Георги Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Въпроса ми е как се казва централното летище на Брюксел, че досега все Шарлероа съм ползвал, и как се стига най-евтино до него от гарата Брюксел Миди Казва се Zaventem или National. Заради мултиезичността можеш да го срещнеш като Brussel-Nationaal и Bruxelles-National. От Midi хващаш влак до Brussels Centraal и от там вървят влакчета до централното летище, лесно е. 1 Връзка към коментар
naTpuoT Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Въпроса ми е как се казва централното летище на Брюксел, че досега все Шарлероа съм ползвал, и как се стига най-евтино до него от гарата Брюксел МидиОсновното летище е Завентем (Zaventem),а от Миди най-лесно е с влак - https://www.trainline.eu/trains/bruxelles-midi/zaventem 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 (редактирано) и още един въпрос - искам да отида до Льовен. Дали е по-добре да си купя билети предварително, онлайн и от кой сайт е най-добре да го направя. Гледам цената е 5,50 евро на посока. Дали на гарата ще е повече, а дори и да не е, не ми се занимава по гишетата, и понеже са доста чести влаковете, трябва ли да се спазва точния час, или билетата ще ми важи за целия ден. Редактирано 28 февруари, 2017 от ruwenzogy Връзка към коментар
Георги Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Сега видях, че има директни влакове между Midi и летището, мислех че се минава винаги през централ, извинявам се. Оги, само внимавай да вземеш билета до летището, а не само до Zaventem, то си е градчето, което е до летището. и още един въпрос - искам да отида до Льовен. Дали е по-добре да си купя билети предварително, онлайн и от кай сайт е най-добре да го направя. Гледам цената е 5,50 евро на посока. Дали на гарата ще е повече, а дори и да не е, не ми се занимава по гишетата, и понеже са доста чести влаковете, трябва ли да се спазва точния час, или билетата ще ми важи за целия ден. Купувай си на гарата и недей го мисли според мен. Има машини доволно количество, дори да не ти се реди по гишета. Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 и още един въпрос - искам да отида до Льовен. Дали е по-добре да си купя билети предварително, онлайн и от кой сайт е най-добре да го направя. Гледам цената е 5,50 евро на посока. Дали на гарата ще е повече, а дори и да не е, не ми се занимава по гишетата, и понеже са доста чести влаковете, трябва ли да се спазва точния час, или билетата ще ми важи за целия ден. Аз бих послушал Георги. Цената на билета и на гарата е 5.50 евро. Автоматите са много, а менютата им са много логични.Мисля, че Льовен е от опциите по подразбиране, т.е. намира се на централния панел с опции и дори няма нужда да му пишеш името, за да излезе. Билетът важи за целия ден, затова че спокойно можеш да вземеш return ticket. Дори ако искаш, можеш някъде по пътя да слезеш от влака, да пиеш едно кафе и да продължиш със следващия. 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 и още един въпрос - искам да отида до Льовен. Дали е по-добре да си купя билети предварително, онлайн и от кой сайт е най-добре да го направя. Гледам цената е 5,50 евро на посока. Дали на гарата ще е повече, а дори и да не е, не ми се занимава по гишетата, и понеже са доста чести влаковете, трябва ли да се спазва точния час, или билетата ще ми важи за целия ден. Оги, ставало е дума тук по темите, но за всеки случай да ти обърна внимание - ако си там по време на уикенда, белгийските железници предлагат билети с 50% намаление. 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Не, не пътувам по уикенда. Аз се радвах, че не съм, защото мислех, че през уикенда има увеличение, пък то било обратното. Нашия хотел е до централната жп гара. Като тръгнем за летището, дали всички влакове, които тръгват от Миди, спират и на централна гара. Мисля, че и тук положението с автоматите би трябвало да е като на Миди. Направи ми впечатление, че билета до летището е 8,80 евро за възрастен и 7,10 за дете на 5 години. Такова малко намаление...., докато до Льовен намалението си е точно 50%. Дали и тук има някакъв тарикатлък, че като си за летището, надали ще си оставиш детето да не лети, и тогава защо да не ти вземат повечко....или аз нещо бъркам. Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 (редактирано) Като сте до централна гара, защо ще ходите до Гара Миди, да ловите влакове? Директно си хващайте влакчетата и за летището, и за Лювен от Централна Гара. Няма разлика в цените на билетите, независимо от къде пътувате, нито как си ги купувате, нито вида на влака, който ще използвате. Затова се ориентирайте към влаковете с по-малко междинни спирки. Няма тарикатлък за цените до летището, и за автобусите са така - по-скъпички. Редактирано 28 февруари, 2017 от Lyubina 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Направи ми впечатление, че билета до летището е 8,80 евро за възрастен и 7,10 за дете на 5 години. Такова малко намаление...., докато до Льовен намалението си е точно 50%. Дали и тук има някакъв тарикатлък, че като си за летището, надали ще си оставиш детето да не лети, и тогава защо да не ти вземат повечко....