на Mary става въпрос за тях - https://www.allianz.bg/bg_BG/individuals/documents.html

Много благодаря за това разясение.

Някак не ми се искаше да се разочаровам от жената, при която от години си правя годишна застраховка за пътуване.

Точно за ЗАД Алианц България става дума, но и аз не съм предполагала, че са две такива компании. 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Mary каза:

Някак не ми се искаше да се разочаровам от жената, при която от години си правя годишна застраховка за пътуване.

И аз бях така, с годишни застраховки към ЗАД Алианц, после излязоха картовите им продукти (КК със същия тип застраховка и стана безсмислен multitrip варианта).

Опитах две-три години при Allianz.Travel. Имаха добри условия, сключваш през нет-а и изобщо модерна работа. Дори имаха опция да се откажеш от застраховката и да ти възстановят премията до месец преди пътуването. Но "всичко тече и се променя" - в ден днешен не съм гледал внимателно условията им по различните договори.

Не ми се е налагало да ползвам асистанс на нито една от двете компании, съответно не мога да преценя дали там няма някой подводен камък.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да споделя. Направих си Помощ при пътуване в Евроинс, 15000 евро премия за цял свят без САЩ и Канада, Опция Б /с повече покрити рискове/ + доп. рискове за смърт и трайна неработоспособност, за 12 дни излезе 95лв. И да се молим никога да не ни се налага да я ползваме 🙂 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
преди 20 минути , Coo каза:

Външно не препоръчвало да се пътува до Малдивите. Не знам това как да се разчете: като пускаме си тук едни общи приказки или като Малдивите ще са следващата Африка с десет дневната карантина...

17:39
Външно министерство препоръчва да не се пътува до Малдивите
От Министерството на външните работи препоръчват да не се пътува до Малдивите освен при съществена необходимост. Съобщението е във връзка със сигнали за заразени и карантинирани на Малдивите българи. Ако все пак пътуването е неотложно, се препоръчва на гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на COVID-19, както и да имат достатъчно средства за покриване на разходи по настаняване, храна и самолетен билет, в случай на карантинирането им. Необходимо е и да се запознаят със здравните протоколи за превенция от COVID-19, публикувани тук.
От МВнР препоръчват също така да се следят съобщенията на сайта на Министерството на здравеопазването на Малдивите.
При положителен тест при пристигането, по време на престоя или при установяване, че са били в контакт със заразен от COVID-19, българските граждани следва да изпълнят разпорежданията на местните здравни органи за карантиниране. Линиите за контакт с Агенцията за защита на здравето на Малдивите (Health Protection Agency) са: колцентър: 1676, директна линия: 301-4494
Повече информация за ограниченията при пътуване до Малдивите е публикувана на официалната интернет страница на МВнР.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/22/4188399_koronavirusut_v_bulgariia_pristignaha_nad_30_hil/?ref=home_layer2

Преди малко си говорих с приятелка, която има ТА. Която ме извади от дълбоко заблуждение.

Та, правим си ние застраховка с покритие за Ковид и аз си мисля, че съм се подсигурила:( Да, ама-не, тия хитреци, плащали, само, ако се се разболееш, но за карантина - ни-що:(((Имайте го предвид.

• Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 47 минути , AlexandraKo каза:

Преди малко си говорих с приятелка, която има ТА. Която ме извади от дълбоко заблуждение.

Та, правим си ние застраховка с покритие за Ковид и аз си мисля, че съм се подсигурила:( Да, ама-не, тия хитреци, плащали, само, ако се се разболееш, но за карантина - ни-що:(((Имайте го предвид.

Вероятно е имала предвид здравната застраховка. В моята застраховка "Отмяна на пътуване" има включени суми за настаняване при форсмажор. Ние, за всеки случай, взехме дружно решение да не правим там тестове, въпреки, че в хотела можело безплатно да ни направят. Това е за Доминиканската република. Тук, като се приберем ще си направим. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, Eva eva каза:

Вероятно е имала предвид здравната застраховка. В моята застраховка "Отмяна на пътуване" има включени суми за настаняване при форсмажор. Ние, за всеки случай, взехме дружно решение да не правим там тестове, въпреки, че в хотела можело безплатно да ни направят. Това е за Доминиканската република. Тук, като се приберем ще си направим. 

Да, за здравната. А пък ми се оплака от Армеец - за някакво скъпо пътуване, тази застраховка е струвала 550 лева и нито са покрили разходите, като се е отменило, заради пандемията, нито са върнали , поне тези пари. Ти си юрист, сигурно си ги провераш тези неща. Виж, аз, как наивно смятах до сега, че покриват и карантината.

В тази връзка, да попитам:

Има ли, здравна застраховка, с покритие за Ковид, да включва евентуална карантина?
Тестовете знам, че не ги включват.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Да, за здравната. А пък ми се оплака от Армеец - за някакво скъпо пътуване, тази застраховка е струвала 550 лева и нито са покрили разходите, като се е отменило, заради пандемията, нито са върнали , поне тези пари. Ти си юрист, сигурно си ги провераш тези неща. Виж, аз, как наивно смятах до сега, че покриват и карантината.

В тази връзка, да попитам:

Има ли, здравна застраховка, с покритие за Ковид, да включва евентуална карантина?
Тестовете знам, че не ги включват.

И на мен Армеец не ми платиха нищо за април 2020 по Отмяна на пътуване за над 3000 лв. Компаниите щели да ми върнат парите или ваучери. А не се случи с всички разходи. 

С това се оправдаха от Армеец. Знаят, че няма да ги съдя, макар че имам право.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Stefan
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.