Прескочи до съдържание

Полша за 4 дни


П.Кръстев

Препоръчани мнения

Покрай Великденските празници решихме да се разходим до Полша. Ще пътуваме с кола и разполагаме с 4 нощувки (14-18 Април) и 3,5 пълни дни. В тази връзка имам няколко въпроса:

 

1. Кой е оптималния път с кола, който трябва да изберем?

 - Засега аз съм се спрял на стандартния маршрут от София до Будапеща и от там на север през Банска Бистрица - Ружомберок - Трстена - Краков.  

Това ми излиза като най-пряк и най-бърз маршрут, но може да има нещо, което изпускам.

2. За толкова време в Краков струва ли си да се пътува до Вроцлав например? Със сигурност ще отделим половин ден за посещение на Аушвиц, който много искам да видя. Купили сме билети за 17.04 от 11:00 часа с водач.

3. Какво трябва да се види в Краков? Отседнали сме на 10 минути пеша от Еврейския квартал. Това, което със сигурност знам за момента е:

 - Гетото

 - Стария град

 - Фабриката на Шиндлер (най-вероятно в Петък - когато пристигаме)

 

Всякакви други предложения ще са от полза :)

 

Благодаря!

Връзка към коментар

Избраният маршрут си е чудесен. Иначе аз на Краков (заедно с Аушвиц) не бих му отделил повече от 2 пълни дни. Предлагам ви да импровизирате ден и половина :)

Връзка към коментар

В Краков солната мина е доста популярна, не съм бил там конкретно: http://www.wieliczka-saltmine.com/ 

 

Но като цяло не е град за щуркане по атракции, е още си спомням как се бях опънал на тревичката до реката в едно хубаво време в подножието на замъка. Един от най-ярките ми спомени от там е :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Вроцлав определено си заслужава. По пътя е и Катовице, който противно на мнението тук, е много приятен град, който последните години е много обновен и развит.

 

Лично аз при ходенето си в Краков ще пропусна Аушвиц, но това си е мое решение. 

Връзка към коментар

И аз помислих, че въпреки краткия престой ще имаме време и за един day trip. Вроцлав мисля, че е на около 200-250 км, което не е непосилно да се направи за 1 ден ако тръгнем по-рано.

 

Аушвиц и Фабриката за мен са задължителни, т.к. винаги съм имал много голям интерес към ВСВ и за мен това са места, които трябва да се посетят (за други - не са) Въпреки, че съм сигурен, че оставят едно по-странно усещане. 

Редактирано от П.Кръстев
Връзка към коментар

Ние бяхме отседнали в Попрад в Словакия и в този район има ледена пещера (http://www.ssj.sk/en/jaskyna/6-dobsinska-ice-cave#poloha) и обикаляхме из Високите Татри.  От Татранска Ломница се хваща кабинков лифт и след това голяма кабина до връх Ломнишки щит (2634 м), където има ботаническа градина и срахотна гледка.

До Краков пътувахме от Попрад през Татрите. За Краков препоръчвам ресторант Pod Wawelem, Świętej Gertrudy 26-29, 33-332 Kraków страхотна кухня и добри цени (на входа има кантар за входно и изходно ниво на теглото). Много е близо до Вавелската катедрала и Цитаделата.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Определено ви препоръчвам солната мина Виеличка - турът е интересен и си заслужава. Ние взехме билетите на място и не сме чакали много, въпреки множеството хора, но виждам на сайта, който Георги по-горе е дал, че има и онлайн билети. Страхотно изкарване пожелавам!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

можете да посветите половин ден за Виеличка и половин за Аушвиц. Краков си заслужава да се почувства! Разходете се из стария град, Еврейския квартал, разгледайте Вавел и Марианската църква. 

До Вроцлав, само защото напоследък всички са луднали по него, не мисля, че си заслужава толкова път да се бие. 

Между другото, на гарата в туристическото бюро дават много добри карти на града - там са отбелязани всички заслужаващи си забележителности!

Редактирано от veseliache
Връзка към коментар

Здравейте на всички. Ние също ще пътуваме до Полша в края на април, но ме интересува от къде може да се вземе информация за трафика на сръбско-унгарската граница в района на Суботица. Че с тези мигранти да не стане някой фал. Предварително Ви благодаря!

Връзка към коментар
преди 3 часа, Edem каза:

Вроцлав определено си заслужава. По пътя е и Катовице, който противно на мнението тук, е много приятен град, който последните години е много обновен и развит.

 

Лично аз при ходенето си в Краков ще пропусна Аушвиц, но това си е мое решение. 

 

Е, стига бе, това не е ли полския Перник? То хубаво обновен и развит, ама само това не стига.

Връзка към коментар
преди 3 минути , П.Кръстев каза:

Преди няколко дни бях чел за тези солни мини, сега  получавам 3 препоръки, явно ще трябва да се видят :)

 

И четвърта препоръка от мен :) Must see е наистина. Скулптури от сол, църква на десетки метри под земята от сол и т.н.

Ето тук е темата на Заро с подобни въпроси да погледнеш.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.