или аз нещо бъркам. До летището има фиксирана такса 'диаболо' (5,25 евро), която е включена в цената на билета от/до летището. Пазете си билетите, когато слезете на гарата на летището, ще ви трябват за да ги сканирате на автоматичните врати, за да излезете от гарата и да влезете в летището. Цената на билетите, закупени онлайн, на автомат или на гише е една и съща. Билетът важи за деня, няма фиксиран час. Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Като сте до централна гара, защо ще ходите до Гара Миди, да ловите влакове? Директно си хващайте влакчетата и за летището, и за Лювен от Централна Гара. Няма разлика в цените на билетите, независимо от къде пътувате, нито как си ги купувате, нито вида на влака, който ще използвате. Затова се ориентирайте към влаковете с по-малко междинни спирки. Няма тарикатлък за цените до летището, и за автобусите са така - по-скъпички. Tо мойта логистика е малко сложна. Сутринта пристигаме на Шарлероа от София с УИЗ. После хващаме за по 5 евро шатъла на Флибко до Брюксел Миди. Там оставям жената и детето да ме чакат, а аз отивам до Брюксел Централ , където ни е хотела да оставя багажа, след което се връщам до Миди да ги взема и да отидем до Льовен. Вечерта се връщаме до хотела ( значи билетите могат да са от Льовен до Брюксел Централ). На другата сутрин от Централ хващаме влака за летището. Сещам се, че аз като съм сам , мога от Бр Централ да си взема билет направо до Льовен, Имам право да слезна на Миди, да взема билети и на другите и да се качим за Льовен, като аз съм си със същия билет , тоест имам право да слизам и да се качвам с този билет... До летището има фиксирана такса 'диаболо' (5,25 евро), която е включена в цената на билета от/до летището. Това нещо въобще не го разбирам., или е нещо от рода , ако билета е 3 евро, прибавят тази цена от 5,25 и става 8,25, затова ни се струва скъпичко. Аз пък си помислих първо, че билета струва толкова, или пък ни връщат тази сума накрая.... оптимист ще изляза - тази сума е май това дето му викам "тарикатлък", или след като е до летището, дай да им вземем 5 евро отгоре.... Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Не ти връщат, просто както на много места до летището е 3 пъти по-скъпо отколкото нормален превоз за същото разстояние 1 Връзка към коментар
zon Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Това нещо въобще не го разбирам., или е нещо от рода , ако билета е 3 евро, прибавят тази цена от 5,25 и става 8,25, затова ни се струва скъпичко. Аз пък си помислих първо, че билета струва толкова, или пък ни връщат тази сума накрая.... оптимист ще изляза - тази сума е май това дето му викам "тарикатлък", или след като е до летището, дай да им вземем 5 евро отгоре.... Тази такса я въведоха преди години за да финансират изграждането на тунел, който да свързва Антверпен с летището и затова всички билети от и до летището са с тази такса. Стойността на изграждането на тунела беше доста висока, така че 5 евро от горе (индексира се от време на време) не е висока. 1 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 (редактирано) Вечерта се връщаме до хотела ( значи билетите могат да са от Льовен до Брюксел Централ). На другата сутрин от Централ хващаме влака за летището. Билетите са Брюксел - Льовен - Брюксел, без да уточнявате коя гара в Брюксел, нито час на тръгване/връщане. Направо си поискайте return tickets (aller et retour). Даже така ще ви излезе по-евтино, отколкото ако си ги купите по отделно. А, и ако ще си говорите с някой на гишето, да не се изненадате, ако не ви разберат, защото както съм споменавала в една от първите ми теми, начинът на произнасяне на Льовен на френски и фламандски е различен и често ни се "зверят" като им кажем Льовен с чисто българско произношение. Редактирано 28 февруари, 2017 от Lyubina 2 Връзка към коментар
Sun4o Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Личнто ми мнение, ако някой го иска, е, че очаквах мнооооого повече от Брюксел. Не ме очарова. Брюж е 24 класи отгоре. Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 28 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2017 Трябваше да отидеш до Льовен Всеки град в Белгия има свой собствен дух и очарование. Аз например, много повече предпочитам Гент пред Брюж, а още повече Льовен. Връзка към коментар
tonitka_stz Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 Предстои ни пътуване до Брюксел за първи път с родителите ми /ще ги качваме на самолет ))/ от 20.03 до 23.03 и вече почти всичко съм организирала откъм полети и настаняване. Исках да питам някой ходил ли е в ADAM и заслужава ли си? Понеже се чудя кой билет да избера,със сигурност искаме да отидем в Мини Европа парк и Атомиума. Един ден ще бъдем в Брюж и за там бих приела съвети как да организирам един цял ден, къде можем да хапнем.. Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 В Атомиума съм ходила няколко пъти, първо от любопитство и след това по принуда. Принципно не препоръчвам, но за по-възрастни хора и кратък престой в Брюксел може би си струва да се качите на панорамния етаж и от там да разгледате града. Освен това, билетите, ако са комбинирани с MiniEurope определено са оферта. Що се отнася до ADAM музея - нямам никаква представа. Предполагам, че е открит сравнително скоро. За Брюж, където и да отидете - все си е преживяване. И бира може да дегустирате, и на изкуство да се насладите, или просто да се разходите по малките улички и по край каналите. Градът е прекрасен. 4 Връзка към коментар
bobole4e Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 Аз ползвах комбиниран билет за Миин Европа и Атониума-отне ни три часа общо. В Атониума се минава бързо, но всъщност чакането да влезеш отнема време. В мини Европа повече време се мотахме, но аз много обичам такива атракции и навсякъде се бутах да се снимам, да слушам химна, чета табелки и т.н. Иначе е доста малък парка. За Брюж-взимате си карта на града и тръгвате пеша-накъдето и да поемете няма да сбъркате. Проверете само работните времена, ако някъде искате да влезете, защото по спомен някои църкви са с доста сериозна обедна почивка. За един ден няма да имате кой знае колко време, ако пътувате от Брюксел и се връщате вечерта пак там. 2 Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 Не съм посещавала ADAM, ако имате интерес към дизайна, може да ви хареса. Как смятате да отидете до там - с градски транспорт или хоп он хоп оф? В Брюж може да вземете файтон или лодка /тръгват от къщата с дървените обувки/. В Брюж спокойно без план може да се разхождате цял ден. Относно храната, в центъра има един силно надценен ресторант за миди, където ходят всички чужденци - по-добре не сядайте там, хем е скъпо, хем не са хубави мидите. Ако отивате с влак, по пътя от гарата към стария град от дясната страна има пица Хът. Иначе на няколко места има пържени картофи. Ако искате да опитате истинските брюкселски пържени картофи, най-известното място е плас Журдан /правят ги с телешка мас и имат особена миризма/, много са хубави и на плас Флаж, но не ви е на път. 1 Връзка към коментар
tonitka_stz Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 Много благодаря за ценните съвети и мнения. Още не съм гледала как ще се придвижваме в самия Брюксел. Мислех си с метро, но не съм проверявала точно кои са спирките. Hop on , hop off не са по моя вкус, обичам по-свободна програма )) Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 Вижте дали Мини Европа е отворена, да не се разкарвате напразно. Последния път беше затворена за някакъв ремонт. Самият Атомиум е разочароващ и според мен не си струва биенето на път до там (аз не съм влизал, но не ме привлича). 2 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 10 март, 2017 Сподели Публикувано: 10 март, 2017 (редактирано) Много благодаря за ценните съвети и мнения. Още не съм гледала как ще се придвижваме в самия Брюксел. Мислех си с метро, но не съм проверявала точно кои са спирките. Hop on , hop off не са по моя вкус, обичам по-свободна програма )) Ако все пак решите да ходите до Атомиума, хващате метро, линия 6 в посока ROI BAUDOUIN. Мисля, че това е най-сигурният и бърз начин да стигнете до там. Можете да се качите на много места от централната част на Брюксел, ето тук можете да видите схемата на метростанциите и посоката на движение. За цената на билетите и изобщо градския транспорт в Брюксел съм писала доста в пътеводителя. Редактирано 10 март, 2017 от Lyubina 1 1 Връзка към коментар
Drandarski Публикувано: 31 август, 2017 Сподели Публикувано: 31 август, 2017 Привет! Моля, някой ползвал RAIL PASS /10 пътувания за 77 €/ да сподели подробности/ Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 31 август, 2017 Сподели Публикувано: 31 август, 2017 Това не съм го ползвала, нито някой от семейството ни, че се придвижваме основно с автомобил. Но дъщеря ни ползва GO PASS 1, който е предназначен за млади хора до навършени 26 години. Ползването му е елементарно и важи за всички жп дестинации в Белгия. Може да се купи или от автомат, или от гише, дори и on-line ако не се лъжа. Ползвали са и груповите билети, какво по-точно те интересува? Връзка към коментар
ivelina666 Публикувано: 18 септември, 2017 Сподели Публикувано: 18 септември, 2017 Бихте ли ми изяснили относно градския транспорт в Брюксел. Ще сме за 1 ден там с мъжа ми и ще сменим 3-4 пъти метро и трамвай. Ако си вземем дневна карта от 7.50 евро, трябва ли да се плаща отделно 5 евро за пластиката или тя е за друг вид пътуване, че не ми стана съвсем ясно? Другият вариант е да си купуваме отделно билетчета по 2.10 евро. Друга опция за нашия случай има ли удачна? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега